2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero 黃國有日本人?關於"支那人"
樓主: c2255655
go

[其他] 黃國有日本人?關於"支那人" [複製鏈接]

原帖由 阿多尼斯 於 2008-8-10 03:51 PM 發表

普路士同德國係同一民族

美國前身只係英國值民地  同 同一民族 有分別啵
好似你咁講香港係咪都係英國呀?  青島係咪日本同咪德國呀?  黑龍江係咪俄國呀?

美國既創辦人係英國人
德國係由一個叫做germany既民族所創辦既
言下之意
你會叫塞爾維亞做俄羅斯?
兩者屬同一民族

原帖由 虛竹 於 2008-8-9 08:28 PM 發表
目前,大部分中國人認為「支那」是一個蔑稱。但是,也有人認為將「支那」視爲蔑稱是一種誤解。他們認為正如英語中 China 不是蔑稱一樣,支那只是對中國這一個地域不帶「中央帝國」(Central Empire)色彩的客觀 ...

都話左「支那」=china的中文=,=

在江戶時代中期以後日本開始改對中國人稱呼為支那人從甲午戰爭開始,因為侵略的關係增加的敵我意識,這詞開始有蔑稱的意思。第二次世界大戰後日本政府接受中華民國政府的要求,媒體、教科書、公文、公務員對支那的稱呼都禁止。

當今支那人在日語中是指中國內地的住民(不包括滿州、蒙古、新疆、西藏、台灣等地)實際上,在第二次世界大戰期間,日本語中的支那是指整個謀求占領的中國,那時候說的支那人,囊括當時的整個中華民國國民(不包括當時因甲午戰爭割讓給日本的台灣)。

現在這個用語在日本正式的場合已經不再使用,但日本激進右翼人士仍用支那人稱呼中國內地的中國人以表示蔑視。在匿名論壇(如:著名的2ch)用支那人稱呼中國人的人仍有不少。

你D資料係就係幾詳細,不過你可唔可以加番黎自邊到呢?
冇來源o既資料可信性近乎0

關於你唔知係邊到copy番黎o既資料,對呢個post有咩意義?
入面所講關於支那人呢個名詞o既意思,都只不過係話支那人=中國人
而並本身並冇蔑視o既意思
以前中國人覺得支那人呢個稱呼係侮辱,只係因為當時日本打羸左中國
無可否認當時o既日本都睇中國人唔起

1895年(明治28年),李鴻章到馬關議和,結果日本獲得了二萬萬兩白銀賠款及割讓台灣。日本因此洋洋得意,對中國的態度也開始變的輕蔑起來。 “支那”一詞也從此在日本語言中生根,而且很快地邊融混了輕蔑之意。

但係百幾年前o既意思仲可以係宜家呢個年代拎黎講?

而對支那人呢個稱呼反感o既開始,只係因為一d好似你咁o既熱血憤青比人煽動
就引你所引o既文章中其中一個人,因為呢個人出o既一本書o中既文章,對支那人o既個人見解
增加令中國人對支那呢個稱呼o既反感
王拱壁

在1919年“五四”反日高潮中,1919年11月出版的王拱壁《東遊揮汗錄》是當時很有煽動性的代表傑作。現摘錄一段如下:“倭近五十年來之外交真相,舍對華而外實無外交價值之可言。……報界及著作均用“支那”二字,政府公牘則舍中國民國二字之簡,而用“支那共和國”五字之繁,是對我不但無國際敬禮,並不以國家視我也。是我中國民國成立八年而倭人尚不承認也。……”

在上述文中,作者一方面抗議日本報刊用“支那”稱中國是對中國人的侮辱,可是作者卻在自己公開出版的書籍中蔑稱日本爲“倭”、“倭人”。中國人既然明白自己聽到“支那”這樣侮辱性的稱呼心裏不舒服,又爲何不能想到日本人聽到“倭人”這種侮辱性的稱呼心裏也不會好受呢?中國人抗議一些日本人故意使用“支那”一詞歧視中國,本來是完全有道理的。可是我們看到一些中國人在譴責日本人用 “支那”一詞侮辱中國的同時,自己卻又用“倭人”、“鬼子”、“小日本”等歧視性詞句侮辱日本人。

孔子說的一句名言:“己所不欲,勿施於人”。如果我們認爲我們有權利叫日本人“倭人”、“鬼子”、“小日本”,那麽是不是我們應該承認日本人也有同樣的權利叫我們“支那人”呢?如果我們自己不能停止用各種歧視性詞語蔑稱日本,又何必責備日本人用“支那”來蔑稱我們呢?  

文章所見,由於當時日本人對華o既惡行,民眾先對日本人反感
而一個一值對中國人中性o既稱呼都比人大寫文章
民眾就係咁比有識之士煽動
就好似呢個post入面o既人咁

“支那”一語,即使不含侮辱的意思,但究竟不是正式的國名。若仍堅持用之,就好比以綽號稱呼人家,難免招惹人家的不快。我們不但不應該責難其國名過於美麗,要求改易,反應該承認彼等所認為正當的名稱。這才是民族間交際的正當禮儀。

http://news.epochtimes.com/b5/4/10/20/n695630.htm

原帖由 虛竹 於 2008-8-10 06:13 PM 發表

關於你唔知係邊到copy番黎o既資料,對呢個post有咩意義?
入面所講關於支那人呢個名詞o既意思,都只不過係話支那人=中國人
而並本身 ...

好長,看了,不能叫“小日本”,也不能叫“支那”

原帖由 虛竹 於 2008-8-10 06:13 PM 發表

而並本身 ...

支那本身系無惡意,但背後含意,,,你隨便問問家長罷.

嘛,一個人唔承認自己血統,只有兩種可能性
第一,佢痴左線,以為自己老豆老母都係日本人
第二,日佔時期佢老媽子比日本軍人X左生左佢,所以佢自認為自己係日本人=]

原本以為我已經很不愛國....
原來還有這樣的垃圾....

原帖由 炫耀乂楓 於 2008-8-10 04:20 PM 發表

都話左「支那」=china的中文=,=

china 原意唔係翻譯做支那!!
原本出處係解作陶瓷器!
係絲綢之路繁盛既時候已經出現既名稱!
[支那]只不過係日本軍國主義者貶低中國而用既名稱!
同音但係唔代表字係同義呀!
你做番你既狗啦!!

原帖由 keas~ 於 2008-8-10 04:01 PM 發表

美國既創辦人係英國人
德國係由一個叫做germany既民族所創辦既
言下之意
你會叫塞爾維亞做俄羅斯?
兩者屬同一民族

塞國係同俄羅斯同一民族冇錯  但普路士係德國前身亦都係果個地方    塞國同俄羅斯差幾遠呀?
仲有一次大戰  俄國有出兵幫塞國

原帖由 c2255655 於 2008-8-10 06:22 PM 發表

支那本身系無惡意,但背後含意,,,你隨便問問家長罷.

就咁講
SATO本身不能排除係冇惡意
支那人=蔑視主因在於讀音
係跟據你所轉貼O既野而黎
我唔認為係父母到會得到中立O既意見

你條撚樣做咩幫sato上位

原帖由 虛竹 於 2008-8-11 10:15 AM 發表

就咁講
SATO本身不能排除係冇惡意
支那人=蔑視主因在於讀音
係跟據你所轉貼O既野而黎
我唔認為係父母到會得到中立O既意見

你不如爬下文睇睇.就知SATO有無惡意,仲有距系這個POST之後仲發過一個標題為"中*人與狗不得進入"嘅主題.
如果你系中立黎講道理,我唔怪你.
如果你系距好FD.就算.

完結了嗎= =?
ok坩我close post la~
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 11:29 PM , Processed in 0.039043 second(s), 9 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存