2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 中港台偶像 楊 千 嬅 [我愛楊千嬅] 長期加分活動
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 天殺龍者
go

[我愛楊千嬅] 長期加分活動

十週年勳章(賀詞)

1.好耐之前
2.d歌好聽
3.林夕
4.花好月圓
5.最受歡迎女歌
6.佢唱d歌都好好聽我開始鐘意左佢
已有 1 人評分威望 收起 理由
天殺龍者 + 10 活動參與

總評分:  威望 + 10   查看全部評分

1. 大約有小城大事呢首歌果陣
2. 當時佢唱小城大事果陣覺得首歌唔錯 然後就留意到已家-.- 太經典了 ->【吻下來.豁出去】已家d歌詞仲記得好清楚@0@
3. 鍾意all about love & 化  呢2首歌寫得唔錯的  旋律都幾舒服
4. 千杯不醉吧-.-  因為我淨係睇過呢套 -.-+
5. 當然拎女歌手果陣 本身成日笑笑口既佢 一拎呢個獎就喊住咁拎 當然呢個獎唔易拎啦 - -+
6. 沒

天殺龍者 + 5 活動參與

總評分:  威望 + 5   查看全部評分

1.小學個時
2.佢成日笑..我feel到佢好好人
3.野孩子
就算只談一場感情 除外都是一時虛榮
不等於 在蜜月套房 遊玩過
就可自入自出仙境

情願獲得你的尊敬 承受太高傲的罪名
擠得進你臂彎 如情懷漸冷
未算孤苦也伶仃

*明知愛 這種男孩子 也許\只能如此
 但我會成為你最牽掛的一個女子
 朝朝暮暮讓你猜想如何馴服我
 若果親手抱住 或者不必如此

許\多旁人說我不太明瞭男孩子
 不受命令就是一種最壞名字
 笑我這個毫無辦法管束的野孩子
 連沒有幸福都不介意*

若我依然堅持忠誠 難道你又適合安定
真可惜 說要吻我的還未吻
自己就夢中甦醒

離場是否有點失敬 還是更轟烈的劇情
必需有這結果 才能懷念我
讓我於荒野馳騁

REPEAT*

明知愛 這種男孩子 也許\只能如此
但我會成為你最牽掛的一個女子
朝朝暮暮讓你猜想如何馴服我
若果親手抱住 或者不必如此

許多旁人說我不太明瞭男孩子
不受命令就是一種最壞名字
我也笑我原來是個天生的野孩子
連沒有幸福都不介意

4.新紮師妹1-2..(3都鍾意..不過唔係佢做=[ )
5.佢成日笑...整到joey話佢 大笑姑婆
6.做低joey..愈唱愈紅!
友誼第一^.^ + 10 鼓勵

1.幾時開始喜歡千嬅
2001年
2.原因
因為個時覺得佢唔錯..d歌又好聽
3.你最喜歡千嬅邊隻歌
可惜我是水瓶座

歌手:楊千嬅
作曲:雷頌德

填詞:黃偉文

編曲:

原來你這樣珍惜我
從前在熱戀中都未聽講過
別說這種行貨 哪裡留得住我
到底是為什麼分手你很清楚

*如可笨到底 但到底 還是我
 誰人待我好 待我差 太清楚
 想繼續裝傻 卻又無力受折磨
 心裡羨慕那些人 盲目到不計後果

我就回去 別引出我淚水
 尤其明知水瓶座最愛是流淚
 若然道別是下一句 可以閉上了你的咀
 無謂再會 要是再會 更加心碎

要是回去 沒有止痛藥水
 拿來長島冰茶換我半晚安睡
 十年後或現在失去 反正到最尾也唏噓
 夠絕情 我都趕我自己出去*

猶如最結實的堡壘
原來在 逐點崩潰 逐點粉碎
極固執的如我 也會捱不下去
每天扮著幸福 始終有些心虛

REPEAT*
4.你最喜歡佢邊套戲/電視劇集
行運超人
5.你對千嬅最印象深刻既一件事
餃子 我覺得因為佢係e套野入面露肉 平時佢拍d都冇咁Ga~~
友誼第一^.^ + 10 鼓勵

岩岩開始鍾意=3=

原因:
第1為加分XD
第2佢做戲幾好.
第3佢把聲就稱為天使聲

最深刻就係佢大笑.不停笑.
很真實.不做作.很自然=]

其他.希望佢今年唱歌方面可以拎最受歡迎獎a3a
友誼第一^.^ + 5 鼓勵

總評分:  威望 + 5   查看全部評分

丁子高好親你@@

御拓護眼貼,電腦族、司機族、讀書寫字族者的福音!

原帖由 CHUNG仔 於 09-8-3 11:45 PM 發表
1.幾時開始喜歡千嬅
2001年
2.原因
因為個時覺得佢唔錯..d歌又好聽
3.你最喜歡千嬅邊隻歌
可惜我是水瓶座

歌手:楊千嬅
作曲:雷頌德

填詞:黃偉文

編曲:

原來你這樣珍惜我
從前在熱戀中都未聽 ...

你都對得住我啦......5個月之後先+番10分比我>_<

十週年勳章(賀詞)

1.幾時開始喜歡千嬅
2000年之前...唔記得幾時, 總之係佢賣眼鏡廣告果時
2.原因(緊係打得愈多愈好啦>3<)
佢2000年之前係賣個一個眼鏡廣告...我仲記得佢有一段仔係鬆鬆地咁戴住對中粗黑框鏡, 用雙手咁咁下耳仔後既支架, 咁成對眼鏡咪上下彈彈o下咁囉...依個鏡頭佢好cute, 亦因同時個廣告theme song(當然係佢唱)都好聽...唔記得左係咪 直覺 ...跟住就開始有留意佢d歌...跟住當時雖然 少女的祈禱 係熱唱k歌我都有唱下, 自2000年1月1號叱吒, 雖然佢喊到豬頭咁唱, 但 如果東京不快樂 原來我更中意......再之後佢開始係叱吒常客好彩越喊越細聲啦..不過都結果有年俾林海峰叫佢要控制下..哈哈... 電光幻影 果年當然顯示度佢好有心想佔一張大碟製作多比重...我亦好少見度一個台上為左一個獎會見到雷頌德郭偉亮林夕黃偉文黃拍高依d頂尖既曲詞編(監係楊千嬅)老闆同台...同埋睇佢有時真係發台瘟..佢話多謝正東既Paco...全場笑完一輪佢再補獲Paco有d正東feel...哈哈..........同埋我隱約覺得佢有少少文字根底...有次佢做訪問講開人生睇會...好似話有時出外旅行感受下.., 佢會講"依一份遊歷..."...依樣野幾impressive
3.你最喜歡千嬅邊隻歌(有歌詞更佳)
都應該係 如果東京不快樂 ...
4.你最喜歡佢邊套戲/電視劇集(有劇照更佳)
都唔係, 而係佢幫商台聲演廣播劇 鴒子園 ......無畫得聲反而更多想像空間
2000年1月1號叱吒..."我..咩都冇..心口靜係得個勇字..多謝我爹d媽咪...掙氣..."...然後就係唱得一半既 如果東京不快樂...
6.其他(可自由發揮)
千嬅群英會 依個真係食字食到呢...
友誼第一^.^ + 50 活動參與

總評分:  威望 + 50   查看全部評分

原來過得很快樂 只我一人未發覺=]

1.幾時開始喜歡千嬅
千嬅唱歌好好聴xD
[再見二丁目]
曲:于逸堯 詞:林夕 編:谷中仁

滿街腳步 突然靜了

滿天柏樹 突然沒有動搖

這一剎 我只需要 一罐熱茶吧

那味道 似是什麼 都不緊要

唱片店內 傳來異國民謠

那種快樂 突然被我需要

不親切 至少不似 想你般奧妙

情和調 隨著懷緬 變得蕭條

原來過得很快樂(原來我非不快樂)

只我一人未發覺

如能忘掉渴望

歲月長 衣裳薄

無論於什麼角落

不假設你或會在旁

我也可暢遊異國 放心吃喝

(我也可暢遊異國 再找記托)

轉街過巷 就如滑過浪潮

聽天說地 仍然剩我心跳

關於你 冥想不了 可免都免掉

情和慾 留待下個化身燃燒

[每當變幻時]
導演羅永昌
1997年的夏天,27歲的阿妙跟欠債纍纍、拈花惹草的賣魚父親,被逼來到富貴墟打工抵債。見盡街市中人際關係交錯糾纏的她,決心不嫁給街市的男人。她訂下三年計劃,目標是在30歲前幫父親還清欠債,離開街市,找一個值得嫁的人,打破宿命。

同樣是賣魚出身的魚佬是一個將一生都投資在富貴墟的街市惡霸,面對機靈的阿妙,二人展開生意上的連番惡鬥。隨著超市的出現,街市陷於困境。魚佬為了拯救富貴墟,被逼與勢成水火的阿妙合作。最後,雖然救市失敗,但過程中,魚佬與阿妙都對對方產生了特別的感覺,可是,一直嫌棄街市的阿妙始終跨不過愛上街市男人的心理關口。

不久,妙父因心臟病離世,為免與魚佬在富貴墟朝夕相對,阿妙乘著政府宣佈清拆富貴墟之際,決定離開街市。她參加了政府再培訓計劃的化妝課程,希望藉化粧為自己換一個新的臉孔,從此告別過去。阿妙在化妝界開始了新生活,世界忽然間變大了,有著一種未知去向、又恍似重生的天空海闊。

時光消逝,2005年的秋天,移民外地多年的菜婆帶著患病的雞佬回「家」--屬於他們的富貴墟。也許是一種感情的投射,亦是一種集體的回憶,魚佬、阿妙與豬肉佬為了患病雞佬,決定把眾市場商販找回來,重建昔日的富貴墟!過程中錯漏百出,但一直逃避富貴墟、逃避愛情的阿妙,卻終於明白到什麼條件、身份、期限其實都並不重要,她尋找的原來只是一個自己喜歡而且又喜歡自己的人。

面對生活的掙扎、對愛情態度的轉變,十年回首,他們與富貴墟一起,在錯失的歲月中成長。 富貴墟終被清拆,往日的笑與淚,都沉澱在富貴墟之中。

千嬅獲選為「香港十大傑出青年」

1.幾時開始喜歡千嬅
一直都有聽開, 直至金牌三部曲開始愛上, 果陣應該14歲

唔同於一般歌手, 唱功唔係絕好但感情細膩, 同林夕,wyman等填詞人好夾, 完全帶到每首歌ge主題同訊息出尼,
千嬅最好聽ge唔係一般K歌, 慘情歌, 而係有正面訊息, 勵志人心, 生活態度ge歌, 令人嘴嚼每首歌都有唔同體會,
形象正面, 出道時講野直腸直肚, 而家人大左雖然變得較世界女, 但都大方得體又夠坦白, 個性率真

深息 (kiss me soft - track 6[少女的祈禱果隻碟])
一首好正ge side track, 表達少女對舊戀情的念念不忘, 卻勉強要忘記, 失去自我而無悔用情

忘我 翡翠 彷彿有薄荷葉碎
藍鳥 紫醉 和最醉一個 鴛鴦與汽水
當太累 要睡 到散席離愁別緒
最美好一剎 如若不幸
打雷 兩眼也不願下垂

#瞞下去永不成罪 誠實了也不需根據
或到某天 忘掉幾歲 終可拋開舊疑慮

想起某個面具 教過去好感告吹
從此心底潑墨水 若有背影己淡黃
早己淡忘 何故到這晚會有眼淚

想起每片熱淚 各有各色彩寄居
無需身份默許 讓記憶有時去追
有時後退 有時昂然面對

遲到早退 間竭地成為樂趣
氣結的一剎仍願不斷
追隨 也懶管生命屬誰

要愛無謂考慮 刺痛時從不畏懼
每每就算任性 揮之不去 任歲月再催

電影就一定係新紮師妹, 方麗娟係佢一個icon
近年抱抱俏佳人都唔錯, 可見千嬅唔一定要做傻大姐

佢同丁生 d 閨房趣事 XD
佢瞞住丁生入廁所偷飲可樂, 偷食雪糕, 趁丁生出街呃佢話訓教, 其實約朋友食飯XDDD

6.其他(可自由發揮)
佢唔係唱歌最叻GE歌手, 但係係一個以感情凌駕技巧, 令人聽出耳油GE歌手,
佢的特色就係聯同創作人, 造出唱出所有少女, 中女, 失意的人, 失戀的人, 渴望愛情的人, 努力上進的人, 執著名利的人..........的生活心聲,
有人話過佢係音樂的南丁格爾, 用歌曲治癒人心, 就係對楊千嬅最好ge描述

簽名被屏蔽
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 07:45 PM , Processed in 0.029321 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存