2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero FEZ 資料心得區 弓遊心得 (已編輯)
返回列表 發新帖 回覆
go

弓遊心得 (已編輯) [複製鏈接]

首先講下技能

技能只可以放 8 招, 所以要精挑細選:

(防戰士系)
基本箭
強力射擊
飛鷹射擊
精準射擊
箭雨
貫骨射擊
毒箭
蜘蛛射擊

防戰士系係避免單挑戰士時只有逃走, 因為有蜘蛛打慢戰士, 再屈毒箭+強射, 佢冇血要後退, 你可以再接飛鷹, 相信就算盾戰都冇你辦法, 唯有小心猛擊的突進吹飛。
其他技能 係配合打複數敵人(精準及箭雨)  及拯救友軍之用(貫骨)
優點在於捨棄部份起手慢的弓技, 如空襲及火箭, 對個人保命係最好配技
缺點在於  對付隱身敵人就只有比較少的技能應對

(團戰系)
基本箭
強力/飛鷹/空襲/毒箭/火箭 (選其中 4樣)
精準射擊
箭雨
貫骨射擊

基本上, FEZ 係以團戰為主, 使用以上技能的弓遊, 最好就有多個友軍同行
主要專打隱身敵人, 使用 飛鷹/空襲/毒箭/火箭 針對隱身敵人
箭雨及精準打無被冰凍的敵人, 用以複數削減敵軍血量
貫骨盡量少用, 只用作拯救友軍之用
唯一缺點 -- 單人唔足以擊退戰士, 不論係對上雙手戰定係盾戰都唔能夠, 只有被追死 (對方奇廢唔計)

隱形唔洗升, 亦都唔洗用, 隱身只會為你帶來減速效果, 令敵人與你拉近距離, 而弓技冇一招算係大傷害技能, 用隱身 PW50 等回PW 再出技能, 時間上消耗, 行動不便等不良效果產生, 引致得不嘗失

SVR B 紅國
ID: 鳳条院聖華

飛鷹個度有少少唔同意

雖然飛鷹射程遠, 但我覺得飛鷹太難射中, 用黎打人唔太好, 打建築就唔錯

但空襲就可以牽制對手既行動 比起飛鷹實用

其實兩招入面放邊招 都係視打法而定

我就覺得空襲適合我既打法

個個人玩法唔同, 都唔一定要同意我既

只不過我落戰場咁耐都未出過一次空襲

飛鷹難中? 我又唔覺, 既然玩得先讀, 高傷害既飛鷹就比較乾淨利落, 射中魔師 3下足以令佢失去 300血以上, 比起空襲要打中5次 先有300以上, 再計埋起手時間, 用飛鷹點都著數 D

再另一情況, 例如一隻淨 80血既戰士要逃走, 起唔深入敵陣既情況下只需一下飛鷹就可以汁到雞, 相比空襲可能要兩發而且唔夠遠

不過空襲未必執著起追殺方面, 空襲可以打疾人地中斷對方出技或牽制其行動

但空襲有點不痛既感覺, 當我遇到空襲弓, 我會乖乖食佢幾發, 扣百幾二百血左右, 到我反擊我打中佢兩三發就可以追返, 況且我距離較遠, 我拉打佢有機會令佢虛發耗 pw

不過你亦可以空襲同飛鷹一齊用, 但技能格有限, 就要作出取捨

我弓遊玩到37lv,,我玩法同你完全唔同,,
空襲,,對法師專用,,當法師行近,,空襲連發可直接打死法師,
精準,,對個人或幾個人最常用,,命中率9成,,補尾刀都可用精準
強力,火箭毒箭,,3技相對其他技比較難中,,所以我選擇強力,,火毒的持續傷害不比強力多很多,,所以選強力已足夠
飛鷹,,同gash狗弓遊打,,就算我頂防裝+國弓,,都是不夠他高防高攻,,所以同佢玩遠射,冇咁傷,,第二個用途係追殺,,對手會愈走愈遠,,飛鷹係你最後機會
箭雨,,高低地先發揮到作用,,因為平地好難預位]
貫骨,,唔洗講,,多人就用la
得番蜘蛛未講,,e招真係,,你鐘意用就用la,,我就唔會用ga啦,,我地d遠攻,,追殺洗唔洗慢人呀,,,對戰士可以貫骨,,e招可用可不用

回4#

我玩 game 通常玩法同大眾既玩法都有唔同

其實我係好討厭空襲果下起手慢, 完全唔岩我性格, 而且飛鷹箭粒會比基本箭大少少, 亦提升左命中率, 所以我捨棄空襲

而蜘蛛射擊同毒箭, 我用得都有原因, 雖然唔係個個人都岩用,
貫骨用 76pw, 起面對戰士逼近時, 射貫骨其實係唔明智, 首先, 對方唔係傻仔既一下 step 就避開, 加上你貫骨起動時間 之後仲有收招硬直時間, 足以給與敵方戰士拉近一段距離, 即係畀機會佢打中你, 而蜘蛛+毒有效打心理戰, 落下馬威 -- 中左蜘蛛同中毒再被基本箭狂射, 有效打擊對方戰士既信心, 知難而退, 後補佢兩飛飛鷹, 打到佢唔夠血有排都唔洗返黎

弓遊玩遠射, 但唔一定次次都畀你企到遠位, 戰場上, 有人會橫槍你, 會打近身戰係在所難免
所以我都唔敢咁口響話一下貫骨可以 bye bye

弓遊除左追殺, 仲要自保, 弓遊都死幾次咁 d 戰士就真係 sosad 了

回復 5# SEIKA 的帖子

打普通雙戰,,以拉為主,,用強力描準等機會,,鏡頭望住隻戰士,,用s倒後行,,佢一行直線就射,佢衝擊就小跳,,佢重壓斬唔中又射,,其餘時間都係拉,,太近就小跳,,感樣打可機會打到隻戰士自己走,,但係對angel藍兒,,默戰lee d狂衝擊ge變態佬,,都係無謂打,,逃走第一,,太近就用貫骨,,就算佢真係衝到都會彈開,,都係continue逃走,,同佢地打,,唔fair,,佢地大紅水,,打完好似冇打感,,所以唔係正常例子

我平均得死0.35 = =  殺人4.67

死亡平均0.8係因為之前被外掛 sm 所得...

玩完一排, 發覺技能上有需要調整+用法調整

依家轉玩盾戰, 玩開盾戰對弓手又會有另一d 睇法

(重新編輯, 請看 1#)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-13 10:15 PM , Processed in 0.033939 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存