2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 跑Online 《跑online》2000Fun公會 回望玩跑兩年既經歷....(要開3個帖黎貼- -) ...
返回列表 發新帖 回覆
go

回望玩跑兩年既經歷....(要開3個帖黎貼- -) [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

唉....查番記錄.唔經唔覺,今日就係我玩跑2週年(8月23號)~(遲左日開帖- -)
以下係字海一大堆~

子版個帖:http://forum.talesrunner.com.hk/viewthread.php?tid=1074516

回望2年既跑....真係百感交集....

講番我點識跑先喇~
8月23號下午果陣,我去左社區中心到睇人打機(唔係網吧),果時我玩緊HP,成日都打打殺殺,真戚悶到死~
突然有個人話裝跑玩,等左1個鐘就玩到,我睇見跑咁得意,又刺激,所以咪番去玩喇~
當時跑封測完2個月,有四千幾人玩~10點17分,我開左ac,之後玩跑喇....8月23號,係跑入面,我永遠都唔會唔記得e個日子!!!

當時跑既情況:
排第1名既係fing頭小吉(用外掛),當時係紫飛,第2名係帥哥超~

#1係講跑既更新
#2係講我係跑入面既經歷

跑更新事件簿(由我玩跑開始講起)~
06年:
8月23號:開放人物大隻仔,蒂蒂
9月27號:開放場地雪女2,爸普同危簡,
所有角色定下能力值(之前冇),道具改革-自由斟(補80%)變為蠻牛(補100%)
10月18號:跑正式升級為2.0版本(鍊金術士),開放鍊金系統,開放場地4人同心,叔普,誇普縱,橫
11月1號:開放寵物系統(風寵,火寵),開放新場地桃太郎,月亮簡易
11月15號:開放名牌服飾〔joli chat〕,開放場地媽普
11月29號:開放新場地極上拼圖,超級桌長的定價回復正常(1日=5點),
修改卡片、經驗值及TR金幣的取得條件(如玩家比賽時未能跑到指定的範圍,將不會獲得卡片、經驗值及TR金幣)
12月13號大更新:開放變身角色-變身超人,追加顯示公會名稱,追加購入全身試著服飾的功能,開放場地危普(勁多x),
其他更新事項
1.停止發售道具〔超級桌長〕(價格變為99999999999999999點)
2.禁止玩家刪除道具
3.更新選擇角色的圖示
4.更新購買道具的介面
5.追加顯示幸運值

12月27號:推出3LV.鍊金,開放地圖月亮橫~

跑重要活動:
1.第1個跑既外掛-bug場,bug危簡- -
2.自由斟披風活動
3.第1次gm小活動,當時gm係用變身超人,唔係用小丑
4.極速跑王第1回
5.開發+免費派發明明小飛鞋,光光小飛鞋,莉娜小飛鞋,大隻仔小飛鞋,7色小飛鞋

06年我對跑既感受:
當時既跑,真係好好好好好好好好玩,當然係無唱人場,冇人爆粗,好少人用鍊金,份部人都係用技術去玩,即使有,都唔會踢佢出去,基本上我玩06年既跑,係未試過比人踢出去,好易識朋友喇,同埋夠哂刺激,當時危簡3爆,危普5爆都得,夠哂好玩,可以話:跑係06年算係做得好好,跑到左早晨~(興起了...)
即使有外掛,gm都唔會永久封帳,當然gm同玩家既關係,可以話係最好既時段~懷念懷念...(gm唔洗10日搞掂外掛)
不過有2件後悔,就係冇?自由斟披風同光光明明小飛鞋:'(
如果我早d玩跑,早d留意跑,就唔會搞成咁:'( 一個老手一隻小飛鞋都冇:'(

#1無位喇,07,年跑既事請睇#2,08年跑事既事同我既經歷請睇#3= =

十週年勳章(賀詞)

07年更新事件簿

07年:
1月10號:開放鍊金V.4,開放場地大白普
1月27號:由森美配音既新角色納魯西斯登場(價錢:98點),把蒂蒂聲效的音量調高,與其他角色聲效的音量一致,將生命的恩賜的點數收費將由285點下調至150點(好耶)
2月7號:開放場地心算王,新增寵物”幸運之星”
3月7號:龜帽價格調整(由25點1日轉做5點1日),開放新地圖青蛙王子(簡易),開放變身角色鐘錶兔子
3月20號:修正超跳橫既bugs
4月4號:新增寵物”富貴小豬”,將已死既寵物回復至23%(7日)
4月18號:遲左5日開既女神公園正式上線~
5月2號:dr.hell任務登場,但暫時唔開放dr.hell頻同圍巾
5月16號:開放dr.hell頻道,開放場地極張雪道,開放dr.hell圍巾,大廳音樂轉為由鄧麗欣主唱既主題曲,
永久暫停發售變身超人(再見變身超人:'( )
5月31號:女神任務正式開放,開放場地踩死dr.hell(簡易)
6月18號:公園小遊戲正式開放,同時開放小遊戲〔拯救小丑仔〕
6月27號:修正小遊戲文字問題,修正無故彈機問題
7月11號:開放場地真.飛天拼圖,開放夏日泳裝,增加公園loading晝面(好樣衰)
7月25號:由著名dj卓韻芝(芝See菇Bi)配音既新角色琪琪陪場,但不會係商店發售
(想買琪琪就去07年電玩展搶野喇︿_︿)
8月13號大更新-詳情請睇我個帖:
http://forum.talesrunner.com.hk/viewthread.php?tid=1048587&extra=&page=1
8月13號更新補充:極上拼圖既bgm轉左做新版練習場地音練(以前舊版果個比較有童話fell d)
9月5號:開放公園小遊戲-砲轟企鵝,琪琪會登陸商店,但暫時唔會發售,”炮轟企鵝”排行活動開始
問題修正
1.修正於心算王中的手動偷步按鍵方法(ALT+CTRL+ESC)

2.修正商店中的錯誤中文顯示
3.修正“傑克與魔豆”的地圖Bugs

4.修正”極限雪道”的顯示錯誤
9月19號:推出感情動作,新角色琪琪公開發售,向老玩家(2006年9月19日或之前,已成為跑Online會員)派發紅色週年紀念T恤和紅鶴泳圈一週
問題修正
1. 修正“鍊金術”名稱於各地方的顯示錯誤
2.修正鍊金術內,吉尼配方的圖示顯示
3. 修正“砲轟企鵝”章魚顯示的問題

10月3號:跑之秋季優惠,所有1日動作調整價格(以TR發售)〔測試中,試用〕,預告大運動會會上線~
問題修正:修正公園NPC沒有Pop Up對白欄的問題
10月17號大更新:第1次大運動會正式開始,強化對話欄,購買功能和好友列表,在公園增加萬聖節景點~
前任版主小婉以半絕食行動要求道具減半價,最後成功左~(小婉萬歲)
問題修正:修正女神聲音的問題
10月31號:開放道具招財貓~
獎品派發
1.第四屆跑Online校際挑戰賽 獎項
2.鍊金大師 – 鍊隻小燈神 獎項
3.萬聖節南瓜換領活動 獎項
4.《跑》進大運動會 獎項

11月14號大更新:開放場地英文王,第2次大運動會正式開始,女神任務更新,開放寵物飼料〔很甜呀〕兩星期~

兌換TR幣功能取消-理由;由於戲谷母公司Gigamedia是美國納斯達克上市公司,應美國會計所要求,因此將於11月14日維護後取消"點數兌換TR幣"的功能,對此造成玩家不便,戲谷深表抱歉。
問題修正:
修正新手任務文字顯示問題
11月28號:開放變身角色”傑克”和”愛麗斯”,修改招財貓出現TR的機率,推出招財貓優惠套票制,開放討論區金幣道具,停止發售〔很甜呀〕
12月19號大更新:納魯西斯及莉娜將會成為新一代的新手角色,取代光光和明明,開放場地阿拉丁(普通),開放招財貓精選套餐,新增舞蹈 -熱舞3,開放除光光明明外既聖誕裝(以TR發售)~
遊戲功能全面升級:
1.加入即時遊戲功能 – Hot Time
2.增加廣告版功能道具
3.增加多樣化對話泡泡道具
4.再度強化強化聊天功能
5.強化討論區金幣功能
12月24號:接力模式中加入生存者的賽道,公園更加加入特別演奏器(戲谷:女神同我落去下面)
功能更新:
1.新增背景音樂選擇功能
2.玩家可以選擇播放自己喜歡的《跑Online》主題曲(雪花抄+鄧麗欣果首)

07年跑活動:
1.開放麻鷹帶雞仔活動
2.角色服裝設計比賽
3.戲谷嘉年華(3月17號)
4.開放結婚系統
5.跑Online校際賽(第一屆至第四屆)
6.dr.hell邪惡兵團(序章至終章,一共有4章)
7.第2次跑外掛(4月7號至4月14號)
8.07年電玩展
9.夏日泳裝比賽
10.阿拉丁活動
11.鍊金活動-鍊隻小神燈
12.萬聖節活動
13.女神裝最後一次發售(e家冇喇)
14.大運動會(公會戰,個人戰)
15.聖誕節活動
16.愛相隨活動
17.係Hot Time派發一千萬tr
18.跑一週年生日活動

19.反轉海陸空(小婉活動)

07年我對跑既感受:
今年年初(1月至4月初)既跑,算係好好喇,不過到左4月開始出現變化,第2次外掛危機!
今次既gm用左一個星期就搞掂外掛喇=_=
因為今次gm做事做得好,總算平安渡過~
所謂〔大難不死,必有後福〕,戲谷搞掂外掛後,又有一d好日子過,5月,連我都玩埋點(第1次買),果時岩岩出dr.hell頻,真係好難玩,不過都玩得好開心~
但係到左8月13號,跑就開始衰落喇...點解?因為戲谷做左次錯既決定-將玩家既回憶一次過消滅~結果,好多舊玩家唔玩跑,跑開始衰落~
雖然戲谷做左好多補償,但係始終都係補償唔到玩家既回憶,同埋,戲谷開始以利益為先,唔多理玩家lo~光光明明轉莉娜西c果件事,好多人反對,但係戲谷唔理,照做,
結果呢?大家可想而知~戲谷想跑能夠長存,要加吧勁~
跑,已經到左中午既時段

07年個帖成7千字,又無位= =
#3係08年我既回憶同跑既經歷

十週年勳章(賀詞)

08年更新事件簿+玩跑既經歷

08年:
1月23號:開放場地踩死dr.hell(困難),公園發售2008年年獸裝備,開放攪珠系統
2月6號:全新變身角色-苦榮(光光)+小苦妹(明明)登場(90點=365日),開放接力新場地抓狂的三大魔王,
光光明明再次發售,12月19日之前有光明2人,會有〔修練之果1年〕,2月6號之後有既就維持不變,
開放道具百萬伏特擴音器
2月20號:變身角色Miss井(蒂蒂)同魚蛋佬(大隻)
3月5號:苦榮家族回饋優惠(1年圍巾),新增寵物-水寵,
新增功能:
1.於遊戲室中加入[我的房間]功能
2.加入隨時隨地購買功能
3月26號大更新:鍊金系統大更新(增加s級至c級),介面更變,鍊金等級與幸運有關~
4月4號:軒少登陸跑,但不會公開發售,想要既要去官討優先預訂,鍊金系統所需卡片設定還原
4月16號:由張敬軒配音既新角色軒少正式係商店發售,開放場地真.4人同心,開放挑戰課題的任務系統
4月30號:增加鍊金裝備,
系統開放:
- 加入“修理”按鈕,玩家只要身上擁有道具修理之道具,便能使用
- 耐久於30%以上無法使用
5月14號:開放場地3項鐵人,強化舊有服飾

5月28號:開放場地冰河世紀,開放琪琪鬼魂系統,新鬼魂-哈雷登場
6月11號:開放軒少糖果服飾
問題修正:
1.好友列表不能點擊接受新增好友修正
2.公園不能點擊接受1:1對話問題修正
3.部份鍊金卡顯示問題修正
4.Hot Time於Windows Vista顯示問題修正
6月25號:開放〔世界運動會頻道〕,世運服飾,新增〔世界級運動會〕鍊金裝備配方,新增活動報名券系統
7月9號:開放VIP系統,派發VIP物品給玩家
7月16號:開放公園小遊戲-電氣熊貓,小遊戲排行榜功能暫停使用
7月23號:開放夏日服裝(唔係泳裝),新增鍊金配方,公園小遊戲排名榜繼續暫停使用
8月6號:世界運動會Round 2開始,繼續開放夏日服裝,寵食〔很甜呀〕停止發售
8月20號:推出公園全新系統-算命小屋(情侶算命暫不開放),於30人頻開放新場地-抓狂的三大魔王

08年跑活動:
1.第2期公會前哨戰
2.攻略極速王
3.每月王者之道
4.幸運激爆燈(全跑所有人加幸100%)
5.苦榮劇場+訪問特輯
6.第五屆跑Online校際賽
7.水之精靈訓練員
8.全城拍賣會
9.真‧跑Online校際挑戰賽
10.鍊金術士之王比賽
11.台跑外掛正式轉到黎香港(2月),由夏格帶領既外掛開始入侵跑
12.第3期公會前哨戰
13.地震版電玩展
14.跑兩週年生日活動
15.VIP活動
16.冰天雪地大激戰
17.暑假 跑Online校際挑戰賽
18.08年電玩展
19.陽光夏令營
20.七夕活動
21.官討抽獎活動

08年我對跑既感受:
本來呢,今年1月跑都仲係冇咩事,之後去到2月中,台跑發明左外掛,而外掛都傳到黎香港,由2月到8月,跑一直受到外掛既侵食而衰落,好多玩家都對跑冇哂興趣而離開~
疑點係,點解戲谷咁遲先做野呢?上年外掛,戲谷只係用左1個星期就搞掂,點解今年要用成6個月再多d,都係搞唔掂?即使跑有幾多補償.活動都好,都會受外掛影響....
e家既跑,對我黎講,已經無哂給引力,跑可能都已經無力回天吧!?跑,已經到左黃昏既時段~
睇黎跑都就快會好似彩虹咁完結.....唉~

總結:
我認為跑已經脫離左佢原有既feel,就係童話!8月13號既更新,消去哂所有童話feel(仲有回憶),已經無咩野可以給引我繼續玩跑喇,我都好快會退出跑,不過都希望跑可以再起番身~
跑,我支持你!!

玩跑既經歷~

講番我係跑入面既經歷喇~
基本上06年,07(至8月13號)前,玩跑係唔會覺得悶,但係8月13號之後就唔同喇,
正如台灣玩家話:我好後悔買左最後一張點數~係呀,我都係後悔買點數,買點同賭錢,又有咩分別呢?往後日子都係咁,不過自從去完camp後就醒悟,留係屋企打機有咩用呀?不如出街行下仲好喇....所以,由6月30號開始,我發誓唔會再買點!
跑由公會戰,轉到去大運公會戰,其實邊個好玩d?緊係以前果個喇...
隨著十大公會解散,跑開公會既意義,已經變左喇....
老實果句:我玩大運好累呀,好想放低大運唔打,但係唔得:'(

係到我多謝我徒第....我有負佢咁多野,佢都唔離棄我,john真係多謝你:'(

講下官討喇,我07年1月開ac(CPU-紫拖),回過1個帖就冇再上= =
到3月,我因為要入公開,而開左CPU(綠飛)個AC,但係好快就比果個公會踢左出黎(可能係洗版),仲扣到我-8分,之後4月到7月都冇上過官討- -
到左7月,因為我要睇07年電玩展果D野,做開左小任e個ac(抄人名:L )
到大運開始,第1期大運我排407,之後我仇人(唔講名)就推薦我入兩條(唔識上子版:L )
之後到08年2月前,我係官討上大至平安(無比人唱),到左2月27號,小腳同兩條有個活動,水魚問我做咩唔黎,我話唔知有lo,佢就叫我睇番子版,由果日開始,我就日日上兩條子版,起初無咩事,但係到左4月,我唔小心開左個帖-講推翻某前任版主-姐係革命(大家應該估唔係邊個:L ),好彩伯言同隨風當時冇踢我出會= =
不過好景不常,我仇人又入番兩條玩針對,結果我好似kittylam咁,被逼退出兩條(綠飛果個),小任果個就係6月4號比人踢出會(係咪好懷疑我人格呢:D )
點解我又會入2000FuN,而唔入蝶會呢?我可以入蝶會嫁- -
不過入蝶會,蝶會太多勁人,無出頭之日~入d係4LV.公會入會唔係咁勁既公會,或姐會有轉機呢,結果選中左2000FuN(比喱喱踢飛都得- -)
之後入左2000FuN發生咩事,大家都知喇,唔講都得@@”

到左e家,我會開始少玩跑,但唔會退會,放心呢,幫你地打埋大運先閃人都未遲= =
跑真係比左好多好既回憶我呀,我唔想放棄佢呀....但係唔會再沉迷玩跑,狂買點咁....

今日係我玩跑兩週年,同自己講聲:生日快樂~

-完-

打左成7個鐘喇,回下帖都好喇= =

點解無人回- -?
我08年先玩跑....

08-現在就我打 不過個人feel
6月30個日咁岩我生日啊-.-
仲有我07的12月加入 不過現在跑好似等佢汁咁
因為現在外掛事件太多 30人沒場沒外掛
令大家要鎖場 係30難好多外掛踩場
08年出苦妹我都buy左 係個時 開始有外掛
上跑討好似係夏格維c就係放外掛個人!!!!岩岩出外掛個時
我都見到第1次外掛 不過個時唔知係咩唔計較
之後又沒左個時跑都好似-d汁 不過寫左求情信先沒野
但現在多左個叫uhk的外掛
係30人難 到踩場 -唔多沒一個場係沒外掛
現在太多外掛令人迫到去玩fram/bug(密道)/30人易
現在接力好多比人踩左 玩30人難d人夠人就立刻鎖
因為怕有外掛 看來跑唔知機時汁希望唔好啦
外掛用太多會廢

係之前係夏格~
之後到皮洛特~
到依家緊係UHK
因為UHK免費派外掛~
依家上跑周街都係外掛
無心情玩

十週年勳章(賀詞) 忍影世界 玩過星曲WEB

我到你一樣玩到08年
之後D人太多到係掛
我先冇玩
但係今日想玩番

好多字-_-
勁勁;;;;

yup~我都係08年開始冇玩,不過都唔係好記得8月13號發生過咩事lu

CPU都好耐無見喇..

十週年勳章(賀詞)

回復 10# puterch01 的帖子

嗯…大家都忙到潛哂水,得暑假係等閒少少上返水…

睇左好耐

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

回覆 小星星anna 的帖子

JIN@@?~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~我愛JIN既歌

小星星anna  被發現了呢!!!jin又出新歌 跑online好耐無玩  發表於 13-7-3 01:01 PM

08年玩跑~果陣同FD玩阿拉丁 普通.. 滑翔果到難到喊 玩佐成20分鍾先過到
果陣吉尼大熱= =要狂洗阿拉丁SOSAD 以前玩+-x/ 法王 個個蜜蜂身= = 撞鬼死人...

謝謝大大無私的分享

謝謝大大無私的分享
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 01:06 PM , Processed in 0.046162 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存