2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero 港版好像不流行水銀...?
go

[其他] 港版好像不流行水銀...? [複製鏈接]

自ob以來
感覺上港版好像都不流行水銀這回事@@..
戰場上多數都沒水銀..
即使有..一堆水工卻在那邊一直喊出水...怎麼回事@@!
有時候更加看到有水銀喊自易...囧傻眼

其實水銀是做什麼的呢...
在戰場上..水銀是非常重要的
他/她負責分配我方的水晶,使水晶使用得當
另外他/她也幫忙統計著場上我方的召喚獸數量
使大家知道什麼時候該出動什麼召喚獸
但是...
水銀並不是先知..也沒有千里眼
沒有大家的合作..水銀極其量只是一名水工...

有時候,大家看到水銀一直洗頻
請大家回報, 請大家報上收水的數量及用途, 以及請大家不要坐礦回血
這是為什麼呢
如果大家都合作回報召喚獸
每次收水時明確的告訴水銀需要的數量及用途
那麼水銀就可以更有效率地為大家分配水晶
也可以讓大家知道當時場上有多少我方的召喚獸..
然而...

說真的..會這麼做的人可謂少之又少
許許多多的人,收水時就一味的叫收水
但是水銀並不知道你要水晶做什麼..要多少水晶阿...囧
有些人也是會清楚報上數量及用處的,
但是當他們完成召喚時..卻只顧一味的向前線衝..
忘記了回報自己變成了召喚獸..或是根本沒有這種概念
其實..一句 "完成召喚<msn>,位置<pos>,血量<hp>/<mhp>"
就是這麼簡單..水銀己經清楚知道我方的召喚數多一隻了
而解召時或是召喚獸死亡時亦應該告訴大家
對白大概是"我方騎士x1/巨人x1/死靈/飛龍/奇美拉解除召喚/陣亡"
場上的玩家不但可以立即收水準備一下隻召喚獸補上
而水銀亦可就我方召喚的多寡分配水晶..

另外..水工們,雖然感謝你們一直默默的為我方採水晶
但是, 別忘記場上該分配水晶的人是水銀
應該說,只有水銀才可將水晶交給其他人..
水工們採得水晶..一概應該交給水銀保管..
而不是一直喊出水..這絕對是一個壞習慣!!
這樣做,水銀就無法得知水晶用在哪裡了
若場上沒有足夠騎士時..水工卻傻傻的將水晶交給其他人..變成死靈或是其他召喚...
情況真是有夠囧...............
或許有人問,水銀水晶都滿了,要怎麼辦?
如果水工人數過多的話..可以看情況選擇變成召喚獸或是幫忙擴建
若是水工不是太多的話..水銀又滿了
這時就應該等到水銀身上有空位時再交給他..而不是胡亂給別人水晶
留意水銀所報告的召喚獸數量, 可以幫忙請其他玩家出動召喚獸
一個專業的水工..就是不應該喊出水自易!!

另外還要留意地圖上有沒有敵人跑來亂礦喔
發現的話就要立即告訴大家準備散開
礦工們應該盡量避免受傷
遇到亂礦者..如果敵人數不多..幾個礦工去收拾就好了
如果遇到大量敵人就應該請其他步兵回來支援
被亂礦後亦應該立即吃藥水回滿血後才繼續採水晶
敵人亂礦的目的,除了阻礙大家採水晶外..就是讓大家損血坐礦,間接令水礦壽命快速消耗
所以血沒滿的礦工絕對不能坐礦!

最近有看到一些玩家自告奮勇的擔任水銀
這是直得鼓勵的..
但是千萬不能做壞規矩阿...囧
除了礦工以外
其他人絕對不應該自易水銀啊...
因為這是效率的問題
看到右下角的圖示,就知道是礦工要給你水了
但是若果連水銀也喊自易的話
那你看到右下角的圖標
你知道是給你水晶的..還是跟你拿水的嗎??
所以請不要習慣喊水銀出水自易..這是非常不智的.......囧
另外水銀也可以試著請玩家回報場上召喚獸的數量
再跟大家報告現在召喚數,讓大家知道什麼時候該做什麼...
利害一點的水銀可以觀察地圖,留意有沒敵人來亂礦,有沒有被偷塔,敵方有沒有奇美拉等等

以下是一些我當水銀時常用的巨集..不算很好,但希望讓大家參考

水銀<pos> 存量<cry>/50 騎0巨0靈0奇X龍X
收水者請報上用處及數量,請前線回報召喚獸數量
<pos>水礦遭敵偷襲!吹飛技準備,全水工散開
勿用水晶回血,以免水晶枯乾影響產量,謝謝

簡單一句..戰場上..就是靠大家合作
以下影片在巴哈看到的..
這是日本玩家製作的.."銀行的難受"
沒辦法放上來@@請大家點一下連結去看..><
http://gavie.net/play/movie.php?t=2862

會員garytat888提供的日本玩家擴建影片
http://circle.zoome.jp/fez/media/406/

字有點多
自問不是一個專業的水銀
但這些都是當水銀後的感想..
謝謝你抽空看完
有錯請指教,歡迎善意討論:smilie_:):

已有 5 人評分威望 Good 收起 理由
ku_ + 2 支持你!下次繼續^_^
一鬼一 + 2 講得好0 . 0
|民| + 2 原創內容
hneryau + 2 你說的內容我非常同意
南極小貓 + 10 精品文章

總評分:  威望 + 10  Good + 8   查看全部評分

做水銀有d咩分數加?
如果冇...咁就唔怪得冇人做
如果有...我希望多番少少人做水銀同埋推你個post

十週年勳章(賀詞)

水銀貢獻度可是奇高的喔XD

9成都係做水銀拎第一貢0.0.....
點採晶幾多粒都唔夠佢多架啦0.0..
屈一個a同12積分唔錯..0.0...
樓主篇野講得好好..
我呢d專業水工冇水銀真係會亂黎

good post=]
睇左好似幾有用咁啵!!
幫你推推=]

其實步兵們都要有責任比水水銀,
你收水召喚,有時情況太急,水銀比多左水你
你都應該自動比返d水佢,
或者你上場殺敵太多,打到3~12個水係身,
更加交易比水銀,唔通呢頭打完,個頭送返比人?
有時我見場上冇水銀既話,我都會負責做@@
但我覺得最難既係知道我方召喚數,
有時喊左幾次都冇人理下,
人地出召,都只可以靠地圖黎睇,
推算應唔應該出死0,巨人個d

雖然冇咩點睇篇文章!
但見樓主打左咁多字~
就回一下吧~
水銀在於國戰中有控場的角色~
因為水銀分配給其他人時~
單單決定就很大可能影響戰局~
因為要是有些人只顧自己出死靈~
但己方卻沒有騎士保護~
那麼就會白白浪費了50水出死靈~
所以水銀就如管家一樣的效果~
要如何利用身上的水是很重要的!!

我都唔明...
d 水工硬係冇將d 水晶比水銀既習慣...
嗌到喉嚨都乾話自己係水銀...
但d 水工都係直接將d 水比d 收水既人 Orz...
漸漸做水銀果d 就覺得跟本冇用而唔做水銀 ...

好搞笑嫁d人- -我做水銀有時d人易我都唔知做乜
佢地又唔係比水晶我,但又乜都唔講淨係易
跟住問佢做乜,佢同我講要水晶又再易過我
我又唔知佢要幾多-.-""

原帖由 candyyin0515 於 2008-7-24 07:14 AM 發表
好搞笑嫁d人- -我做水銀有時d人易我都唔知做乜
佢地又唔係比水晶我,但又乜都唔講淨係易
跟住問佢做乜,佢同我講要水晶又再易過我
我又唔知佢要幾多-.-""

不過好多時可以從呢d小動作可以睇出佢係新/老手
老手通常都習慣程序,講哂用途同-幾多,
而且會講佢地位置,如果唔方便,我運水又點話,
起碼佢地效率快先,
新手就只會一味洗頻話收水收水,用途同-幾多唔講,
15lv以下就學人收水出死0,
一開波冇門,冇騎,係咁嘈,
我都懶得理佢,比佢50水不如比我攞去擴好過

要滿血先可以坐擴 我有d唔同意
如果一堆擴工中毒既話 咪會有成分鐘冇水出囉

樓主,我可是有一個問題想問你,
你說水銀不應說自易,因為會減低效率,這點我明白,
但通常大多一走到水晶附近就會一堆一堆坐在一起,
當有人要收水的時候根本就點不到要水的那個人,豈不是令效率變得更慢嗎?
相反,當水銀喊出水時大家都很容易看到,自易好像比較快一點.

我覺得現在的人收水都不說數量用途,只是不停地按交易
真希望他們收水說一說,讓水銀們可以交易得快一些.

由於小弟最近才接觸水銀,才以請大家多多包涵.

好長...不過我想講,
系港SER無可能做到一個好水銀.因為好多水工唔合作,
個個只為自己可以采多幾個水多D分.
一有人收就馬上比出去,唔理系邊個收咩作用,
想要正規化水銀嘅存在.要個個水工都知道.水晶應該全部交給水銀.由水銀去分配水晶流向.
甘可以唔會浪費多余水晶,又可以效率出到召喚.

好老實講,有個水銀,水工係可以拎高d分,不過要每3水/5水就易水銀
佢地連主動易水銀都唔做,當然無呢種意識
話說一場有水銀的game,水工可以採200up水晶,夠拎個s

話說回來,好多人問水銀拎水都不講原因,有d人唔比水佢就玩野
洗頻唱人
做水銀係貢獻高,但係d人都係鐘意做步,混戰,點會理/做呢d配角

紅國a ser前水銀,圓非圓

我都成日做水銀一口一"
好好玩...帶住好多水去跑點...
有水銀個場...就win左4成!!!!

非常明白樓主既感受 我呢排都開始做緊水銀 好彩大部份水工都肯自易水比我
但收水既玩家都係唔肯打用途同要幾多 雖然亦有水工自行易水比人 我希望各位水工可以出水比水銀 唔好自行出水囉 希望各位水工合作 我地既出現都係為左自己巴國家嬴姐 唔好太計較自己既成績啦

支持樓主^^~~
個post好用,我決定要借你d 文字巨集用下~~haha
因為我只識係戰國做水銀呃分~~haha~~

樓主 你張大頭相係唔係你  ??
靚女 ~ 十卜 ^_^

講得好 !!! 不過我只睇左一半
支持

其實而家就算有如此專業既水銀響度,都不太奏效
原因是,一來就算有人報左有人亂水,好多人都唔會理,照坐
二來召喚獸永遠唔會回報,應該召左,解左,死左,都報一報
水銀係重要,但係如果無其他玩家既協助,一切免問
最後又送上一套擴建片
http://circle.zoome.jp/fez/media/406/

原帖由 halleween 於 2008-7-24 08:38 AM 發表
樓主,我可是有一個問題想問你,
你說水銀不應說自易,因為會減低效率,這點我明白,
但通常大多一走到水晶附近就會一堆一堆坐在一起,
當有人要收水的時候根本就點不到要水的那個人,豈不是令效率變得更慢嗎?
相反,當水 ...

其實水銀一般唔需要點坐水, 所以都會企係度... 而且正常係企近主堡果邊
因為死回來的戰士有可能身上有幾粒.. 都應該比埋水銀

除了主水外. 副水也很重要, 基本主水3-4水工配一水銀就很夠
最近我都一開始就同朋友去副水.. 2水工1擴的玩小組建塔.. 建的速度不錯...建工走的路線都很重要...
守塔時他們就上前協助我守..3人(加箭塔)一般已可以守得不錯... 太多人再叫援...
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 08:11 AM , Processed in 0.041089 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存