2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero FEZ 埃索度王國 藍國戰力問題!!
樓主: 夜雨=]
go

藍國戰力問題!! [複製鏈接]

原帖由 ^幻v靈^ 於 2009-2-21 07:33 PM 發表

~__~呢幾日好開心哇,比人偷爆4支ob得幾個守

@@我今日打左場有合作性既街場(藍國)

話說我向來都係以爆塔守塔為主._. 我見到對面(黃定唔知紫)起錯左方尖,之後我當然自自然然行去打。
但係比人地刀遊camp住,可以話走唔到(大約7個人),我既自然反應就係- - (吹雞)
吹左一次,既然有一大隊街人黎救我@@(感動)
之後壓埋入人地據點打。
咁證明藍國合作一樣可以好勁。

原帖由 夜雨=] 於 2009-2-22 07:29 PM 發表

@@我今日打左場有合作性既街場(藍國)

話說我向來都係以爆塔守塔為主._. 我見到對面(黃定唔知紫)起錯左方尖,之後我當然自自然然行去打。
但係比人地刀遊camp住,可以話走唔到(大約7個人),我既自然反應就係- -  ...

點點一出現個場修亞超hihi的說 = =

十週年勳章(賀詞)

x_x打塔好…
個人會心影平和D…因為塔唔會逃走

成個禮拜冇人回喇啵 石沉大海嚕~
其實呢個帖精緒嚮回帖文度 大家有個地方談論下理想都幾好丫

其實大家質疑各團問題 我反而覺得問題唔在於團 係在於人
一國有 君 臣 民
藍國冇左默戰 其實就好似冇左個君主一樣
講真老默成為風雲人物 承受四方打擊 唔係冇人見到 將佢封為藍國之君 能夠理解為何"在位者" 應該會明白
成為一國之君 除左戰場上火拼技術之外 當然仲有控場能力同號召力
號召力大家應該清楚知道咩黎 四個字 一呼百應
但何謂控場能力?
記得我係壓測先接觸fez 其實同期仲有幾他遊戲推出 就係因為當時某個廣告上某一句入面某字眼 我就揀左佢
"一個結合謀略同技術ge遊戲"
就係謀略兩個字深深咁吸引住我
機緣考合 我揀左藍國 本身我最開頭係揀左綠國(被蘿莉公主迷倒了 推倒吧!)
但係有朋友一齊玩 我就刪人再創建人物 一齊揀左藍國 我就覺得藍國風景實在太靚(個人偏好大海)從此沉淪 不作他選
咁好彩 藍國擁有當時陣容最強盛部隊幻影 更重要當然係裡頭有老默存在

當時我成日跟住幻影場打 除左勝負有一定保證之外 當然係要睇清楚同埋學識佢地ge長處
不過有點兒失望就係我只係見識到佢地壓線 但係 我當然唔會放過呢個機會啦 一於跟埋去做2打6
其實壓線都好講配合 "當時"幻影合作程度真係令人佩服
舉個例 兩軍交鋒冰法冰住一個法師 有戰士去暈 到要圍死佢ge時候 弓遊唔會諗住強力佢 淨係空襲同箭雨cut對面d其他法師出大技
本身隻戰暈完換斧可以重壓2下 但係佢選擇打一下 然後小跳跳走 避開左冰c(本身有機會食一下冰c但殺到隻法)
之後隻俾人放左大半血ge法師當然想走 但係再落2個大雷 咁就88
大家明唔明白例子意義何在?放血先係王道 而唔係執雞 就算有殺人機會 其實可以交俾隊友 佢地係走唔甩
但相反 如果當時隻戰係執迷係都要殺隻法 處於兩軍交鋒最尖端 分分鐘會俾敵軍戰盾番轉頭 咁就講緊係倒轉送一個人頭
講到尾保命緊要 唔同e家d玩家玩壓線 寧願換命都要殺人釘死一個少血 往往就係咁而變左殺1個而死3個

唔經唔覺拎左一段黎講幻影添 囧
講番老默 佢一身本領 都係來自國服 就算係默戰 都冇可能一生出黎就識玩fez打國戰 佢都係學番黎
分析地利 調派人手 留意時機 能夠同時兼顧種種戰場元素ge人我相信唔係得佢一個ge 但佢真係表現到出黎
其實咁多塊地 守方據點係set死左 稍為留意一下 可以發現到出兵前就能夠擬定計劃如何攻打
以前d地圖唔講 就講番e家 改版之後ge亞克 其實就正正係一個有利攻方ge場
大家都知宣戰多數據點係起嚮bc6咁上下個位 雙方以相等戰力黎講 勢力劃分大約就係地圖a位至8位拉一條線
通常中間係主力火砲區雙方鬥壓線 而後兩邊就各派兵去打塔 但到底搶左定搶右呢?
大家都會見到右邊有條斜路 而左邊係斷斷續續ge山 所以 照道理搶到右邊ge人基本上就係贏ge人
當雙方咬住拉据 大家都會寄望左右戰局 自爆炸敵軍據點成行血ge召喚獸
通常中間火拼就好難行 咁多數都係配合死靈行右邊 行到斜路附近死0開黑上去炸
(當然呢d係假設 要睇當時主戰群嚮邊度交戰 避開人群)
同埋 其實出qml唔洗太多步兵保護 少量冰法去放大技定身 少量弓遊貫骨 少量刀遊貼身拆武stand by防戰士 同埋騎士群去就可以
戰士們一係留嚮火砲區繼續撕殺 一係 最好d雙手戰去左另一邊碎擊拆ob
因為當qml出擊 敵軍大多數都會成堆人湧埋去 呢個時候起碼少幾個人同你打 可以趁呢段時間拆多2支ob
就算qml自爆失敗 嚮兩軍拉据情形之下 2支ob就係大優勢
(其實我本身想講老默架 但係改版前d地國 我驚將老默d威水史講出黎都冇人明 囧!!)
(總之老默係有比我更優秀分析地利同調派人手ge能力 我都只係跟佢偷師 囧)
基本上 呢位一國之君 有同佢同場ge就會知佢斤兩 唔係老作出黎 反而什麼p甲外掛呢類惡意中傷 有同老默一齊行過就會知事實真相
嚮fez界名字嚮噹噹 同時亦承受種種負面 老默就係如此一位風雲傳奇人物 如此一位"在位者"

自老默離去之後 一群遺臣 當中包括幻影遺子 亦包括其餘部隊阿head(打比喻 其他團就好似殖民地一樣)
就係冇一個能夠成為新一代領導人 當中有才能ge人缺乏號召力 亦有出現有號召力ge人缺乏才能
其實 都唔算係缺乏才能ge 囧 只係 實在聲名唔能夠同當年ge老默相提並論 亦都好難有老默ge耐性
我見過呢位人士一場做齊好多野 建ob同at 做指揮調配兵力 壓線 拆塔 出召喚等等 一腳踢
但係 仍然係會有人唔聽指揮送人頭送ob 最後呢位某君忍唔住 放棄左 唔再場場指揮 只係間中出下聲 混左入人海中交戰

歸根究底 就係最低層 作為子民ge人唔願意佩合 心理素質越黎越差 衝人傷衝人頭為依歸 唔在乎藍國佔地多少 唔理會勝負
能夠上榜就唔理會其他野 最後形成惡性循環
e家黃國綠國地多 就算fez係隻舊game 一樣會有新人接觸
但係 當新人入到藍國 又冇地 打親都係敗仗 仲點會願意留低呢 開多個人去黃綠算吧啦
呢種見解有跡可尋 合ser前 邊個新人唔鐘意藍國?地又多 唔驚冇戰場 大地圖黃頻開句聲 5人場都有人陪
唔同得今時今日 攻守場都驚輸人頭 情願打第3國都唔想幫自己藍國去攻去守 冇晒歸屬感咁樣
已有 1 人評分Good 收起 理由
^幻v靈^ + 2 說得好好,狂戰我支持你0.0唔好要就得了xd

總評分:  Good + 2   查看全部評分

原帖由 耶卡 於 2009-3-2 09:43 AM 發表

一國有 君 臣 民
...

狂戰老大好野0﹏0"
我see哂了,好長呢~說出哂我心中的野了,我冇咩可回~...~
加good啦>_<a

一國有 君 臣 民
...

睇完搞到我都想留言了-.-
十卜十卜!!
藍團e加真係好缺可以即場應變ge人..
好多時候大家都係照舊打法..
雖然佢地的確係有汲取到好 ge地方..
但我個人覺得還是有點創意好-.-

一國有 君 臣 民
...

其實紫國都係咁樣.....(拍肩)

原帖由 K0717 於 2009-3-2 07:05 PM 發表

睇完搞到我都想留言了-.-
十卜十卜!!
藍團e加真係好缺可以即場應變ge人..
好多時候大家都係照舊打法..
雖然佢地的確係有汲取到好 ge地方..
但我個人覺得還是有點創意好-.-

藍國係11月就開始衰,呢家更衰=.=

如題

這些問題每個國家都有

最近 綠國既 小圑開始合併....... 勁人集中咗

講得好!!!
路過~呃分

清新點  呃分都唔洗推舊POST 囧  發表於 11-12-26 10:52 PM

你地講個d情況只係極少發生,我地勝在多人可以玩人海戰,我地爆seed既時間係放假既上午至晚上!
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 12:45 AM , Processed in 0.048928 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存