2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero FEZ 資料心得區 咩心得都有了~咁等我講下雙手戰士pk心得 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

咩心得都有了~咁等我講下雙手戰士pk心得 [複製鏈接]

我個人係玩雙手戰~

而家lv36~

當自己一個人面對多個敵人時~基本上只好一個字~逃! 或者去求支援~因為冇可能你一個人可以打嬴晒咁多個敵人~如果唔係個個都玩晒雙手戰了~其他職要黎做乜?

如果你明知死梗~但都要去打/迫住打~咁你先搵個安全地方飲上PW藥水~然後運用Q/E鍵小跳去避開敵方攻擊~繼而跳到人敵方人群之中駛出巨龍傳承!

之後我會講解一下1on1心得~因為本人玩B ser~人流交少~特別深夜~好多時冇咩敵人~所以玩1on1打發時間~

雙手戰vs雙手戰:我獨創一招秘技~叫寧式~係處於被動狀態~好多時雙手戰打雙手戰~勝負係取決於音爆攻擊~而寧式就係專門用音爆攻擊嘅秘技!
                       使用方式係當敵人駛出音爆時~會處於硬直狀態~咁你用聽覺同視覺~一聽到聲同睇到敵方出音爆~你就馬上對正佢出音爆!(100%必中)
                       但對方未必打中你~除非對方係神手到百發百中~否則佢每打唔中你一下~你就賺多一下!慢慢~慢慢咁樣拉出個血量相差距離!!

雙手戰vs盾戰:千萬唔可以比盾戰埋身~因為佢絕對會暈你~繼而火斬你~落網減速你~然後基攻你~再打飛你!你d血係會被放水!
                    所以一定要同盾戰保持距離~多用音爆~迫佢處於同你玩音爆情況~然後再用寧式取勝!

雙手戰vs刀遊:基本上我諗唔到有輸嘅理由~因為我1on1之下未輸過比刀遊~
                    如果敵方隱左身~你就多掃周圍~搵到佢出處固然係用音爆打佢出黎~搵唔到就企定定等佢埋黎(聽腳步聲)~
                    總知響佢一攻擊你之下~唔理三七廿一聽到聲就馬上第一招出碎擊!~如果比減速就用粉碎暴風彈走佢~坐低回pw~佢埋黎再彈走佢!
                    直至到個減速buff完結為止~如果佢破你武~你只好一直跑~跑到把武器出返黎為止!如果佢(情戒痛擊)你~你一聽聲馬上碎擊多數破得到!
                    而保持一定距離~盡量唔好比佢破武~同埋要刻意令到對手以為你走埋去打佢~實質係令佢駛出破武~然後你再走埋去用碎擊!一家要碎擊~唔係唔夠快!

雙手戰vs弓遊:一定要拉近距離!當佢想射飛你~你見到佢果個出招姿態馬上按Q/E~一定可以避到!
                    盡量用衝擊斬拉距離~一埋身就用碎擊!~基本上呢兩招足夠應付!

雙手戰vs法師:無論對手係冰法/雷法/火法都好~距離唔可以太近~又唔可以太遠~太近係因為怕被法術直接打中!
                    太遠當然係你打唔到佢!又要花時間埋身攻擊!因此盡可能用衝擊斬+碎擊連技打法師~再用Q/E鍵小跳避攻擊!

講完咁多之後~我再總結一下小小野~就係身為雙手戰~敵人最大缺點就係跳!無論小跳/大跳!你見到就好流口水了!因為佢實要吃你技能~

點解?因為敵方小跳~但你可以跟住佢跳嘅方向走埋佢~然後碎擊~一定打得中~至於效率就要你自己去掌握同多練習~反應係好緊要!

至於大跳~你可以留意地面嘅影子~繼而跑埋去等佢落地!用重壓斬!!!!必中~!

同埋講多一樣野~就係戰士技能嘅痛楚剋星~好多人以為係用黎降低傷害~其實唔係!招技用處係免除受到攻擊時所帶有嘅硬直效果~

姐係比人打都好~都唔會好似其他職業咁樣成個頭比人打到向後望~打到停左響度~!

希望以上心得幫到大家~!

你個心德非常之好!!!
我諗唔倒理由點解冇人回覆你

唔錯唔錯~同意你d心得..
但如果我係弓遊我會用空襲箭停你/跌你拉開個距離玩~

刀遊唔得得殘技 ,
本人最強特技:小跳跳崖,
霍克D地形先正
之後係下面等人落黎,
你會點應付?

樓主大大確係用心 讚咧!!!

其實碎擊同重壓斬 起手時間同距離 係咪一樣呢-.-? 如果用重壓斬 係咪會唔夠時間出

我都想試下玩雙手戰^^

囧...戰士...雖然我唔玩的=]但係都謝謝你先a_a"
有空出埋法c喇!o!"
最好係三修法@@"我想要多d資料參考下

寧式<---對呢個有興趣   
我都係雙手戰lv35  我對雙手戰都係用音爆磨對方血先
寧式呢招我都試過  但好似唔係下下中  定係我出得慢? 如果對方一出音爆就step 走  會中嗎?

我打法都係音爆磨血   一有咁上下血量優勢   就一路走一路等pw回   再衝擊斬+重壓同佢換血!~!

囧 弓得貫骨做到你講既野(戰會常開忍痛....咁易屈到戰  弓咪玩晒? 又屈法又屈戰

原帖由 Die乂B楓 於 2008-8-7 06:42 PM 發表

開左痛楚剋星,唔會停到,而且空襲打戰唔痛..

原帖由 Die乂B楓 於 2008-8-7 06:42 PM 發表

我想同你講 開咗痛楚剋星嘅戰士 係唔會比你射停~

此外~你弓手有招技射飛人~但係起手慢~我只需見你有發動呢招技動作我再Q/E就可避到~

歡迎你挑戰我 我可試範比你睇

原帖由 影謙 於 2008-8-7 10:53 PM 發表
刀遊唔得得殘技 ,
本人最強特技:小跳跳崖,
霍克D地形先正
之後係下面等人落黎,
你會點應付?

我唔係好明你想問D乜~你可唔可以問得詳情D 或者影張相打個比喻比我 等我詳細解答你問題吧

原帖由 QooooQ 於 2008-8-7 11:21 PM 發表
其實碎擊同重壓斬 起手時間同距離 係咪一樣呢-.-? 如果用重壓斬 係咪會唔夠時間出

距離係一樣~但係起手時間唔一樣~碎擊係快過重壓斬!

多謝你

我自己玩雙手戰
對住雙手戰
我都會放音爆
但只會打位後小跳基本上係右上右下左上左下4個方位跳
如果淨係左右跳人地估到你落點係邊用番音爆都中-.-

thx for sharing...
我只係一個新米雙手戰...

笑傲無雙 玩過星曲WEB

如果你咁坐住出吹飛技打刀遊 醒少少刀遊 一係引你出吹飛技之後按qe
一係用毒蛇 講真毒蛇 我覺得都幾毒...比著我會用音爆,衝擊,碎擊 慢慢同刀遊玩

資料很全面,同樣身為雙戰的都要讚下你
不過對於法師的那點就有d保留
首先人地係遠程對我地已經不利
仲係剋戰士,要是撞到冰法 更是難以近身
以我的方法還是走比較保險

原帖由 =可憐羔羊仔= 於 1-9-2008 17:04 發表
資料很全面,同樣身為雙戰的都要讚下你
不過對於法師的那點就有d保留
首先人地係遠程對我地已經不利
仲係剋戰士,要是撞到冰法 更是難以近身
以我的方法還是走比較保險

50%同意.. .我係弓遊你就死
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-14 12:31 AM , Processed in 0.039058 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存