2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 伊希歐之夢Online 對遊戲進行毫無作用的豆知識...
go

對遊戲進行毫無作用的豆知識... [複製鏈接]

關於飛空庭

問: 飛空庭貼近小屋範圍內禁止放置任何家俱/寵物,有冇其他方法?
答: 有!可以用呢個方法放置如花盆等物件貼近間小屋... 感謝敎我呢個方法嘅人!

呢個範圍內放唔到任何嘢...

首先點擊飛空庭舵輪,打開改造飛空庭控制板

然後放置物品並移動到一個理想嘅位置 (範例:我張床 =w=)

跟住將小屋由控制板移到自己身上嘅道具欄

按下確定完成物品放置

再放回小屋就完成! (當然呢個只係示範,俾張床插住間屋...)

問: 可以喺飛空庭開石像小商嗎?
答: 可以,同喺地上開係一樣!不過有冇人會走上嚟幫襯就...

問: 移除小屋後,屋內嘅家俱/寵物會去咗邊?
答: 屋內嘅所有嘢會原封不動(儲咗去四次元空間!?),放回小屋後屋內所有嘢會保留喺同一位置!

問: 移除小屋後,屋內嘅人會彈咗出庭外;移除飛空庭後,庭上嘅人會彈返出飛空庭放置處,咁石像小商呢?
答: 石像會自動登出遊戲...

問: 掉落飛空庭地上嘅嘢,到最後會...?
答: 同其他地方一樣,過一段時間會自動消失!

問: 有時參觀人哋個飛空庭時見好多時見到"無影櫈"嘅情況,又或者貼咗入D家俱入邊...?
答: 可能係佢地個嗜好... 不過更有可能係大家唔知道呢個係飛空庭坐標嘅特性!喺庭上,家俱精確度以1為一個單位,但玩家精確度就以100為一個單位!

例如我放咗張櫈去位置x:-132, z:-223 (解說:x=橫,y=高度,z=直)

然後坐喺上邊...

其他人(圖中嘅女角)所睇到嘅都係差唔多,坐得好正~ 不過唔好以為咁就冇問題!

如果佢出咗屋外...

再入番小屋入邊,就會見到...又係"無影櫈"呀!

點解呢?因為呢個時候人地個畫面會見到你個位置會去咗x:-100, z:-200果度,不過你完全不知情因為你只會見到自己仲係坐正喺張櫈上邊...
所以放置好似櫈呢類嘅家俱時,家俱嘅位置(x同z)永遠要以100為單位嘅位置(如0,100,200,300..等),咁下次擺姿勢時其他人入嚟就唔會見到你個位置變得怪怪地喇‧不過記得方向都係一樣,以45度為1個單位...

問: 點樣改變庭上/小屋內嘅背景音樂...?
答: 搵詩人幫手啦!暫時只有佢地可以做到... 不過遲D應該會出流聲機呢種家俱(要有唱片,不過流聲機港版好似未出...)

關於櫃子

問: 櫃子嘅用途係...?
答: 櫃子等如自家倉庫一樣,暫時見到嘅有大櫃子小櫃子,大櫃子有20個空位,小櫃子有10個空位‧
滑鼠右按櫃子,選使用就可以打開櫃入邊嘅欄位,同倉庫一樣用法...

打開大櫃時嘅情況...

問: 如果我有10個櫃,一吓唔好彩我係唔係要開晒10個櫃先搵到我想要嘅嘢!?
答: 唔係,例如庭上放置咗2個小櫃同1個大櫃,小櫃每個容量係10,大櫃容量係20,咁你是但開邊一個櫃都會見到容量係40嘅櫃!
小櫃同大櫃無分別,睇到嘅嘢都係一樣,只係容量已經加埋一齊~

一開就睇到全部加埋嘅40個位...

問: 其他人(路人)可唔可以使用我嘅櫃子又或者睇到我放咗D乜入個櫃度!?
答: 答案係唔可以!當其他人使用你嘅櫃子時,遊戲會話佢聽個櫃已經上鎖,所以佢地唔會見到你櫃入邊嘅嘢,更唔好話拎...

女角:『我要偷晒入邊D嘢...』

當佢嘗試開果陣,就會出現...

關於合成

問: 合成物品會失敗!?
問: 當然啦,有試過嘅人都知,不過大慨只限原材料合成其他原材料先會有機會發生失敗... 例如用釘子(材料)&堅硬鵝卵石(材料)合成石頭方塊(成品)時會有機會失敗,但係用石頭方塊(材料)去合成花圃(成品)就幾乎99% 唔會失敗 (我合成品未失敗過,不過有情報(?)指有存在極低嘅失敗機率...)

關於好友

問: 如果我將好友由好友列移除,咁對方會見到D乜?
答: 你個名同樣會由對方嘅好友列自動移除,即係佢會唔見咗你個名...

問: 我加咗人地好友,如果我刪除咗自己個角色,對方又會見到乜?
答: 你個名會繼續留喺對方個好友列,對方係唔會知道你已經刪除咗自己個角色!

關於軍團

問: 點先可以加軍團名聲值?
答: 只要軍團內有任何人完成咗一項任務(例如咖啡館接嘅任務)就會加 1 點

問: 如果我加入咗軍團,然後刪除咗自己個角色...?
答: 你個名會繼續留喺軍團,對方(包括團長)唔會知道你刪除咗自己個角色!呢個唔會影響軍團名聲值...

問: 如果任務失敗,對軍團名聲值嘅影響?
答: (未證實,有人知就話我聽喇...)

關於特殊寵物

問: 爬爬蟲拉丁...?
答: 商城購買/激賞禮券A 抽到,召喚後佔據寵物位置,玩家發動普通攻擊會由蟲仔代打,攻擊力以蟲仔為準(無論你係lv1定lv99都冇關係),玩家唔會得到任何經驗值!透過戰鬥 爬爬蟲有機會提升自身能力,騎乘時唔可以憑依去其他人度,不能交易!!

問: 飛天的雨傘...?
答: 商城激賞禮券3 所抽到嘅物品,召喚後佔據寵物位置,通常狀態下會保持移動速度加快,普通攻擊由雨傘代打,玩家唔會得到任何經驗值!透過戰鬥雨傘有機會提升自身能力,使用時唔可以憑依去其他人度...

問: 魔法飛毯...?
答: 同雨傘一樣,不過不能交易!

問: 推進器...?
答: 打某D王或向他人購買,推進器分為普通(埃米爾用),光屬性(塔妮亞用)同暗屬性(道米尼用)‧裝備佔用兩個位置,分別係寵物&背部,雖然佔用寵物位置不過基本上唔算係寵物(應該掛?),玩家發動嘅所有攻擊都係計玩家自身,推進器唔會升級...

光屬性嘅推進器...

裝備時會多咗個點火嘅技能,使用時會扣SP(一次過,唔係一路用一路扣),用後會加些微移動速度...

使用時嘅一刻...

飛行嘅姿態...

憑依嘅時候,效果會去咗被憑依者嘅身上...

如果被憑依者同時用飛天雨傘/飛毯,會有速度加成,但如果被憑依者同時用推進器加速就冇呢個效果...

關於特殊用具

問: 隱形技能石...?
答: 如其名,使用後會令你暫時隱形嘅石頭,每用一次扣1點耐久度,扣晒就冇咗粒石!隱形後怪物會完全無視你,可以自由移動,進入傳送點或同NPC 對話一樣會保持隱形狀態,不過會不斷扣SP,只要冇晒SP,坐低休息,或攻擊/用技就會現形!

問: 射燈是...?
答: 冇乜作用,純粹自娛...

問: 變大/變小卡...?
問: 如其名,只係將你個體形變大或變小,攻擊力/能力唔會因而改變...

巨型鐵甲人?

關於特殊指令

女服務生托盤姿勢: /mayihelpyou

俾嘢人地嘅動作,只限女角先得: /present

睇番自己個重生點位置: /savepoint

自己現時嘅位置: /where

改邊人物面對嘅方向:
南: /dir 0
西南: /dir 1
西: /dir 2
西北: /dir 3
北: /dir 4
東北: /dir 5
東: /dir 6
東南: /dir 7

顯示自己飛空庭家俱/寵物嘅清單&位置(要喺自己個飛空庭先用到): /kagulist

瞬間移動到自己飛空庭嘅出入口(只限庭上使用): /housestackresq

返回重生點(唔駛用key),不過10分鐘內做唔到任何動作: /stackresq (非緊急勿試!!)

未開放嘅指令 (網上搵到,未經證實...)

女性角色親吻前一格人嘅動作: /kiss
瞓床姿勢(要有床): /bed

已有 3 人評分威望 Good 收起 理由
稚狼 + 50 感謝分享!
zero0919 + 1 真係一d用都無=__=
o0魚乂魚0o + 2 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  威望 + 50  Good + 3   查看全部評分

d魔物模型好正- -

研究左好耐都放唔到個晴天公仔係屋上面-___-
原來要拎走左間屋黎就位.. 不過如果唔放係張床上面放唔放到個公仔??
同埋果D魔物模型要點樣先整到??

lee個貼有好多問題都解決了。,。,@@

直得+分
很有用

好似係冇影響??

/stackresq
上面果個剛剛我試完
係得既
不過會扣1半 [hp/mp/sp] 唔知係我電腦問題定咩啦
會自動登出....

原帖由 angelove 於 21-8-2008 01:03 PM 發表
研究左好耐都放唔到個晴天公仔係屋上面-___-
原來要拎走左間屋黎就位.. 不過如果唔放係張床上面放唔放到個公仔??
同埋果D魔物模型要點樣先整到??

要放晴天公仔貼住間屋唔難, 只係有d煩~ 因為要用其他嘢疊高隻公仔先得, 而且每疊一次就要移走間小屋一次去試位...
魔物模型要由賢者用佢 job lv 30 嘅魔物素描技, 將怪物畫去畫板度(需要畫板), 畫咗後連同10個黏土拎去俾木偶使總管佢就會幫你整~ 不過有d人話會有機會失敗, 我未試過所以唔係太清楚...

原帖由 Kitty蚊 於 21-8-2008 01:22 PM 發表

好似係冇影響??

我今晚記得就會試一吓, 因為每次見到個人有任點就會忍唔住做晒佢... 所以一直都冇機會試~ Orz

原帖由 o0魚乂魚0o 於 21-8-2008 01:37 PM 發表
/stackresq
上面果個剛剛我試完
係得既
不過會扣1半 [hp/mp/sp] 唔知係我電腦問題定咩啦
會自動登出....

勇者呀~~!! 因為呢個係緊急用嘅指令所以我一直都諗緊試唔試好~  不過你個結果應該係正常因為佢講明10分鐘內咩都做唔到... 想問你登出後10分鐘內喺唔係入唔返去?

原帖由 古爾格雷 於 2008-8-21 02:30 PM 發表

勇者呀~~!! 因為呢個係緊急用嘅指令所以我一直都諗緊試唔試好~  不過你個結果應該係正常因為佢講明10分鐘內咩都做唔到... 想問你登出後10分鐘內喺唔係入唔返去?

係10min內唔比你行[仲未知點取消個指令]
之後就會返重新點
唔會登出
會扣8成 hp.sp.mp

原帖由 古爾格雷 於 2008-8-21 12:34 PM 發表
關於飛空庭

問: 飛空庭貼近小屋範圍內禁止放置任何家俱/寵物,有冇其他方法?
答: 有!可以用呢個方法放置如花盆等物件貼近間小屋... 感謝敎我呢個方法嘅人!

呢個範圍內放唔到任何嘢...
...

好有米牙
成炸魔物模型...推進器...雨傘...家俱...
真係天上有天...人外有人牙...

我合傢俱試過合石磚地時失敗了1次

原帖由 user1234 於 21-8-2008 04:31 PM 發表
我合傢俱試過合石磚地時失敗了1次

真嘅!? 我合咗幾個地台都未試過... 唔通只係好彩? @口@

依家整飛空有小小無咩用=__=
齊曬料叉都有懶拎去整orz...(等埋改做一次過搞=33=)
推進器好彩掛1日可以打到3個=__=(超個人好彩?.?)
初初d成功率高到唔想合=__=(飛天鼠果排係北角膠一日幾乎有一set....)

超有用呀最後果d指令@@"
走佬必備

貝爾格雷..完來你上次係打飛魚戈到影緊相..睇唔到自己上鏡- -
我係俊chun...話你係怪物戈位

真的,合傢俱的成功率是很高(99%?),但記得有一次用礦工合磚地時爆了

返回重生點(唔駛用key),不過10分鐘內做唔到任何動作: /stackresq (非緊急勿試!!)

我用左之後等左十分鐘,返左去儲存點,但係扣左好多血-v-

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

飛天毯試過....
就算係庭上召出黎都只會係騎乘狀態...冇得放係庭度....
基本上同把傘一樣.....
呃錢恩物.....
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 04:25 PM , Processed in 0.048734 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存