2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero 弓遊講座 (上篇) (下篇)
樓主: samsam113
go

[游俠] 弓遊講座 (上篇) (下篇) [複製鏈接]

原帖由 samsam113 於 2008-12-19 06:18 PM 發表
講下笑咋,邊有資格收人錢,有人肯聽已經偷笑>.

好謙丫..牛爸爸

>永遠同敵人保持距離
幫你補充一下
想要輕鬆做到依點就要常睇小地圖(放到最遠的)
攻擊間斷每2次左右就要睇一睇
做到熟左你前/中線都無問題
>貫骨
唔單止救人
弓遊唔可以殺人殺到入神,一定要最清楚戰區
所以你做既野其中一樣就係防止對方救人
追殺人時不是打被追的,而是打後來的敵援軍
而點做到就等樓主你打出來啦..唔想打咁多字

PS.我係偏支援型弓遊

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

弓遊想吾死同殺數高同高傷,要保持每2秒睇左右習慣
即係要長期有180度既視點.
原因一:無自救技,吾可以比敵人埋到身
原因二:經常見到無血既敵人,吾會錯失可以汁雞
原因三:每每見到人一堆就放箭雨

這個不是弓遊戰略,而是弓遊習慣,不學也罷

我係萬能型弓遊

原帖由 暴力狗 於 2008-12-19 06:42 PM 發表

這個不是弓遊戰 ...

二階堂 唔知咩 女弓遊- -"
我只係知藍國得呢個叫勁- -"其他可能冇睇到...

原帖由 暴力狗 於 2008-12-19 06:42 PM 發表

這個不是弓遊戰 ...

我就學住你依套玩弓手

多謝各位耐心看完上篇亦感謝有比意見的朋友,小弟又學到唔少野啦,呵呵

廢話少講,來下篇的主要內容,上篇講的係意識,而今次下篇講的會係實戰,由對各職的打法講起並將以下內容分成3小章

1: 對抗戰士之章
對應技能: 毒箭,強力,蛛絲,精準
戰士天生就係遊俠的勀星,所以要如何有效對抗戰士將會係弓遊的最大的一個難題

對上雙手戰時,首先最重要的係保持距離(廢話),要做到的確唔易,因為雙手戰有沖擊斬,可以快速拉近距離
我地弓遊可以做的第一時間要用蛛絲令對手變慢(難射得中請多練習)
在蛛絲得手之後先不要再攻擊,應該先再拉開一段距離,之後先用精準同毒箭來磨佢血,如被對方用沖斬逼近就放強力,因為沖斬完其實會有一小段硬直時間,打中後用小跳跳開再重複用蛛絲,在人多混戰的時候通常會有雙手戰鍾意不停小跳跳過來,我比各位弓遊的建議係練好強力,抓小跳落地位,佢跳一下,你射一下,準的佢跳到來之前已經比你打中3下
但係...........其實我會覺得對上雙手戰而不幸我方人少或剩你一個時,最好還是逃走啦

對上盾戰的時候就比較好打,大致情況和對雙手戰一樣,盾戰的猛擊攻擊距離同速度並冇戰士快,所以可以比較安心攻擊,但有一點值得留意的地方就係...如果你被猛擊擊中倒地,起身的時候切忘小跳(除非在崖邊),因為你一跳,落地的時候就會慘被撞暈.....應該起身時先向反方向走2步再回跳去盾戰方向,反而有機會避開暈擊(有可能跳到對方身後),人多混戰之中,請參考上面打雙手戰的方式

2: 纏鬥遊俠之章
對應技能: 空襲,精準,強力,飛鷹
對上大家同樣係遊俠的時候會比較考技術同耐性,一般都會纏鬥一排,所以耐性同技術係有必要的

對上弓遊的時候一般都會係雙方用空襲,精準同飛鷹互磨血的情況,首先最難避開的係空襲同精準,對閃避冇信心的朋友請將距離拉到空襲之外(空襲攻擊範圍比精準遠),再用飛鷹互射鬥眼界準,中近距離的情況就唔特別提啦,都係走位同眼界的問題,值點留意的一點係要閃避請唔好用小跳,好的弓遊一定抓到你小跳著地位,你一跳就等於送一次攻擊機會比對手(如果下次你在戰場上見到我你小跳的話,我百份百送你番主城). 在混戰的時候,多留意對面的弓遊的動作,如發現對方準備貫骨或者出箭雨時,請立即送佢一箭飛鷹,因為出貫骨同箭雨的動作比較慢,就算趕唔切打斷佢出招,亦要出手務求被打中的同時都要扣佢血

對上刀遊的時候.........遠身又現左型的唔講啦,大家都知應該點做,就集中講講被隱身刀遊埋左身或被cj之後應該點做啦,最利害的人會聽到聲而避得開cj,如果你唔得的話(我都唔得),就在被打中一的剎那跳起(按space bar),原因係唔好中完cj之後再被對方連破足,倒地克畢之後一起身唔好心急想住小跳先(情況同上面打盾戰避暈擊一樣),先走2步看看對手行動再向離開對手的方位小跳,呢次同打盾戰唔同,唔好再跳番轉頭,而係要跳走(其實仲有一個小心得不過先唔係呢度講). 如果不幸地已被破足的話,先唔好急亂走亂跳,呢個時候應該用精準攻擊對方(大前題係未被破武之前),射完一箭再小跳,不停重複直到你被破武或者破足效果消失,攻擊的目的係希望可以打斷對方的攻擊,好彩的話會打亂對方之後落來的殘技....至於在多人混戰時...你應該唔會見到有現左身的刀遊行來行去同你打掛(笑)

3: 凌虐法師之章
對應技能: 空襲,精準,強力,飛鷹 (同上)
遊俠天生係法師的勀星,一個成功的弓遊絕對要具備玩死敵方法師的能力

來到最容易的一部份,要有效玩死法師,其實剩係空襲同精準已經足夠,但我的建議係盡量用精準,因為扣得快d,免得你空襲要打到佢訓低又要再起身又再訓低,浪費的時間夠人地其他隊友來支援lu, 單挑法師唔多講啦,注意距離就係啦,大約拉開4-5個身位都夠ga啦
在多人混戰的時候,見到法師就射啦....點射法,以下有幾個選擇,看準法師準備出手時用飛鷹(遠),精準/空襲(中),來斷佢技,另一方法係最近我最愛用的方法,在對方法師左或右側向佢反方向行(距離要一直保持,即係好像2個人劃圓咁行).當然佢的目標唔係你,一直等到佢出手時送佢一下強力,打中之後請唔好心急,因為中左強力大部份法師都愛小跳,抓佢落地點再送多一下強力(爽), 當然啦,被冰實/暈左的法師強力打落去唔可以手軟(火箭接強力亦可,只係太麻煩我唔用而已),另外一個小小的心得,被法師冰左請記得唔好坐底,望實佢,佢一想出技就用空襲/精準打佢來cut技,時間同準度夠的,佢冰到你都只有乖乖行埋一邊,呵呵

以上3小章講的都係一d小小的心得而已,希望可以盡量幫到各位新手,中手或者老手弓遊啦,希望遲d可以出多個補完篇將遺漏的野講埋,暫時先寫到呢度,多謝各位耐心看完,謝謝!!!
已有 4 人評分Good 收起 理由
小“六﹏感′ + 1 你的文章對我很有用。謝謝!
三爪痕 + 1 本來想順便轉貼的... 不過我懶不想幫 反正 ...
老頭賢 + 1 將呢個帖整番去#1吧
kit817 + 1 太感謝您的無私分享了

總評分:  Good + 4   查看全部評分

洗唔洗場場用 寶石攻石 同星水?

應該這一堆都只是輔助
嘛...
原PO你把一次過的資料推上去吧

原帖由 samsam113 於 2008-12-19 06:16 PM 發表

勁的弓遊其實有好多,但係如果你一定要問我,有邊個真係特別突出又做到晒上篇講的野...我會答.....我真係唔知>.<
因為呢.....上面有講,國戰時我最唔會浪費時間落對面D弓手度同佢玩PK,所以留意唔到太多,SORRY>.

我遲點都有一番的愚見
希望你都可以捧捧場...

只是好奇..點解對應技能冇火箭.?

原帖由 xxJackie 於 2008-12-19 09:10 PM 發表
只是好奇..點解對應技能冇火箭.?

比空襲攻速慢很多...
而且和空襲一樣實用不大吧
(以原PO的角度去猜測)

老豆~
我唔覺自己一個單挑弓遊要鬥飛鷹....
我通常都sm佢~(喜歡玩sm呀-3-)
放<<箭雨>>
因為一般中箭雨的人通常都不會再往前走..
因為他己經知道附近有個弓遊會令他不停耗血...
這時候如果是中距的話用飛鷹我經常可以中2~3下
我不建議用精準...
因為精準對我來說是很嫩的...
只不過是因為要捉法師小跳而去用精準(精準不夠飛鷹快...但範圍夠大)
簡單的來說我雖然很耗pw但我都是單挑才用的...
單挑pw並不重要的說....
我是一個看唔到刀遊的弓遊白痴-3-
ps.強力是拿來打那些衝過來巨龍的白痴戰士....

原帖由 月雅婷 於 2008-12-19 09:57 PM 發表
老豆~

這時候如果是中距的話用飛鷹我經常可以中 ...

沒錯記你也在教學出過post吧._."

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

原帖由 KaI七味粉 於 2008-12-19 19:03 發表

二階堂 唔知咩 女弓遊- -"
我只係知藍國得呢個叫勁- -"其他可能冇睇到...

暴力狗=二階堂

原帖由 月雅婷 於 2008-12-19 09:57 PM 發表
老豆~

這時候如果是中距的話用飛鷹我經常可以中 ...

問題係單挑浪費時間太多而已....點打唔重要.....

原帖由 samsam113 於 2008-12-19 10:25 PM 發表

問題係單挑浪費時間太多而已....點打唔重要.....

話明單挑!唔係講緊打國戰...

原帖由 月雅婷 於 2008-12-19 10:26 PM 發表

話明單挑!唔係講緊打國戰...

我在文中上篇一早提過弓手並不需要亦唔係pk能手......可免側免吧

而且我看過你寫的野,貫骨麻...........如果你有同我同場過或看過我落場打,可能我一場都唔會用一次.......
真係除左救人先會用,打開d人比自己人攻.......打開唔代表打死,極其量比你打散....人地起番身行番過來咪又一樣@@
你的貫骨在一個正常的地方(主戰線)最多比你貫開5-6個..但一條主戰線點只5-6個敵人........你用76pw來貫一次有乜幫助呢又?
同埋我的文並唔討論單挑pk........講的係你在戰場上遇到有可能發生的單挑情況應該點做而已

謝謝指教

又塞錢入我袋啦

真係激死我..我升哂箭雨and貫骨..e家精準仲有排先出-v-
早知咁好用升左佢先T^T

我同意樓主所講.....
真係獲益良多....

PS:希望新手想做弓遊/想玩弓遊GE人睇多D
箭雨/精準,只要用得好...一樣殺得多人同過1萬傷!
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-7 01:31 PM , Processed in 0.047702 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存