2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero 港版好像不流行水銀...?
go

[其他] 港版好像不流行水銀...? [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

有水銀都無用
我做水銀個陣d水工一樣叫自易
要我自己點<<<都唔係問題
問題係爆水之後無人要
d人收水又唔講用途
d水工又比水佢唔比水銀@_@

呢期我都有做水銀喎, 屈分超讚的. 同時都留意到現時玩家的幾個特點.

1. 召喚數從來都冇人提的, 全部都靠水銀自己留意, 自己要記住有幾多人拎過水去出召. 問題就係只係大概知道幾多人出過召, 但係解左召果d永遠冇人報返黎, 死0就死/死左/解左又冇人講.

2. 而家d人流行就咁一句話擴建就黎拎水, 玩水銀的我想講擴建唔係大哂, 諗住點擴同起d咩野先得架, 成日見d人話擴, 俾水佢諗住佢起方尖啦, 走去同我起度門出黎, 場國戰開左波5分鐘都冇呀.........

3. 拎水唔講月途數量呢d成日都見, 多到唔想再講了, 但係最吹脹呢, 有d人一句都唔講就走黎易, 要知道水銀同時收水&出水, 唔出聲我點知易我係出定收, 咁既情況水銀自然會當對方係水工出水, 因為水銀冇可能隨便亂咁俾水出去嘛, 結果咪就係大家互等, 兩條友呆左o係度..........

4.  最常見成日有人話 ", "新手唔好學人玩召喚啦!", "得x lv學人出召" (注意x係代表個位數), 然係就會有人話 "邊個邊個新手黎架, 水銀做乜亂咁放水!!". 呢度有兩點要講, 第一.低lv唔一定係新手, 隻game開左就快一個月架喇. 第二. 要怨水銀亂放水出去係可以, 但係前題係要個個水工都咁聽話, 有水俾哂水銀先囉. 目前的情況係水銀唔放水仍然可以出到召喚的. 唔信既, 自己可以試下, 最多只係要多d時間先出到既o者. 順帶一提, 俾有經驗的低lv玩家出召係好合理的做法.

5. 水銀都會有冇水既時候, 試過幾次有玩家收水收唔到, 又o係度嘈話水銀唔放水, 冇水工理佢, 係度爆哂粗, 小哂鬼咁. 同埋最重要呢, 水銀俾水人係有一定既先後次序, 求過於供既時候, 一定有d人係要等下, 唔等得既就唔好黎收水, 收唔到又要o係度嘈.

6. 另一個成日見玩家嘈的問題, 好多時都會見到有人話 "召乜x呀, 擴左先啦.". 基本理論上, 先擴後召係正常做法, 但係有時候呢句俾人濫用左囉. 有d 人見我方佔率低就爆呢句野出黎, 完全冇諗過其他地方已經被敵方佔左, 唔出召去拆野又點擴到呢.

原帖由 oOAlex仔Oo 於 2008-7-24 03:54 AM 發表
做水銀有d咩分數加?
如果冇...咁就唔怪得冇人做
如果有...我希望多番少少人做水銀同埋推你個post

水銀同水工雖然沒有傷害數之類的積分
但隨著交易水晶數量及獲得水晶數可得到貢獻度這分數

原帖由 Malearn 於 2008-7-24 07:09 AM 發表
我都唔明...
d 水工硬係冇將d 水晶比水銀既習慣...
嗌到喉嚨都乾話自己係水銀...
但d 水工都係直接將d 水比d 收水既人 Orz...
漸漸做水銀果d 就覺得跟本冇用而唔做水銀 ...

我就是其中一人那...q_q
有感而發..

原帖由 cheung881 於 2008-7-24 08:14 AM 發表
要滿血先可以坐擴 我有d唔同意
如果一堆擴工中毒既話 咪會有成分鐘冇水出囉

咁俾人亂礦..就真係冇辦法啦...
如果失血唔係太多,食住藥瓶再坐都情有可原...
而且通常情況都係一有人亂礦就一堆礦工衝埋去...- -
感覺就好似幾年冇殺過人咁.......囧
擺平亂礦者後通常一堆人失血超過一半...........

原帖由 halleween 於 2008-7-24 08:38 AM 發表
樓主,我可是有一個問題想問你,
你說水銀不應說自易,因為會減低效率,這點我明白,
但通常大多一走到水晶附近就會一堆一堆坐在一起,
當有人要收水的時候根本就點不到要水的那個人,豈不是令效率變得更慢嗎?
相反,當水銀喊出水時大家都很容易看到,自易好像比較快一點.

我覺得現在的人收水都不說數量用途,只是不停地按交易
真希望他們收水說一說,讓水銀們可以交易得快一些.

由於小弟最近才接觸水銀,才以請大家多多包涵.

你說的情況是一開場大家一窩蜂衝去主水坐礦那樣嗎?@@
一堆一堆坐在一起的...

其實在任何情況下收水的人應該站出來...
因為礦工一定是坐一堆的
而只有他們可以自易水銀所以也不用坐的齊齊整整
另外水銀多數都是站著的,因他們身上多數有超過20個水晶...

如果說收水者跟水工坐在一起..那請他站出來就好...
其他人收水也是走過來站著等的阿

同意
可能時間問題___中國公測戈時可能都係咁

十週年勳章(賀詞)

我試過隱形呃水,感覺良好
給你評分吧~字很多

原帖由 c2255655 於 2008-7-24 08:41 AM 發表
好長...不過我想講,
系港SER無可能做到一個好水銀.因為好多水工唔合作,
個個只為自己可以采多幾個水多D分.
一有人收就馬上比出去,唔理系邊個收咩作用...

而家個情況真是囧..........
你有你做水銀..我有我做水銀
齊齊鬥派水.......咩事...囧

原帖由 赤翼﹏告死天使 於 2008-7-24 08:54 AM 發表
我都成日做水銀一口一"
好好玩...帶住好多水去跑點...
有水銀個場...就win左4成!!!!

帶著水晶跑點@@.......
希望大家快點戒除這些壞習慣...
運送水晶最好由礦工或者運輸騎來做...

原帖由 garytat888 於 2008-7-24 10:47 AM 發表
其實而家就算有如此專業既水銀響度,都不太奏效
原因是,一來就算有人報左有人亂水,好多人都唔會理,照坐
二來召喚獸永遠唔會回報,應該召左,解左,死左,都報一報
水銀係重要,但係如果無其他玩家既協助,一切免問
最後又送上一套擴建片
http://circle.zoome.jp/fez/media/406/

大部份水工都不會看地圖阿...
只會傻傻看著自己跟前的水晶-.-...
有d人連亂礦都唔走..
真令人懷疑是不是入場呃經驗的...

不回報召喚..似乎是港服玩家尚未有這種概念...囧
尤其是變飛龍果d..
一變左做飛龍..就興奮到淨係識殺人........囧
雖然話飛龍出現果一刻頭頂會出現"我軍召喚了焰飛龍"等字..
但也應該養成回報的習慣...u_u

乖乖配合水銀的水工跟召喚人員不多
在港服要做個好水銀實在不易

不報數量用途就易水銀拿水的人員,我一定不給
天知道你要多少跟拿去做甚麼= =
但不少水工要求自易,不會主動易水給水銀
在水銀處拿不到水的人,就會去點這些自易水工= ="
亂出召的情況變得不受控制...
控制召喚數,很多時要靠對方回報
少主動回報,困難度會更加...水銀喊回報也不理的話...
真的要我們數星星嗎?囧?!
玩FEZ後發覺數星星是一件很困難的事..''OTZ

另外水工數量,水銀一定要控制一下
現在很少沒有水工蹲礦的情況...反而很多時會有半數人一起蹲....
囧....要水請出聲....不要蹲在這邊一聲不響又不交易好嗎
要主動踢人上戰場...

其實比起水銀,港服更少副水銀 & 運水騎 / 兵
副水銀在水銀滿水時負責暫收水工們的水,之後再填滿水銀的水庫
忙的時候,自易水工的水也可以請副水銀主動去收
副水銀的用法,不同情況跟戰況也會有變化啦,看水銀怎分配工作
不過呢...偶很多時指名請對方當「副水銀」,但對方的巨集會變成「水銀」
囧............
在副礦位於難行走的地圖 / 離主城遠,真的很需要有人負責運水
不然出召的速度會拖慢...對戰況影響也很大的

水銀除了要做好本份    大家的配合也很重要
可能fez開放時間還不算長,各方面的配合還未能夾得很好的關係吧
對於會配合的人員,偶是很感激的qwq"
自問水銀還未能做得很好,但隨著實戰    一定會設法不斷改善自己不足的地方~~
希望各位一起加油哎>w<

p.s. 做水銀一定不能叫人自易哎...
       自易已經不及格了T口T""

嗯嗯~
我同我公會族人都提出過呢個問題~
發現到係封測之後無左專業水銀呢回事~
最多都係有個不停出水放水既水銀~
而又唔理原因..唔理LV 咁出~
攪到好多時都係D 新手收水去起死門~
我都認覺要慢慢培養返D 水銀既習慣呀

推一推 好有用 我識左好多野
希望大家可以識做一個有用的水銀

水銀真係好難做
自問打前線唔叻 (技術唔夠), 所以多數都係做水銀 (用個腦就ok)...
但真係無咩人會配合水銀的
感覺上就係吃力不討好 ...

同埋要預左俾人鬧 ...
因為有d人, 係一定唔俾得水佢ge ...

多數我都會要求水工自易,
收水ge, 佢報左數, 易我, 我都會睇一睇佢d stat先俾水佢,
所以唔會俾果d敵國隱形人或者玩野ge人有水 ...

但當然 ... 佢地仍然可以响d水工身上收水 ...
咁跟住就要好忙一邊應付收水出水工作
另一邊打字叫d水工唔好出水俾 XXXX ...

大家想場仗打得好d, 出水收水召喚的效率高d
請學會如何配合水銀 ...
因為水銀兩隻手真係好忙ga ...
對眼又要望黎望去收集情報 ...

我都係水銀@@
第一日做水銀就拎晒貢獻123@@
而且發現有水銀(貢獻的第一名)的一方大多係WIN的
我認為水銀真係好緊要
好似之前咁
唔知邊個水工亂出水
起左3個侵塔係自己水到@口@
個刻...成個軍團頻晒粗= =
我自己都O左
班水工唔俾水銀俾晒O的KAI子亂起亂招@V@
搞到原本WIN都輸
好灰架O的水銀見到...
所以我好認同樓主架
又要睇下小路有冇星星來大營
又要狂按右下出收水
又要按F3F4報水量
又要教下新手冇血唔好坐水
又要指揮騎去護/出騎/出40/出巨人
又要小心人亂水
又要唔好叫水工們去追殺亂水的人
又要叫人運水
又要幫前線的人打下氣
又要睇住軍頻有咩突發事件
又要心算出水量俾足夠剛剛夠的水
又要叫人READY去下一個水點
又要報個水點係邊
諗諗下水銀好忙好煩=口=
不過一見WIN左同貢獻高第2名200幾就好快樂
請配合水銀=V=

SERB
ID:西道

開頭幾分中係勝利關鍵
收水起塔如果經多水銀交易一重可能已經太遲
水工>水銀>我
水工>我

有d on99水銀 要收齊50舊先出水 what the fuck

十週年勳章(賀詞)

我通常有水銀叫都會肯行埋去易的

水銀都有貢架?
計擁有過幾多水?

最憎d人出水叫人自易  有好多新手
扲晒d水 咩都唔講  係到出死0 巨人
又未人出騎  個個新手都出晒死0 想嬴
無可能 1個大水晶500幾水 比d新手 一人一次死0
3個大水晶都唔夠  好心d新手自量下啦

推呀~
講得岩...就係成日d戰士去晒先...搞到我地d刀遊諗緊亂唔亂第2次好?
因為佢地會小心左好多好多...真係落唔到手...希望戰士睇到既會合作下
咁做呀大家都可以一齊走...又亂到水又殺到人,一舉兩得

"(亂水)刀要行先 戰法唔可以係刀行動前行動 也 不可行太前,唔係會打草驚蛇 刀會做唔到野"
"(亂水) 刀破左腕 就差唔多行動 戰法食定藍水,一破防突入 2戰用巨龍 3秒後可再一次"

原帖由 Kaos 於 2008-7-24 02:06 PM 發表
開頭幾分中係勝利關鍵
收水起塔如果經多水銀交易一重可能已經太遲
水工>水銀>我
水工>我

有d on99水銀 要收齊50舊先出水 what the fuck

其實看情況
開場有人收水擴建,水工們主動易給擴建人員沒問題
到沒甚麼人收水時就應該集中易給水銀
一次過拿足夠數量的水  跟易幾次水工  速度有分別

有時不是水銀想儲到滿才出水
而是水工們效率太高  不斷主動易水銀
水銀連點收水人員的時間也來不及....我試過一次
要是硬性規定齊50粒才肯出水...那就是水銀的問題了

不過太多水銀又唔好
成日我做就3個一齊做
搞到出俾O的人亂來...
其實出水係睇星唔係睇LV@@

原帖由 iii007hk 於 2008-7-24 06:18 PM 發表
不過太多水銀又唔好
成日我做就3個一齊做
搞到出俾O的人亂來...
其實出水係睇星唔係睇LV@@

有d人會重練,而佢地想升得快所以會做水銀,
咁樣就會造成左太多水銀,
1.新手水銀
2.專業水銀
睇lv黎判定水銀專唔專業已經冇用,
有d人3x lv先黎做水銀,有d 10lv 就做到20lv
想知佢係咪專業,真係靠睇佢d稱號同星數

原帖由 TarTaroS 於 2008-7-24 06:37 PM 發表

有d人會重練,而佢地想升得快所以會做水銀,
咁樣就會造成左太多水銀,
1.新手水銀
2.專業水銀
睇lv黎判定水銀專唔專業已經冇用,
有d人3x lv先黎做水銀,有d 10lv 就做到20lv
想知佢係咪專業,真係靠睇佢d稱號同星 ...

我就唔係咁諗啦@@..
睇係唔係專業
睇下佢講d對白就睇得出

最好對白星一齊睇=V=
好似我4:00幾打咁
有個水銀自己都採埋水(仲要好入)
跟住話自己係專業水銀
跟住我咪唔做主做副水銀LO= =
就係咁...場仗就有7隻騎走來走去= =(唔計自己會個隻,因為係老手)
跟住我超灰....
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 08:17 AM , Processed in 0.044296 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存