2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 我的第一隻網遊 我的第一隻網遊 - 軒轅劍Online
go

[感想] 我的第一隻網遊 - 軒轅劍Online [複製鏈接]

軒轅劍Online係我玩的第一隻網遊
係由joypark代理, 曾經出過大大小小唔少的產品包
可惜joypark後來放棄軒轅劍Online轉而投放資源到所謂的軒轅劍2飛天歷險 (實際上根本完全是兩回事)
賺取玩家的血汗月費錢

雖然軒轅劍Online有接近5年沒有更新, 沒有活動, 長期GM不上線, 合併伺服器等等
可幸的是玩家仍然深愛軒網(以下簡稱)
這是一隻標榜著人情味的網遊, 也是我唯一喜愛的網遊
每天一上線, 看一看全伺服器的玩家列表
雖然香港伺只有幾百人, 但每一個人我都認識
大家無所不談, 比起其他網遊認識的玩家要熟絡得多

這遊戲裡的特色多的是, 只是因為少人知道這遊戲才沒有被發掘
玩家每天幾十人組團去推王打寶, 打到的寶都是不可交易的
大家便協議用擲骰子的方法分寶物
得到寶物的人, 大家都替他高興

外掛? 還是有的
軒網出現過的外掛外有接鍵精靈和穿牆
按鍵精靈是早期玩家已在使用
但由於玩家多是用來掛技 (不停用同一種技能攻擊打不死的怪來提升能力, 但總會有封頂)
連官方都默認了這個外掛
而穿牆已是非常後期出現的外掛了 (根本無人理會, pvp要穿牆也沒他辦法)

回想已沒玩幾年, 但我玩軒網的時間比別的任何遊戲都長
想來應該有4年左右吧
那種人情味 .. 我想是哪裡都找不回的了
已有 1 人評分威望 Good 收起 理由
善福 + 25 + 2 鼓勵

總評分:  威望 + 25  Good + 2   查看全部評分

收皮 :band: :band:

笑傲無雙

原帖由 小柴 於 2008-8-2 12:09 PM 發表
軒轅劍Online係我玩的第一隻網遊
係由joypark代理, 曾經出過大大小小唔少的產品包
可惜joypark後來放棄軒轅劍Online轉而投放資源到所謂的軒轅劍2飛天歷險 (實際上根本完全是兩回事)
賺取玩家的血汗月費錢

雖然 ...

軒網都係我第一隻網遊
係早期3d網遊
我果時部電腦玩好lag下
玩到50lv敏刺就無玩

估唔到係到見到死傻佬皇者再現既post...XD

我E加都仲玩緊..都係最近同d fd玩返..

頂lv係60

我:刀56,劍54,刺56,武52,藥55,陰53,符52

==" 我係 雀仔. 力人武

軒網不是我第一隻網遊 但是因為他和笑網太相似 升級很講組隊打怪  一起打寶 一定要組隊
人情味都相當好 不計較寶的得失.....

軒轅劍 都係我等一仔玩架online

我覺得現時無咩野邊隻夠佢好玩 隻game衰就係衰係化緣手 一個武師囉個快炒就玩晒!

如果要算BUG的話~應該是武術左手拳右手鍋把!幾年前搶到一個鍋,幾天睡不著
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-7 02:32 AM , Processed in 0.033104 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存