2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 美容髮型講場 我就黎想死~為左暗瘡~有冇人可以幫幫我 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[美容-皮膚問題] 我就黎想死~為左暗瘡~有冇人可以幫幫我 [複製鏈接]

緊排又唔知早咩係咁爆~上個月有就有~不過冇咁勁~
而家係我頭髮d陰果邊~係咁生~生都係連條頸都有啦~唉~我就黎想死~
我冇食m記同糖啦冇飲河口河樂~日日都勁飲水~同我有用野洗面架~
早晚~都知做咩~我係油性架~有冇d人介紹我用產品~300蚊以下
我而家用
(1)曼秀雷敦泡沫洗面
(2)雪完美水療去豆修護面膜
(3)雪完美x白補水精華面膜
(4)SIMPLE磨沙膏
例如:
星期一晚上10點9我用(1)曼秀雷敦泡沫洗面(2)SIMPLE磨沙膏_之後用(2)雪完美水療去豆修護面膜
星期二晚上10點9我用(1)曼秀雷敦泡沫洗面(3)雪完美x白補水精華面膜
星期三晚上10點9我用(1)曼秀雷敦泡沫洗面~面休息
之後又做返星期一既野~~但都係生暗瘡~點解呢
我覺得自己係油性~因為成日都好多油

用第隻洗面..我之前都用萬瘦雷敦..係咁出油..
除此之外..我個人覺得你塊面負荷唔到..
我之前又係好似你咁..係咁洗面呀 磨沙又marks
以為實好啦..點不知反效果.
換來勁多面油..暗倉又唔知點解無啦啦爆出黎
後來..我只係日日洗面..marks 磨沙呢d 2-3個禮拜先做1次
d暗倉反而仲小左..

飲食..同睡眠方面等等都好重要!
純個人經驗,,如有錯誤望能原諒

讀緊書??
其實你d潔面過程係基本..
最主要可能係內分秘有問題
keep住飲水同食生果..
嚴重d真係要睇醫生先解決到..

原帖由 *粉果* 於 2008-10-13 11:00 PM 發表
用第隻洗面..我之前都用萬瘦雷敦..係咁出油..
除此之外..我個人覺得你塊面負荷唔到..
我之前又係好似你咁..係咁洗面呀 磨沙又marks
以為實好啦..點不知反效果.
換來勁多面油..暗倉又唔知點解無啦啦爆出黎
後來. ...

咁你而定用咩產品啊>.<
可唔可以介紹黎啊

原帖由 wai.. 於 2008-10-13 11:56 PM 發表
讀緊書??
其實你d潔面過程係基本..
最主要可能係內分秘有問題
keep住飲水同食生果..
嚴重d真係要睇醫生先解決到..

我而家係做緊野~食咩生果啊-.-~我平時好小食~一月都可能唔食一次^^"
不過平時都有買菊花茶飲

原帖由 龍2003 於 2008-10-14 01:26 PM 發表

我而家係做緊野~食咩生果啊-.-~我平時好小食~一月都可能唔食一次^^"
不過平時都有買菊花茶飲

唔食生果...唔想爆都難啦= =
我之前都幾多下
而家1日1個橙
情況已經受控制

原帖由 龍2003 於 2008-10-14 01:26 PM 發表

不過平時都有買菊花茶飲

我都好難..
飲多d水lor..
食飯叫杯凍0水走甜lor..
我而家出親出面食野都走甜..幾好飲

其實飲咩最好:
食飯食咩最好:
狂食生果堅有效?

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

樓主既skin care淨係得洗面, 磨砂同mask, 嚴重"偏食"喎你.....
打個譬喻, 就好似餐餐都淨係刷牙(洗面), 有時用下漱口水(磨砂), 之後淨係隔一兩日食下燕窩(mask)咁, 你話食得飽唔飽, 健唔健康?.?

mask敷得夠頻密, 呢點值得讚既~
3日一次磨砂都係夠勤力既~不過黎緊冬天可以疏返d~4-5日一次就ok~
但其他都唔夠呀~

第一, 洗面最好早晚各一次~
你自己都覺得係油性的話, 更加唔可以忽略朝早洗面~
如果你係乾性皮膚, 我覺得可能朝早個次面唔洗可以接受, 但混合性同油性皮膚夜晚都會出油架嘛~
同埋可以既話, 將你夜晚個次洗面調早到返屋企就洗, 咁樣就大概會係相隔12小時洗面, 咁就最為理想~
(不過我明白生活習慣未必可以咁容易調動~少許建議而已~)

第二, 亦都係更加重要既係, 洗完面要搽野呀~
3-step裏面你淨係做左一樣, 仲要淨係夜晚先洗面~
step 2既toner同step 3既潤膚(lotion/cream)你都完全無做到呢~
平既其實可以考慮simple, 我自己無用過, 不過聽講評價都唔差~
另外juju既aquamoist系列都可以係一個好選擇~不過佢隻cream就少少lup~我對toner既評價高d~
以上萬寧有售, watson's都好似有~不過唔太肯定~

如果淨係$300買toner同lotion既話, 其實選擇可以再多d~
例如clinique都係一個好開始~clarifying lotion 200ml $140 + DDMG/DDML oil-free 50ml裝好似$145 (我唔肯定呢兩個比較清爽既版本係咪無50ml裝, 因為平時買開125ml裝, $300)~如果你唔介意買水貨既話, sasa卓悅個d會平d添

你皮膚性質方面, 如果你淨係t-zone出晒油, 其實面頰位無咩油, 甚至覺得繃緊既話, 都唔算係油性~而應該係混合性~
其實如果你去clinique買野可以順便叫佢幫你簡單判斷埋~不過clinique無機做測試, 我自己就覺得未必特別準~不過粗略評估都ok既~
如果想做詳細d既skin test我會推薦shiseido, ipsa或者regene(新近發現的呢~), 以上三者都係免費做skin test既~當然做完佢會介紹返適合你用既product~(當然都係推薦佢地自家牌子啦~幫你做skin test以外都要做生意架嘛~)

最後係頭髮~
如果你懷疑自己係油性~其實洗頭頻密d(例如每天洗頭)會對皮膚好d~
最好唔好俾頭髮篤到塊面~
我明白好多時d陰遮住額頭會好睇d~我自己都係咁~不過有陰的確會容易爆瘡好多~呢個係髮型給予皮膚既代價.......
我返到屋企一定箍起晒所有頭髮, 盡量唔擋眼(有頭髮遮住睇得mon耐會累), 唔擋皮膚(為額頭考量)
仲有唔好成日摸塊面~呢d都係容易忽略既日常習慣呢~
已有 1 人評分Good 收起 理由
leock46 + 1

總評分:  Good + 1   查看全部評分

原帖由 小sion子 於 2008-10-20 02:02 AM 發表
樓主既skin care淨係得洗面, 磨砂同mask, 嚴重"偏食"喎你.....
打個譬喻, 就好似餐餐都淨係刷牙(洗面), 有時用下漱口水(磨砂), 之後淨係隔一兩日食下燕窩(mask)咁, 你話食得飽唔飽, 健唔健康?.?

mask敷得夠頻密, ...

juju既aquamoist系列都可以係一個好選擇

我都覺得好好

仲有

想講下

曼秀雷敦呢隻野

有d係幾好

但係好睇下咩野情況...

我覺得有時好快幫你消到

有時反而有少少拖累....

acnes個d野係咁...

不一齊去美容院試做啊!我這到的優惠券!
add 我msn:michael06031990@hotmail.com

原帖由 clementsa3038 於 2008-10-19 02:51 AM 發表
其實飲咩最好:
食飯食咩最好:
狂食生果堅有效?

其實le d習慣..係要一步一步咁實行..
唔係話你le個星期食完就冇暗倉暗倉..
要慢慢習慣先有用..
平時飲多d水..盡少汽水..
食少d熱氣野..
生果..食多d橙..其實生果..樣樣適量食都有益..

原帖由 冷火笑 於 2008-10-20 02:20 AM 發表

juju既aquamoist系列都可以係一個好選擇

我都覺得好好

仲有

想講下

曼秀雷敦呢隻野

有d係幾好

但係好睇下咩野情況...

我覺得有時好快幫你消到

有時反而有少少拖累....

a ...

嘻嘻~有同道中人~~~~
據聞肌研仲正d~卵肌洗完又乾淨又滑、極潤toner好吸收等等~
聽到心郁郁~不過我屋企存貨太多~要忍下手先=_="

我對曼秀雷敦既印象麻麻地~(樓主唔好介意, 因為唔適合我既野唔代表唔適合你~最緊要自己用完覺得舒服、感覺良好~)
最得我心既係佢最近呢隻防曬, skincare UV moisture gel spf 25↓↓
http://www.rohto.com.cn/2007ment ... 198|233&id=9945
爽身+大樽+平~!
不過因為我淨係黐男朋友個樽黎用過一兩次~所以無長期驗證過防曬掂唔掂~會唔會曬黑~
如果防曬都掂就係一件好理想既防曬product~

上述外, 最好做運動啦, 每日抽半粒鐘落街跑下步, 鐘意打波既打波

都好有幫助

仲有, 你4款野我都用過, 效果真係唔大

可以試下ALOE GEL(Jamieson)TONER後查

TONER就試下菜瓜水, 得閒用綠豆粉溝菜瓜水對暗瘡都有好大幫助

原帖由 淫咪 於 2008-10-20 07:49 PM 發表
上述外, 最好做運動啦, 每日抽半粒鐘落街跑下步, 鐘意打波既打波

都好有幫助

TONER就試下菜瓜水, 得閒用綠豆粉溝菜瓜水對暗瘡 ...

我一陣打算跑步..

原帖由 wai.. 於 2008-10-20 08:58 PM 發表

我一陣打算跑步..

日頭跑會好D, 但抽唔到時間, 都唔好咁夜跑

我之前都冇點用保養品
用左2個月覺得同冇用冇咩唔同-o-
可能我唔識分la
or我用錯野....
我都聽人講肌研唔錯
有一日睇到電視先記得有次買野送左支試用
用左都ok.唔識分好唔好
其實點分?
暗瘡真係煩
都唔知點先會冇-o-

另外clinique係yahoo訂有8折
買夠1000$有7折
都唔知係唔係假野
佢話會俾埋單

原帖由 5宿 於 2008-10-21 12:10 AM 發表
我之前都冇點用保養品
可能我唔識分la
or我用錯野....
我都聽人講肌研唔錯
其實點分?
暗瘡真係煩
都唔知點 ...

食左盎龜苓膏, 落街跑下步, 早訓d仲有用

唔洗狂買護膚品

原帖由 淫咪 於 2008-10-20 07:49 PM 發表

都好有幫助

TONER就試下菜瓜水, 得閒用綠豆粉溝菜瓜水對暗瘡 ...

jamieson aloe vera有toner?.?
我淨係買左佢樽99% (?) aloe vera黎厚敷, gel狀既, 同埋佢話平時可以用黎搽面~
不過我個樽應該係final step搽~

菜瓜水係廣源良?.?
原帖由 5宿 於 2008-10-21 12:10 AM 發表
我之前都冇點用保養品
可能我唔識分la
or我用錯野....
我都聽人講肌研唔錯
其實點分?
暗瘡真係煩
都唔知點 ...

用得多就會識分
其實只要用落感覺無咩唔舒服, 感覺良好就ok~
好用既野其實用落未必覺(尤其未試得多既時候), 唔會"叮"一聲皮膚變到好晒~
反而唔好用既野就一用就知~

如果佢話肯俾單你應該可信既~可能佢有特別途徑拎到promotion, 呼籲大家一齊儲起買, 咁佢又可以儲分
不過就算八折應該都未平得過sasa~oo~" (不過當然, sasa係水貨, 佢話俾單你就應該係行貨啦~)

我想問.其實  食糖都會唔好嫁 ???
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 04:20 PM , Processed in 0.046947 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存