2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 <<交易陷阱大踢爆>>
go

<<交易陷阱大踢爆>> [複製鏈接]

相信大家都覺得係網上同人收野/放野信錯人會俾人呃去HKD/物品
作為買家/賣家都會有一定既風險...
以我為例...
我自問唔算係一個信譽良好既賣家,但係次次交易都成功,同人交易左好耐都一直無出事
自以為自己吾呃人就無問題...但其實錯了!
自從有一晚我系論壇見到有人post我game名,話我呃佢
我先醒覺到我俾人利用去呃人 根本係信譽冇晒....
我損失既吾系hkd更加吾系game入面既野
而系我既信譽同埋如果另一個受害人用法律追究 咁前途就冇晒
我更加會惹上官非 什至入警局...更加可能成為人地既代罪羔羊!

ps:講真 除非人地信譽好好喇 好果唔係最好都係佢比先喇(個人意見)

**可能會長左小小 圖都會load得慢左小小 請各位玩家比小小耐性
      都希望用多啲心機去睇 唔好因為太長而唔睇求其睇 幾下就算
      因為都用左好多心機,同埋時間去整 仲有可能對你地有幫助**

首先 下面張圖係借星夢online其中既一個post貼的 (其中一種昆法)

以下借以版 小貓x花嫁 所貼
原帖由 小貓x花嫁 於 2008-3-19 17:07 發表
我冇記錯每次銀行交易都有一個參考編號
賣野的朋友請與買家確認一下
交易號碼冇錯先比貨買家會好 d

係就係一定要打簿先 check 到 , 但係保障到大家

再借多個 小貓x花嫁 黎用
原帖由 小貓x花嫁 於 2008-3-20 12:36 發表
寄錢都好唔安全 =_=
你寄出左 =_= 人地可以話冇收過 =_= 冇人知架嘛 =_=
郵局都唔會有信件紀錄 =_=
千祈唔好咁做啊
仲冇保障
賣野既人連 game 錢都慳埋 , 唔駛比 game 錢出黎又收到 hkd =_=
諗下都知 = ...

以下紅色o既地方有我玩既game都會見到嫁喇

帳號被盜/物件被騙的報警方法 ~不是打999!!

""其實唔係一定帳號被盜先可以報警, 就算呃你錢甚至只係一蚊雞你都可以報, 因為

咁樣已經算係犯左法, 無論虛擬定係現實財產, 都係法律保障範圍內ge財產. 【轉

貼】香港帳號被盜的報警方法【唔係打999】 ------------------------------帳號被盜的

報警方法------------------------------------- 如不幸被騙或者帳號被盜應第一時間報

警 , 玩家可致電25283482聯絡防止科技罪案小組協助 ,根據香港法例第二百章刑

事條例第一百六十一條『有犯罪或不誠實意圖而取用電腦』帳號盜用屬刑事罪

行 ,最高刑罰監禁五年 玩家可致電25283482聯絡防止科技罪案小組協助 ----------

----------------------聯 絡 防 止 科 技 罪 案 小 組----------------------------------- 我 們

的 郵 寄 地 址 如 下 : 香 港 灣 仔軍 器 廠 街 一 號警 察 總 部 大 樓 二 十 二

樓香 港 警 務 處 商 業 罪 案 調 查 科防 止 科 技 罪 案 組防 止 科 技 罪 案 小

組 可 以 經 由 以 下 電 話 號 碼 聯 絡 : 主 管 : 黃 鴻 虎 偵 緝 高 級 督 察副

主 管 : 梁 永 昶 警 長 Telephone: (852) 2528 3482 Fax: (852) 2328 7128

你 可 以 透 過 電 郵 tcd@police.gov.hk[/email] 聯 絡 防 止 科 技

罪 案 小 組加埋條法例比埋你地睇先: 章: 200 標題: 刑事罪行條例 憲報編

號:條: 161 條文標題: 有犯罪或不誠實意圖而取用電腦 版本日期:

30/06/1997 (1) 任何人有下述意圖或目的而取用電腦─ (a) 意圖犯罪(不論是在

取用電腦的同時或在日後任何時間); (b) 不誠實地意圖欺騙(不論是在取用電腦

的同時或在日後任何時間); (c) 目的在於使其本人或他人不誠實地獲益(不論是

在取用電腦的同時或在日後任何時間);或 (d) 不誠實地意圖導致他人蒙受損失

(不論是在取用電腦的同時或在日後任何時間),即屬犯罪,一經循公訴程序定

罪,可處監禁5年[/color:2721948938]。 (2) 就第(1)款而言,“獲益”(gain) 及

“損失”(loss) 的適用範圍須解釋作不單擴及金錢或其他財產上的獲益或損失,亦

擴及屬暫時性或永久性的任何該等獲益或損失;而且─ (a) “獲益”(gain) 包括保

有已有之物的獲益,以及取得未有之物的獲益;及 (b) “損失”(loss) 包括沒有取

得可得之物的損失,以及失去已有之物的損失""

以上內容未經許可不多轉貼

希望版主唔好亂咁改我既post因為唔係幾鐘意比人改自己既post

希望各位玩家睇完後可以加個good比我 因為都打左成2粒鐘

已有 8 人評分Good 收起 理由
〝狗狗〞 + 1 張圖好細
starlikos + 1 感謝分享!
fiona95 + 1 唔明-,-
b佬 + 1 唔明但有用
風fung + 1 你打佐兩個鍾?_? 兩篇野都係照POST ...
一生不變的人 + 2 2個鐘??有d野都係copy姐= ="
╭魔﹏幻滅╯ + 1 ok啦-﹏- 見你打左咁耐 比返個Gd你= =
糊塗小貓 + 1 對任何人都很有用!

總評分:  Good + 9   查看全部評分

話是轉貼~但對online game都很有用~獎你!! 精華!!

abc手法
魔力出晒名手法-_-

真係防不勝防

你講呢個方法,我睇過
呢個好難避免,你不可能去查到入錢個個係咪個玩家

或者..你收左錢後.問下個買家個 acc no
如果佢唔可以即時答你,就一定有問題(最好先套下佢係咪喎屋企先,避免佢話喎網吧睇唔到)

個買家可能之前已問左入數個個
所以要再避免呢個問題

可以放遊戲野時,先要求買家 提供 acc no.全部或部份(如尾由4個字)
收到錢後你對返尾數4個位
如咁佢搵到個相同o既你冇計啦.但要相同難過中六合彩.

或者你會話,同佢傾個時,佢走去賣,然後問另一個人拎佢acc no.再講你知
但個時間咁短,佢要叫賣都唔係咁易  

如果佢遲遲未拎acc no.出黎
就唔好賣比佢啦

這樣應可大幅減低被利用機會

我冇記錯每次銀行交易都有一個參考編號
賣野的朋友請與買家確認一下
交易號碼冇錯先比貨買家會好 d

係就係一定要打簿先 check 到 , 但係保障到大家
已有 1 人評分Good 收起 理由
yiuchauyu + 1 借黎用埋加落去

總評分:  Good + 1   查看全部評分

原帖由 風之隨想 於 2008-3-19 13:53 發表
話是轉貼~但對online game都很有用~獎你!! 精華!!

你就轉貼 自己整嫁 不過我有玩既都整左姐- -

原帖由 糊塗小貓 於 2008-3-19 14:03 發表
abc手法
魔力出晒名手法-_-

真係防不勝防

防得到就好囉 e家d人個腦乜都諗到
昆人既方法真係數都數唔晒

你既名譽點會無哂呢-_-?
你個ac以經賣左比人
個ac以經唔係妳的了=.=
就算買主 用你ac去厄人
警方唔係傻的-_-"
警方識查ip-__-"..妳再無用個ac 咁點會搵到妳呢?

多謝哂
不過我未試過比人呃-v-

講真 我唔會再回嫁喇 因為我都冇玩- -

忍影世界

下...我係好耐之前已經見過呢篇野,
係星夢區,你講既野係星夢某玩家發生既事...
剩係圖中寫既星錢已經證明到=_="
不過都thx你@@~
最好貼哂所有game區,等大家都識點防

又真係冇諗過wor...一oo一"
好在都冇試過過數比人or賣野比人(HKD)

忍影世界

其實我同人交易都係寄錢或見面,
銀行入數太唔安全,
個戶口俾人知就麻煩

原帖由 ◇Pan㊣﹏☆ 於 2008-3-19 22:54 發表
不過都thx你@@~

貼左好多喇 聽日先再貼喇 手遠- -

忍影世界

原帖由 yiuchauyu 於 2008-3-19 11:13 PM 發表

貼左好多喇 聽日先再貼喇 手遠- -

咁有耐性...服左你=_=
咁都好,令多d人識得防騙子

原帖由 ◇Pan㊣﹏☆ 於 2008-3-19 10:54 PM 發表
不過都thx你@@~

首先 下面張圖係借星夢online其中既一個post貼的 (其中一種昆法)

人地咪講左係星夢區度貼出黎law

原帖由 yiuchauyu 於 2008-3-19 07:09 PM 發表

你就轉貼 自己整嫁 不過我有玩既都整左姐- -

呵呵~sorry sorry~我見你話轉貼星夢個邊張圖所以以為係轉貼~不過都精華左架~50分 @o@~

呢招借花敬佛唔係人人識!_!

而且仲唔需要動用自己銀行ac

除非果個人係網bar仲要開新ac,同正身沒有任何關連!_!,否則都會用isp查到!_!
收野搵d有信譽既人,第一次交易收少量!_!
銀行資料最好唔好公開,假如有人同你套取資料,範圍內你都知邊個做!_!

不過用呢招黎坤果小小錢真係有d多餘!_!
好似呢篇野教人點樣預防,亦都教人點去呃人
係好係壞睇下大家點睇
只怪果陣人唔好彩

不嬲都係賊公計,狀元材!_!
我好想認識下個騙子

原帖由 ◇Pan㊣﹏☆ 於 2008-3-19 11:08 PM 發表
其實我同人交易都係寄錢或見面,
銀行入數太唔安全,
個戶口俾人知就麻煩

寄錢都好唔安全 =_=
你寄出左 =_= 人地可以話冇收過 =_= 冇人知架嘛 =_=
郵局都唔會有信件紀錄 =_=
千祈唔好咁做啊
仲冇保障
賣野既人連 game 錢都慳埋 , 唔駛比 game 錢出黎又收到 hkd =_=
諗下都知 =_=
所以小心

面交就唔駛煩呢d野喇..- -
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 02:53 AM , Processed in 0.048968 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存