2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 失戀治療所 有始必有終..
返回列表 發新帖 回覆
go

有始必有終.. [複製鏈接]

終於下定決心分開..

雖然一年的感情不是很長..

可是.. 我確信.. 我不可能再找到一個更愛的人了..

這一年來.. 你一直背著我在外面拈花惹草..

每一次.. 我都原諒你..

因為你知道我總是離不開你..

你就像出去偷食的老公.. 偷食完後回家喊老婆..

我呢.. 就像那些明知道老公出去偷食也"隻眼開隻眼閉".. 呆坐家裡等你偷食完後回家的老婆..

從來.. 我都事事以你為先.. 我愛你比愛自己還要多..

你知道我對你的好.. 你也習慣我對你的好..

不論是你的朋友.. 還是我的朋友.. 都說我是一個無法多得的好女友..

我們就是這樣彼此習慣了對方.. 一直無法分開..

可是.. 這一次我終於決定放手了..

因為一點小事情.. 我們冷戰了15天..

15天以來你對我不聞不問.. 卻三更半夜跑出去找別的女生..

你以為你背著我一腳踏幾船.. 我真的不知道嗎..!?

我知道你想試探我知不知道真相.. 無疑你是不想分手..

你還想一直留著我這個後備..

縱使你在外面一無所有.. 只要你想回家.. 我一定在家裡等著你..

我裝作不知道.. 可是心裡卻是一清二楚..

大概你沒想到.. 你的新歡會來找我吧..

一年的感情.. 只能隨著我寫給你的4千字分手信終結..

希望你能跟她.. 永遠幸福快樂..!

十週年勳章(賀詞) 童話八週年

原帖由 隨風╭☆ 於 2008-9-3 03:57 發表
終於下定決心分開..

雖然一年的感情不是很長..

可是.. 我確信.. 我不可能再找到一個更愛的人了..

這一年來.. 你一直背著我在外面拈花惹草..

每一次.. 我都原諒你..

因為你知道我總是離不開你..
...

如果愛這個人是要痛苦的, 又會是沒有好結果。

長痛不如短痛好了,
有些人, 值得去愛;
同樣有些人, 他不懂去珍惜您, 您給他多少的愛都沒用。

一個人如果抱著這種心態去對待他人, 就算得到您的祝福,
他亦除了傷害您外亦繼續傷害他未來所謂『喜歡/愛』的人。

祝您早日放下心情, 展現笑容。

活動勳章 十週年勳章(賀詞)

一段感情是需要互相尊重和信任,
當你選擇信任對方的時候, 對方卻不珍惜,
感情存在欺騙再一起走下去....
也只是為自己帶來痛苦...帶來折磨..
有了愛情之後, 我們轉變成感情,
因為有了感情, 我們彼此難以捨棄對方!

雖然另一半不會知道你每分每秒在做什麼..
但這並不代表可以做出對不起對方的事..
"隻眼開隻眼閉"只是因為深信終有一天他會改過..
他錯了一次, 你原諒了他, 但不等如他錯第10次的時候..
你仍然原諒他, 女人在愛情路上可以很心軟,
但同時一樣可以很決絕, 像是變了另一個人!

隨風 你很勇敢, 明白到一對一的關係是非常重要,
亦很會面對問題, 不會選擇逃避!
我相信他不珍惜你, 沒了你, 完完全全是他的損失,
更會是他的遺憾! 他對你這樣, 你還是會祝福他,
沒有仇恨, 這是正確的戀愛態度喔!
原諒別人就是善待自己! 希望你收拾心情,
放開懷抱, 姊妹們, 勇敢面對, 加油吧!

原帖由 迷雪雪 於 2008-9-3 12:42 PM 發表
一段感情是需要互相尊重和信任,
當你選擇信任對方的時候, 對方卻不珍惜,
感情存在欺騙再一起走下去....
也只是為自己帶來痛苦...帶來折磨..
有了愛情之後, 我們轉變成感情,
因為有了感情, 我們彼此難以捨棄對方 ...

雪雪的講法我很認同
一個男人可以說是一次不忠百次不用...
有一必有二
與其長期地傷害下去...倒不如結束一段不愉快的感情
重新另找一個對自己好的人....

謝謝你們..

對於繼續還是放手.. 我猶豫.. 也掙扎了很久..

可是.. 當我知道他十幾天沒找我.. 卻去找其他女生的時候..

我醒覺了..!

他不是沒有方法找到我.. 而是.. 他不願意去找..

我對他來說.. 早已經是可有可冇..

只要他身邊有其他女生.. 他是可以完全忘記我的..

曾經有朋友問過他.. 為什麼不干脆分手然後自由自在..!?

他輕輕的答道"有感情.."

我知道他是一個重感情的人.. 他心裡總會知道誰才是他的老婆..

所以他玩樂過後一定會認得回家的路..

其實.. 我還沒正式向他說分手..

過往我說得太多.. 每次他都會哄我.. 然後我又心軟回頭..

幾天前.. 他的新歡找我.. 雖然沒說什麼.. 但我已經猜到了..

20分鐘後.. 他msn喊我老婆..

我知道他是想試探我到底知道多少..

也許.. 他怕我壞他名聲..

也許.. 他還想保留我們之間的關係..

我不知道..

我只是淡淡的回應了幾句..

然後他跟我說他要考試溫習.. 叫我不要生氣..

他.. 畢竟是我依然深愛的男人..

縱使我決定分開.. 我也不想他過得不好不快樂..

我在我們的xanga裡寫好了分手信..

不過他不會看到.. 他早就忘記了xanga的存在..

我不知道.. 我應該靜悄悄的消失.. 讓這段感情無疾而終..!?

還是我應該讓他知道.. 我一直都知道真相.. 我所承受過的痛苦..!?

我很迷惘.. 每天就不停的抓住朋友當救生圈訴苦..

我很痛苦.. 每天把自己埋在床上超過16小時.. 哭到累了就睡.. 什麼都吃不下.. 一吃就吐..

我很茅盾.. 每天守著msn跟電話.. 希望他會找我.. 我渴望知道他的心裡仍然有我..

我知道.. 時間可以沖淡一切..

只是.. 我不知道怎麼走過這段最艱辛的路..!

隨風嗎 ..
這樣的男生 , 是我看不過眼的人 ..
但我也知道當愛上了一個人 , 很難放手的 ..
我現在也是這樣 /___\..

有方法可以跟你做個朋友嗎??
我有很多問題想借助你來解答 ,,pm我你的msn 好嗎 =)?

原帖由 隨風╭☆ 於 2008-9-3 06:08 PM 發表
謝謝你們..

對於繼續還是放手.. 我猶豫.. 也掙扎了很久..

可是.. 當我知道他十幾天沒找我.. 卻去找其他女生的時候..

我醒覺了..!

他不是沒有方法找到我.. 而是.. 他不願意去找..

我對他來說.. 早已經 ...

你覺得佢係愛你嗎???
一句有感情就可以將一個人既青春浪費嗎??
他係當你救生圈還是老婆呢???
佢要是在乎你...會令你傷心嗎???
佢呢一種叫做自私~
如果係在乎你...會想盡辦法得知你既消息及近況

原帖由 Kenny 於 2008-9-3 06:34 PM 發表
隨風嗎 ..
這樣的男生 , 是我看不過眼的人 ..
但我也知道當愛上了一個人 , 很難放手的 ..
我現在也是這樣 /___\..

有方法可以跟你做個朋友嗎??
我有很多問題想借助你來解答 ,,pm我你的msn 好嗎 =)?

如果有問題亦可以係呢個版度拎出黎講
小弟亦都願意做你既聆聽對象

原帖由 零依__揚 於 2008-9-3 06:36 PM 發表

你覺得佢係愛你嗎???
一句有感情就可以將一個人既青春浪費嗎??
他係當你救生圈還是老婆呢???
佢要是在乎你...會令你傷心嗎???
佢呢一種叫做自私~
如果係在乎你...會想盡辦法得知你既消息及近況

我明白你所說的..

我自己也知道.. 一個在乎我著緊我的人.. 是不會讓我傷心難過..

他的性格如此.. 改不掉的..

從我認識他的第一天開始.. 我就知道..

只是.. 我選擇愛他.. 不惜一切.. 一心一意的愛他..

他大概是把我當後備吧..

要是在外面找不到女人.. 也總會有我在守候他.. 不致於一無所有..

其實我害怕面對現實..

我害怕知道他真的可以輕易放低我.. 把我拋諸腦後..

因為.. 我心有不甘..

我知道你們會說.. 心有不甘又如何呢..!? 他不愛你就是不愛.. 你不甘只是把自己困死..

可是.. 我就是這麼的放不下..

所以才說自己茅盾..

決定放棄卻又放不下他..

就算他回頭哄我.. 我還是無法原諒他..

可是.. 我依然希望他心裡還有我.. 我會好過一點..

原帖由 隨風╭☆ 於 2008-9-3 06:50 PM 發表

我明白你所說的..

我自己也知道.. 一個在乎我著緊我的人.. 是不會讓我傷心難過..

他的性格如此.. 改不掉的..

從我認識他的第一天開始.. 我就知道..

只是.. 我選擇愛他.. 不惜一切.. 一心一意的愛他 ...

你既想法係岩的
只要你有付出過...到分手既時候都會覺得唔甘心
只係唔甘心既程度去到邊
小弟都係過來人....(詳細係我出面個post度有講)
但係我知道愛有時候係需要放手

原帖由 零依__揚 於 2008-9-3 06:54 PM 發表

你既想法係岩的
只要你有付出過...到分手既時候都會覺得唔甘心
只係唔甘心既程度去到邊
小弟都係過來人....(詳細係我出面個post度有講)
但係我知道愛有時候係需要放手

我不是對他不好.. 我不是愛他不夠..

我明白愛情不能計較付出與收獲.. 不是我愛他他亦會一樣的愛我..

我也知道他對他的新歡不是認真.. 只是逢場作興..

可是.. 我受不了.. 所以選擇放手..

我放手不是因為我不愛他.. 只是因為他不愛我..

原帖由 隨風╭☆ 於 2008-9-3 07:02 PM 發表

我不是對他不好.. 我不是愛他不夠..

我明白愛情不能計較付出與收獲.. 不是我愛他他亦會一樣的愛我..

我也知道他對他的新歡不是認真.. 只是逢場作興..

可是.. 我受不了.. 所以選擇放手..

我放手不 ...

我想你誤解左我既意思
我既意思唔係你唔夠愛佢
我睇得出你好愛佢...
但係......值唔值得???
收拾心情....呢個世界仲有好多野等緊你...

原帖由 零依__揚 於 2008-9-3 07:10 PM 發表

我想你誤解左我既意思
我既意思唔係你唔夠愛佢
我睇得出你好愛佢...
但係......值唔值得???
收拾心情....呢個世界仲有好多野等緊你...

不是.. 沒有誤解.. 只是我表達的不夠好吧..

我知道是不值得..

他所有的朋友都勸我離開他.. 說他不值得我愛..

三天.. 他沒找我三天.. 我已經覺得時間很漫長..

我怕自己堅持不了..

我怕他回來找我我再度心軟..

我只想知道.. 怎麼走過這段日子..!?

原帖由 隨風╭☆ 於 2008-9-3 07:14 PM 發表

不是.. 沒有誤解.. 只是我表達的不夠好吧..

我知道是不值得..

他所有的朋友都勸我離開他.. 說他不值得我愛..

三天.. 他沒找我三天.. 我已經覺得時間很漫長..

我怕自己堅持不了..

我怕他回來找 ...

女仔可以搵多d朋友傾心事...
喊完一輪會舒服d
再唔係行街買野睇野...有好多野可以做....工作其實已經佔左你一日既3份1時間啦
最好唔好好似我當初咁...晚晚都買醉...飲到宜家個人身體弱左好多
感覺到自己要去做body check
宜家既我都係返工放工搵班朋友打下機...遊下水...
一星期打一次war game
宜家仲報埋英文課程黎讀..一星期上兩晚
黎緊仲會報多個課程讀
生活一樣可以好沖實
與其日日係屋企唔開心
應該將唔開心既時間做d對自己有幫助既事

一係咁啦...我開個post比你睇下失戀既治療方法...我自己就未試過咁做...
都係係網上面搵到既...如果幫到你既就幫啦^^

原帖由 零依__揚 於 2008-9-3 07:19 PM 發表

女仔可以搵多d朋友傾心事...
喊完一輪會舒服d
再唔係行街買野睇野...有好多野可以做....工作其實已經佔左你一日既3份1時間啦
最好唔好好似我當初咁...晚晚都買醉...飲到宜家個人身體弱左好多
感覺到自己要去做 ...

我每天也抓住朋友訴苦.. 訴得我也覺得自己好煩..

比起當初要下這個決定的時候.. 我現在已經好多了..

可是.. 我找不到其他可以讓我寄託的人/事.. 我有我的難處..

只覺得.. 時間過得很慢很慢..

我會加油的.. 謝謝你..!

原帖由 隨風╭☆ 於 2008-9-3 07:27 PM 發表

我每天也抓住朋友訴苦.. 訴得我也覺得自己好煩..

比起當初要下這個決定的時候.. 我現在已經好多了..

可是.. 我找不到其他可以讓我寄託的人/事.. 我有我的難處..

只覺得.. 時間過得很慢很慢..

我 ...

不用謝^^
果個post我已經開左...你出去睇下啦^^

活動勳章 十週年勳章(賀詞)

傷心難過..眼淚都流過..
證明已經為這段感情付出過..所以先會難過..
失戀並唔係一件最難過的事,
從失敗中要學習點樣振作起來, 點樣去令到自己更為完美,
女仔失戀唔緊要, 最緊要自愛,
聰明伶俐的女仔, 不仇戀愛, 亦都一定會有更好的另一半出現!
學識欣賞自己, 體諒別人, 亦都係善待自己的一個好方法,
希望你快些從傷痛中站起來! 快點想通

我们的斗争只可能有两种结果:要么敌人踏着我们的尸体过去,要么我们踏着敌人的尸体过去!
已有 1 人評分威望 收起 理由
hoyin2234 -10 惡意灌水

總評分:  威望 -10   查看全部評分

呢d人唔要都擺啦!!!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 08:58 PM , Processed in 0.038990 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存