2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero FEZ 霍爾丁王國 想加入女皇大家庭...新手麻煩入一入黎!!小小教學!!俾d心 ...
go

想加入女皇大家庭...新手麻煩入一入黎!!小小教學!!俾d心機睇晒佢吧 [複製鏈接]

http://www.fantasyearthzero.com.hk/ImageSite/guide.html

以上係一d新手教學.....
麻煩先睇一睇.....
相信睇完之後會對此遊戲有相當認識.....
本人id : 魔皇
以下係少少我對呢個遊戲o既認識*係原創架(可能唔全面....有咩漏左提一提我)
新手們..俾d心機睇下la
先講一講

快捷方式設定 [Y]
快捷o既設定...同其他遊戲唔同.....呢個係指用快捷鍵講野(F1~F5)
你地可以將自己覺得會成日講o既野放入去....
另外有一d特別o既指令:
<pos>  係自己o既位置
<tnm>  係你所指住o既目標
仲有好多...請睇<FEZ最常用的文字巨集>
http://www4.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=3042751&extra=page%3D1

如果有人想同你交易or組隊....圖示會係右邊中間位置出現

強化方面:
同其他遊戲唔同.....強化只可以用一場....
入到國戰...向城堡按z...有個強化....自己試下吧....
強化用寶石水晶可以係道具店買到

升lv方面....同網頁所講一樣.....
1~5lv 去打下怪吧....因為1~5lv打國戰係會得好少exp...無論你貢獻幾多...做左幾多野
打怪冇血...除左食藥, 死, 番城旅館回血....冇其他方法....
本人建議死= =因為唔會扣好多exp...打一隻怪都番番黎.....
升lv 會得到技能點....按k...會出左個技能列表....自己其他post睇點加吧
到左5lv....相信新手們都有一定o既認識....
如果你覺得打怪升得慢.....5lv 之後你可以試下打國戰....
上邊個網有教基本知識.....
我會講下你唔同lv 係國戰中擔當一個咩野角色
講一講5~10lv先吧....
呢個時候o既你...手冇搏雞之力....
煩請你留後掘水晶(坐水晶)!!!!採水晶o既人...我地叫水工
因為國戰中...你每死一次....我地主城o既血都會少左....
即係加快大家死亡...
所以掘水晶吧.....
方法: 你去到水晶度...按c就得....
唔好以為好易....因為係有規矩o既...
1. 坐水晶係會回血的...所以...如果血唔滿...就唔好坐...番城旅館俾50$回吧....
2. 水晶係成個國戰最重要o既野...所以...經常有敵人係擾亂...我地會叫亂水....
水工們...一定要睇實地圖..同埋其他人對話...有敵人黎即走.....
3. 水晶採完夠8~10個...你就可以易俾人地(我地叫出水)...
一般會有一個人叫水銀(水晶銀行)...負責收集水晶...再俾人...
你夠8~10個就可以易俾佢....如果冇水銀.....你可以同軍團頻講: 出水..10個....<pos>
4. 如果有人收水又冇講用途....你可以當佢冇講野....因為水晶太重要...唔可以亂俾人晒.....
一般任何lv 要擴展...都可以俾水晶佢......
但係如果出召....2星以下都唔好俾...如果唔知邊度睇星星...就睇lv吧...15lv以下都唔可以召喚!!!
見到15lv 以下想出召o既....當睇唔到吧=]

相信幾場國戰之後....5lv o既你....好快會升左10lv.....

10lv~15lv:
你地開始有戰鬥力了....
呢個時候就多野玩喇=]
你可以繼續做水工 or 出去擴展(貢獻度比較高)
出去拆人地塔(建築物破壞比較高)
出去打人(傷害+殺害數比較高)

1. 擴展....即係出去起野....你之前玩左咁多場國戰....
應該大概知道要點做....
就係...收水晶...出去起野(我軍範圍愈....人地o既血扣得愈快)
方尖塔(擴大我軍佔領範圍...只可以係我軍範圍起.....但不可以在與敵方重疊位置起)
塔(即係箭塔一般起係前線會同敵方交戰地方...只可以係我軍範圍起)
侵略之塔(擴大我軍佔領範圍...只可以係我軍範圍起...但可以在與敵方重疊位置起)
冥門and兵營(用黎召喚...起係我軍城堡附近吧....一般到中期先會起)
其他自己領略吧=]
如果都仲唔係好知....就留意下人地點起....下場先自己出去起=]

2. 出去拆人地塔
呢個係好重要元素....
拆人地塔...可以減少人地佔領範圍...
可以即刻起方尖塔黎+大我軍佔領範圍...
就算起唔切....拆人地塔都可以扣人地個城o既血...
守o既時候用黎拖時間好有用!!!!因為減少人地佔領範圍...扣我地個城o既血都會慢左
呢度建議搵多3~4個人一齊....可以快d拆到同埋有敵人黎都易d打死佢

3. 出去打人
呢個唔駛講la.....
但係如果就黎死...一定要走...走去d冇人水晶回血又好.....自己食藥回血又好(建議)
因為死左會扣我軍城血.....
同埋打到人地就死...睇到佢走...如果有其他人追....你就唔好追...
唔係人地一個大技放出黎....佢就死賺晒
其實呢個遊戲係有計傷害的...所以冇殺過人都可以做傷害第一.....
有個貼士...就係一開始沖去人地最近城個礦(主礦)..放一下大技吧=]
你會好high!

到左15lv....你已經熟晒隻遊戲了....技術好的話...應該有2星~3星...
你可以做番之前10~15lv o既野....
or到左呢個時候你可以出召......
但係一定要做o既就係.....
同大家講你出召....要得到其他人同意!!!!!
騎士(40水....係城堡召):主要用黎打其他召...因為佢打召可以扣幾百....但係打人 or建築係幾十- -
你可以去亂人地水=]因為打一下..人地會企晒起身....
d掛緊o既人就XD
死靈(50水...係冥門召)(建議3星 or 20lv以上先好召): 主要打人....打人一下有幾百....但打召冇效果....
所以一定要騎保護!!!!!!!
巨人(30水...係兵營召): 主要打建築物....行得極慢....打一下建築物7xx~9xx..
打人打召都冇用= =
所以一定要騎+其他玩家保護!!!!!!!
奇美拉(有合成之血...係城堡召): 行得好慢....但係識自爆...主要&唯一用途去人地城堡自爆....扣超多!!!
成功的話...贏左9成....打人打召都冇用= =....同埋好易死....一定要騎+其他玩家保護!!!!!!!
龍(有龍之魂...死亡隨機變): 識飛...建議即刻去爆人地冥門先...之後你鐘意做咩就做咩吧=]

提一提...記住....做任何野都要留意下人地講野....
因為呢隻game團結太重要

玩法大概係呢d....有咩唔明就問la=]

其他有用post or 網:
http://fe.ffsky.cn/
新手必讀之VS各個職業
http://www4.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=3028177
騎士/死靈/巨人 詳細使用說明
http://www4.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=3012460
FEZ各職業簡單技能連續擊/加點分析講解
http://www4.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=3018280

支持一下你

好多謝樓主你
你呢篇野好岩我呢個新手
我決定左做法士喇~~~
樓主你做咩呀

原帖由 焰冰 於 2008-6-19 04:12 PM 發表
好多謝樓主你
你呢篇野好岩我呢個新手
我決定左做法士喇~~~
樓主你做咩呀

我做刀遊架=]
法c 好好玩架可以同你講....
我都會開個法c玩=]

回復 4# dicpaul 的帖子

真係咁正~~~
咁就好
我想玩火法
因為高攻
但係冰c搞到人郁唔到都好正wo-3-
唔知點簡好

原帖由 焰冰 於 2008-6-19 04:22 PM 發表
真係咁正~~~
咁就好
我想玩火法
因為高攻
但係冰c搞到人郁唔到都好正wo-3-
唔知點簡好

試下主火副冰囉
以火技做主力 冰人做輔助

回復 6# ocean0518 的帖子

係呀
我岩岩睇完係頂置果幾篇野
d到佢教人加技點都係主火副冰
不過學晒火d技去

原帖由 dicpaul 於 2008-6-19 04:14 PM 發表

我做刀遊架=]
法c 好好玩架可以同你講....
我都會開個法c玩=]

我都諗住玩刀遊喎=v=
玩熟佢之後先開其他職~

點解遊俠咁多人做既
有咩好處~~~~~

我都唔係太清楚啊, 我玩刀遊係貪過隱的~
至於好多做遊俠都係渣弓, 可能較易控制同冇咁易死掛

我始終都係想做法c
之前仲諗緊做戰士定法c
依家都決定左喇

我2lv果陣以經殺d 2xlv 變死0 做佢地

我2lv果陣以經殺d 2xlv 變死0 做佢地 不過沒變死0我子會做水工

多謝哂Thx~ 我打算公測入黃國呀,我係新手請多多指教

法c...放棄了
俾遊屈到吹漲= =

原帖由 伍文華 於 2008-6-20 10:46 PM 發表
我2lv果陣以經殺d 2xlv 變死0 做佢地 不過沒變死0我子會做水工

2LV點解唔打怪升LV-0-?

玩過星曲WEB

好文+1 希望可以更多人睇到 幫到更多人

打算公測入黃國,我係新手請各位多多指教

回復 17# erictang21 的帖子

我都係新手
你想玩咩職呀??
加入艾氏啦
歡迎新手老手高手

THX
支持一下你

大量對新手有用既野,,,多謝晒
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 04:09 PM , Processed in 0.107346 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存