2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 街頭足球Online CF 溫馨提示
go

CF 溫馨提示 [複製鏈接]

CF 分5種類型
扭波型 >>> + 控 運
走位型 >>> + 跑
帶波型 >>> + 運
平均型 >>> + 控 運 跑
HOLD波 分波型 >>> +控

CF係控球上 比ST同WF漸優
所以同ST / WF 一隊 多數係打第2格
係後上型既前鋒
當然 如果可以的話 係可以同另一位前鋒
一個打左一個打右  但咁樣係會令到自己活動範圍細左
同埋 好易撞位  如果同D唔熟既前鋒夾
強烈唔建議 CF咁打  因為撞晒會 會令到攻力大減

CF D 射波技能 TURN SIDE 中旋 有人MK都可以入到
就同WF既旋風一樣  *CF係有人MK既情況下係易入D*
NM 唔入 千祈唔好怪佢地 因為呢樣係CF達人 朗朗同我講的
CF POWER 撞射成日飛機 ?
原因有兩個
1)波未到之前你咁實太耐  D力儲埋晒  太大力射波所以飛機
2)你無運 就係咁簡單
CF 扭波技 : 多數 短插 馬賽 夠晒
不過 (舞) 用馬賽都已經夠晒 扭波達人
點解唔洗加跳 ? 因為你控較高 成日跳反而會俾人搶甩  所以唔用較好
CF 最忌 以為自己好高控 直行直過 特別係35以上的某一兩個CF
好多時直行 連扭波技都唔用 無錯你係高控
但係唔好忘記 人地D後都係高剷  一下唔中兩下唔中三下唔中 5下內都一定中
所以咁樣同送剷無咩分別  特別係閃剷 閃剷係短短時間連剷你幾下都唔係問題

高運CF 控無咁高  都係好易俾人剷
所以一定要用扭波技黎避剷
仲要估計後衛會剷去你既左邊定右邊
咁就要自己用馬賽 扭去相反方向

如果遇到CB飛黎飛去擋射波
當然要少D即射... 左右行下FAKE下先
如果唔係人地都知你射梗  咁就好無謂嫁喇

CF 短傳都好似有60
其實唔算低 所以好多時橫傳俾隊友撞都好到腳
所以好多時千祈唔好自己去  除非你好有信心
如果唔係 失波 俾隊友吊 千祈唔好駁
有時俾兩個MK晒 當然唔好自己去啦 就算扭到去禁區
最好都S番出黎  如果有隊友識配合
佢地應該會係另一邊出現幫你撞射
(幾米 東區美斯 洛離 * 呢幾隻中場就係後上幫我撞射多)
不論佢地近射幾低都好  NM撞射 入球率都唔低的
所以唔好睇少

扭波點練 ? 去練習SER 3 果兩隻爆搶爆剷 後衛
你如果可以避過佢地  而入到8球以上 (5分鍾內)
其實都係一個唔錯既成績 但唔係直行直過囉lol
走位點練 ? 同d識分波既中場夾
佢地行緊去邊線 你仲要去迎佢波咩 ?
當然唔洗 你去迎波只會令到傳波速度減慢
所以你應該永遠走分波果個既相反方向
咁個波速自然唔會減慢  當然自己都要配合
跑過龍都係無用的 @.@"
其實CF 都係靠隊友先打得好
技術 走位 果D 都係靠同隊友練番黎...
所以其實無得教  只要自己配合到自己既隊友
造就到入球  就係CF應該做既野
如果同WF一隊 由WF扭 自己HOLD波再分
扭WF一定好過CF NM入球率一定係ST最高
不過CF既汁雞率 又比佢地高WOR
點解 ? 因為CF係打後上嫁嘛
所以打兩前 有咩事由前面果個搞掂先 唔好爭位打
幾時應該傳波唔自己去 ? 咁就要睇下隊友配合
睇小地圖 ! 見到有隊友後上跑緊上黎又空晒
唔通仲唔傳 ? 佢後上NM入球率大木定自己俾幾個MK住都射既入球率大?
入唔入一回事  但至少造就到一個NM攻勢 不是更好嗎?

(p仔叫我講埋)射波技心得*lol
中旋幾時用最好 ? 當然係前面無咩人 俾你有多一點時間儲氣先用啦
中旋點射先易入 ? 一般黎講 7-9成力就可以了
最好永遠禁埋方向制啦 控制個波射去咩方向
見到龍門係近柱 當然要即刻將個波射去遠柱啦=]
側移 ? 俾人mk住 你又要盡快甩左d後 咁梗係用呢招唔洗儲氣既射波技啦
側移一定要係一路行緊先出到 ? 點解有時會企左係到出唔到 ?
因為你鬆開左方向制 所以要記住一定要禁實
唔一定要禁住前制 左右制都可以
但一定唔會係後制-.- 呢樣野要記住
如果有後跟住你去加邊 當然要識TURN各相反方向啦
如果唔係跟住佢地方向 TURN 咪即係射番係佢地個身到  有鬼用?
sup down 同 power 記住唔可以一齊用
因為大家都係撞射技 撞技又晒位 = 少左個技位
所以唔好咁蠢 =]
inside 點用最好 ? 射波速度比中旋快
但兩者最好唔好一齊用啦 又d又f
到時搞到自己唔識就咁普通射波
就無謂嫁喇... inside 射出果陣 永遠對住對角射係最易入的
turning點用最好 當然係失驚無神用啦
但你唔好擺到明各後行wor-.-
你好地地無啦啦向後行  係人都估到你想點啦
唔好當d後衛傻先得嫁嘛 xD"  
POWER 都有學問的
要識睇幾時撞遠柱同近柱
真係睇遠柱既位多D 定係近柱多D
愈多位俾你射  龍門就愈難救
我就偏向射遠柱多
唔同既射波技都有用  揀岩自己想用既技
配合到自己先係最好  但千祈唔好用死一招
我記得自己係子KAN 罵過 話我只係用死TURN SIDE
呢招TURN SIDE係無視到NM 但係只要有一個防守球員
企係你隔離貼實你 你TURN果下撞一撞佢地 就會俾人反撞番
所以卞呢招技果陣 都要同防守球員有番一定既距離先好出
俾人圍都仲出  失左波就係你既問題  準備俾人吊爆啦
最後射波要有一樣野提一提咁多位CF
就係距離感 記得官網所講 加近射 係增加禁區 - 離門12米既入球率
邊度係12米? 其實SLUM 個場有教你 龍門禁區出面仲有個大禁區
大禁區再多一兩個波位到  呢個範圍都係CF射波範圍 都有機會入波
有時點解見到CF好似好遠都入咁 ? 其實果D唔係中射  
只不過係你地大家錯覺認為龍門禁區 同 大禁區 至係射波範圍姐
其實出少少都係的  仲有距離龍門愈遠  龍門就愈多位俾你射
正所謂近大遠小  你太近GK 龍門射波範圍咪細左囉
所以龍門會易救出  相反 愈多位射就愈難救
距離感呢樣野 要打得多 先可以感受到
呢樣真係要自己FEEL 無得教
走位撞射  呢樣野好似好易咁
其實某程度上係同D後鬥快
邊個快就邊個嬴 .... 但對住高LV後
你認為自己夠佢地跑咩 ?
當然唔夠! 走位神手其實係marvel既麥卡菲
不過我都可以俾d心得出黎
走位 最重要係變速果一下
你走位果陣可以走去一邊 如果俾隻後跟住
你突然變速走去相反一邊 佢未必跟得上
當然呢樣野都要傳波俾你果個配合啦...
如果傳波果個俾快左/慢左  都係無用的
不過最少係要現到位 你要俾隊友見到你自己
你唔可以企係d後衛既後面或者隔離嫁wor
如果唔係你即係話俾隻後聽 叫佢黎mk你
所以一定要成日周圍跑 唔好停  
俾人跟住要諗辨法 避甩佢地
企係到等波 ? 無用的 !  波唔會自動碌埋黎
想有波上腳  跑多d走位等人傳吧  

呢D只係我打CF既心得
有用就拎去啦 可能係有D人眼中係垃圾心得
不過唔緊要 :) 玩唔同既位置最重要有自己既一套打法
我呢D只係意見  不喜歡認為我懶係野的 勿插  多謝合作

已有 7 人評分威望 Good 收起 理由
Joenly + 2
andrewchm + 2 你說的內容我非常同意
0o艾加仔o0 + 2 你的文章對我很有用。謝謝!
Isaac1998 + 1 你的文章對我很有用。謝謝!
Orb + 1 thanks!!!!!!!!!x1000000000000
A.Iniesta + 2 感謝分享!
TigerBalm + 30 原創內容

總評分:  威望 + 30  Good + 10   查看全部評分

CF最大問題要點:

唔識走側邊位,令到中場同後衛好難傳上前場,
點解呢?
因為通常後衛,由其CB/SW會守係中間位置
目的係龍門係中間
有人想射門會易走位去擋
如果你走邊位既
起碼mk你個個/沖鏟個位兄台會走左上邊位
呢個時候中間會有番空位
如果對面打雙後既
你過左一個再對一個後衛就比較輕鬆
試下用高跑既優勢走多d邊位
再做個分波比中場放箭/傳番後再組織既攻勢又得
最緊要都係甩開後衛

如果單刀NM,又冇中場上黎幫手
又冇前鋒陪你撞射,千其千其唔好用技
nm用技係CF劣點,好容易比龍門用手鎚彈出
反而使用普射,入球機會率增加.

有時側射要睇感覺
係街場要練下咩位會用側射撞到MK你左右2邊既人
但係唔建議用側射撞人射波
多數有一邊空位就拉空位邊
如果撞人側射的話,好大機會被反撞
有時可以左右左右狂行,放心後衛大多數唔會鏟你
因為佢地驚一鏟錯就會失位比你造做機會側射
但係你都有機會係佢唔鏟你情況下fake佢失位再射

有時後衛跟你唔到失左位
可以用普射拉側角
側上側下都冇問題
拉側下只要你感覺你個人唔會失平衡而碌地就可以

如果打單前又冇中場幫你手
可以試下用馬賽扭波
要學識馬賽唔係只係扭上前
係可以扭番後的(可以使用依個優勢避鏟)
扭番後面再傳又會有唔同左既組織

加少少走位POWERFUL
powerful唔一定要好似撞射甘
要起碼45度角既傳波先易入
直線傳上去一樣冇問題(依點係比做輔鋒/分波既人用)

已有 1 人評分Good 收起 理由
Joenly + 2

總評分:  Good + 2   查看全部評分

CF 如果可以做到 可傳可射...既有入球亦有助攻...
咁會比死去既CF高一個層次

對剛轉cf的人頗有幫助
有沒有其他位置的溫馨提示?.?

呢個post對我好有用

@@GD POST!

thz u!

正啊!!!!!!!!
個post!!!!!!

唔該哂~!!

睇來你真好打左好耐!!

Skykill雖然成日爆粗..但系係而家真係冇乜人好似你咁肯打一大篇文出黎

呢個post真係遺傳萬年,造福人群

搵日教下我玩ST丫

原帖由 廢花 於 2008-8-21 12:46 PM 發表
搵日教下我玩ST丫

你教人玩st就差唔多

原帖由 ky8_xd 於 2008-8-21 05:46 PM 發表

你教人玩st就差唔多

小弟不才=_+
唔識玩ST

原帖由 廢花 於 2008-8-21 11:34 PM 發表

小弟不才=_+
唔識玩ST

唔係....
你太謙啦
你可以教人nm飛機-___-

sky...不如你教我點解你可以係nm果陣唔入既a_a

原帖由 §~對唔起~§ 於 2008-9-30 10:11 PM 發表
sky...不如你教我點解你可以係nm果陣唔入既a_a

你整壞兩個射波制`

次次你認為我入果陣
我就唔入
你唔認為我會入果陣 我就入到
咁既球賽先夠刺激嫁嘛

原帖由 SKyKiLl@@ 於 2008-10-1 01:01 AM 發表
次次你認為我入果陣
我就唔入
你唔認為我會入果陣 我就入到
咁既球賽先夠刺激嫁嘛

凸登?.?
點樣先可以唔入a_a

原帖由 §~對唔起~§ 於 2008-10-1 08:21 AM 發表

凸登?.?
點樣先可以唔入a_a

教左你-.-
咁kicks咪有兩個sky囉

好專業... Good ~ !

註 : Skykill 同溫馨呢個詞語, 好難聯想埋一齊喎...

原帖由 Joenly 於 2008-10-6 02:14 PM 發表
好專業... Good ~ !

註 : Skykill 同溫馨呢個詞語, 好難聯想埋一齊喎...

點解會好難聯想埋一齊
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-2 08:45 PM , Processed in 0.050400 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存