2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 綜合運動討論區 做運動減肥"?
返回列表 發新帖 回覆
go

做運動減肥"? [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

我呢家166cm 左右高...
158磅左右....
都就快體重同身高 係成1:1...
最近都買左部太空漫步機番屋企做...
條友話頭一星期做15就好stop..
想問下我呢家應該做咩去減肥同令d肉實d呢?
我呢家個d肥係主要係個肚個到...
做咩可以收到肚同令個胸d肉結實d架??
同如果我呢家咁~應該一日做幾多min 太空漫步呢???

令外既就係
http://www.fitboxx.com/show.asp?htm=fit004.htm
想問下呢步野真係可以做到比sit-up 好嗎?

之前聽過人講話食少d沉澱粉質同碳水化合物既野有助減肥~
我覺跑步比較好 ~大約45mins

十週年勳章(賀詞)

原帖由 義~* 於 2008-7-15 11:40 PM 發表
之前聽過人講話食少d沉澱粉質同碳水化合物既野有助減肥~
我覺跑步比較好 ~大約45mins

但係我呢家跑10分鐘到~對腳就會好痛=3=.....
訓完起身 對(失頭哥)都有d痛痛地=3=
沉澱粉質係唔係飯個d?
碳水化合物係邊d@@?

簡單d黎講
你166cm高  同158磅  係冇得咁講既=.=
我地用kg黎計
你158磅大約係71.8kg

我地再計一計BMI   BMI 26 過重了

你想收緊D雞肉既話   你首先要將你既BMI去番適中先

適中係大約BMI=18-22左右  大約要去番 60kg左右

最好既減法係做帶氧運動  單車 游水 跑步 等等

每次做大約係40分鍾左右  每星期3-4次
至於心跳方面 要維持響每分鍾???下

???下 用公式計出黎
將(220-你既age) * 60至70%
eg: 你係20歲  220-20= 200 * 60至70 = 120 至 140下心跳 每分鍾
用呢個心跳 維持40分鍾帶氧運動 就有效咁減到肥

當然啦  唔可能做一兩日就會減得好西利-.-  係會慢慢減
要有恆心先ok的

當開始減到肥既時候  
你想收緊肌肉  就可以去做gym喇   
至於太空機  我就唔係咁清楚

gym方面  如果你想我解釋既就留言啦0.0

十週年勳章(賀詞)

原帖由 *小魂* 於 2008-7-16 04:15 PM 發表
簡單d黎講
你166cm高  同158磅  係冇得咁講既=.=
我地用kg黎計
你158磅大約係71.8kg

我地再計一計BMI   BMI 26 過重了

你想收緊D雞肉既話   你首先要將你既BMI去番適中先

適中係大約BMI=18-22左右  大約 ...
thx哂先=w=
但係呢家日日十3宦要去上英文堂= =去唔到swimm...
呢家只可以一星期做3~4次 太空機= =

其實呢,bmi都唔係幾準,因為佢冇計人既肌肉幾重啦,冇計水分啦,冇計脂肪率所以其實bmi係唔多準既,因為我試過用bmi計下c郎,發覺點計c郎都係超標,但冇咩可能呀佢d肌肉咁勁,所以呢其實你可以用自己既身高減100*0.9(男仔)/0.8(女仔),咁大約計返你個身高應該有幾重先係標準
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-2 10:52 AM , Processed in 0.041255 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存