2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫專題區 Bleach 死神 各隊長實力詳細分析[絕非轉貼][仲未ok,好戲在後頭]~有dd ...
返回列表 發新帖 回覆
go

各隊長實力詳細分析[絕非轉貼][仲未ok,好戲在後頭]~有dd啦!! [複製鏈接]

隊長:山本元柳斎重國
斬魄刀名:流刃若火

隊長:碎蜂                  
(砕蜂亦是現.隠密機動総司令官和現・第一分隊刑軍総括軍団長)
斬魄刀名:雀蜂

隊長 :市丸銀
斬魄刀名:神鎗

隊長:卯の花烈
斬魄刀名:肉雫唼

隊長:藍染惣右介
斬魄刀名:鏡花水月

隊長 :朽木白哉
斬魄刀名:千本桜
卍解:千本桜景厳

隊長 :柏村左陣
斬魄刀名:天譴
卍解:黒縄天譴明王

隊長 :京楽春水
斬魄刀名:花天狂骨

隊長 :東仙要
斬魄刀名:清蟲(清蟲二式「紅飛蝗」)
卍解:清蟲終式・閻魔蟋蟀

隊長 :日番谷冬獅郎
斬魄刀名:氷輪丸
卍解:大紅蓮氷輪丸

隊長 :更木剣八

隊長 :涅蘭利
斬魄刀名:疋殺地蔵
卍解:金色疋殺地蔵
(涅蘭利亦是技術開発局二代目局長)

隊長 :浮竹十四郎
斬魄刀名:雙魚理

上面係一d普通資料!!!
其實好多人話冬獅郎係最廢果個~1.年齡問題
                                             2.卍解時間問題
                                             3.相比既人既問題
而且我100%肯定~即使係e家佢既實力,亦都絕對唔會係最廢果個!!

山本元柳斎重國------被喻為最強既隊長,但出現藍染背叛後,實力就開始受到質疑!!其實佢仍然係最強既隊長,除左因為有火屬最強既斬魂刀之外,仲有強大既靈壓!!而且差d一個打兩個隊長,亦即係話實力點都有咁上下!!

碎蜂------------------有好高速既速度,解係冇咩特別勁既招式。

市丸銀----------------我咁多個隊長中最愛e個^3^~~完全唔知佢咩料-3-

卯の花烈-------------e個負責後援,唔洗講,佢當然就係最冇實力果個,所以隊長既排列中唔會計佢住!!!

藍染惣右介-----------出現背叛後,經常有人拎佢同山本老頭比較,其實佢絕對唔係山本老頭既對手。

朽木白哉-------------除左係貴族既當家之外~仲係6番隊隊長,而且起初仲擁有最強稱號。

柏村左陣-------------實力未知(不過睇樣唔方勁得去邊)

京楽春水-------------我第2個喜愛既隊長,實力都係未知~但只係以佢把斬魂刀黎睇,應該都有d料。

東仙要---------------實力絕對唔低~係佢對住6刃斬左佢隻手果到就知佢係有d料,然後再睇返佢同柏村打一打果場就知係勁。

日番谷冬獅郎--------最受大眾歡迎既隊長,但係經常比人話屎(遲d下面詳解)

更木劍八-------------斬魂刀毫無實力可言,但擁有強大靈壓(仲成日扮到好勁咁)

涅蘭利---------------怪面人,但係比石田打到訓係到,對佢實力有所保留

浮竹十四郎----------又係擁有一把唔錯既斬魂刀,相信唔會太廢

各隊長比較:
以下係我個人對隊長既排列
1)山本元柳斎重國
2)藍染惣右介
3)市丸銀
4)東仙要
5)朽木白哉
6)碎蜂
7)京楽春水
8)浮竹十四郎
9)日番谷冬獅郎
10)更木劍八
11)涅蘭利
12)柏村左陣
(將4番隊果個del,因為.....大家都知咩事)

山本老頭                 實力無從判斷!!但係差d想一揪二~相信唔會係廢

藍染忽右介                   坐係十刃之上,至於十刃點解唔反佢,都只係崩玉係佢手上,我相信頭三刃絕對有得同佢比

市丸銀                        係藍染手下,而且都要日日面對十刃,如果佢係冇實力,一早比十刃打低

東仙要                   都係經常面對十刃,而且敢將No.6隻手斬斷,咁就證明唔會過廢,而佢實力不足亦都會比十刃ko

朽木白哉                 雖然經常比人講到好勁,但我對佢既期望仍然過低敗比未識虛化既一護,而一護又敗比No.4,所以佢既實力絕對係比上面果個隊長廢。

碎蜂                   身為一個敏英既佢,其實已經算幾勁,因為速度既問題,所以應該會幾勁下。

京樂春水                    擁有全屍魂界兩個雙劍既其中一把,其實斬魂刀已經證明佢既實力,再加上佢同浮竹合作vs山本果場就更加證明左佢係有料

浮竹十四郎                    同京樂一樣,但係因佢體弱多病,所以覺得佢實力但於京樂

日番谷冬獅郎                         e多野講lu,佢能夠踩係4個隊長之上係因為除左卍解強之外,當然亦都係佢既資質啦!!先講佢vs更木,更木只係識用靈壓,斬魂刀毫無實力,即使用靈壓,但係又唔夠兩個隊長既靈壓勁喎,咁樣咪即係半桶水!!而且一護唔需要卍解,虛化就已經羸到佢,咁可想然之佢幾咁廢。

更木劍八                                  雖然係得靈壓可言,但係對住涅蘭利,柏村左陣都有實力係因為佢龐大既靈壓對住涅蘭利把斬魂刀既毒氣絕對有可能化解,至於柏村左陣,睇個樣都知廢到出汁。

涅蘭利                     既然係技術開発局二代目局長,咁佢既力量應該放係智慧到多,咁計既話,佢既實力其實好低

柏村左陣                     e個唔洗講~相信大家睇佢個樣都知佢係勁勁勁勁勁廢果隻!!

一番隊
山本元柳斎重國
e個人既出招機會真係好少,所以對佢了解好低!!
但身為總隊長既佢~相信實力唔會太差
無論係靈壓,斬魂刀都擁有第一稱號,就算係年紀都一樣!!
所以話[薑係愈老愈辣]~可惜佢唔係薑!!
既然實力係藍染之上~我個人覺得佢實力應該都係2刃之上
至於1刃~相信可以同佢有得fright!!!

[2日講一個番隊~直到13個隊都講曬!!另外有意見/問題請留言]

已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
wong930208 + 1 乜角色唔識進步?咩叫時差?你唔好搵一護岩岩 ...
九軒葵 + 30 + 3 原創內容, 支持你!下次繼續^_^

總評分:  威望 + 30  Good + 4   查看全部評分

-_-"  期待中...~

支持你..

不過下次不如打多d先貼出來吧...

加油~~ 快d打多d

頂你丫 話劍八廢到出汁 真係唔合羅輯
你忽略左一樣野 冇始解既實力已經同卍解實力一樣 這樣才是重點!
靈壓強已經係一種武器 唔信睇番藍染用靈壓禁到6刃企唔到起身

劍八有咩可能係碎蜂之下.........

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

卯の花烈,我原來都覺得佢無咩實力
但佢做左超過二百年的隊長,而浮竹和京樂亦稱呼佢做前輩
我覺得佢實力有番咁上下

原帖由 喪see 於 2008-6-9 11:42 AM 發表
頂你丫 話劍八廢到出汁 真係唔合羅輯
你忽略左一樣野 冇始解既實力已經同卍解實力一樣 這樣才是重點!
靈壓強已經係一種武器 唔信睇番藍染用靈壓禁到6刃企唔到起身

你都忽略左樣野~藍染既靈壓係山本之下,劍八既靈壓就可以話係第3勁~
但係山本既靈壓能夠令到隊長級都驚,同時亦有卍解。
至於藍染~藍染能夠帶同兩個隊長背叛淨靈庭,兩個隊長跟隨佢~咁即係話佢有實力!!
藍染剋第6刃根本就係一定~~4刃能夠秒殺黑歧,6刃連出盡全力都不敵~咁就證明左6刃同4刃既實力相差係唔2個數字!!
何況~黑歧同6刃打果時~黑歧亦都唔係係最佳狀態之下!!亦即係大概4-6個6刃先等如1個4刃!!
e到完全證明左劍八係比較廢!!
而黑歧亦都能夠唔洗最好狀態之下同劍八打~(同劍八打前又同戀次,光頭佬打,已經唔係最佳狀態)
劍八靈壓再強都唔能夠嚇到隊長級~只靠靈壓同人打既佢...靈壓都只能嚇到普通既死神同佔有席位既死神,連副隊長都嚇唔到!!
咁就證明左佢靈壓再強都只係半桶水!!!

閻魔蟋蟀是奪去對手視力的招式,但弱點是刀刃交鋒是便會被人發現自己位置(劍八就是這樣打),而且刀本身是沒有因卍解而強化
再者,對手可用鬼道(如赤火炮)得到光明,更可使用無差別攻擊(如千本桜景厳)反擊,因此實際上不是十分強的卍解

笑傲無雙 玩過星曲WEB

大白都輸比東仙..

劍八排咁後..

唔好玩我喇

同埋大白輸比一護 我覺得係劇情需要啫-.-

一護比隻野虛左..先可以斬傷大白咋嘛-.-?

你當虛化=好勁-.-?

一護比隻虛佔住左=廢?

原帖由 九軒葵 於 2008-6-9 03:07 PM 發表
閻魔蟋蟀是奪去對手視力的招式,但弱點是刀刃交鋒是便會被人發現自己位置(劍八就是這樣打),而且刀本身是沒有因卍解而強化
再者,對手可用鬼道(如赤火炮)得到光明,更可使用無差別攻擊(如千本桜景&#2142 ...

鬼道e d咁垃圾既招就唔好拎黎講啦!!成套野入面~基本上會中鬼道既就只有細虛!!
至於刀劍本身冇因卍解而強化~意思係只係把刀既堅硬度同質地~
黑歧就係個好例子~卍解後有更高既攻速,傷害等就好似真田開大絕!!
碎蜂亦都一樣~傷害增加,兩野ko!!
只係各有唔同既卍解~一d屬於鬼道型(好似朽木白哉咁)
                             一d屬於形態
原帖由 麟=) 於 2008-6-9 04:47 PM 發表
大白都輸比東仙..

劍八排咁後..

唔好玩我喇

同埋大白輸比一護 我覺得係劇情需要啫-.-

一護比隻野虛左..先可以斬傷大白咋嘛-.-?

你當虛化=好勁-.-?

一護比隻虛佔住左=廢?

劇情需要~~i love it
虛化唔勁?佢同6刃打果時要虛化先羸!
虛化唔勁?佢同破面打時要虛化先羸!
你當虛化唔勁?
其實可能真係唔勁既~劇情需要呀嘛!!

原帖由 lssac1130 於 2008-6-9 02:33 PM 發表

你都忽略左樣野~藍染既靈壓係山本之下,劍八既靈壓就可以話係第3勁~
但係山本既靈壓能夠令到隊長級都驚,同時亦有卍解。
至於藍染~藍染能夠帶同兩個隊長背叛淨靈庭,兩個隊長跟隨佢~咁即係話佢有實力!!
藍染剋第 ...

打5刃點計先?劍八俾佢插穿左一忽都好似冇事咁 而5刃俾佢打到死死下 3個5刃=4刃喇掛 照你上面咁講
就算靈壓係第3強 都強過其他隊長級既人 唔代表佢係半桶水。

原帖由 lssac1130 於 2008-6-9 05:29 PM 發表

鬼道e d咁垃圾既招就唔好拎黎講啦!!成套野入面~基本上會中鬼道既就只有細虛!!

鬼道90以上一招一件喎...一招黑官就ko隊長,八刃都中過喎…
而且我只係話囉鬼道來照明而已…

原帖由 喪see 於 2008-6-9 05:29 PM 發表

打5刃點計先?劍八俾佢插穿左一忽都好似冇事咁 而5刃俾佢打到死死下 3個5刃=4刃喇掛 照你上面咁講
就算靈壓係第3強 都強過其他隊長級既人 唔代表佢係半桶水。

好呀!~咁比你計下條數
我當每招以10分為最高!!
劍八~~~靈壓10(雖然唔夠山本勁,我都照比夠10分你啦)
                  鬼道7(冇咩見過佢用鬼道,我都比夠7你啦)
                  瞬步8(隊長級實識用啦~而且就算再廢都一定熟用啦)
碎蜂~~~靈壓低3(比低d囉)
             鬼道7(又係冇咩見過鬼道)
             瞬步10(點都勁過劍八啦掛,最耍家果行)
             卍解6(我當佢招卍解廢架啦,但係隊長級點都可以熟用啦掛)
分數都多你1啦,山本靈壓能夠嚇到隊長級
劍八得唔得呀?咪話隊長級啦~連黑歧最廢果時都唔得呀!當時黑歧連副隊長實力都未有呀!
如果連隊長級都嚇唔到~靈壓強都有限啦!!
藍染能夠係佢卍解後用靈壓擋住,我當黑歧當時只有10%功力啦
劍八同佢打果時連卍解都冇~相信一個冇卍解,冇靈壓,而且之前仲同兩個人打過既人會勁過佢?
一個冇卍解既人,冇靈壓,仲同兩個人打過既人,相信連卍解後既10%都冇啦掛!!
劍八咁都打輸比佢就證明左只有半桶水啦!!
另外~5刃唔怕佢d靈壓!
咁藍染對6刃用靈壓可以令到佢怕~
相信劍八開眼之後靈壓點都比藍染強d掛~但係對人傷害既差別都唔大!!
咁就知咩事啦!!

原帖由 lssac1130 於 2008-6-9 06:16 PM 發表

好呀!~咁比你計下條數
我當每招以10分為最高!!
劍八~~~靈壓10(雖然唔夠山本勁,我都照比夠10分你啦)
                  鬼道7(冇咩見過佢用鬼道,我都比夠7你啦)
                  瞬步8(隊長級實識用啦~而且就 ...

首先更正番 劍八既鬼道係0
麻煩你由動畫/漫畫由頭睇到落尾 劍八一定唔係你口中講到咁廢。
我所講既係咁多。

原帖由 喪see 於 2008-6-9 06:49 PM 發表

首先更正番 劍八既鬼道係0
麻煩你由動畫/漫畫由頭睇到落尾 劍八一定唔係你口中講到咁廢。
我所講既係咁多。

比7佢只係比面佢!!
碎蜂都冇用過鬼道架~咪一樣比7
至於劍八~我仍然係覺得佢廢
連卍解都未識既佢要同人比真係好難!
靈壓又唔係最突出果個~又唔識卍解!
根本無一樣特別特出~
佢最特別咪把斬魂刀!!
(無可否認~佢個樣兇狠得黎幾令仔)

原帖由 九軒葵 於 2008-6-9 06:15 PM 發表

鬼道90以上一招一件喎...一招黑官就ko隊長,八刃都中過喎…
而且我只係話囉鬼道來照明而已…

唔好意思~係我錯囉!!sor
我對鬼道冇咩研究,但係照你咁講~咁學識果招咪天下無敵?

笑傲無雙 玩過星曲WEB

原帖由 lssac1130 於 2008-6-9 05:29 PM 發表

至於刀劍本身冇因卍解而強化~意思係只係把刀既堅硬度同質地~
黑歧就係個好例子~卍解後有更高既攻速,傷害等就好似真田開大絕!!
碎蜂 ...

你明唔明我句野表達咩?

虛化=好勁?

一護同大白打個陣..唔好唔記得一護比把劍插住隻腳....大白已經用白雷打到一護傷晒...係比虛佔住左  先郁得返  跟住先斬到大白重傷咋

無隻虛佔住左一護  一護死左喇

原帖由 lssac1130 於 2008-6-9 09:56 PM 發表

比7佢只係比面佢!!
碎蜂都冇用過鬼道架~咪一樣比7
至於劍八~我仍然係覺得佢廢
連卍解都未識既佢要同人比真係好難!
靈壓又唔係最突出果個~又唔識卍解!
根本無一樣特別特出~
佢最特別咪把斬魂刀!!
(無可否認~ ...

先生你好似歪曲緊事實 劍八冇鬼道就係冇鬼道 你為何會講到佢識用呢? 所有動漫都係講角色既能力 唔係你話俾面佢就會無啦啦多左D原本冇既能力出黎!

做呢 d 排名根本就晒鳩氣....又未 ending ....仲有好多人物既能力都未知...排條毛咩.....搵

交黎嗌??

東仙排第 4 ...仲勁過白哉 劍八排第 10...但劍八 win 左東仙喎...點計 ?淨係呢

點都有交嗌啦....

原帖由 NightFox 於 2008-6-10 12:15 PM 發表
做呢 d 排名根本就晒鳩氣....又未 ending ....仲有好多人物既能力都未知...排條毛咩.....搵

交黎嗌??

東仙排第 4 ...仲勁過白哉 劍八排第 10...但劍八 win 左東仙喎...點計 ?淨係呢

點都有交嗌啦... ...

同我同一陣線
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 03:51 AM , Processed in 1.041063 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存