2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 伊希歐之夢Online 【公告】飛空學堂一‧基本使用
go

【公告】飛空學堂一‧基本使用 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

飛空庭就好像一個小房屋,

屋中的大小擺設都由身為屋主的你來決定!

屬於你的房屋,你會怎樣去佈置呢?

快來嘗試一下當室內設計師的滋味吧~

飛空學堂將會一連幾星期為大家介紹飛空庭的設定系統!

在大家粉飾飛空庭之前,一定要知道佈置的基本功夫

才能打造充滿自己獨特 Style 的飛空庭小屋~

飛空庭小屋內外都可以佈置的,

今次先在屋內講解吧!

傢俱基本使用分為設置使用的。

傢俱設置

只要在自己的飛空庭上,點選傢俱,並連按兩下滑鼠左鍵,便能使用該傢俱。

打開傢俱後,所使用的傢俱會以透明顯示,處於未設置完成狀態,畫面同時會出現一個配置小視窗。  

配置視窗有簡單的四方向鍵,由左開始看,前後左右。

而方向鍵下面,更可輸入傢俱擺放的角度。

除此之外,滑鼠也可以控制傢俱的位置方向的。

在傢俱上,按住右鍵,

往左右拉便可以控制傢俱的方向。
在傢俱上,按住左鍵,

在畫面任意拉便可控制傢俱的位置。

擺放完成,就可以按配置視窗的確定或按滑鼠兩下左鍵,完成配置。

使用傢俱

終於開始講使用了!

滑鼠右按,會出現小選項。

「使用」:有些櫃子可以用作倉庫之用,按這個就可以使用。瓦斯燈只可以按此點燈。

「再配置」:將傢俱位置方向,再移動。

「去除」:將原本已設置的傢俱從位置刪除,放回道具欄內 。

「讓通過」:某些傢俱是預設為不能通過的,按了它就可以穿過傢俱,完全沒有阻礙。

*完成設備後,如果你們遇到以下情況的話,就可以在傢俱小選項選取讓通過。

卡住了!不能出來呀!救命>﹏<

佈置飛空庭其實很容易,

只要掌握了基本技巧就可以開始佈置嚕!

今日的飛空學堂第一課已經結束了!

期待下星期不同 Style 的配搭!

預先給你們看看這個星期準備的女孩部屋吧!

小說寫手 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

小草好奸喔..

咁就呃O左一分=口=...

但係....

官網依D野唔係應該出飛空果時出嫁咩= =

比起呢樣野....我比較在意GM個倉個個.....
華推.......

十週年勳章(賀詞)

其實最重要的是...
那些在圖中的物品都是商城物來的 !!
(細看GM倉中每種物品左上的紅點吧...)

十週年勳章(賀詞)

好一個gc
好一個飛空庭呃錢品= =
個飛空庭已經食左我幾百點=-="(雖然我係自願)
改造9成9係要用點
物品都要點= =....唉

小說寫手 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 kenneth96354 於 2008-10-16 07:03 PM 發表
好一個gc
好一個飛空庭呃錢品= =
個飛空庭已經食左我幾百點=-="(雖然我係自願)
改造9成9係要用點
物品都要點= =....唉

我唔太覺得改做係會變做點...

不過原本要抽箱既飛空傢C如果出係商城...

未必唔係好事

因為本身抽都已經好難抽...

咁可以帶比大家有點既人一種方便...

(唔洗好似35職鞋咁...有錢都收唔到....)

對我黎講....櫃同唱機出係商城都唔錯..XDXD

十週年勳章(賀詞)

估都估到小櫃子大櫃子會變商品...GC真係識呃玩家錢

連改裝出黎既背包屋都有紅點

十週年勳章(賀詞)

原帖由 panucci 於 2008-10-16 07:11 PM 發表

我唔太覺得改做係會變做點...

不過原本要抽箱既飛空傢C如果出係商城...

未必唔係好事

因為本身抽都已經好難抽...

咁可以帶比大家有點既人一種方便...

(唔洗好似35職鞋咁...有錢都收唔到....) ...

大櫃和小櫃是鎖了配方才合不到 !!
要合的話, 有幾難吶 !!

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 牙花* 於 2008-10-16 09:42 PM 發表

大櫃和小櫃是鎖了配方才合不到 !!
要合的話, 有幾難吶 !!

難怪我收左幾日都收唔到- -
原來比人鎖左- -....
(臭gc-__-)

十週年勳章(賀詞)

原帖由 juy182001 於 2008-10-16 09:45 PM 發表

難怪我收左幾日都收唔到- -
原來比人鎖左- -....
(臭gc-__-)

大櫃子材料ccc
紗布 x5
老松木 x1 (成日開寶箱11一定有的)
思慕帝蠟 x5 (蠟x5就合到一個...)
木製鑄模 x8 (蠟加木材就有啦~ )

摩登抽屜櫃材料ccc

堅固木材x1
蠟x5
紗布x5
木製鑄模x4

.....要整不難整的
(其他色的除外)
但現在 (唉~)

e+好多人冇乜品味,完全唔識整理一間屋。

有d人亂掃一堆魔物放到周圍係,有d人亂掃一堆貴價物品晒有$,有d人放晒d貓子,牛,戈d出黎...

唉..

我認為gc出尼個公告係串ing戈d傻仔

韓版仲勁,將d屋,傢私,櫃等等既都放哂入商城,我諗GC都應該會係咁
http://www.econline.co.kr/Ecoshop/ECOShop_List.asp?stat=O
http://www.econline.co.kr/Ecoshop/ECOShop_List.asp?stat=Q
已有 1 人評分Good 收起 理由
lt1190 + 1

總評分:  Good + 1   查看全部評分

打造充滿自己獨特 Style 的飛空庭小屋~

GM間屋夠哂獨 ^口^  得佢1個獨特囉  我地1泥用去得1幾種

原帖由 Yo`E 於 2008-10-17 09:02 PM 發表
打造充滿自己獨特 Style 的飛空庭小屋~

GM間屋夠哂獨 ^口^  得佢1個獨特囉  我地1泥用去得1幾種

十分認同...眼紅了!!!!!!!!!!!!

原帖由 lekalex1996 於 2008-10-17 06:56 PM 發表
韓版仲勁,將d屋,傢私,櫃等等既都放哂入商城,我諗GC都應該會係咁
http://www.econline.co.kr/Ecoshop/ECOShop_List.asp?stat=O
http://www.econline.co.kr/Ecoshop/ECOShop_List.asp?stat=Q

真系0曬嘴....嘆為觀止.....
如果系咁..我都系算數...最大極限買櫃..其他真系無緣...
不斷出唔系路...
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 11:45 PM , Processed in 0.035989 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存