2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 NDS討論專區 NDS SKIN區 M3同G6做Skin程式及教學
返回列表 發新帖 回覆
go

M3同G6做Skin程式及教學 [複製鏈接]

講得做nds skin區點可以忽略左Ms同G6既朋友嫁
我見唔少人開始問M3
而家就講講M3點做skin同點入
p.s.:程式係hkcc個度搵 之不過我覺得唔完全 所以我自已重新做過一次教學 鐘意話我係轉貼就話到夠 反正結果係唔會改變
===============================================================================
第一步當然係囉定"架餐"/準備好工具啦
工具如下:
Microsoft AppLocale
ExM3

Microsoft AppLocale載點
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=8c4e8e0d-45d1-4d9b-b7c0-8430c1ac89ab&displaylang=zh-tw

ExM3載點
http://www.hkedcity.net/citizen_ ... 8687/1481997253.zip主題制作工具.zip

我就係到順道教一教點用Microsoft AppLocale(識用就略過)
裝左先當然(廢話)

之後開左佢

把個Exm3個file拖拉入去

得出呢個畫面之後下一步

程式的語言用日本語(日文)

之後就睇你長唔長用,長用就建立捷徑。用完算就就咁完成

恭喜曬,就咁你就成功既開到呢個程式而又唔出亂碼

p.s:其實大可以把地區語言個度改做日本 之不過有一定既風險 所以我就唔係到講啦
     另外其實唔用佢都開到   只不過會好麻煩者= =v  呢d野自已決定啦

第二步當然就係用啦==v(又係廢話)
設定:先係動作(左手面起第3個)個度選擇
V1為G6專用
V2為M3專用
做錯野可會令到自已白費心機的哦~你趴~☆
左面起第1個就係桌面

第2個係list/選擇介面

第3個係音樂選擇介面

最尾個個係電子書介面同文字色水

之後就開始做啦
就由桌面開始先啦
首先我地係背景個度咁佢兩下

之後就會出左呢一個畫面啦

選擇圖片就係呢度

再說明一下
以後咁做就好啦
因為佢個d icon可以拉來拉去= =vv
所以我唔建議咁icon2下
因為所有野都可以係個個畫面set
所以呢…全部咁背景好啦
日語既對照表如下

我諗set圖呢d唔駛我教啦= =v

另外先講明icon呢最好一早自已set
因為佢係以windows icon來做標淮既= =v
另外
橫位置等等個d就係等你係放大個陣較位既
另外如果想唔要d字
咁就請你把個堆字一拉 拉到見唔到就最好啦

第3步整完要save啦點做好呢?
答案就係
呢度

或者呢度

整完就把個file放入去你部野用啦
000係等人可以周不時換主題
000,001,002咁就得嫁啦

M3既用家唔該係TF card根目錄到開個叫"BACKING"既fiLe
G6就放係"NDSBACKING"入面

有問題就回覆問啦
另外小小面求…如果好既最好可以頂置佢A_A

已有 1 人評分Good 收起 理由
小女孩.點心 + 3  

總評分:  Good + 3   查看全部評分

做多d教學吧  幫更多會員

wow原來8個icons...."

我阿ba今日買左張m3返尼..等我試下先~

原帖由 小女孩.點心 於 2007-12-24 07:44 PM 發表
wow原來8個icons...."

我阿ba今日買左張m3返尼..等我試下先~

你就好啦,有張M3

原帖由 MR.逸星 於 2007-12-24 07:48 PM 發表

你就好啦,有張M3

M3同r4成咩分別= =v我用開SC嫁

原帖由 白癡的星星 於 2007-12-25 03:29 PM 發表

M3同r4成咩分別= =v我用開SC嫁

有咩唔同  只係簡game同 d skin唔同
睇戲又有d唔同姐

我到而家都未知點用-.-

我睇份說明書..佢話m3可以睇相.聽歌.睇戲.

重有字典功能

原帖由 小女孩.點心 於 2007-12-27 06:54 PM 發表
我睇份說明書..佢話m3可以睇相.聽歌.睇戲.

重有字典功能

認真架= =
咁好似己經唔係一部nds正常功能啦wor= =

放左入去
跟住係NDS邊到可以換個個SKIN呀
我做左個SKIN但係我唔識黠換呀....
我個張係M3來架....
你可唔可以教下我

原帖由 idyjacket 於 2008-3-16 11:56 PM 發表
放左入去
跟住係NDS邊到可以換個個SKIN呀
我做左個SKIN但係我唔識黠換呀....
我個張係M3來架....
你可唔可以教下我

me too
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 03:02 AM , Processed in 0.031680 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存