2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Luna Online(台版) 47級步兵心得分享
返回列表 發新帖 回覆
go

[戰士專區] 47級步兵心得分享 [複製鏈接]

OMG機房出事了, 剛好我又很空閒... 眼見2kf跟基地都沒有對肉盾的精闢見解文章, 所以突然想出1post給新手們當個參考... (當參考好了, 最重要是適合自己)

首先我所玩的角色, 是人類戰士 > 守衛 > 步兵, 這是一條保護他人的路! (動感?! 感動?!)
暫時只討論到3轉, 以技能來看, 這條路是主防守的, 大量的加防技能, 攻擊技能則很少
職業定位是, 把所有怪物(包括王?!)的目光都投向自己, 讓怪狂k自己令隊友安全地把怪物殺死, 人稱...肉盾!!! =.="

我自己的肉盾玩法是, 建基於足夠的防禦力上, 盡量令自己就算1個人打怪打王, 都能夠比較輕鬆
有些人則認為, 肉盾只能加有關防禦的技能! 不顧一切的把防禦(包括魔防)提高就可
這兩種玩法各有各道理, 不過對各位白手興家又不是想被遊戲虐待自己的玩家, 我都是建議, 照著我的方向玩吧暫時... (純純純純盾的別打我)

入正題之前首先報一下我的資料, 我是一服的雅靖, 暫時等級47, 穿自制40防具, 手拿打怪掉的42武, 自己加完狀態之後攻擊400左右, 防禦力550左右(停機進不到遊戲忘了準確數字)
想要交流心得的可以在遊戲密我 (但係黎緊既1星期我暫時唔上線住... 呵呵)

屬性點 : 全體! (體質會加防加血, 而且影響防禦技能的%數加成)
裝備追求的屬性點 : 力/體的總和高的為好! 不要單單追求超高的體/超高的力裝, 有時+6力6體的比+10力或者+10體的我覺得還好
(大家開始睇之前留意, 以下出現"滿"字, 是指學到系統不給你再學就可以~)

1-20級
人類戰士技能 : 挑釁(1級) - 挑釁是肉盾的基本技能, 暫時作用不大但因為必需所以早晚都要點, 1級就足夠
                            戰士之心(滿) - 這個就算去到3轉, 其實都只給你加1級... 3sp換10力量, 大便宜了吧?!
                     毒牙突刺(滿) - 這招是盾戰打怪的必殺招,  有這招, 你不用怕自己攻擊力太低, 因為每秒7x-1xx的毒傷害足夠你3秒之內就把怪殺掉, 特別一提既係, 唔好怕升高左要用多左mp, 因為這遊戲, 作為一個肉盾單練, mp水是一定長帶大量的, 反而hp水就省了很多~
                     單手武器訓練(滿) - 每級加多1%左右的攻擊力~ 比劍術/斧頭/鈍器訓練加的多~
                     紅血憤怒(滿) - 加的攻擊力很多, 負作用是血會不斷扣, 但本身的hp恢復夠高就不用擔心 (人類專用)
基本上用新手寶箱開的藥水, 不用買mp水也可以狂用毒牙秒怪升級~ 解解任就20級可以轉職了

20-40級
守衛技能 : 盾擊(滿) - 升高之後暈率滿高的~ 打王/pvp時用
                    祝福盾牌(滿) - 純加防, 沒意見, 每級1%
               緊急包紮(滿) - 直接加hp恢復率, 效果很大, 學後明顯感覺hp自然回得快左好多
                    盾牌訓練(滿) - 雖然我唔知道點先叫擋格成功, 不過學左無壞, 高lv擋架率高得很可怕
                    熟練重甲(滿) - 很重要的一個技能, 防禦加成最高的技能
                    毒牙突刺, 紅血憤怒 - 繼續升爆佢
20-35都仲幾好升, 特別係打綠魔鬼果個場好快升到34左右, 但之後既怪沒那麼好升, 特別係魔鬼弓箭手果堆, 唔換34/35級裝備去升會感到吃力, 繼續用高級毒牙去解任務殺怪升等吧, 這個時期很少組升...

40級以後
步兵技能 : 範圍挑釁(1級) - 團升必需的一招, 1級就夠
                    堅固盾牌(滿) - 加很高擂格率的一招, 跟盾牌訓練合起來字面上擋格很快破50%...
               盾牌屏障(滿) - 第1級已經2倍物防5倍魔防15秒, 頂王或者引太多失血過大時可用
                    戰將守護(滿) - 就算本身不是隊長, 字面上也會增加防禦力...
               雙重毒牙突刺(滿) - 毒牙10級之後會自動換成雙重, 更強大更好用
                    集中精神(滿) - 增加大量的hp恢復率, 負作用是mp會不斷扣, 團升頂很多怪時候開著吧 (人類專用)
               單手武器訓練, 盾擊, 祝福盾牌, 緊急包紮, 盾牌訓練, 熟練重甲 - 繼續升爆佢
要學的技能多左, 之前儲落既sp好快用完, 但係所講既技能都未升完, 所以要取捨先後~ 單刷靠雙重毒牙, 團升用範圍挑釁+挑釁, 打王多用盾擊, 現在的你已經能獨當一面, 就算到礦2單刷也沒問題了 ~o~

解釋一下有d熱門技能點解我唔學先~
第1堆我放棄既技能係, 劍術/斧頭/鈍器類專屬技能, 這類技能加成不高而且作用不大, 只有鈍器防護比較有睇頭不過就算不學影響也不大, 暫時唔學呢類技能除左可以儲多d sp快d升爆其他技之後, 仲可以令你唔洗迫住用死一款武器, 你打到好劍可以用劍, 制到好斧可以用斧, 自由度大左~ 等到60級以上有多餘sp又決定玩邊款武器再升也不遲
第2堆我唔學既技能係, 範圍攻擊技, 例如飛天斬/聖光復仇, 因為本身攻擊力低, 完全唔適合拖怪練功, 沒錯你能拖比力戰多的怪, 但你清怪的速度跟mp的消耗絕對大得多, 而且也不見得比你用毒牙去秒怪快
最後hp增幅, 如果你想跟人pvp才點吧, 一般打王拖怪都好, 血都夠多的了, 節省點sp還好... 這個技能10級才加400血呢 = . =
其他單體攻擊技之類不學原因我想大家都明白我就不再提了

希望大家見到咁多字唔會眼訓
如果有肉盾師兄弟有心得想分享歡迎留言~ 其他睇完覺得還可以的朋友拜託留隻字推一推俾多d新手見到 =v= thx

已有 1 人評分威望 收起 理由
迷雪雪 + 100

總評分:  威望 + 100   查看全部評分

盾擊吾洗爆啦-.-1lv高1%..最高4lv..有咩用@_@?
單手武器訓練...廢技=,=話明靠毒牙吃飯..仲要泥做咩@_@?
hp增幅點滿吧一定-.-肉盾沒血干什麼@_@?
礦2單刷-.-??一支支刷到天光吧
紅血憤怒<--對肉盾無作用-.-玩精靈換招自然之盾吧+廿防@_@好似
仲有-.-個post有人發過~_~

活動勳章 十週年勳章(賀詞)

原帖由 TingGgg_Bb 於 2008-11-18 07:10 PM 發表
盾擊吾洗爆啦-.-1lv高1%..最高4lv..有咩用@_@?
單手武器訓練...廢技=,=話明靠毒牙吃飯..仲要泥做咩@_@?
紅血憤怒<--對肉盾無作用-.-玩精靈換招自然之盾吧+廿防@_@好似
仲有-.-個post有人發過~_~

有人發過..你意思是指這篇吧@@? http://www2.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=3201825
都是樓主發post的阿! 這篇只是樓主在心得分享活動中, 被我分割主題的呢~
所有參加者的文章都會被分割主題出來~

原帖由 迷雪雪 於 2008-11-18 07:49 PM 發表

有人發過..你意思是指這篇吧@@? http://www2.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=3201825
都是樓主發post的阿! 這篇只是樓主在心得分享活動中, 被我分割主題的呢~
所有參加者的文章都會被分割主題出來~

板主偷post\"/!!
說笑~~
我只來呃個post而已@_@~~

原帖由 TingGgg_Bb 於 2008-11-18 07:10 PM 發表
紅血憤怒

好開心有人回應 @0@" 就算係唔同意見都可以交流下~

盾擊唔係最高4級~ 只係你要繼續轉職上去先可以繼續升~ 1級只有55%機會, 這個當然越高越好, 打王PVP皆為必要~

單手武器訓練同毒牙有咩關聯呢? 就係雙重毒牙出招果陣係會計2下普通攻擊(+威力等級N)先再COUNT毒唔毒中~
所以本身物理攻擊力高打出既數字都高好多, 有D同級怪未計毒已經扣1/3血, 確定左佢中毒之後可以行開去搵第2隻怪了~ 因為淨返果2/3血會俾毒毒死

HP增幅我唔加都有2千幾血... 暫時頂咩怪都扣唔到過半~_~ 我想反問學多10級HP增幅多400血有什麼用?

礦2單刷係指搵唔到團都可以咁做, 怪又扣唔到自己血, 用毒牙磨唔洗45秒1隻... 何樂而不為 ~O~? 無團就唔升咩...

紅血憤怒加攻, 對單刷有作用~ 自然之盾加防, 但係人類都仲有個集中精神, 係加HP恢復力~ 效果絕對不相伯仲, 但係反觀精靈第2個特殊技自然之心, 係加魔防, 呢個技我就覺得作用極低, 因為肉盾本身魔防就低, 佢係照%數黎加成的~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-4 10:18 PM , Processed in 0.029249 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存