2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 War Game 新手請教各位師兄
返回列表 發新帖 回覆
go

新手請教各位師兄 [複製鏈接]

各位師兄好,我一直都很想打WARGAME的, 以前都打過下PAINTBALL,不過經驗有限,而且次次都包裝備

因為身邊基本上冇朋友打wargame,而且又冇咩時間濟,所以一直都不了了之

直到最近總算比較空閒,下定決心想買裝備打wargame, 所以有d問題想請教下各位前輩師兄,順便結識下希望得閒可以交流下

用左2,3個鐘總算睇晒果d新手指引, 不過由於知識有限, 有d地方都唔係好知

請問呢,槍果方面呢,到底要買齊d咩既配件呢?(e.g.電呀,槍夾,etc..?)買槍有冇包埋電架?我聽講電都有好多種,我驚買錯....仲有仲有,槍鏡其實有冇用架?有槍既係唔係睇得清好多架?咁貴唔貴呢?

平時你地用咩槍玩多呀?係唔係都玩長槍多架?如果係咁我用手槍有冇問題呢?

平時你地講槍既火力...到底係點計同點分架?如果我買把ak47,會唔會超過左火力咁呢?而我又點知呢?我唔想等陣超過左火力,冇得同你地玩.....

如果要pro少少咁,姐係買埋迷彩服呀,避彈衣,boot,等等....roughly要幾錢到?好好好大概就得架喇.....3000左右得唔得呢?

最後,想問下廣華係唔係基本上可以買齊所有既裝備?可唔可以請各位師兄介紹d信得過既店呢,or話我知邊d係黑店等我唔洗比人呃

希望可以快d買齊裝備同各位師兄前輩一齊作戰啦~

岩岩初玩就去租槍玩
睇下係點既先     
之後買槍就就你中意既款啦
軍服果D 就你中意嫁姐

你可以跟2000fun 去打game

3000左右    你係計買哂所有野??
我自己就買國狗用既
用最貴果枝計     計埋套衫褲,護眼,vest,槍袋就約
1xxx

槍原身就會有跟一隻匣一排電一個叉電機(唔建議用原裝叉電機)
拎得出黎賣既槍就放心     唔會過法定2J(國狗手拉狙L96 聽聞過左2J)
以我所識既C 兄C 姐大多都係打兩面力

廣華係唔係基本上可以買齊所有既裝備?
冇錯   係

可唔可以請各位師兄介紹d信得過既店呢,or話我知邊d係黑店等我唔洗比人呃
唔做宣傳啦     我信得過既係
你去返War Game版版面  既本版規則果張圖就搵到Ans
黑店呢就聽聞係       大學    Doctor (既中文唔要大學兩個字)

有咩唔明可以再問嫁

恭喜你~你將會成為下一個進入呢個黑洞o既幸運兒~~~!
我逐點逐點話比你知~~~

1.槍 : 來源通常都係幾個地區:大陸,台灣,日本!
         日本槍好處係QC好,會耐用d,但係價錢比較貴!台灣槍大致同日本槍差唔多,同埋無電同叉機~而大陸槍就耐用度一般,要睇o下你o既彩數喇~有d人用好耐都唔壞,有d人打一場就壞,同埋價錢便宜(大約係日本槍o既一半),同埋會有叉電同叉機跟埋~
2.配件:衫我建議用copy先,反而手套,鞋,mask,護膝就買貴少少都唔驚~

如果有關於買野o既問題,可以pm我(ac:司馬豬豬)或者落槍街搵我都得~

呵呵, 我都想快D有得同2000FUN既各位一齊作戰,不過新手乜都唔識,所以要先做多D research

咁機本上國狗都冇咩唔好啦?會唔會手感冇咁好呢?

咁我點樣可以買到國狗呢?直接同d店講就得架拿?買槍個時有冇d目錄睇架?要我就咁up我唔識架....

我係想3000買齊所有裝架.....所有所有野都買齊得嗎?

果d咩一面兩面力又係咩黎?我點先知把槍夠唔夠力定太大力...

叉電機又有冇邊隻特別好呢?隨槍送既電又夠唔夠好呢?(以國狗來說)

順便有冇d咩槍好介紹呢?最好就型d手感又好啦^^....ak好唔好用?以前打得cs多對ak好中2..

唔該晒twswts 同 司馬兩位帥兄既幫手  感激不盡

原帖由 此生無悔 於 2008-7-15 04:49 PM 發表
我係想3000買齊所有裝架.....所有所有野都買齊得嗎?

i will say may be not enough.
all depends on u want a Japanese gun or a chinese one?

If the Japanese guns are much better than the Chinese. than I think I will buy a Japanese, or otherwise, doesn't matter, Chinese are ok

原帖由 此生無悔 於 2008-7-15 05:08 PM 發表
If the Japanese guns are much better than the Chinese. than I think I will buy a Japanese, or otherwise, doesn't matter, Chinese are ok

日本槍
千千聲咁計
國狗就
M系    G36C      買    金弓
M系        買Boyi 都得
AK系      買CYMA(司馬)

原帖由 此生無悔 於 2008-7-15 04:49 PM 發表
呵呵, 我都想快D有得同2000FUN既各位一齊作戰,不過新手乜都唔識,所以要先做多D research

咁機本上國狗都冇咩唔好啦?會唔會手感冇咁好呢?

咁我點樣可以買到國狗呢?直接同d店講就得架拿?買槍個時有冇d目錄睇架?要 ...

一面力兩面力就係打氣水罐既力

點解試槍的力度要用氣水罐呢?不是用測速器的嗎?沒錯,原因就是因為人窮生智,在Wargame還沒有大普及時,根本沒有簡化版的測速器(現在簡單版的廣華街有得賣,好似3xx-5xx唔多記得),要買也是不平宜的事,因為一眾窮鬼Wargame友便想到用氣水罐來做測驗標準,但氣水罐是統一以香港可口可樂為標準的(最近有由巴基斯坦做的可口可樂,不知品質怎樣,但是喝下去味道是一樣的。)。記住試力是罐與槍管(火帽)離開一吋至兩吋為標準的,因為這樣你的bb彈的力度會是最大的。

轉自    [轉貼]Wargame 常識/資料庫 --- 新手必讀 中既     7: 焦耳、BB彈、Gas、電和改槍見解

雖然日本槍係好費,但係如果手感好D,我都唔緊要既...
不過如果外表基本上係一樣,冇咩唔同, 唔同既只係耐用D既話...咁我就會買國狗喇叭

所以請問各位帥兄,日本槍同國右會唔會有好大既分別架?

原帖由 twswts 於 2008-7-15 05:24 PM 發表

一面力兩面力就係打氣水罐既力

點解試槍的力度要用氣水罐呢?不是用測速器的嗎?沒錯,原因就是因為人窮生智,在Wargame還沒有大普及時,根本沒有簡化版的測速器(現在簡單版的廣華街有得賣,好似3xx-5xx唔多記得) ...

原來如此, 多謝師兄解答

其實槍鏡其實有冇用架?紅外線苗準又有冇用呢?呢兩樣野貴唔貴呢?

BY THE WAY.頭先係交易區見到好多人賣L96,請問呢把係咩槍黎架?好好用?

原帖由 此生無悔 於 2008-7-15 05:33 PM 發表

原來如此, 多謝師兄解答

其實槍鏡其實有冇用架?紅外線苗準又有冇用呢?呢兩樣野貴唔貴呢?

BY THE WAY.頭先係交易區見到好多人賣L96,請問呢把係咩槍黎架?好好用?

laser 冇用既
只係裝飾    相信你都知laser 射到人地隻眼會有咩後果
槍鏡有分兩種既      紅點鏡(內紅點)同倍鏡
倍鏡多數都裝係狙擊槍 or 狙擊步槍
紅點鏡多數裝係M4 MP5 手槍果d到
另外都有隻有倍數既紅點鏡(好似4倍)
L96係手拉狙黎
重量同M249 差唔多(好重下)
我之前都買左枝     最後都放左XD
好唔好用就好睇人既        不過枝野火力就大左D
係某個壇到有C 兄講過依枝野原裝係過左火既

原帖由 twswts 於 2008-7-15 06:46 PM 發表

laser 冇用既
只係裝飾    相信你都知laser 射到人地隻眼會有咩後果
槍鏡有分兩種既      紅點鏡(內紅點)同倍鏡
倍鏡多數都裝係狙擊槍 or 狙擊步槍
紅點鏡多數裝係M4 MP5 手槍果d到
另外都有隻有倍數既紅點鏡 ...

M4 can use 倍數鏡, all depends on the power of your gun and the field u play.

laser 冇用既,只係裝飾<-------------------Are u Sure????

原帖由 6呎4 於 2008-7-15 09:54 PM 發表
laser 冇用既,只係裝飾

唔多肯定XD
不過真係諗唔到打Game 咩時間會用到laser

哦哦~原來如此...
係呢我想問下呢AUG本身係唔係已經有倍鏡架喇?
係唔係所有槍都裝到倍鏡同埋紅外線既呢?
多謝各位前輩師兄熱心的幫助...

原帖由 此生無悔 於 2008-7-15 10:45 PM 發表
哦哦~原來如此...

AUG 軍版就係原裝有鏡
不過聽聞冇仲好過有
因為枝原裝鏡冇料到
所以買民版自己加鏡好過

有骨就裝到

原帖由 twswts 於 2008-7-15 11:33 PM 發表

AUG 軍版就係原裝有鏡
不過聽聞冇仲好過有
因為枝原裝鏡冇料到
所以買民版自己加鏡好過

有骨就裝到

咁想問下AUG有冇國產架?好唔好用呢?

原帖由 twswts 於 2008-7-15 10:15 PM 發表

唔多肯定XD
不過真係諗唔到打Game 咩時間會用到laser

I usually use laser during night games.
sometimes will use it during day games.

原帖由 此生無悔 於 2008-7-15 10:45 PM 發表
哦哦~原來如此...

Yes, AUG Military Version has 1.5X optic.
If the gun doesn't have any rail on top, u can put a mount on it in order to put RDS or Scope.

原帖由 此生無悔 咁想問下AUG有冇國產架?

Yes.
Sorry, not sure it is good or not.

哈哈~~~L96其實係幾好玩.....

不過慘在重.....落場又唔方便.....

所以都係放左佢買過第二枝玩好過

原帖由 此生無悔 於 2008-7-16 10:39 AM 發表

金弓出既
不過好唔好就唔多知

原帖由 此生無悔 於 2008-7-16 10:39 AM 發表

OK啦.....係前面棍仔好似好易爛咁.....買返黎兩面力....不過不失
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-12 09:16 PM , Processed in 0.037468 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存