2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 伊希歐之夢Online [轉貼][無盡感嘆]港版ECO正步向經濟崩潰呢..... ...
樓主: hoikitluk
go

[轉貼][無盡感嘆]港版ECO正步向經濟崩潰呢..... [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

我唸住7月31去玩台版lu~~呢度物價漲得好快,d新仔都玩唔落手,我自己開過新仔去玩下,唔夠半個鐘就要去大號拎錢救命了

原帖由 kenneth96354 於 2008-7-17 08:04 PM 發表
我唸住7月31去玩台版lu~~呢度物價漲得好快,d新仔都玩唔落手,我自己開過新仔去玩下,唔夠半個鐘就要去大號拎錢救命了

台版咪又係同一間代理
有分別嗎?

原帖由 N.Kaiser 於 2008-7-17 08:26 PM 發表

台版咪又係同一間代理
有分別嗎?

台版經驗值計法唔同 (70級後)
港版唔改番一個月內玩完

有一點我不贊成...
現實上,市面貨幣流通過多..回收貨幣是可以達成減通脹的..
但在game內不行..
你細心想想..
如果官方用某物品來回收玩家的錢,
那麼,這物品一樣是有價值的(而且永不會變舊,變壞)..
哪為什麼我說現實上回收貨幣可行呢?
因為現實的物品是會變舊,和有機會變壞的(eg..政府用30隻牛來回收$1000,牛最後也是要死的,對嗎?)

在game內想平衡,只要供求關係就好..

或者提供服務也是一種回收貨幣的好方法..(eg.有npc可以直飛去東南西北國,每次收10000)

原帖由 dmm123 於 2008-8-7 10:39 AM 發表
有一點我不贊成...
現實上,市面貨幣流通過多..回收貨幣是可以達成減通脹的..
但在game內不行..
你細心想想..
如果官方用某物品來回收玩家的錢,
那麼,這物品一樣是有價值的(而且永不會變舊,變壞)..
哪為什麼我說 ...

game入面好多野都會變壞, 包括D裝備, 不過問題係玩家賺game錢速度比花game錢速度快得多, 部份原因樓主已經講左
另一個主要原因係有外掛, 爆A/C同打錢工
有錢買商城野o既人同様有錢買game幣, 呢D錢o係有收入o既人黎講好閒.
有供有需所以加速左通貨膨脹
你會問game錢買唔到D乜點解仲有人去買game錢?
因為呢隻game升lv 好難升, 有人帶升會快好多, 帶升一次都要幾十萬...
你又會問佢地賺咁多錢要黎都冇用又會俾人吸exp, right?
因為組隊俾人吸唔會吸好多, 佢地反正自己都要練咁咪開團囉,
帶升o既人九成有時間冇錢 (學生/失業人士)
變左有hkd的人用錢買經驗, 但唔多會買商城D野
但係冇hkd的人會覺得升得好慢好無聊
到人走得咁上下連俾錢升lv D人都唔玩果時
game錢唔會再高速貶值但一様唔會升返

同意,隻game真係冇咩回收game錢既野
錢愈來愈多...物價愈來愈高~_~
最慘係..拎住幾千萬係手,除左賣hkd,根本搵唔到有咩方法可以係game到洗左佢-.-
希望可以增設回收金錢既服務如上一樓講既傳送服務,或是增加精煉裝備既收費
或是在npc處以高價販賣某些材料/藥水等等~_~
現在長此下去,物價將會變得令新手望而卻步,老手敬而遠之~_~

睇到嘔晒白泡-.-
可吾可以簡化佢?

現實世界都未崩潰,小小遊戲世界裡邊得黎咁容易

原帖由 PCL 於 2008-8-7 12:08 PM 發表
現實世界都未崩潰,小小遊戲世界裡邊得黎咁容易

現實未崩潰因為還有政府的控制
可是ECO這遊戲已經把可回收遊戲幣的貨品拋到去商城了
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 06:32 PM , Processed in 0.036241 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存