2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 童話交流區 童話 貼圖區 及 原創故事 延續故事 我不是沒有眼淚2 第四回最新登場by29/03/09 ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 流浪的疾風
go

延續故事 我不是沒有眼淚2 第四回最新登場by29/03/09 [複製鏈接]

推返出黎先知原來更新左一章- -
但唔知點解第一回俾我一個劇本形式feel = =

特別係換場同埋最尾果度 = =...

原帖由 伐木戰士 於 2007-12-23 08:03 PM 發表
推返出黎先知原來更新左一章- -
但唔知點解第一回俾我一個劇本形式feel = =

特別係換場同埋最尾果度 = =...

你覺唔覺喱篇野d內容非常地難明-.-

原帖由 柏一希 於 2007-12-23 20:22 發表

你覺唔覺喱篇野d內容非常地難明-.-

難明有幾點@@"

1)因為角色,情節跟原文一樣,冇睇原文真係難明佢地d性格

2)一篇內太多角色(1,2,3,4,5,6,7,8,9, = =......)

3)有文言字如吾= =

4)冇心睇@"@?

原帖由 伐木戰士 於 2007-12-23 08:29 PM 發表

難明有幾點@@"

1)因為角色,情節跟原文一樣,冇睇原文真係難明佢地d性格

2)一篇內太多角色(1,2,3,4,5,6,7,8,9, = =......)

3)有文言字如吾= =

4)冇心睇@"@?

完全地講中,最討厭就係n咁多個角色,成個家族出動啊?

恩,我會盡量改下=v=

寵物大使 十週年勳章(賀詞)

原帖由 柏一希 於 2007-12-23 08:42 PM 發表

完全地講中,最討厭就係n咁多個角色,成個家族出動啊?

紅樓夢都係N咁多個角色

原帖由 BOBBBY5555255 於 2007-12-24 11:33 發表

紅樓夢都係N咁多個角色

我唔識寫食譜= =

想問...你既原文係邊 ?未睇過...伐木話無睇原文好難明 呢個故仔唔錯,1-9尾....記得9尾最勁,之後慢慢低落去.記得9尾係日本神說打敗左8尾,原來佢地一樣勁,但係9尾因為可以自己+力量而8尾要吸收異界力量所以先會咁...
之後9尾重打敗埋2隻一起尼既2尾同唔知咩尾....8尾係最後一擊之前入左把劍到,2尾定唔知果隻咩尾比死神救左...

原帖由 熊貓大王 於 2007-12-26 16:01 發表
想問...你既原文係邊 ?未睇過...伐木話無睇原文好難明 呢個故仔唔錯,1-9尾....記得9尾最勁,之後慢慢低落去.記得9尾係日本神說打敗左8尾,原來佢地一樣勁,但係9尾因為可以自己+力量而8尾要吸收異 ...

http://www.2000fun.com/bbs/viewt ... 26amp%3Btypeid%3D16

不過早期作品多半以劇本形式寫作,唯一敗筆--

原帖由 BOBBBY5555255 於 2007-12-24 11:33 發表

紅樓夢都係N咁多個角色

好似...水滸傳還要多角色@@

三國最多...你可以數晒全部3國+埋呂布話你好野!

我對history興趣有限,所以我比較鐘意cros神話
同埋9尾神話我只不過係係某本game書到睇到跟住一時興起寫左出尼= =

原帖由 流浪的疾風 於 2007-12-28 05:00 PM 發表
我對history興趣有限,所以我比較鐘意cros神話
同埋9尾神話我只不過係係某本game書到睇到跟住一時興起寫左出尼= =

邊本game book 無lala 提d cros神話....重要係9尾....

原帖由 熊貓大王 於 2007-12-29 02:35 發表

邊本game book 無lala 提d cros神話....重要係9尾....

po幾個月前有個專欄係講神話,由埃及講到日本再講希臘

末日之戰第二回 好友決裂

說話者,竟然是星!

飛影怒道:星,風是我們的朋友,你為什麼要這樣做!

星不屑道:好友?我沒有這樣的好友!這個惡魔,死在他手上的三族

聯軍不只千萬!難道只有他的生命重要,其他人的生命不重要!你是

不是給你手上的力量迷惑了,令你不知是非!

飛影吼道:混蛋!他是迫不得以的!

嵐和柔按著作勢衝過去的飛影,嵐道:國王會處理的,對吧?

彩虹城國王道沈聲道:這件事我會處理,人來,把他

們帶到客房,還有星,你留下
客房很大,大約可以住七人,可是飛影他們已經沒心情注意這些了

傍晚時份

柔:現在怎樣?要去還是留?

飛影:他們一定會叫我們把闇交出來,我們絕對不能留下

嵐笑道:即是要重過到處流浪的生活?蠻有趣的

飛影走到窗邊,提起蛇首劍杖,輕輕的劃了四邊形,再用拳頭在中間

一擊,窗子就飛了出去了
正當飛影準備向下跳的時候,發覺太遲了,在下面,絕對不只千軍萬

馬,而且下面有人類,亦有精靈,看來都是因為風之前帶軍襲擊過青

島城的關系吧

柔:等我來吧,光神萊特,求你為你忠實的信徒,建設一條通往光明世

界的...

???:木神武德,將眼前用言語侮辱你的人,封印吧!禁言術!

飛影:特爾菲!你竟然可以使用飛劍!?

原來特爾菲站在橫臥的火焰之劍上面,但是否馭劍飛行,就不得而知

特爾菲冷道:交出你手上的詛咒之物,我們就放過你們,彩虹城的國

王還會恢復你們的職位!
飛影怒道:休想!我們寧死都不會放棄我們的朋友

嵐和柔都提起她們的武器,和飛影上前共站在一起

特爾菲的眼眸閃光一絲欣賞,但很快就消失了,冷道:固執...

嵐沮喪道:怎辦,不能正面逃,不能用法術逃...

突然,飛影的劍尖射出一團光,這團光慢慢變化成風的模樣

風:讓我來吧,我變身成八尾的時候可以使出麻痺,石化,毒,攻擊

弱化,防禦弱化,黑暗和引致敵人發狂的能量,麻痺正好用在這種情

況,不會傷人,又能成功逃脫

飛影:那好吧,但一定不能傷到他們!他們都是聯軍的好兄弟!

風立刻回到劍杖中,這時候,劍杖中的蛇頭慢慢由緊接,變作分開,

蛇頭與蛇頭的裂縫突然嘖發出黑色的光芒,劍杖上八個蛇頭紛紛發出怒吼,這些蛇頭,慢慢從劍上分裂出來,好像有靈性一般飛到客房的

中心,突然,石頭有秩序的排成有弧度的八個頭,慢慢地,大蛇的身

體由一團光芒,變成一個有鱗片的實體

大蛇的體積每個蛇頭都有半徑一米,蛇身每條都有九米,幸好客房夠

大,否則大蛇只能伸到外面,成為魔法的目標

飛影呆道:這...這就是大蛇的真正形態?

大蛇(風)搖搖頭道:不,我的力量不夠,發揮出大蛇的力量,和大

蛇的體積只有不足十分一,而且還有時間,若果十分鐘之內不能衝出

重圍,否則我的思想都會給大蛇同化

(待續)
已有 1 人評分威望 收起 理由
Shing影子 + 5 原創內容

總評分:  威望 + 5   查看全部評分

http://www.2000fun.com/bbs/viewt ... 26amp%3Btypeid%3D16
^^
岩岩睇晒...明白了到底咩係一定要知上一個故仔講咩先睇得明...

講真,無乜童話online feel,同埋無乜心機睇,

原帖由 柏一希 於 2007-12-30 10:59 PM 發表
講真,無乜童話online feel,同埋無乜心機睇,

岩岩睇返你的原文,改觀-.-

原帖由 柏一希 於 2008-1-2 14:42 發表

岩岩睇返你的原文,改觀-.-

其實自從加入日本神話果一刻,我都feel到同童話脫離左關係= =我會盡量寫多d關於童話既野= =

原帖由 流浪的疾風 於 2008-1-2 04:54 PM 發表

其實自從加入日本神話果一刻,我都feel到同童話脫離左關係= =我會盡量寫多d關於童話既野= =

crossover得太多......
我諗你大可以加返 d童話招,such as 飛影佢地出d童話招都可以話有返小小童話feel
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-31 08:55 PM , Processed in 0.045495 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存