2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 寫我生活(網誌分享) 每星期一貼!~(20/09/08) [第一貼] 題目:朋友 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

每星期一貼!~(20/09/08) [第一貼] 題目:朋友 [複製鏈接]

各位過路人好,我是阿jack,每星期也會和大家分享一件事情。
今天是第一次的發貼,多多支持。今星期主題是朋友。
星期四,我和一大班今年新認識的朋友去深水涉名將吃壽司。
有位女同學帶同他的男朋友來一起吃。開始時氣氛蠻緊張。
有人開女同學的玩笑,她的男朋友立刻怒視,氣氛到達谷底。
幸好話題轉得快,而情況漸入佳景,到了玩''呯!啪!哇!''氣氛到達高潮。
最好大家也是大團圓結局,還做了''朋友''。
朋友,我們說就說得多,但是什麼樣的人才算是你的朋友呢?
我翻開了字典查了一查:朋友,是指彼此有情誼的人。
我想了一想,這用來形容男女朋友較合適吧.....
又有人說,朋友要共患難,共富貴。我覺得這已形容為兄弟。
在小弟的眼中,我認為朋友是一個過程,為何我會這樣說?
''build a firendship''意思是建立友誼。但是build又解作發展,增進。
在我的理解裹面,''朋友''是一個中間位的過程,由陌生人--->朋友--->義兄弟/男女朋友。
在這個''朋友''的過程中,要做的就是彼此互相了解,
做為彼此一個分享的平台,作用和現在寫我生活版的作用是一樣的,就是抒發。
我很認同一個看法,一個男的,和一個女的,在朋友這個過程很蒙糊。
因為男跟女的關係不能密切,密切時,會踏界至男女朋友的關係,因為大家萌生了感情。
但是如果不密切,又會踏界在陌生人,因為你不了解他。
多數人是因為踏界在[朋友-->男女朋友]而想分手但欲分不能。
但是我想說一句誠懇的話,朋友是認識回來的,沒有人一開始就是你的朋友。
不要害怕,只要你願意主動,哪怕有一個人不是你的朋友。
如果大家認同我的說話,就主動來留言吧,不要認為,我跟他不可能成為朋友...
送大家一句說話:世事沒有百份之百的絕對,只有萬份之一的可能
多謝各位,下星期見。

已有 6 人評分威望 Good 收起 理由
Fox + 3 感謝分享!
『無敵仔.』 + 2
sjason2 + 2 +2吧,朋友要一對的。
風free + 2
夜萌 + 1
→阿傑※童話← + 20

總評分:  威望 + 20  Good + 10   查看全部評分

嗯.........
或許朋友真的只是一個過程吧.........
緣起緣滅...
順其自然...

自己今天跟兄弟吵架了.....
唉.....

十週年勳章(賀詞)

支持一星期一帖
很同意你文章的說
世間沒有自然來找你的朋友吧 自然來找你的一定是看上你什麼
想要朋友就要自己主動
支持樓主繼續

講得唔錯..之前想明白朋友這個詞語現在明白
(我很認同一個看法,一個男的,和一個女的,在朋友這個過程很蒙糊。
因為男跟女的關係不能密切,密切時,會踏界至男女朋友的關係,因為大家萌生了感情。)
我同意你依句...同女性做朋友都係唔好太密切...
希望樓主貼更多有意思貼分享下~!

朋友 可能真係一個過程 同學>朋友>好友>男女朋友=3= 原黎 同學先至係朋友既始祖...

與其話朋友係一種過程.....我覺得係一種意識
你可以把身邊唔認識的人都定為朋友...四海之內皆兄弟
又可以認為自己永遠冇朋友...即使人地將你當做朋友
好睇個個人既意識....
你認同左的人..便有機會發展
你否定左的人..你地既關係就88了..

呯!啪!哇!

咩黎架?點玩架?

........
睇完好似有好大啟發咁....

雖然已經是舊到不得了的文0口0小弟的第一貼~
但是希望引起到大家的共鳴~因為這就是我所想的

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 玩過星曲WEB

我立心想做孤天地魂

只因.我不想靠朋友.什麼身邊的人

可是.人在世上
總會有一定的東西是靠別人

是矛盾

非常矛盾

朋友在我眼中只餘下什麼叫

"利用.出賣"

這是我被受經歷所知道的事

已經消除不了
這是我個黑化思維

原帖由 lee111 於 10-3-8 01:19 PM 發表
我立心想做孤天地魂
只因.我不想靠朋友.什麼身邊的人
可是.人在世上
總會有一定的東西是靠別人
是矛盾
非常矛盾
朋友在我眼中只餘下什麼叫
"利用.出賣"
這是我被受經歷所知道的事
已經消除 ...

人類.除了是有血緣關係 其他關係的.不太親的 很多都會帶上假面具 那副面具好恐怖 會令你誤會那個所謂兄弟是最好的 什麼也來分享一下,重點是朋友這關係..朋友始終是朋友,當大家有天有利益衝突的時候 真面目便展開,那個時候他會忘掉一切你跟他的稱兄道弟的日子 只會為了那個利益秤偏向自己最重 不會讓大家也公平,這就是人的醜惡 也無奈這就是現實的世界 只好去接受 立起一道牆在內心保護自己.我不肯定每個人也會這樣子 年紀輕的時候 什麼也可以交換玩 一起玩 因為小時候根本不懂錢的重要.也不懂要怎樣做,個人來說 只能把朋友是我寂寞的時候聊聊 有心事 不要緊的 告訴他.我跟四位朋友 1位認識了十幾年 另外幾位也認識好幾年 可是過程中 排斥 出賣 利用 還有是利用我對他的信任來騙取錢財物品這樣.這樣的 我都認了 習慣就好 現在我把朋友這關係的;大膽說句 看通看透了 什麼都假的 只有家人和自己才是對的。

十週年勳章(賀詞)

08年 上到 黎 2010 呢個 區 真係勁

美國手機跟聽定位王,短信攔截係統銷售www.mgsj189.com

The friend is a process, that is the friend, obtains, the understanding, the contact, the understanding, the matter only then to obtain the friendship initiative, I understood

原帖由 獨男-` 於 10-5-1 07:16 AM 發表

人類.除了是有血緣關係 其他關係的.不太親的 很多都會帶上假面具 那副面具好恐怖 會令你誤會那個所謂兄弟是最好的 什麼也來分享一下,重點是朋友這關係..朋友始終是朋友,當大家有天有利益衝突的時候 真面目便展開,那 ...

我都好認同你個講ga說話  就我自己為例 我分別借左錢比4個人
一個係叫做朋友平時都少聯絡 但佢係最快還錢比我
其餘3個都有保持見面比較熟 一個最常見面ga間中少少咁還比我  另外個兩冇還過
仲要有錢去旅行都唔還錢 最近仲要少左聯絡  都已經有兩年之多ga時
就以上ga事 我自己都已經分唔清楚邊d人先可以叫做朋友

原帖由 siujingkoo 於 10-5-17 01:09 AM 發表

我都好認同你個講ga說話  就我自己為例 我分別借左錢比4個人
一個係叫做朋友平時都少聯絡 但佢係最快還錢比我
其餘3個都有保持見面比較熟 一個最常見面ga間中少少咁還比我  另外個兩冇還過
仲要有錢去旅行都唔 ...

你既情況 好簡單 [你當你兄弟 佢當你..xx] 自己諗啦
交心係可以 30%就夠 付出過100%拎得返0.01%已經算唔錯 現今社會 由奇是香港 小心小心!
重點 唔好諗得太灰 仲有好多好人既 香港冇好人咪識下鬼佬囉xd

謝樓主~
我都鐘意WESTLIFE XD
每個星期一貼,我會KEEP住上黎CHEAK你嫁A_A"

講真,呢區越黎越奇怪...D文章越黎越冇質素....支持樓主!_!

朋友、義兄弟,我比較喜歡用知己呢個字..
不過都係個名唔同左姐,大同小異...

我真係覺得自己有三五知己嫁~可能呢個就係萬份之一既可能啦~
又可能倒頭來都係一相情願?
我只知道,大家共同相處過既時間,共同經歷過既事都係真實既~
我亦都相信呢一切都係緣份,所謂既"天既安排"...我對於呢方面,好滿足呢^_^
雖然我唔係一個信徒,但我真係想多謝個天比我識到呢班「朋友」,得來不易哩!!

其實,朋友二字每個人都有不同的看法,有些覺得是用來利用的,有的覺得是用來守望相助的,我先不深求定義,只想說的是,你會珍惜嗎?

你不會知道將來會是怎樣,你只會知道今天你們是這種關係,
我是一個不輕易想改變關係的人,有好有不好吧~

雖說我算係個比較悲觀既人,但睇唔出個壞處在於...?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-9 01:09 PM , Processed in 0.042670 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存