2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 高達街機系列 ∀ガンダム討論區(野豬討 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

∀ガンダム討論區(野豬討論區?!) [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

COST:3000
HP:750
ASSIST:6(會召3部飛機出黎射豆,射2次就會消失,太近的話有機會被飛機仔撞中)
盾:實體(平時係背後,當出完核彈/ac後會變左係手到)

A:流星鎚直擊
CA:核彈(每部機只有一發)
B:光劍
AB:胸彈6發(可單發,可連發)
AC:光槍(3連發)
BC:流星鎚回轉(分對空,地)可在格技中派生命使用

對空N格:雙手拎劍前插兩野斬斬(可以A<由心口射擴散炮>,BC,AC cancel)
對地N格:雙手拎劍前插兩野,之後左手轉劍,最後2隻手一齊轉
(轉劍時,劍面可以擋槍,可以A<由心口射擴散炮>,BC,AC cancel)
對空step格:勾上去出獨孤九劍[大約似seed-d時大Duel既特格]
(可以BC,AC cancel)但轉到中途出bc可能會miss
對地step格:雙手拎劍交叉放前,再突擊,斬中後會彈後
(1 hit,可以BC,AC cancel)
BD格:雙劍係前玩風車咁樣車埋去(確定唔可以擋槍)
對地BC:右手舉起個槌,係頭頂轉,再擲落去人地度,然後左手個槌會再追加一野
對空BC:自身轉動,再帶起個槌,3hit

野豬粒核彈發射時間,大約5-6秒...唔似GP02咁有霸體效果
但攻擊力比gp02果粒高
注意:如果係正常情況下用...佢會以拋物線掉過去
         以w個場為例...可以由上方開始位置掉到對方一開始既位置,除非核彈中途被擊中..否則要著地一下才會爆
核彈投放時間:因為唔似gp02有霸體效果,所以建議係格技打黃人後放,或者遠距離抽水用

A槌,水平攻擊好遠,而且對上下射角都非常好,對上時大約只有12至1點鐘既方向打唔到
對下大約係正下方打唔到

B:格技方面...由於野豬既格比較慢...而且硬直大...所以建議對方格miss才入格

AB:心口導彈,非常實用,追尾度超高,用到好既話,大部份機都無可能走到,而且可以壓地下
        當炸到建築物時會引起爆風
        除左站立時使用,否則一般情況下都唔會出現硬直

AC槍:硬直大,但係著地前或STEP途中使用機體會飄住黎出...大約似seed-d既劍IM果3槍

ASS:3架自殺式飛機仔,同RX-78果2部差唔多  但佢係3部平排黎射,大約中2部機既豆炮時會有硬直
         或者敵機太過接近飛機時,飛機會自己作出自殺式襲擊,都會令對方出現硬直

講到最後,都有個方法可以令核彈以接近水平咁掉...唔洗等成睇住粒野掉到鬼咁遠唔中人

如 果 你 想 觀 看  隱 藏 內 容 , 請 按 「 讚 好 」

或 「 回 覆 」 。

當出地N特格果時...出完第一下後放手...核彈會就修正到唔以太高既方向掉出

以上都係小弟係別處睇完....再加上自己用完既心得寫出黎...歡迎提供任何意見

冷知識:(太多人對野豬有誤解....都係出返個冷知識黎解釋返下  囧)
1:經常有人話野豬既鎚可以撞嬴神高既BC
其實係唔得的...就算你近距中曬4HIT,又或者最盡既1HIT都會被彈開

2:野豬既特格...撞落盟主既2B(反格)時,係唔會即時彈開
正常既格撞落去後會似seed-d既武士刀咁會彈開,然後盟主入力後就會作出反擊
但係野豬既bc打落去後...只要盟主唔作出反應...係可以格落去的
當然唔會扣任何血量

3:暫時諗唔到= =諗到後補,呢部機實在太多謎了

我都想玩下turn A 睇下先A.A

接近水平黎扔?零距離核彈引爆嗎o_O?

我剩係知剩係 A 流星鎚 都可以玩好耐=,=
又扣血多..中距離玩哂..

但係呢部已經少用好多
但其實好勁

面對3強既強勢下...只好把吞A封印了=,=
除非打電腦

原帖由 dark666 於 2008-8-30 01:48 PM 發表
除非打電腦

打電腦的話同佢地玩1000機人海都夠~"~

初初玩時用V2,比鬍鬚A招直昇機流星槌屈死左,超唔甘心,一埋身流星槌既判定又大,用鎗既速度試過唔夠佢開槌快,起鎗個下個槌都到左lu,所以成場只係扣到佢一半左右。
而家再打唔知會點呢,出面好少人用鬍鬚A了。

原帖由 Luois 於 2008-8-30 07:53 AM 發表
接近水平黎扔?零距離核彈引爆嗎o_O?

接近水平係指好似gp02咁....唔洗掉到咁遠

原帖由 dark666 於 2008-8-30 01:48 PM 發表
除非打電腦

其實野豬打師徒...只要佢埋身果下用bc就可以了
或者用a鎚打飛....都係果句:只要唔好貪果盆就好了

試左用turn a ...
招流星鎚的確幾好用
同埋我發現佢係向上飛果陣可以用好怪既姿態飛起
佢招飛彈真係唔錯....
不過回彈慢左小小
同埋我鐘意佢一粒粒射
多過一次射三粒...

呢部機好似冷冷地冇乜見過人用
但聽講好勁,而且個鎚好似撞得贏神掌TIM
利害利害

原帖由 多情俠客 於 2008-10-16 11:19 PM 發表
呢部機好似冷冷地冇乜見過人用
但聽講好勁,而且個鎚好似撞得贏神掌TIM
利害利害

係冷知識到講過= =係撞唔嬴的

最想知都係點樣水平掉核彈~_~

今日去玩2打2  我用 91  我 fd 用 沙殺比    對面用 03 + turn a  我先見識到 turn a 原來可以拉打架 (只放 飛彈 + abc) . . .

原帖由 呀車干 於 2008-10-21 01:05 AM 發表
今日去玩2打2  我用 91  我 fd 用 沙殺比    對面用 03 + turn a  我先見識到 turn a 原來可以拉打架 (只放 飛彈 + abc) . . .

咁佢有飛彈 同支援 淨放2樣野就"拉打"???奇怪?

原帖由 KENSNAKE 於 2008-10-21 08:45 PM 發表

咁佢有飛彈 同支援 淨放2樣野就"拉打"???奇怪?

我起格 格 佢唔中  係正佢格離  我fd你老遠 佢可以 飛走 放實彈   咁係唔係叫拉打呢=.=???

其實..佢都唔算係100%格機...唔一定要開格打你嫁姐..又有3連槍..又核彈..又飛彈= =..
唔通下下都格..倒不如轉玩god吧

原帖由 呀車干 於 2008-10-23 01:22 AM 發表

我起格 格 佢唔中  係正佢格離  我fd你老遠 佢可以 飛走 放實彈   咁係唔係叫拉打呢=.=???

正確既拉打應該你去唔到佢身邊...但佢又不斷遠距離開槍打你...
而且野豬既格唔快同硬正大...講真我到而家見人miss左都唔夠膽用格反擊
仲有你同伴係浮游機...佢部機係遠ja...但唔代表d仔黎唔到...話唔定佢開你格仲會比你打返轉頭

題外話...最近我練緊用神高玩石破...唔上去用格..果d算唔算拉打

A好似好易比人拉打~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 08:45 AM , Processed in 0.032367 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存