2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 BT 電視劇集區 日韓TV [07秋日劇SP][名偵探柯南2][小栗旬/黑川智花/陣內孝則]1 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[日劇] [07秋日劇SP][名偵探柯南2][小栗旬/黑川智花/陣內孝則]12/19發佈 [複製鏈接]

名探偵コナン ドラマスペシャル 工藤新一の復活!黒の組織との対決(仮)

漫画原作/青山剛昌 

出演/小栗旬 黒川智花 陣内孝則 香椎由宇 佐々木蔵之介 他

*コミック実写版 第2弾

日本电视台动画片《名侦探柯南》日前决定推出真人版SP第二部,除在第一部中饰演工藤新一的小栗旬外,另敲定了由女星香椎由宇(20)来出演人气角色灰原哀的成人版宫野志保一角。

在动画版《柯南》中,香椎由宇扮演的宫野志保原本是黑暗组织的成员,因为企图逃离组织而被迫吃下毒药,像柯南一样缩小了身体,变小后的她自称灰原哀,与柯南一起解决了不少疑难案件。这次真人版中,柯南等人在参加派对时吃了特殊的蛋糕,柯南变回工藤新一,而灰原哀也变回了宫野志保,于是两人一起向怪异案件挑战。

作为原作者青山刚昌的粉丝,香椎也事先对动画片进行了重温和研究,作足了准备工作。她表示“眼神,表情,特别时说话方式这些都比较困难。不过,仅仅是沉默而已却容易被周围的人误以为在生气这点跟我本人很像。”为了饰演好这个角色,香椎也是戴起了金色的假发,来了个彻底变身。

该SP暂定名为《工藤新一复活!与黑暗组织的对决》,预定于年末和观众见面。

剧情简介

鈴木財閥为了庆祝新建成的酒店,以现场直播的方式举办了[日本小姐得奖庆祝晚会].作为鈴木財閥的女儿 園子的朋友柯南和新一的同级同学--探偵毛利小五郎(陣内孝則)的女儿兰、阿笠博士、哀等人均受邀出席参加。在这情形下,日本小姐寿可怜却收到了威胁信。可怜身兼秘书的姐姐美々(西尾まり)也感到相当不安。这时也感到不安的兰用手机向新一发出了求救的信息。
一方面,柯南和哀在吃了会场的蛋糕后发生了异变。原来在蛋糕里面含有可以让身体一段时间内回复原样的酒精成分。
这个时候,庆祝晚会的准备工作正在舞台后进行着。任性妄为的可怜为了不让两位准日本小姐穿得比自己抢眼而要求她们更换衣服,还要求舞台監督的天野(川岡大次郎)让自己更加显眼,简直就是横行霸道。与可怜有男女关系的審査委員長的三浦(佐戸井けん太)也默认了她这样的行为。
可怜在庆祝的休息时间突然消失了,因此引起了很大骚动。在直播开始前3分钟,AD的原田还在预定的舞台下确认了可怜的存在。直播开始后,从后台上来的可怜的身体就犹如木偶般被吊在半空中,引起了客人们的骚动。那是被刀插入了胸部的可怜的遗体。接下来的瞬间,绳子被切断,她的身体就这样掉到舞台上。这个时候录象机清晰的捕捉到了志保在会场的身影。那个映象里还有身为黑色组织一员的GIN(佐々木蔵之介),用他那血红的眼镜搜索着志保。
接到报告的警視庁捜査一課的目暮警部(伊武雅刀)赶到了会场,根据推断被杀时间,将没有不在场证据的美美、三浦、亚军的澄香和鏡美、天野集合起来。其实他们各自都对可怜怀有恨意,都有杀人的动机。
同时,明知身处险境的志保仍然留在会场,为了制作解毒剂,正打算从蛋糕里取出酒精的样本。新一虽然一直劝说她马上离开这个会场,但是志保没有听取他的建议。兰正向这边走来。见到了一直音信全无的新一的喜悦由于见到他于志保亲密的样子而受到了打击。不久在会场出现了黑暗组织,威胁着志保的安全。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?免費註冊

WO~支持~

其實真人版有真人版好睇~
好鍾意小五郎 xd

笑傲無雙

幾正...睇1...講開頭..

2就講變番大人啦...

睇下先

我覺得呢套野既人物簡直破壞晒我童年心目中既幻想..

雖然冇動畫咁好睇...只不過.....
電影都係為左睇搞笑o既小五郎=.=

笑傲無雙

dl完 聽日先睇

會唔會出第3?

其實我都幾想出第3~

我覺得小五郎真係做得好抵死~
今次灰原做得不錯, 反而小蘭我就唔太鍾意=-=
園子就ok la, 媾仔果d又幾似= =
博士同阿sir就...汗x100
Gin...汗x1000

大家, 對這個有意見嗎 囧?

幾時做左1架@@@??????????

岩岩先睇完第一集(自己跑去買碟的說...),咁快有第二集,,,正呀^^

原諒兩位小朋友吧~
要真正既小朋友去飾演有大人思想既小朋友,似終係好難...
好彩用返動畫原配音搭夠,值得一睇

笑傲無雙

好正的說

幾時出第3集?

原帖由 ilrena 於 2007-12-21 03:32 PM 發表
原諒兩位小朋友吧~

接受~ 唔通搵9歲讀大學果個黎扮咩 XD

其實哩套我覺得係用新一做主角
反而柯南唔重要, 都係聽到高山南把聲就滿足>w<
(但...柯南可以可愛一點嗎 囧?)

我當左真係一套日劇黎睇 A"A
另有一種風味~ XD

支持~~
我都想出第3集~
如果有, 我諗第3集都要出年吧
因為第一集好似係06年10月
哩集都07年12月
我諗下一集都要08年秋季先有

其實都幾可愛丫, 小哀 =]

十週年勳章(賀詞)

咁快有20.0

我都搞唔清自己之前睇戈個係1定劇場版.定什麼鬼了= =

原帖由 ilrena 於 2007-12-21 03:32 PM 發表
原諒兩位小朋友吧~

同意,不過柯南o既眼鏡真係好大=.=...又大又平,假左少少

原帖由 KaNaMi 於 2007-12-21 07:10 PM 發表

接受~ 唔通搵9歲讀大學果個黎扮咩 XD

其實哩套我覺得係用新一做主角
反而柯南唔重要, 都係聽到高山南把聲就滿足>w<
(但...柯南可以可愛一點嗎 囧?)

我當左真係一套日劇黎睇 A"A
另有一種風味~ XD

...

柯南最可愛都係最後o係洗衣槽下面傾電話

原帖由 乂小瑩乂 於 2007-12-21 09:52 PM 發表
咁快有20.0

我都搞唔清自己之前睇戈個係1定劇場版.定什麼鬼了= =

海盜船係1,木偶係2,兩集都唔錯呀

死人果度睇到都嚇一嚇,有返d恐怖feel
小栗旬長髮又幾靚仔@@"
期待第3集

睇返上一集,今集個警長真係好好多=_=

我都係睇到木偶死人個part有少驚  

有無人知如果出第三集會係出乜故事呀   係咪又係柯南變大人=  =

唔知下次會唔會有服部平次呢

wow~原來咁多柯南fans~
好野~可以一齊傾~

原帖由 *風之子~諾€ 於 2007-12-22 02:37 AM 發表

同意,不過柯南o既眼鏡真係好大=.=...又大又平,假左少少

柯南最可愛都係最後o係洗衣槽下面傾電話

海盜船係1,木偶係2,兩集都唔錯呀

死人果度睇到都嚇一嚇,有返d恐怖feel
小栗旬長髮又幾靚仔@@"
...

哈哈, 同意ar, 佢個眼鏡 囧

冇錯, 果度真係幾可愛, 仲要再有堆衫跌落黎._.

死人果度, 我都嚇一嚇...

小栗子個樣其實都ok ge
只係佢做佐野泉唔得即 = =

不過小栗子, 我硬係覺得唔太新一feel
不過靚仔黎講都好ok ~

原帖由 hk200439 於 2007-12-22 08:38 PM 發表
我都係睇到木偶死人個part有少驚  

有無人知如果出第三集會係出乜故事呀   係咪又係柯南變大人=  =

唔知下次會唔會有服部平次呢

我覺得哩d真人版, 好似用左新一做主角, 而唔係柯南咁
如果唔講佢變大人, 好難真係搵個咁好演技ge細路黎做ga

其實我幾想佢用新一做主角, 個feel有d似外傳~

平次~哈哈, 搵個皮膚黑的人黎做 XD
我最想有怪盜小子~ 不過唔知會搵第個, 定係叫返小栗子?
漫畫入面咁似樣, 動畫連配音都一樣 @@

我諗起第一集後面好似有少年探偵團真人版出現過 XD

好想快d有第3集~

唔該…
我想問依個係連續劇定係得一集嫁咋 ?

原帖由 hugo_997 於 2007-12-23 09:21 AM 發表
唔該…
我想問依個係連續劇定係得一集嫁咋 ?

哩個係動漫"名偵探柯南"的sp 真人版
又唔算係連續劇, 不過同漫畫算有關連
佢上年10月都有出過sp, 所以哩套係2

希望可以解答到你問題 @@"

啱啱先開始睇...
實在係忍唔住講句: 點解搵個咁ge樣ge人做毛利蘭!?

原帖由 天使愛美麗 於 2007-12-23 03:46 PM 發表
啱啱先開始睇...
實在係忍唔住講句: 點解搵個咁ge樣ge人做毛利蘭!?

= ="人唔係你揀既...
忍唔住既唔止你一個......
只怪揀果個人無眼光...
連續兩套都搵佢...
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 04:40 PM , Processed in 0.040890 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存