2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 高達街機系列 GVG 基本操作 系統分類(歡迎新手發問)
返回列表 發新帖 回覆
go

GVG 基本操作 系統分類(歡迎新手發問) [複製鏈接]

制的分類:

『A B C
                    start制/通信/指令
 D     』

控制方向:
  ↑       8
←N→分為  4N6  
  ↓       2

N為無按任何方向

基本設定:
A    射擊
B    格鬥
C    飛行
D    轉LOCK
AB    副射擊
AC    特殊射擊
BC    特殊格鬥
BD/CC   意指連按2下C所作出的高速飛行
CS/CA     Charge shot需要按實A/B來進行儲氣~到max放手既攻擊EX:Freedom既全炮
變型          可變型的機體~接C之後~連埋兩次同一方向

格鬥分類:格鬥分為7種~但吾係每部機都會有人呢7種格鬥
1.地上N格~係地上無任何向方下~按b
2.地上step格~係地上連推4/8/6是但一個方向兩下~之後按b
3.空中N格~係空中無任何向方下~按b
4.空中step格~係空中連推4/8/6是但一個方向兩下~之後按b
5.BD格/CCB~係CC壯態下按b~所以叫CCB
6.特格~BC(某d機bc吾係格黎的)EX:坦克車
7.後格~2b

新增系統:
1.Mobile Assist 系統

每部機都有佢特有既Mobile Assist 系統~新增既支援系統
會有彈數限制~同埋不能連發~要等每一個支援完結~先可出下一個支援
出法:ABC 3個制一齊按

2.G Cross Over 系統

左上角條Bar儲滿
1人時~連按start制兩次~發動G Cross Over 系統
2人時~需2人同按start制兩次~發動G Cross Over 系統
而G Cross Over 系統~會為使用機體既分別
發動不同的G Cross Over(以各作品的戰略兵器/招數作攻擊)

3.換裝系統

特定既機體~如:V2~突擊高達~可以進行換裝

4.新既駁招系統

Main 射擊 → ~???
以此圖為例~高達可以A完之後博AB

5.盾防御模式

盾檔模式分為~自動同手動
以此圖為例~高達既盾會自動檔格
而GP02就要後格進行拉盾

6.機體進入特定模式

以此圖為例~神高達進入明鏡止水MODE

各機的COST值

留位......@@

唔係有左格定唔知右格咩?

原帖由 mailkin 於 2008-5-8 12:55 PM 發表
唔係有左格定唔知右格咩?

無分左右格...得7種格...上面有講

我覺後格好q難出
打左咁耐gvg先成功出得果幾次

原帖由 cx29 於 2008-5-15 05:24 PM 發表
我覺後格好q難出
打左咁耐gvg先成功出得果幾次

成日都要咁實一陣後先要咁格先出到/....\

換裝係咪ac制同盾係點樣係擋?

原帖由 lpon789456 於 2008-5-18 02:13 PM 發表
換裝係咪ac制同盾係點樣係擋?

有得換裝的機全都係用ac來換
空西
空西時 左+ac變炮西 右+ac變劍西
劍西時 左+ac變炮西 純ac變番空西
炮西時 右+ac變劍西 純ac變番空西
有彈數限制,但reload時間快(4~5秒reload一次換裝)換裝硬直少,可以用作連招

V2 GUNDAM
ac換裝時有大約1秒的硬直,換裝時再按ac就會解除
可持續最多18秒
reload一次換裝要大約30秒(就算中途解除都係30秒,這是BUG嗎,一條命先用得果1次)
換裝後飛行速度會減慢一D
但主射會由雷射槍變左做雷射炮(一擊DOWN),副射由火箭彈變雷射散彈槍
A>AB唔會再有人用了,第一野都DOWN左人,仲用AB~!
AB大多係人地用STEP格果陣用的,捉STEP格最正
CS米加粒子炮追加,儲炮起手雖比較快,但槍口補正差,判定又不及炮西,又唔可以拉水喉,封印決定
BD格的判定加大,後格拉盾追加,其防禦判定大(仲更加帥)
光之翼由原本只可以打2次,變成可以打3次
V2換裝後,其性能可以話超過FREEDOM(GOD,同佢玩格你一樣唔洗玩)

GUNDAM MK-II
左/右+AC
火箭炮/雷射槍形態互換,換裝時硬直接近0
火箭炮可3連射,而且射出後一段時間後會擴散
2種形態的主武裝殘彈為0時,按主射可作手動RELOAD(本身BC都得)
純AC(超級高達)
換裝硬直好大(約1.5秒),
此時機體的所有格鬥會變晒做飛彈(BC除外),按住B就會作出飛彈連射(變形時都可以用)
主武裝會變成米加來福槍
判定大,誘導比較強,一擊DOWN,有別於V2 AB,超高會停下先開主射
但主武裝的RELOAD時間好慢
背部的G防衛者會變成盾牌
BD會強制變形,於變形時開AC會射出G防衛者,此時機體會變番做MK-II
GUNDAM MK-II(手持米加來福槍)
於超高時,作為盾牌的G防衛者被破壞,或於超高BD時開AC
就會變成呢個形態
按番AC就會變番之前變超高時你用緊果個形態
(例:你用緊火箭炮裝,按AC變左超高,於超高時開AC,就會變番火箭炮裝)
換裝硬直都有大約1秒......

再講就變成性能分析,所以唔打喇

拉盾
今集分左實盾同埋光盾
實盾係人地攻擊到個盾就會自動防禦,而且唔可以擋格鬥
但係好多防禦判定都小,而且擋CPU一發槍,個盾基本上可以報銷了
有D要用盾先出得的招,就算個盾壞左都用到(IMPLUSE,AEGIS的副射)
而實盾爆左的話,就要等下一條命先獲補發(IMPLUSE除外)
光盾後格就可以用,而且更可以無限用
有D特殊盾,就係集實盾同埋光盾於一身
暫時來講,得V2 AB裝同埋GP02有呢種盾
(V2 AB 實盾的防禦判定比開光盾的防禦判定為小)

已有 1 人評分威望 收起 理由
無極~ + 50 支持你!下次繼續^_^

總評分:  威望 + 50   查看全部評分

v2個ab裝要成30秒先可以reload到...係因為解除ab裝...要等20秒先開始reload

原帖由 無極~ 於 2008-5-20 10:29 PM 發表
v2個ab裝要成30秒先可以reload到...係因為解除ab裝...要等20秒先開始reload

要咁耐做咩
v2換裝 我覺得reload15秒夠喇
因為v2 ab的性能係可以話超過freedom
但呢個只係對平均機的說法(x本身就比唔上,佢得果衛星炮可以話強,nu呢根本上係差不多可以同v2 ab睇齊,睇佢後格+浮游炮就知,freedom就得果ac屈,一閃同埋boost高呢3個優點,但係ac用得好,就可以同god睇齊,但是freedom太薄甲)
同射擊機(wing zero),格鬥機(turnA,god)比,佢都係比唔上
洗唔洗咁多時間reload呀

但V2係3000cost,我驚4,如我用Rx78,我射一槍,佢係咪會自動擋?.?因我是new player問題會多d

原帖由 lpon789456 於 2008-5-21 12:52 PM 發表
但V2係3000cost,我驚4,如我用Rx78,我射一槍,佢係咪會自動擋?.?因我是new player問題會多d

唔係好明你個問題

原帖由 cx29 於 2008-5-21 10:22 AM 發表

要咁耐做咩
v2換裝 我覺得reload15秒夠喇
因為v2 ab的性能係可以話超過freedom
但呢個只係對平均機的說法(x本身就比唔上,佢得果衛星炮可以話強,nu呢根本上係差不多可以同v2 ab睇齊,睇佢後格+浮游炮就知,freedom ...

就用你話ab裝既性能係可以話超過freedom呢個論點講
連freedom都勁過...你長期ab咪又俾人話屈機...~

回復 14# cx29 的帖子

V高達個部3000cost,死兩次就冇.我就問如我用rx-78,佢射一槍,佢會自已auto咁擋?

原帖由 lpon789456 於 2008-5-27 03:00 PM 發表
V高達個部3000cost,死兩次就冇.我就問如我用rx-78,佢射一槍,佢會自已auto咁擋?

你你咪想問俾人射一槍~係咪會自動檔呀==.==??

回復 17# 無極~ 的帖子

係呀,很難表達呀,唔知點打好

原帖由 lpon789456 於 2008-5-28 06:17 PM 發表
係呀,很難表達呀,唔知點打好

計位置...好似TURN A個盾係背隻咁...俾人係背隻方向開槍咪黎...咪會自動擋囉

哦,咁Rx-78個叉點先令人訂格
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 03:47 AM , Processed in 0.036690 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存