2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 天外Online 《天外Online》原創心情故事及小說區 天龍傳說之三個次元的戰爭--第一章..我個名叫天龍 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

天龍傳說之三個次元的戰爭--第一章..我個名叫天龍 [複製鏈接]

狗狗,龍仔..作得唔好..唔好笑=v="

好了..開始"
係好耐好耐之前..有一個人開創了一條村落----青葉村:一個很老既人講
到底係邊個牙!!話比我地知:一大班細佬係咁講
老人見到咁多個細佬之中..有一個居然一粒聲都無出..
老人叫道:那邊的細佬..過來一下..
細佬冷冷咁答:哦。
老人慈祥咁問:幹麼咁悶牙..小朋友..呢個故事唔好聽嗎?
唔係..只不過..我父母剛過生..所以..:細佬仔講講下開始有兩行眼淚流下
老人答:跟我來..
其他的細佬仔聽見..當然好奇..所以大叫:我又去..我又去
老人:不行呢..我帶他去的地方你們不能去哦
自從那天後..老人同唔出聲的小孩走了..再沒出現..直到7年後..
/\/\/\/\/\/\/\/\/\無聊整個分格線/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\
7年後某天
一位10歲左右既小朋友黎左青葉村門口(佢就係我地既主角啦>.<也就是7年前被帶走的細佬<佢叫做”天龍”)
天龍:「好耐無返黎啦..係時候返下7年無返過既屋企啦
誰知..天龍一踩入青葉村..就見到一個死城
天龍:咩事!!佢跑進去..
但係有咩用..天龍離開左條村7年..同佢同年既朋友都已經走了..所以佢入去乜都做唔到
天龍:可惡!---天龍一拳打落地下
天龍心諗:村長..村長佢應該無事掛..點話佢都係一個100lv既霸王
天龍運用自己學識既術..”疾速步”以9秒9跑去村長屋企
推開村長屋企..只見到一把槍同一張紙條
紙條寫住:見紙者..請迅速去京城..找人求助..青葉村已經被破壞!!日期..甲甲年甲甲月甲甲日<<<唔識既關係= =
天龍見到個日期..呆了..青葉村已被破壞了2年
當然..天龍照紙條所寫的做..更拎了村長既長槍..使用疾速步跑去京城
/\/\/\/\/\/\/\/\/\又來分格線/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\
天龍踩入京城..情景同頭先既青葉村跟本係2個世界!!一個死城一個天堂..
天龍周圍問人邊個可以幫佢..
直到問到一個女仔時..(大約也是10歲)
天龍:小姐..知唔知邊到係官府呢??
女仔:當然知啦..e你好陌生wo..你叫咩名牙?
天龍心諗:京城咁多人佢會記得哂咩= =??之後回答:我叫天龍..係青葉村既子民
女仔:我叫緣份..我都係青葉村子民黎既..但3年前搬左黎呢到
天龍:緣份你好..可唔可以帶我去官府?
緣份:既然你那麼急..快些吧
係途中天龍突然倒下..緣份走過去..幫佢睇完..一枝針吉入去天龍的右手..
天龍立刻彈起身再大叫:媽的呀!!邊個吉我!!我要殺左佢\____/
緣份叫道:快點吧..不是很趕嗎?
天龍:好吧..快點..
係途中天龍一直諗到底邊個吉我/___\
=3=3=3=3=3=3=3=3=3=3=3=嘟咀分格線=3=3=3=3=3=3=3=3=3=3=
官府~~~天龍講左大半天
侯邦:哈哈哈哈..青葉村被滅?!小朋友唔可以講大話嫁.
天龍:講真嫁\./仲有咪叫我細佬!!
緣份係格黎聽完都唔係好信..但係都出聲:侯邦大人..請你派20名人士也好..去收拾殘局..
侯邦:好吧..只要呢個”細佬”打贏我其中十位士兵就得
天龍聽完o哂咀..點解??因為天龍除左學了疾風步就咩都無學過..但佢都應聲答:好!
天龍答完就心諗..口快快講錯野tim..死啦><
====================等等分格線=======================
比賽場地~~~
天龍渣住村長既長槍..準備應戰
侯邦:細佬..你係呢20個入面搵10個同你對決..係一個打十個..
天龍亂指指.........指左10個出黎了
10位士兵齊聲叫道:你真好運..指出10個精英wakakkaka
天龍聽完心想:玩完啦..10個精英..
天龍心想:只好背水一戰!!
天龍大叫:來吧!
十位士兵排出v字形陣..沖過去
天龍見到咁樣..不停揮槍..不過士兵唔避都唔中= =”
天龍大叫:小緣救命牙>口<我唔想死阿><
可惜緣份被士兵擋了去路..再加句..天龍同緣份光速拍拖了=3=
天龍心裹越黎越驚..渣槍既力都大了..突然天龍身邊有估紅氣出現..長既形狀都變了
天龍身上變出一副紅色的盔甲..頭變出一個龍頭..口中就係天龍個頭..宜村長既槍唔再係槍變成一把太刀!!還有一個刀套套住
刀背係橙紅色仲有數枝利既野叉出來的..宜斬人個位就係銀色..刀身異常的長
10個精英不知為何倒下了..宜天龍就係佢地後面..之後..天龍倒下..盔甲消失..太刀變左把普通刀..
緣份跑上去幫天龍冶療..
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx叉叉分格線xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
客房~~~
侯邦:細佬醒啦..我已經派左20個士兵去青葉村..一陣我都會去..你放心休息啦
天龍:係既..戈十個士兵點阿?
緣份搶住答:佢地無事..別在意..
其實戈十個士兵全身內臟同骨唔係斷就破裂..當場死亡..緣份唔想比天龍知自己有咁既力量所以唔比佢知真相...
3個時辰後..侯邦返黎..
侯邦認真咁講:天龍我已家話比你知..青葉村被滅既原因..可能你唔會信..但係是實

青葉村點解被滅?!侯邦點解會話天龍唔信..所有一切會係下一集話比大家知^__^仲有呢套野後期會變成喜劇呢!!

小故事1~~天龍細過去左邊?!
自從老人帶走天龍後就無音迅..點解?睇下就知..

帶走天龍既一年後~~
天龍:爸爸..我今日打贏左隻老鼠呀^___^
老人:咁叻仔呀..等我今日整牛排你食..
天龍:好野><
本來生活好地地..點解天龍要返黎?
第7年..即係天龍返青葉村既日子
老人:天...天龍..你...你返青葉村啦..我..我就快唔行了
天龍喊住講:唔制牙..爸爸唔好走呀..我唔想再失去親人!!
天龍講完..老人就斷左氣..
甲甲年甲甲月甲丙日..老人正式去賣咸鴨蛋T^T

一睇就知...天龍滅村既=.=
聰明人先知^_^

原帖由 風火戰龍 於 2008-4-5 08:40 PM 發表
一睇就知...天龍滅村既=.=
聰明人先知^_^

= =天龍滅村<<= =睇下下一集先啦..天龍既力量滅唔到村= =

天龍.........

有齊我兩個主角名= =.......

三個次元,等龍仔同天豪入黎打你= =(講笑JA,點夠天龍兄打)

用書面語會比較好

原帖由 cs4611259 於 2008-4-5 09:06 PM 發表
天龍.........

有齊我兩個主角名= =.......

三個次元,等龍仔同天豪入黎打你= =(講笑JA,點夠天龍兄打)

用書面語會比較好

哦哦..其實我就係想講埋狗狗故事同龍仔個故事=- =你真醒

仲有呢套野好快完=3=因為我唔識作野- -

我見到有唔少錯字,不過都繼承左我A'S章搞gag既對白.尤其是見到個女仔叫緣份果陣(我竟然笑了)
到時有機會不如將兩個故事連埋一齊吧XD

天龍十歲就咁勁....二十歲唔洗講=.="
龍仔+天豪+魔刃+聖難c唔知夠唔夠打呢@@

原帖由 風火戰龍 於 2008-4-5 10:11 PM 發表
天龍十歲就咁勁....二十歲唔洗講=.="
龍仔+天豪+魔刃+聖難c唔知夠唔夠打呢@@

錯字難免..因為我唔識打= =..
遲D將會連埋狗狗既故仔講不過係中期的事..

THX............
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-2 08:57 PM , Processed in 0.032583 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存