2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 BT 電影區 [香港] 功夫灌籃 (VCD) (香港版)[周杰倫][國粵語/英繁字 ...
go

[[正版]電影] [香港] 功夫灌籃 (VCD) (香港版)[周杰倫][國粵語/英繁字][DAT/984MB] [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

[香港] 功夫灌籃 (VCD) (香港版)[周杰倫][國粵語/英繁字][DAT/914MB]

產品名稱 : 功夫灌籃 (VCD) (香港版)
藝人名稱 : 周杰倫 | 蔡卓妍 | 曾志偉
導演 : 朱延平 | 程小東
出版日期 : 2008年3月28日
語言 : 國語, 粵語
字幕 : 英文, 繁體中文
片長 : 98 分鐘
電影級別 : IIA
影片格式 : VCD DAT
檔案大小 : 984MB
出品商 : 得利影視 (HK)
做種時間 : 1 Night
驗證碼 : 831ba7e6d55c7cb008f5ed0ca1eb0044cd636445

內容簡介

2008鼠年的賀歲片猛片《功夫灌籃》,由周杰倫領銜主演,朱延平導演,把少林功夫絕技化為藍球場上的武器,與來自台灣的男孩陳柏霖、劉[田井]宏及新人陳楚河來一場球技大比拼!片中周杰倫又與香港影壇小天后蔡卓妍在球場上傳情,且聯同曾志偉、吳孟達和梁家仁主演。
電影以藍球為主題,故事講述周杰倫飾演孤兒方世杰,自小於少林寺式成長練得一身好武功。一天,倒霉經理人王立(曾志偉飾)發現了世杰的「中投」神技,因此邀請他加入大學籃球隊。之後世杰在隊中遇上了酗酒的隊長丁偉(陳柏霖飾)、可愛的妹妹莉莉(蔡卓妍飾)和隊友簫嵐(陳楚河飾),在苦練下再創灌籃新招式,可惜此時出現了天下最強對手……

周杰倫在片中大耍精湛籃球球技之餘,配合了程小東武術指導,發揮出百步穿楊、飛身入樽及三分球等灌籃精彩場面,與陳柏霖、劉[田井]宏及陳楚河等爭為灌籃高手,其籃球絕技的場面可媲美日本漫畫《男兒當入樽》。曾拍攝《笑林小子》系列的朱延平導演,將功夫結合籃球,還加上人氣偶像,在《功夫灌籃》中把球技拍得出神入化,是華語近年來鮮有的籃球片。《功夫灌籃》亦不負所望,於賀晚開畫後在內地上映一周票房達六千多萬人民幣,成績亮眼。

故事簡介

功夫少年世傑(周傑倫 飾)自小練得一身好武功,更擁有異於常人的手感,他無意間展現「中投」神技,絕對技驚四座,親眼領教過者無不嘩然!詭計多多的古惑仔王立,當然第一時間看上世傑,藉以幫他尋親為理由,特別邀請他到「第一大學」打籃球,實際上只想利用他賺取第一桶金。加入球隊後的世傑,巧遇隊長丁偉(陳柏霖 飾)妹妹莉莉(蔡卓妍 飾)──莉莉是他暗戀已久的理想女生,奈何莉莉只是心儀於帥極的簫嵐(陳楚河 飾)。世傑硬要吸引其注目,只好不斷挑釁世敵一較高下,球場從此成為多事之地。幸好世傑球技底子好,其「中投」神技在隊中甚有發揮,加上丁偉不斷化解衝突,令他不再困惑於情場中。世傑成功練精數十招式的超凡籃球技巧,飛身入樽易過借火,藍板勁射球球中,三分波滿場飛!世傑發揮了驚人潛力,球隊自此全能過關斬將。可惜風光短暫,世傑與隊友即將要面對天下最強對手──竟是丁偉昔日戰友李天所帶領的球隊。這個國際知名隊伍,正由一群被美國禁賽的恐怖球員組成,他們每每買通球判,難怪長戰長勝!「第一大學」球員全被當成活標靶,球隊面臨激烈慘敗;王立只好駛出其三吋不爛之舌,說服擁有絕妙武功的四大高手,最後一刻上場應戰…… 世傑如何扭轉逆景,率領隊友創造奇跡?莉莉和世傑愛的魔力,能否成為作戰精神支柱?最後,世傑能否覓到失散已久的家人?

Shi-Jie (Jay Chou) grows up in a martial arts school and he is well versed in kung-fu. With his skills and his good reflexes, Shi-Jie also excels in basketball, especially the slam dunk technique. On the pretext of helping Shi-Jie find his family, Wang-Li (Eric Tsang) invites him to join the university's basketball team in hopes of making money out of him.

There Shi-Jie faces new challenges on the basketball team, especially with team mates Ting-Wei (Bo-Lin Chen) and Xiao-Lan (Baron Chen). With the upcoming championship games and the appearance of Li-Li (Charlene Choi), the team must put aside their differences and personal emotions to face their common rivals.

<<按我下載>> - 建議使用本下載點!

夫灌籃_Kung_Fu_Dunk.torrent

80.01 KB, 下載次數: 3599

建議使用下載點1

已有 1 人評分威望 收起 理由
〝K.C◎可樂 + 20 感謝分享!

總評分:  威望 + 20   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

楊受成出品 皆屬垃圾
岩岩睇完 完全睇唔到球技
大玩特技同吊威也
睇lee d倒不如睇「少林足球」
唔但止好睇 仲好笑過lee套
〝K.C◎可樂 + 3 對電影作出個人評價

總評分:  威望 + 3   查看全部評分

睇下係咪真係人地講既咁垃圾-.-..
里套野之前都好期待好想睇...

原帖由 Fai704 於 2008-3-28 11:31 PM 發表
楊受成出品 皆屬垃圾
岩岩睇完 完全睇唔到球技
大玩特技同吊威也
睇lee d倒不如睇「少林足球」
唔但止好睇 仲好笑過lee套

垃圾又未至於-.-

點都好睇過d咩雀聖...

我覺得起碼有好戲之人曾生睇下

唔係真係幾廢
〝K.C◎可樂 + 2 對影片作出個人評價

總評分:  威望 + 2   查看全部評分

剛剛睇完, 老實講,
呢套電影既故事有點草率,
打籃球吊威也, 本身問題不大,
唔係個個「球員」都入倒樽, 可以明白,
很多本地籃球電影都會咁做,
但故事流程時快時慢,
好多幕事件都係匆匆一個畫面, 兩句對白就交代完, 欠缺條理,
唯一可讚的是Jay 與曾生 的既份像經理人又像朋友的關係,
交代得比較細緻,
不像打比賽途中變成功夫solo, 完全「無喱頭」,
我相信電影票房能得如此佳績,
人們都應該不是為看故事而看吧!
已有 1 人評分威望 Good 收起 理由
〝K.C◎可樂 + 5 + 3 對影片個出個人評價

總評分:  威望 + 5  Good + 3   查看全部評分

好假下,,,用曬特技,,,不過有周杰倫吾錯既,,THXA

十週年勳章(賀詞)

正呀...多謝分享

多謝你先...
我d套野入影院睇...
都唔係幾好咁

謝謝樓主分亨  一直想睇而家先有時間睇 感謝

〝K.C◎可樂 -2 請用心回覆任何主題

總評分:  威望 -2   查看全部評分

多謝樓主~好片分享

十週年勳章(賀詞)

之前係戲院睇過根本就浪費金錢~"~
真係打波既場面係好少特技方面浮誇到無人信

thxq ,,,
dl睇睇先@@"

睇完哩套野之後....我終於知道咩叫爛片..
對於籃球迷的我黎講....完成失望
枉我之前仲幾期待睇架...
睇完都唔知佢講緊咩...寧願佢平平實實拍籃球人的技藝..
好過而家...用晒特技...失晒真..都唔知佢講緊咩.
d劇情又爛...明明講緊周杰倫鍾意牙sa...但係講講下又冇左..
愛情片又唔係..劇情又爛...唉
都唔知佢講緊咩啦....真係好失望囉
〝K.C◎可樂 + 5 對影片作出個人評價

總評分:  威望 + 5   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

其實jay同sa嘅關係可以拍得好一點
例如sa失戀個一幕 可以拍成佢地成為「好」朋友  
而唔係戲中個種瞹昧關係 而完結 比較好一點
而家戲中將佢地拍左好似d野wor 但又無後文
最後比人嘅感覺就係 sa這個角色有些可有可無 真係唔知比jay起咩作用

另外唔知係唔係我睇錯還是冇咁樣一條咁嘅規例
原來拍波可以高過頭嘅咩<---感覺上有d似玩n one串人個隻
係唔係冇一條規例 話唔可以拿返籃上嘅籃球(即係籃球差唔多入但被人拿返出來)
我睇男兒當入樽 櫻木係被人吹
以上兩點都係戲中出現 如果兩點都係犯規 係唔係話比人知製作唔認真呢?

第一次睇賀歲喜劇片教人「以暴易暴」

樓上有人話睇戲唔係一定要睇故事 講得好岩呀
好多商業片都係咁架啦 明星效應呀嗎
外國都係咁啦 不過人地除左搵個出名演員黎做
係為了d人除了識讚這些出名嘅演名仲要識得讚整套戲拍得好
有好演員唔一定有劇本 客觀黎講整戲除左曾生 無一個係做得出色
可以安慰某幾個star的fans 佢地己經有好大進步
係純粹「安慰」
〝K.C◎可樂 + 10 對影片作出個人評價

總評分:  威望 + 10   查看全部評分

謝謝樓主分亨....

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

個個都咁講....我都係唔下載黎睇.......純支持

都係下載睇下先再作評論la
睇下拍成點@@

THX~~~~~
個個都話垃圾~~~
睇左先

多謝哂樓主!!!!thanks!!^^
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-3 05:02 PM , Processed in 0.046450 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存