2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 FreeStyle 作一個有用的中鋒~~中鋒的技巧~(加我GOOD啦) ...
go

作一個有用的中鋒~~中鋒的技巧~(加我GOOD啦) [複製鏈接]

中鋒~~無敵的籃底進攻者 和 如山一般的輔助者~~

宜家D中鋒大多數都係~~~一開波就直接撞入籃底~~~之後就唔出黎啦~~呢個係一般中鋒
呢個係一般中鋒ge概念~ge概念~
無可否認~~中鋒唔係籃底 得分能力相對會減少~~但係~~你唔係玩1.1 的話~~~你係有"隊友"的~
中鋒得分~~~唔似後衛一樣~~用A過人之後上籃 或者 射波~~~ 佢需要同對方ge籃底防守者作一場叫 "單打"的對戰方式~
假設
對方係一位防守力超強而且火鍋好勁ge人~~
你仲會選擇出不停咁轉身~~~扭動身體~~而去獲取少而浪費時間ge得分嗎~???
呢個時候~~~你就一定要轉變成一位"輔助者"  而唔係一位連累隊友 的 "失誤者"
中鋒身型非常巨大~~佢ge單擋動作威力非常之強~~但要記得~~~~唔好連你自己隊友都卡擋埋bo~~
單擋最基本ge概念就係~~~阻住對手~~~創造一個空位比自己隊友~~~從而 得分
但係~~~一定唔可以使用 "moving pick" "移動單擋" 可恥的人 (次次都見到呢d中鋒~~~~ )
但係宜家單擋~~對方的人大多都會補位的~~~(唔補位是豬 )
呢個時候~~就係中鋒得分的好機會啦~~~成功引出對方補位之後~~~沖入籃底~~~等隊友傳波比你~~上籃得分~
呢一種方法叫" pick and roll" 面對住強力中鋒~呢招可以講係最有用的~~~因為佢補位之後一定趕唔切黎守你的
但係大前提就係~~你ge單擋一定要做成一個大威脅~~"pick" and roll先會有效的~~
所以~~中鋒們~~~放棄企係籃底等ge方式~~成為一位出色的輔助者啦~~
已有 6 人評分威望 Good 收起 理由
封鎖心靈 + 3 默默支持
○●永生●○ + 5 感謝分享!
日式草餅 + 1 見係小愛你先加@_@
丫懷 + 15 原創內容
豬仔1220 + 1 感謝分享!
#)無名(+ + 1  

總評分:  威望 + 15  Good + 11   查看全部評分

單打進攻

中鋒 單打動作非常強橫~~~
基本上所有中鋒都會用得上~~(除左哥一d死傳爛傳ge傳波機啦 )
中鋒單打動作~~有幾招一定要買的 就係
籃下轉身假動作
強力運球轉身
連續轉身上籃~~
呢3招~~係所有中鋒最好的武器~
因為~~~~~
呢3招都係中鋒 fake人同"軟人" ge招式
如果~~~你面前係有人守住你 當你上籃哥一陣~~~可能會被blk或者變成騎馬射箭~
咁就會比人鬧啦ga啦~~~
再者~~~只要無人防守~~中鋒上籃可以講係必入~~(運氣差就唔好玩啦 )
除左上籃~~~ 假如一開始就軟到人的話~~立刻傳比隊友~~~之後單擋~~
對方因為比你軟左而趕唔切補位~~~你可以單擋隊友得分~~或者2傳比番自己上籃都可~
但係~~同後期~~好多人都會識防守呢d 招式~~
呢個時候~~呢d招式就會可以變成一d連續技~~~(想學就加我msn )
因為太複雜ge關係我係呢度唔講住~~
祝各位玩得開心~~

已有 4 人評分Good 收起 理由
封鎖心靈 + 2 默默支持
豬仔1220 + 1 支持你!下次繼續^_^
#)無名(+ + 1  

總評分:  Good + 5   查看全部評分

唔知點解    我比較鍾意用pf 打pick & roll        

見到d中鋒ban起籃下成場               勁想x佢

唔識+good   定係我冇得

籃板

中鋒 強力武器之一~~~~籃板~~相信好多人都會因為佢而煩惱
係呢度先解決一d問題
反抓  搶板距離唔會有改變~~
好處:無視對方卡位 能快速走回籃底有利位置
學識反抓只係多一種搶籃板球 ge技巧~~唔係實力ge象徵
所以大家唔洗好固執咁樣學反抓啦
籃板球最重要ge技能"籃下卡位" "撥板"
籃下卡位 同時阻止對方搶板 和 能讓自己取得更好的搶籃板球位置
撥板       當自己籃板失位 被對方卡死籃板位置ge時候 "多"一次搶板的機會
首先講下籃下卡位 ge效果~~撞人~~撞跌人之後咪自己搶板囉
最易撞跌人ge地方 patpat  仲有一個效果係~~如果撞唔跌佢~~但係佢係你後方ge話 佢搶籃板球ge範圍會因為你阻擋住佢而消失 撥板都會~
撥板 最大好處就係可以比自己"多"一次搶籃板機會 非常不錯ge技能
但係如果當自己比人撞到的話~~你係覺得自己跳唔到~~撥板一大缺點
對付對方籃下卡位~~上面有講過~~係籃下卡位後面~~(patpat~~)
你ge籃板範圍會消失 但係~~~係籃下卡位ge左右方~~你ge範圍仲會存在ge~~
有人覺得~~點解我會唔夠人地反抓快~~???
呢個就係因為你中左人地籃下卡位ge陷阱囉~無論你撥~~或者搶都唔會成功就係咁ge原因啦   所以唔好貪位置好就比人卡左都唔知~~面對方式就係企籃卡左右方~~之後搶或者撥~~~
要記得撥板~~~唔好濫用~~唔好話唔夠搶啊就死撥爛撥~~又唔一定撥上你個頭上方~~仲有可能會比人搶番 tim~~~所以要係最適當ge時候用 (全睇經驗~~
搶板一定"要點"
要快過人地搶到有利位置~~所以就會出現呢個技巧~~(記板位置)
因為你記住左~~就可以就對方個波射左出去~~而未碰到籃框~~就要預知佢用咩方式彈出去~秒版都係呢個方法~~~(想學就加我msn啦  :smilie_:)3: )
呢d一樣都係講經驗的~~
已有 2 人評分Good 收起 理由
#)無名(+ + 1  

總評分:  Good + 2   查看全部評分

回復 4# ~@相愛@~ 的帖子

加左你msn;)

十週年勳章(賀詞)

加左你三個Gd
我係咪好好人呢 ~_~

原帖由 #)無名(+ 於 2008-7-12 11:56 AM 發表
加左你三個Gd
我係咪好好人呢 ~_~

點加gd

十週年勳章(賀詞)

原帖由 PhilipLouis 於 2008-7-12 12:02 發表

點加gd

係個帖既右下角有個評分
已有 1 人評分Good 收起 理由
豬仔1220 + 1 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  Good + 1   查看全部評分

原帖由 ~@相愛@~ 於 2008-7-12 09:43 AM 發表
中鋒~~無敵的籃底進攻者 和 如山一般的輔助者~~

宜家D中鋒大多數都係~~~一開波就直接撞入籃底~~~之後就唔出黎啦~~呢個係一般中鋒
呢個係一般中鋒ge概念~ge概念~
無可否認~~中鋒唔係籃底 得分能力相對會減少~~但 ...

想問一問你既意見

如果隻中鋒速度係快既話 又補到你沖入籃底 咁又點算=.=?

如果pick到外圍既人 隻中鋒補到位 你又俾隻g係外圍卡住你位.你又會點做= =?

原帖由 #)無名(+ 於 2008-7-12 12:16 PM 發表

係個帖既右下角有個評分

唔見

十週年勳章(賀詞)

原帖由 PhilipLouis 於 2008-7-12 14:11 發表

唔見

見到未?
圈錯左報告tim = =
應該係隔離果個評分  

回復 9# ♂Man★﹑ 的帖子

回無名~~~2星級會員加唔到good

回仔仔 : 我會bomb個後衛囉

十週年勳章(賀詞)

原帖由 ~@相愛@~ 於 2008-7-12 14:59 發表
回無名~~~2星級會員加唔到good

回仔仔 : 我會bomb個後衛囉

哦,係咩?!  我唔知
我太耐冇做個2星會員喇 @@

原帖由 ~@相愛@~ 於 2008-7-12 09:54 AM 發表
中鋒 單打動作非常強橫~~~
基本上所有中鋒都會用得上~~(除左哥一d死傳爛傳ge傳波機啦 )
中鋒單打動作~~有幾招一定要買的 就係
籃下轉身假動作
強力轉身假動作
連續轉身上籃~~
呢3招~~係 ...

一定要買果三招..有強力轉身假動作架咩?
定係強力運球果招

火鍋

雖然我火鍋唔係幾好~~我都要講一講ge~~~因為火鍋係中鋒強力武器之一~~

中鋒有兩招同火鍋有關的技能~~~
一個係blk and catch(中文唔識打) 必買技能之一~~強力火鍋 (買左會有好處~~但係都有人唔買~~豬 )
blk and catch 唔係所有球都可以沒收~~
下列係一d 唔可以blk and catch 的射球
扭身射波    勾手射球  空中勾手跳投  拉桿 灌籃  
仲係一系列ge FS上籃技能 例如 打板動作 中鋒ge上籃動作~~
呢d都係唔得~~所以唔好濫用
基本上
火鍋玩的是心理 反應 而唔係能力值~~
有時d後衛沖過黎blk中鋒ge單手灌籃就係一個好好ge例子 (我未比人blk過 )
經驗同冷靜ge頭腦係一個強力中鋒一定要有ge因素 (我又無經驗無冷靜ge頭腦/.\)
仲有~~~因為中鋒ge火鍋能力值係最高的~~所以~~範圍異常大
唔好以為自己追唔上對方而放棄火鍋~
有時~~~都會不留神ge賞對方一個大火鍋~~~( wow 歡聲四起~~而對方就會講~~~"這樣也可以blk唷"~~)
而我ge火鍋方式~~多數都係~~~扮失位~~之後沖上前火鍋~~呢個都係一個好好玩ge招式~~~

最後ge感想
中鋒所有技術都係一環扣一環~~
你ge單擋~~生成隊友出手~~~再生成自己ge籃板
你ge補位~~生成自己ge火鍋~~生成對方失誤從而籃板
所以~~一個好ge中鋒
三大要點
一 要有冷靜ge頭腦~~
"有效ge單擋"
二 經驗
"出奇不意ge火鍋" 神奇的秒板
三 良好的觀念
"優越的補位" "製造自己和隊友的得分"
呢3個要點我都無

但係我會努力的~~
都希望各位中鋒們都向住"第一中鋒"呢個目標努力

今次就講到呢度啦~~~~加goooooooooooooooood啊!!!!!!!
加入去精品文章啊\''/~~

已有 1 人評分Good 收起 理由
日式草餅 + 1 支持你!

總評分:  Good + 1   查看全部評分

講埋  D  廢話

回復 16# 米力治 的帖子

你同邊個講~????

沉曬底啦~~~~~

十週年勳章(賀詞)

原帖由 ~@相愛@~ 於 2008-7-21 23:31 發表
沉曬底啦~~~~~

依家咪上番黎囉 =_=

wow 學到好多野喔=]
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 10:16 PM , Processed in 0.040635 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存