2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 瑪奇 聖/闇很難決擇? 那來個分析+心得吧~ (新增各變身形 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

聖/闇很難決擇? 那來個分析+心得吧~ (新增各變身形態圖片) [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

一原創一

對於能力加乘數量   可以看版主莎姬發表的精華貼
http://www.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=2150158&extra=page%3D1

無論聖騎/闇騎   正常變身:
變身的時間規則約為「每重生一次多7秒」與「年齡多1歲少2秒」,同時還關係到角色的「重生次數」而定。

一變身稱號一

聖騎士稱號變化

神聖之心等級

稱號

Rank F ~ B聖騎士
Rank A ~ 6白騎士
Rank 5 ~ 2神聖騎士
Rank 1光之騎士

聖騎士

白騎士

神聖騎士

光之騎士

G9改版後,光之騎士的翼會變成白色

闇黑武士稱號變化

渾沌之心等級

稱號

Rank F ~ B闇黑武士
Rank A ~ 6渾沌武士
Rank 5 ~ 2恐懼武士
Rank 1闇影武士

闇黑武士

渾沌武士

恐懼武士

闇影武士

聽說G9改版後,闇影武士會變成大魔王的樣子
聽說是以下這種

一變身時間一
聖騎在限定的變身時間完結時,就會立即解除變身狀態

闇騎在限定的變身時間完結時,暫時不會解除變身狀態,生命力會開始慢慢的下降 (全身會變成深紅色)
直到陷入瀕死(Deadly)的狀態,變身狀態才會解除。 (只要在這段時間喝生命萬能水,就能再增加1分鐘的變身時間)

結論: 闇騎的變身時間整體比聖騎長~

一能力值增加一
聖騎的能力值全部都是固定增加
闇騎的能力值全部都是隨機抽取

聖騎4個主要技能
Spirit of Order - 神聖之心
增加生命值、魔法值、耐力值、防禦、保護

Power of Order - 神聖之力
增加力量、意志

Eye of Order - 神聖之眼
增加敏捷

Sword of Order - 神聖之刃
增加最小傷害、最大傷害、最小負傷、最大負傷

變身時,聖騎會固定增加全部能力值,屬平衡型
3種PD技能會隨機發動,有時可能只會發動1種,有時會全部發動,看心情~

闇騎5個主要技能

Soul of Chaos - 渾沌之心
增加生命值(大幅度)、魔法值(大幅度)、耐力值      

Body of chaos - 渾沌之體
增加力量、平衡

Hands of chaos - 渾沌之手
增加敏捷、最小負傷、最大負傷

Brain of chaos - 渾沌之智
增加智力、暴擊率

Control of Darkness - 闇影操控 [主動技能]
最多能同時操縱4隻怪物,被操縱後會主動攻擊周圍怪物,不接受任何指令  (操縱怪物需要購買黑色魔族卷軸)
升級技能增加操縱成功率

每次變身時,會隨機抽取        其中一項進行很大幅度的增加   
而其餘沒有抽中的能力,就會隨機增加較小數值
3種PD技能必定全部發動!

一結論一
聖騎由於會平衡地增加 力量 / 敏捷  /傷害
而且還會增加 防禦 / 保護         (闇騎不會增加)
初心者 會比較適用

闇騎雖然不會增加   防禦 / 保護   但勝在血厚MP多   (比聖騎多出一倍)
還會增加  暴擊率 / 智力     (聖騎同樣不會增加)
闇騎升級技能時增加的能力雖然整體低過聖騎
但隨機被抽中的一項能力,將會遠高於聖騎增加的  
能享受極高的破壞力 及  暴擊率
適合熟練的玩家

一個人意見一
我現在是闇騎,所以建議玩家有修  近/遠/魔    其中起碼2項  才玩闇騎
為什麼?  如果你只修了一項技能,如近戰    在變身時只有1/3機率抽得中力量   抽中其他就  得物無所用
但如果你有修近戰遠戰2項   在變身時就有2/3機率可以抽中自己適用的能力

至於聖騎我也玩過一段時間,整體實在太平均了
享受不到高效能的快感,無話可說

感謝14樓,網友  風月影  的意見

原帖由 風月影 於 2008-7-22 10:48 PM 發表
聖騎物理pd發動率比黑騎高,詳細去mabiwiki
仲有有一樣野我早就起巴哈講過,假設有聖騎、黑騎各1,所有變身技能都有r1既話,如果黑騎抽中力,咁近戰傷害增加會比聖騎高少少(高幾多唔計多次…有興趣自己計下),同樣如果抽中敏弓箭傷害增加都會比聖騎高少少
但係問題係如果兩者都係近戰弓戰雙修,起同一次變身入面,黑騎近戰傷害增加+弓箭傷害增加會比聖騎少(就算係180%力100%敏/100%力180%敏都係咁),除非黑騎只用弓箭/近戰黎打,否則如果要近戰、弓箭互用既話,聖騎會著數d,而果60%智其實唔係加好多暴…(神力都加暴,不過一樣都係加唔多)
所以我覺得solo既話聖騎會著數d,多人既話黑騎就可能比較好

還有感謝57樓,網友  異魔  的意見

原帖由 異魔 於 2008-8-20 10:38 PM 發表

一結論一
闇騎由於會大幅提升hp
而且還會3pd技能必定全部發動!
初心者 會比較適用

聖騎的能力雖然低過隨機被抽中180%的一項能力的闇騎
但有神刃的幫助下傷害唔會低闇騎隨機被抽中的一項能力太多
能力穩定遍高無須要看抽中那種能力用近/遠
完全能視情況選擇用近/遠
重點係你還『選擇權』做聖/闇
適合新手至老手,熟練的玩家

一個人意見一
我現在是聖騎,就算我是闇騎我都建議玩家慢慢練至全修
為什麼?  如果你只修了一項技能,如近戰 你只用近戰打怪?近戰pd3怪也用近戰打?
但如果你有修近戰遠戰2項 看怪物或效率靈活運近戰遠戰
暴較低? 武器改為暴較高的改造吧

至於闇騎我用朋友ac玩過一段時間,pd看情況吧 有時pd比較累事
暴較高但有暴上限雖然多了的可以減怪保護
除了能靠藥水來增加時間有點用處,無話可說

盜左2篇文上黎 一 一+  (勝利手勢

不喜勿插
有錯請插

已有 7 人評分Good 收起 理由
pk1233831 + 1 +左圖一定要+分啦-3-
天雨乂 + 3 唔加對唔住自己 3個!!
法蘭西爾 + 2 插插插 [[我來亂的
lcs00259 + 1 你的文章對我很有用。謝謝!
橋喬 + 1 唔錯唔錯!!!
rkjoyo + 1 冇錯~~但我想插(吉)
dip94113 + 2 總之就覺得你講得好好^^兩個`

總評分:  Good + 11   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

好小見e個post(心得類)
一定入精華區
不過要意見+結論要加多d野先得

十週年勳章(賀詞)

原帖由 數碼暴龍 於 2008-7-18 08:37 PM 發表
好小見e個post(心得類)
一定入精華區
不過要心得要加過d野先收貨

剛剛看到外邊那個版大發的   聖闇騎投票
有很多不知選啥的問題少年
就發個這樣的post吧

甘大隻字 你以為人盲咖咩

原帖由 小暗子~ 於 2008-7-20 05:25 PM 發表

唔覺得 人地打d字大 就會以為人盲
定係你  係大眼雞呀
人地 好心 係到分享
你就咁多意見
你post呀 潮童

十週年勳章(賀詞)

原帖由 小暗子~ 於 2008-7-20 05:25 PM 發表

對唔住   係我錯   字真係太大隻!

你今日膠左未呀??

韓版將暗騎會加既hp,mp,sp(耐力)改到會加到一定既值
唔會話加得太少/完全唔加

十週年勳章(賀詞)

原帖由 zxcvsam9 於 2008-7-20 11:27 PM 發表
韓版將暗騎會加既hp,mp,sp(耐力)改到會加到一定既值
唔會話加得太少/完全唔加

那真是太好了~
天助我也?

GOOD POST!
樓主加油

我雙修,魔戰黎..
能力分析只係其中1環
有D人可能連外觀都睇埋...好似我= =
所以我覺得從心而發好D= =

十週年勳章(賀詞)

原帖由 #豪# 於 2008-7-21 11:59 AM 發表
GOOD POST!
樓主加油

我雙修,魔戰黎..
能力分析只係其中1環
有D人可能連外觀都睇埋...好似我= =
所以我覺得從心而發好D= =

謝謝你的支持~
修近遠玩闇騎效果會很好
魔戰如果沒修中法 或  玩連鎖魔法   效果就差點了  (闇騎MP勁高,純玩小法有點浪費
其實可以建議你玩住聖騎先   等開始修遠戰 或 中法   才去做G3後續任務   轉做闇騎
ps:假如你聖騎轉成黑騎,技能等級都不會還原的,而直接轉換成黑騎技能的同樣等級
=================================================
題外話
聽說C3煉金術改版   
聖闇騎變身的造型會改變
說不定闇騎1能脫離魔鬼筋肉人的命運

原帖由 ericlf2007 於 2008-7-21 12:40 PM 發表

謝謝你的支持~
修近遠玩闇騎效果會很好
魔戰如果沒修中法 或  玩連鎖魔法   效果就差點了  (闇騎MP勁高,純玩小法有點浪費
其實可以建議你玩住聖騎先   等開始修遠戰 或 中法   才去做G3後續任務   轉做闇騎
...

呢層我當然知啦@@
我已經準備左3把魔杖,準備遲d火球,冰刃
但係現時近戰為主,所以用聖騎...
但係我好鐘意黑騎抽能力黎玩lo

補充一點@"@
闇騎的mp和hp並不一定比聖騎高出1倍..
以我為例..
變身hp是8xx~16xx
mp剛是4xx~7xx
每次變身都不一樣
所謂高出1倍只是最大值..XD"

仲有有一樣野我早就起巴哈講過,假設有聖騎、黑騎各1,所有變身技能都有r1既話,如果黑騎抽中力,咁近戰傷害增加會比聖騎高少少(高幾多唔計多次…有興趣自己計下),同樣如果抽中敏弓箭傷害增加都會比聖騎高少少
但係問題係如果兩者都係近戰弓戰雙修,起同一次變身入面,黑騎近戰傷害增加+弓箭傷害增加會比聖騎少(就算係180%力100%敏/100%力180%敏都係咁),除非黑騎只用弓箭/近戰黎打,否則如果要近戰、弓箭互用既話,聖騎會著數d,而果60%智其實唔係加好多暴…(神力都加暴,不過一樣都係加唔多)

所以我覺得solo既話聖騎會著數d,多人既話黑騎就可能比較好

十週年勳章(賀詞)

原帖由 風月影 於 2008-7-22 10:48 PM 發表

仲有有一樣野我早就起巴哈講過,假設有聖騎、黑騎各1,所有變身技能都有r1既話,如果黑騎抽中力,咁近戰傷害增加會比聖騎高少少(高幾多唔計多次…有興趣自己計下),同樣 ...

你的建議也很好喔  (姆指
由於我玩聖騎也沒1個月,對那方面實在不熟悉
至於玩了1年多的闇騎就還好吧

不介意的話,想把你的心得也放到樓上去喔~
如果有異議,請跟我說!

我家陣係闇影武士
不過我想做番光騎-.-

十週年勳章(賀詞)

原帖由 yichin 於 2008-7-23 06:36 PM 發表
我家陣係闇影武士
不過我想做番光騎-.-

二五仔!  (指
難道渾心1不帥嗎?
難道大兄貴不酷嗎?
難道華麗的肌肉不漂亮嗎?

嗯. . . 的確很樣衰   (被毆

闇騎樣子是不是不好看的...@@??

十週年勳章(賀詞)

原帖由 執著@孫燕姿的心 於 2008-8-14 11:07 PM 發表
闇騎樣子是不是不好看的...@@??

渾心1的樣子是很樣衰
不過渾心5~2的樣子的確很不錯
我渾心2不升上去就是了
就是這樣

PS:不過G9會改渾心1形態    外形注目

原帖由 ericlf2007 於 2008-8-15 11:24 AM 發表

渾心1的樣子是很樣衰
不過渾心5~2的樣子的確很不錯
我渾心2不升上去就是了
就是這樣

PS:不過G9會改渾心1形態    外形注目

有沒有相阿
我很少看到黑騎...
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-2 05:08 PM , Processed in 0.045112 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存