2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Left 4 Dead(L4D) Left 4 Dead 安裝及入game方法~(已更新:20090115) ...
返回列表 發新帖 回覆
go

Left 4 Dead 安裝及入game方法~(已更新:20090115) [複製鏈接]

2009-1-15:
今日steam更新左,請重新下載 steam 及alan_wong8既更新檔~

如果你好想玩但又唔知點安裝, 去邊度下載, 下載D乜野既話,
你可以試下以下之究極簡單之安裝方法~

[ 1 ] 先下載L4D主程式(BT 檔) - 高速下載點 / (後備1)(後備2)
檔案經究極壓縮法壓制,只有917 MB...(冇錯,係一GB都冇~!)
下載了"Left.4.Dead.Full-Rip.Skullptura.rar"後解壓縮到想存放此遊戲的地方,
點選當中的 setup.bat
之後就得一個字---------- ~!
嗜係按左setup.bat之後佢就會自動安裝,
一直等, 一直等, 一直等阿等...等阿等...等阿等...等阿等...等阿等...
等阿等...等阿等...等阿等...等阿等...等阿等...等阿等...等阿等...
.
.
.
等阿等... 冇錯...係等好耐...總之就係等:L
------------------------------------------------------------------------------------------------
[ 2 ] 第二個要下載既就係Steam - 高速下載點 / (後備1)(後備2)
點按 "SteamInstall.msi" 安裝Steam。
將"Crack" folder 入面的4個檔案複製到Steam的目錄中(如C:\Program Files\Steam)
在Steam的目錄中點選StartSmd.bat,之後會自動開啟Steam主程式,現在先把它關閉
再點按"UnDeadPatch333.exe",看到(y/n)的話按y就可以了~
------------------------------------------------------------------------------------------------
[ 3 ] 第三個要下載既就係vLan - 請到這裡下載
[ 4 ] 第四個要下載既就係L4D更新檔 - alan_wong8提供既更新檔~
將個更新檔"Left 4 Dead" folder入面既所有file放係你裝L4D的目錄。

好~!要下載既都下載晒啦, 入game 啦~!

(a) 首先開啟 "vLan" 及進入 L4D 的房間,
之後開啟 "Steam",
冇account既就登記個新account,
(b) 入到主畫面之後按 "我的遊戲"
(c) 點選 "新增非Steam遊戲..."
(d) 點選 "瀏覽" 到你安裝L4D的目錄點選 "left4dead.exe",
(e) 確認後在 "我的遊戲" 頁面中會出現剛新增了的遊戲 - left4dead
(f) 在left4dead的名稱上按mouse右制, 選 "啟動" 便可以進入遊戲了~ ^____________^
再簡單D講你要下載[ 1 ] 、 [ 2 ] 、 [ 3 ]、 [ 4 ] 的檔案,
再進行(a)(b)(c)(d)(e)(f) 的方法入game~

入到game後選左下方的名稱進入場地選擇(看圖)
(圖1)

(圖2)

(圖3)

(圖4)

以下是補充說明: (如安裝沒問題可以不看^^)
(以下紅字呢段我知係好唔禮貌, 但係我係講事實)
2009-01-16:
首先我想大家清楚一點,L4D 對display card 需求比較高,
唔好同我講你部機新買,粒U有幾快幾快但點解玩唔到!
如果你冇裝display card drive 或者你係用緊onboard display card既話幾快都係玩唔到/LAG機/甚至game都入唔倒。

廢話講完...如果你有其他問題可以睇睇下面既問答幫唔幫到你,
如冇請直接將問題原整貼出黎,一句"玩唔到"冇人會知你既問題係乜野。

問: 有冇中文版?
答: 只要你在安裝Steam時選擇中文語系的話,遊戲中的文字便會變成中文了。 : )

問: 你呢個版本開唔開到sever?
答: 開到,不過要再做D野,請睇: http://cn.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=93702&extra=page%3D1

問: 可唔可以玩到單機版?
答: 可以。

問: 打開"Left.4.Dead.Full-Rip.Skullptura.rar"之後裡面唔見有"setup.bat"呢個file喎!~你係咪老點我啊?
答: 唔係...你可能未開啟顯示副檔名功能。簡單D講你只要選擇"setup" 呢個file就可以了。

問: 樓主你食左飯未?
答: 聽日未~ :L

問: 按左setup.bat之後佢話"Delete Game, Extract archive and Run Steup.bat again", 玩野牙?
答: ...因為你未解壓... 唔好直接按入面個setup.bat, 解壓左出黎先...

問:  我玩到啦, 但係好lag 喎!
答:
- 請確定你電腦的config能正常進行遊戲。
- 把遊戲的畫面設定成最低值。
- 在遊戲中按 "選項" -> "視訊" -> "進階設定" 把 "多核心呈現" 功能停止 (Multicore rendering)。
- 把你的Starm account name 改為英文名稱,不要使用中文字。
- 你的顯示卡是否過熱?
- 有沒有裝display card drive?

問: 入到game但係左下角唔見有好友名單喎?
答: 這是fire wall問題,只要你把vlan 及 L4D 通過便可 。

2008-12-24:
關於如何製作噴漆圖案請看 - http://www.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=3245112

2008-12-23:
主程式[1]在解壓縮之後選按 "setup.bat",(如果你只看到 "setup" 的話選按它也可以,這是因為你的電腦沒開啟完整副檔名的關係,你可以不用理會)
選按了後便會出現如下圖畫面
按指示任意按一鍵便會進行安裝,如(圖2)~
(圖1)

看到此圖時你可以看看周慧敏與倪震的最新新聞...
(圖2)

看完的話此時請再去看看電視節目表有沒有出錯...
(圖3)

對好沒錯的話此時你的電腦應該會產生了如(圖4)中的檔案。
看到圖中的圈圈沒有~? 那就是我下文(d)點中所指的"left4dead.exe"了~
(圖4)

如再有甚麼不明白的地方再發問 : )

已有 8 人評分威望 Good 收起 理由
GE侯 + 3 感謝分享!
kaming1992 + 1 大佬 你第3個載點咸片黎既?
~*健*~ + 2 太多文字, 疑似呃分 :=)
145967125 + 2 你的文章對我很有用。謝謝!
no1314 + 1 感謝分享!
幻~* + 3 你的文章對我很有用。謝謝!
curapica + 2
阿基里斯 + 20 支持你!下次繼續^_^

總評分:  威望 + 20  Good + 14   查看全部評分

按左入去[ 1 ] 先下載主程式 - L4D(BT 檔)就出現了Invalid download link.   下載不到的- - 是不是我錯

STEAM 我裝完佢連唔到線,係唔係要破解左先連到?

原帖由 559415678 於 2008-12-12 10:55 PM 發表
按左入去[ 1 ] 先下載主程式 - L4D(BT 檔)就出現了Invalid download link.   下載不到的- - 是不是我錯

連結正常, 再試下~  : )

原帖由 wtchk 於 2008-12-12 10:57 PM 發表
STEAM 我裝完佢連唔到線,係唔係要破解左先連到?

唔駛破解, 裝完還可正常更新stram的版本~

正   多謝樓主  dl緊

加下先40%等到幾時-3-

謝過樓主~~~THX....我都係等....等....再等.....又再等中......哈哈

希望可以快D 上去玩對抗啦~~~

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

要伺服器密碼 入人場都要-_-"

.....我搵吾到setup.bat..............=_+||

...........有冇人係到,係到的話1起玩下啦

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

點解我玩完一個任務......重開l4d冇哂架......

安完入唔到game既- -....

搵唔到left4dead.exe<---

汗 .. 如 果 就 係 同 fd 玩 我 仲 更 加 有 個 超 究 極 既 方 法 -3-
用 nonsteam 就 咁 開 game 打 ip 入 -3-.. 平 台 都 唔 洗 攪..

不 過 都 多 謝 樓 主 先@_@

我裝唔到Steam呀''
佢話''無法開啟此封裝。請確認此包裝是否存在,或其是否為正常的windows installer 封裝。''

原帖由 cow926 於 2008-12-13 09:51 PM 發表
.....我搵吾到setup.bat..............=_+||

係個"Left.4.Dead.Full-Rip.Skullptura.rar" file 入面有~

原帖由 小洋少 於 2008-12-13 11:15 PM 發表
點解我玩完一個任務......重開l4d冇哂架......

不知道~ @_@

原帖由 bbbn 於 2008-12-14 12:23 AM 發表
安完入唔到game既- -....

搵唔到left4dead.exe

left4dead.exe 係放左係你解壓既folder入面~
e.g (D:\) drive = D:\Left.4.Dead.Full-Rip.Skullptura\Left.4.Dead.Full-Rip.Skullptura\Left 4 Dead

原帖由 紅〃 於 2008-12-14 02:26 AM 發表
汗 .. 如 果 就 係 同 fd 玩 我 仲 更 加 有 個 超 究 極 既 方 法 -3-
用 nonsteam 就 咁 開 game 打 ip 入 -3-.. 平 台 都 唔 洗 攪..

不 過 都 多 謝 樓 主 先@_@

oic~

原帖由 呠呠雞 於 2008-12-14 03:26 PM 發表
我裝唔到Steam呀''
佢話''無法開啟此封裝。請確認此包裝是否存在,或其是否為正常的windows installer 封裝。''

delete steam, 重新download過再試多次~^^

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

詳細d  ok?
t^t!!!

笑傲無雙

呢個係正版?

個steup  唔得wow   = =

我玩到喇....

原帖由 藍色騎士 於 2008-12-15 07:39 PM 發表
詳細d  ok?
t^t!!!

......

原帖由 *流星// 於 2008-12-15 11:18 PM 發表
呢個係正版?

....................................... 你認真問 ?___?

原帖由 kdsswaqw 於 2008-12-16 10:56 AM 發表
個steup  唔得wow   = =

......  唔識答你...^^"
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 10:44 PM , Processed in 0.044694 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存