2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 伊希歐之夢Online 所謂的單p,所謂的真實力是什麼?
樓主: O﹏O
go

所謂的單p,所謂的真實力是什麼? [複製鏈接]

晒氣啦  每個人心目中pvp場既定義都略有不同

然而呢個世界係弱肉強食  適者生存 無論係現實 定係 網絡世界^3^

既然他們花了時間升了魂 ,  就可以使用魂 [ 無論係pvp場  升lv 定 串人 ]所謂物盡其用

佢地升左咁多魂   緊係想威下啦

奈何 PVP場 冇限定任何 RULE

真係吹佢吾脹嫁^3^     吾服?

咪升lv 升魂囉 .

花吾到咁多時間 冇耐性升 就

摺埋啦!

原帖由 京x) 於 2009-1-2 10:52 AM 發表

然而呢個世界係弱肉強食  適者生存 無論係現實 定係 網絡世界^3^

既然他們花了時間升了魂 ,  就可以使用魂 [ 無論係pvp場  升lv 定 串人 ]所謂物盡其用

佢地升 ...

講得好-.-!!!
勁小小殺人就吾岩-.-
低lv就一定做受保護動物?
殺與被殺才是王道..
pvp只有一種用法....
[打交],,
你地都識講死左無野損失..比人殺做乜要嬲呢^_^?
開得紅吾敢膽死有咩意思-.-咁開泥做咩@_@?
真系得個名紅色咩^_^!!

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 TingGgg_Bb 於 2009-1-2 06:53 AM 發表

完全正確!!!
d人諗住個pvp場我買左!!!
吾比人殺人!!
只可以我殺!!!

清場殺人就吾岩!!
開紅打紅人有罪!!
打多幾個人就叫亂殺!!!
吾識你殺你就要發脾氣!!
咁囉-.-!!

嘩好重點
原來小玩家都可以殺人
而家邊個殺人先?

原帖由 希'' 於 2009-1-2 12:03 PM 發表
講中左
我都好想知點解d人想清場入pvp唔入rvr
時間少係一個問題
定係覺得pvp一死左入面憑既人就會出哂黎
既然有咁好興致去清場點解唔肯哂個少少時間去憑人?
定係貪pvp d人個個冇準備?單戈作戰?
呢樣一直都好想知

最想知佢地都解釋唔到既係
自己清緊場就唔會理其他人叫唔玩唔想打
到人地打番佢就拎套 我唔想玩 寫住掛網 你憑咩打?
但係打人個陣又可以話 開紅就打得

賊喊捉賊?

咁D人個個就走去升LV 高左又清埋一份 惡性CYCLE

強團真係唔係問題
但 團係人創既 聲譽都係人影響既
但而家比人既印象係 某D人甚至部分有破壞冇建設
又唔見有團友可以係2KF甚至GAME入面分享下玩ECO有咩技巧
正係識話人廢 想強嗎 MONEY IS ALL
而家咁比人一出POST一呼百應 怨恨度可想而知

佢殺人都係為左睇人爆粗果個快感滿足感姐
佢係要整嬲人比人打又話 自己唔想玩 叫人停
一班人一齊玩真係咁難?個個人開心真係咁難?
點解係要有班人做D突出既行為
踩低人地而去抬高自己呢?
清場仲要清到人地起身既機會都冇...有時真係設定既問題..
可能因為RVR有15秒準備時間所以冇咩人會係到嘈

十週年勳章(賀詞)

原帖由 TingGgg_Bb 於 2009-1-2 11:10 AM 發表

講得好-.-!!!
勁小小殺人就吾岩-.-
低lv就一定做受保護動物?
殺與被殺才是王道..
pvp只有一種用法....
[打交],,
你地都識講死左無野損失..比人殺做乜要嬲呢^_^?
開得紅吾敢膽死有咩意思-.-咁開泥做咩@_@?
...

人地唔想打,開紅只係可能玩寵or同fd玩
但係你地清場既人就完全唔尊重其他人
你自己係開心呀
但人地呢
換轉係你
係,死咪死囉
但無端端就打埋黎
你又覺得點?

原帖由 Ho~L 於 2009-1-2 12:36 PM 發表

人地唔想打,開紅只係可能玩寵or同fd玩
但係你地清場既人就完全唔尊重其他人
你自己係開心呀
但人地呢
換轉係你
係,死咪死囉
但無端端就打埋黎
你又覺得點?

我就唔明點解一班人自己打黎打去玩埋白名殺人都可以咁開心
甚至我自己成日比成班人圍嘔都冇乜野
一班人圍埋自己玩已經可以好開心
冇諗過佢地係想一班人圍埋出去玩人睇人黑面口會覺得好開心
甚至想降低人地價值觀令到自己殺人既方式得到(認同)...應該係...唔好阻住佢地殺人 殺左人唔係我錯 CAMP屍都冇錯
但係自己比人殺左就鬼哂咁嘈  呢D係米講一套做一套?

我唔小心殺左人打到都識講SOR啦...有冇禮貌架..
正如係米班入面係有幾個唔敢出聲既就一出聲就會比D有地位既人串番埋去一樣?

原帖由 京x) 於 2009-1-2 10:52 發表

佢地升左咁多魂   緊係想威下啦

奈何 PVP場 冇限定任何 RULE

真係吹佢吾脹嫁^3^     吾服?

咪升lv 升魂囉 .

花吾到咁多時間 冇耐性升 就

摺埋啦!

晒氣啦  你係咪對住本帖標題講野架,標題係講緊單p 樓帖內容都有講隻揪隻

呢個世界係冇唔公平既存在,但係人係會選擇追求最公平既做法,無論現實定係虛擬世界

佢地用左咁多時間升魂, 就可以用黎單P嗎? 咩叫隻揪隻?你上魂就唔叫一個人啦下

我都知人性係想突出自己

但係過度左會顯得自己心理成熟既程度

你唔服我阿? 盡管討論一下咩叫 隻揪隻 乜野叫單P

何謂Player vs Player  係PVP而唔係PVPs 你上魂阿嘛,我咪要一個打你幾個囉

上左魂重叫做1v1 ?

應該係多P啦下 最少都3p

回復 106# erttp 的帖子

你指的人是什么呢 一個玩家  還是一個角色呢

回復 107# 306125 的帖子

Player vs Player
係咪等於
玩家對玩家?
咁係game入面 PVP係代表住D咩?
就係玩家利用一個角色同某玩家既角色對戰
換言之
「玩家控制某角色」 等於 一個 Player
但係
「玩家控制一個角色」而身上有其他角色係身
就基本上等於
「玩家控制多個角色」
因為有能力附加,而且其他角色都會跟住佢既角色而移動

所以
Player vs Player
等於
「玩家控制某個角色」對「玩家控制某個角色」
而Player vs Players
就可以理解為
「玩家控制某個角色」對「玩家控制多個角色」

Do you know?
Playstation 入面有2個插為
如果你一條友同時利用2個手制進行遊戲
game入面都會顯示有Player 1 同Player 2
咁姐係話,只係你一個人控制多個角色
你就係一個 Players 而唔係Player

咁如果 一打一 神官幫你加左強身 心靈個d技能  咁 就變左2打1 ?

回復 109# 306125 的帖子

咁就應該唔係
因為佢只係涉及到能力方面

如果係加效果既 就應該叫出貓

我就不太明白,利用遊戲一切的可能
利用其有幫助的技能
去幫自己角色強化
強化還強化,終歸打的只有一人
假如你說巫師上身放完加速精靈再出技幫打,那很明顯就不是單p
真實力是什麼?真實力是玩家只用原有配點能力進行對戰?
那麼,請不要使用任何強化過的裝備,不,應該是不使用任何裝備,因為會影響你的能力
為追求公平,騎士劍士的二段攻擊會影響賽果,所以也不要使用槍劍
會心一擊也會影響,如果對戰中有出現,賽果就失效好了

這算什麼?運氣也是實力的一種
魂是上身off的,假如你說沒有off幫食到招,那就不算單p
還有一點是
有人的配點是配合上魂後的能力
才能發揮其威力
再說,練一隻好魂時的心機努力
不是很多人能受得起
其間要經過計算,做到每一點也能物盡其用,這就是實力
還有要把升正身的時間分到分身上
分身們的經驗某程度上比起正身可能要多
假如都把時間心機放回正身上,那就不會是現在的等級
也就是說只是把資源投放在分身上,到日後才回報到自己的能力
只要攻擊的人和受傷害的人只有1個
無論你用了+10屬點的點物也好
總之就是單p

回復 111# 真假 的帖子

裝備and裝備強化 -> 冇經過其他人物 直接附加某個角色身上
附魂 -> 經過 某人物能力值除算後再附加某角色身上
技能 -> 無經過其他角色承接

我自己黎講
單P既定義 應該係單一角色對單一角色既對戰
附魂既話 能力果方面已經唔係單一角色能夠做到

唔知你單P既定義係乜

對我來說,只要外人沒有幫手攻擊或者受傷害

發動攻擊只有你一人那就算是單p了

我是同意單一玩家對單一玩家這點,不過大家對單一玩家這個定義不同而已?

照我講法,就是聖騎的防援不能用

但是快速精靈,強身心靈等是沒有問題

這只是把角色能力強化到上限

至於使用強化技的角色要不要是自己的,這個更有討論的價值

只能說清場既人好自私

只能說殺人是對的..
被殺你不爽可以走..
個PVP又吾系你霸住-.-
你都可以殺番佢-.-
無啦啦打埋泥我覺得無乜野..
你開左紅比人殺無乜出奇-.-
同玩LUNA理由一樣-.-
你開紅..我馬上就會去殺..

咁都開到6頁尼個post真神奇

十週年勳章(賀詞)

原帖由 TingGgg_Bb 於 2009-1-2 04:07 PM 發表
只能說殺人是對的..
被殺你不爽可以走..
個PVP又吾系你霸住-.-
你都可以殺番佢-.-
無啦啦打埋泥我覺得無乜野..
你開左紅比人殺無乜出奇-.-
同玩LUNA理由一樣-.-
你開紅..我馬上就會去殺..

人地開紅≠佢有義務俾你殺
同樣道理
你開紅≠容許其他人亂殺
以剛才PVP場為例
有一位名為小X包既槍手上人身亂殺人
結果其宿主不停被殺
點解?因為佢入面個個人唔安份
佢死既時候有至少5隻F系既人圍住佢
一個人亂打已經被人圍成咁
更何況係清場個班人?
你將你自己既快樂建築係他人既痛苦上
高lv值得炫耀嗎?
將所有溫習既時間放晒係打機到
成績就滿江紅
到時見工人地問你你成績好唔好既時候
唔通你會答:「我成績最好個科叫ECO,中文名伊希歐之夢Online,我係全ser第一個lv90呀,係咪好好成績呢?」
已有 1 人評分Good 收起 理由
希'' + 1 當比人打個陣又另一個樣?

總評分:  Good + 1   查看全部評分

原帖由 Ho~L 於 2009-1-2 05:16 PM 發表

人地開紅≠佢有義務俾你殺
同樣道理
你開紅≠容許其他人亂殺
以剛才PVP場為例
有一位名為小X包既槍手上人身亂殺人
結果其宿主不停被殺
點解?因為佢入面個個人唔安份
佢死既時候有至少5隻F系既人圍住佢
一個 ...

相比起清場
一班人仔一齊玩米更值得回憶...

回復 117# Ho~L 的帖子

哈哈 对我來說的話  如果 是用一個人的方式來 清班有準備的人 的話
可能是最開心了

十週年勳章(賀詞)

見到第二個post話點解PVP場中文係叫「鬥技場」,有感而發,想寫下自己對呢個名既睇法

所謂「鬥技」,即取其「互鬥技術」之意,「互」,即「互相」之意,另帶有雙方要同意之意,但雙方這個意思過於空泛,所以英文名(Player VS Player)有一輔助的用途,即是指雙方角色皆為1,沒有其他人的幫助,亦即對決之角色只有2個,魂、神官、巫師等的輔助技能皆不能使用,因此會違反PVP之意,但如是決鬥者本身擁有之輔助技卻可以使用,因這不是靠其他人之支援。

正如剛才所說,互帶有雙方要同意之意,那即是說要在雙方願意的情況才合符本義,如果是單方面願意都不能成事,例如:
‧清場
‧亂打
‧Camp屍
這些被視為較為自私的行為就違反了本義

打個比方:
以兩隻敏劍為例,大家的裝備相同,大家決鬥時使用達人、散漫等就不違反本義,但事前如果被神官以強身、心靈等強化就違反了,甚至決鬥期間使用回復物也不可,因這是靠外力的幫助,簡單點而言就是鬥錢多。

至於為何我們會說RVR才是你們這些殺人狂應該去的地方呢?

RVR,一般統稱為「國戰」,其重點就是在於「戰」這個字,戰,以多殺人為上,亦即是說在那裡無論你殺多少人都不會有人阻你,而且更會受到表揚,因國戰的主要目的就是要你殺人而已,你說我只是去打石塊,但在戰場上那有不殺敵的道理,在PVP場,你可以控制自己不去殺人,但在國戰中,殺人就是你的義務。

簡單而言,有歷史上所為之鬥技,就是一對一,純鬥大家的技術,而非人多打人少或是什麼骯髒手段。

最後,還請希望玩過清場的人反思一下,在遊戲中殺人雖然是沒有法例或責任,但當你做每一件事就想想對方,究竟對方是否願意,將心比己,假如受害的是你你會怎樣想?難道想享受一下PVP都要弄得不歡而散,粗口對罵你們才開心嗎?
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-3 10:29 AM , Processed in 0.050605 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存