2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 電影討論區 《死亡魔法》– 狼人決戰蝙蝠俠
返回列表 發新帖 回覆
go

[觀後感] 《死亡魔法》– 狼人決戰蝙蝠俠 [複製鏈接]

我的標題有像有點誤導成分啊,不要緊!《死亡魔法》這名字本來就譯得不好,令人誤會是《哈利波特》那種魔法故事;我的《狼人決戰蝙蝠俠》可能比它譯得更好呢。魔術、魔法雖然同樣也是Magic,但意思卻並不相同,戲中的明明是魔術,可以用科學解釋得到,但不知為何會譯成「魔法」。

Are You Watching Closely?導演不斷借Christian Bale的口提醒大家要落足十二分精神、Watching Closely,或許你只是錯過了短短幾分鐘時間,但你也可能會有接不下去的情況。在電影前三十分鐘你可能會感到十分模糊,一段段零散的片段令你吃不消,不知道故事的先後,也不知事情的前因後果。但導演不可能令你永遠都消化不了,他慢慢逐步讓你吃一點消化一點,吃一點再消化一點,環環相扣,不斷留下伏筆,直到結局為你揭開一切謎團。導演Christopher Nolan在處理一些倒敘或一些如拼圖的故事顯得特別出色,也許這就是他的風格吧。

精采絕倫的佈局後有個出乎意料之外的結局,看到電影的一半我已暗暗替結局擔心,擔心結局彷彿《赤壁》那種荒誕可笑,又擔心是那種「無記式」大團圓結局。當然我也沒有失望,但我第一個反應是「咁都得?」結局好像有點兒無賴。我再回想起故事其實處處留下了伏筆,並不是導演無賴,是我不夠Watching Closely而已。未看過的朋友,你可以嘗試在中段推理,說不定你也能猜到事實的真相呢。

除以上幾點值得一讚外,兩位主角Christian Bale和Huge Jackman的演出同樣值得加許。蝙蝠俠和狼人畢竟都不是一個正常人,面具、爪都把兩人的演技蓋住,收藏起來,兩人籍此機會把應有的演技釋放出來。加上老戲骨Michael Caine沉實穩重的演出,再加上鬼斧神工的編劇,再配合導演井井有條的處理,《死亡魔法》絕對是近年其中一部值得欣賞的作品。

http://hk.myblog.yahoo.com/hay_mr.kenlo/article?mid=218

已有 1 人評分威望 收起 理由
BlackCool + 20 支持你!下次繼續^_^

總評分:  威望 + 20   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

尼套野 好似好耐架喇

我果陣起戲院睇

個劇本真係好正 =]

個結尾真係估佢唔到

我覺得Memeto(凶心人)好睇好多,雖然都係玩時空交錯
Kirsten Dunst係《無痛失戀》裹面的確好吸引

咩黎- -好似好正咁-

原帖由 人非草木 於 2009-2-3 10:42 AM 發表
我覺得Memeto(凶心人)好睇好多,雖然都係玩時空交錯
Kirsten Dunst係《無痛失戀》裹面的確好吸引

凶心人係我平時租開碟果間未找到...
呢套成名作imdb排二十幾@@

============================

Kirsten Dunst
拍spider man果陣成個豬扒咁

原帖由 妖邪 於 2009-2-2 10:45 PM 發表
尼套野 好似好耐架喇

我果陣起戲院睇

個劇本真係好正 =]

個結尾真係估佢唔到

前兩三年姐...唔係好耐

小說寫手 十週年勳章(賀詞)

呢個真係好正,我都有睇到,呢個導演真係"張"呢個電影同魔術"溶"合左,好野!

呢套野好正..結局真係出乎意料~

套野本來冇乜興趣去睇....但係你地講到好似好正咁.....等我去買黎睇睇先

之前係戲院睇...

真係唔錯,2個係咁鬥玩魔術

最後真係估都估唔到,好正 !!

沒睇過....不過個封面好似無咩吸引力= =

好特別的一部片 在台灣沒看到
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-31 10:15 AM , Processed in 0.038279 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存