2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 PSP/PSV PSP 軟體工具區 新手問題集 (PSP新手請先看完才發問 )
返回列表 發新帖 回覆
樓主: ~@賢@~
go

新手問題集 (PSP新手請先看完才發問 ) [複製鏈接]

sleep,~@賢@~同埋各位會員....我想問點解我張4GB一插入部PSP到會load唔到- -
同埋張卡插住個時.....
psp左下角既第一粒制會係咁閃既>v<"
快d幫我啦- -
想快d玩......

hi 版主有冇msn
好多野請教你丫^^
已有 1 人評分威望 收起 理由
~@賢@~ -1 如有問題請列出, 個人問題請用善pm

總評分:  威望 -1   查看全部評分

3.40oea 點玩ps遊戲?係咪要用模擬器

原帖由 -|死神|- 於 2007-7-23 01:20 PM 發表
3.40oea 點玩ps遊戲?係咪要用模擬器

唔洗
下載完唔知放邊就睇下破解置頂
自己搵下點放隻game

十週年勳章(賀詞)

我上網訂左隻umd music
區碼係2

我部機區碼3  3.03oe-c

我係recovery mode到禁Configuration

較Fake region為japan
   Free UMD Region為enable

不過都讀唔到

幫幫我-v-

原帖由 ballball池 於 2007-7-24 12:28 PM 發表
我上網訂左隻umd music
區碼係2

我部機區碼3  3.03oe-c

我係recovery mode到禁Configuration

較Fake region為japan
   Free UMD Region為enable

不過都讀唔到

幫幫我-v-

升3.40OE/3.51 M33 再試

我部機以經改左機~3.40版
玩到ISO但係玩唔到COS???
我試過放向ISO file入面都玩唔到!!

十週年勳章(賀詞)

原帖由 ~@賢@~ 於 2007-7-24 10:07 PM 發表

升3.40OE/3.51 M33 再試

已升了3.40OE-a

不過都load唔到

十週年勳章(賀詞)

我自問係由頭睇到落尾~~成個POST所有回覆都睇晒

不過都係吾明, 太新手= =" 想問問幾點:

1.要睇返原本部機咩版本就一定要睇返個盒? 無盒可以點睇返?

2.如果部機係2.6 VER, 要轉3.40 OE-A 是先up上2.8->1.5->3.40 OE-A 嗎?

原帖由 ballball池 於 2007-7-26 01:13 PM 發表

已升了3.40OE-a

不過都load唔到

市面上的PSP主機主要有日版(主機底部編號最後幾位元數位爲1000)、港版(1006)、美版(1001)、台版(1007)、歐版(1004)之分。這五個版本的主機區別在於UMD電影區碼上,UMD也和DVD一樣分區,某個分區的UMD電影在不對應的主機上是不能播放的。(所以唔關ver事)
美版是一區,歐、日版是二區,亞洲版是三區,澳洲版是四區,俄羅斯及南韓是五區。不過PSP的遊戲是不分區的,也就是說任何版本的主機都能運行PSP在全球範圍發售的全部遊戲。所以遊戲都是通用的,不因主機版本的不同而有所限制,這點玩家在選購遊戲光碟的時候可以放心。

原帖由 尚慧-檸檬茶 於 2007-7-27 04:46 PM 發表
我自問係由頭睇到落尾~~成個POST所有回覆都睇晒

不過都係吾明, 太新手= =" 想問問幾點:

1.要睇返原本部機咩版本就一定要睇返個盒? 無盒可以點睇返?

2.如果部機係2.6 VER, 要轉3.40 OE-A 是先up上2.8-> ...

1:一定要睇個盒

2:ver2.6升左上2.8再去1.5先可以升上oe/m33系 (注:最重要係跟足教學去做)

十週年勳章(賀詞)

原帖由 真.樹熊 於 2007-7-27 07:31 AM 發表

市面上的PSP主機主要有日版(主機底部編號最後幾位元數位爲1000)、港版(1006)、美版(1001)、台版(1007)、歐版(1004)之分。這五個版本的主機區別在於UMD電影區碼上,UMD也和DVD一樣分區,某個 ...

不過oe系列有得破解區碼wo

原帖由 ballball池 於 2007-7-28 10:47 AM 發表

不過oe系列有得破解區碼wo

到Recovery mode->Configuration->Fake region: [Japan / America / Europe / Australia / New zeland / Rssia]
跟返你自己隻碟再轉區吧

十週年勳章(賀詞)

原帖由 真.樹熊 於 2007-7-28 11:04 AM 發表

到Recovery mode->Configuration->Fake region: [Japan / America / Europe / Australia / New zeland / Rssia]
跟返你自己隻碟再轉區吧

我就係試過唔得先係度問

我已絕望啦
已有 1 人評分威望 收起 理由
~@賢@~ + 10 鼓勵+同感

總評分:  威望 + 10   查看全部評分

K歌達人 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 玩過星曲WEB

我都唔係好明點放d iso落去?
可唔可以詳細d咁講比我知丫

原帖由 ballball池 於 2007-7-29 12:53 PM 發表

我就係試過唔得先係度問

我已絕望啦

其實你應該先認識咩係區碼....以dvd為例
DVD影碟在播放前,播放機或解碼器會先檢查影碟的區碼資訊,只有播放硬件的區碼對應碟片的區碼才能正常播放,以限制影片在不同地區的轉售。
補充:硬件都有分2種,1種係可以用Firmware進行升級升級後便可以全區碼....
       而第2種就可能係psp用緊呢一種,硬件上自動鎖死區碼,所以就算轉firmware都可能未必轉到全區的原因
而psp 既recovery mode修改的所謂區碼應該只限於軟件部份,因而不能在硬件不相容情況下運作
又例如只有network入面2區先會有p-tv多出黎既icon,應該就係recovery所改的區碼分別

但以上都是我幫你所作出既推論,有錯可以提出我再作改善

十週年勳章(賀詞)

原帖由 真.樹熊 於 2007-7-29 10:28 AM 發表

其實你應該先認識咩係區碼....以dvd為例
DVD影碟在播放前,播放機或解碼器會先檢查影碟的區碼資訊,只有播放硬件的區碼對應碟片的區碼才能正常播放,以限制影片在不同地區的轉售。
補充:硬件都有分2種,1種 ...

先感謝你既回答

最初我以為RECOV. MODE可以改到區碼黎睇umd video
我先買左碟番去

原來係唔得
依家唯有同fd換機

我係foxy dl左3隻.cso格式ge game,,

點知放入去部psp果度佢話檔案地址來歷不明,,入唔到,,

點呢??

foxy dl ge game 得唔得嫁??

唔該版主

回復 #121 幻之射手 的帖子

你有冇放錯位置先??
ms0:\ISO\呢個位置wo~
仲有你係唔係oe系或cfw(m33)系既version先?

我冇放錯位置..

咩叫oe系或cfw(m33)系既version?

我玩左psp唔夠一個星期,,

咩刀唔係幾知,,

仲有,,,我個fd之前幫我入game刀入到,,

係唔係我usb線有事定psp本身有事?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 10:07 AM , Processed in 0.040790 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存