2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 美術&設計交流版 好耐無上黎了...分享下呢年幾畫既畫...仲有第一次用木顏 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[其他] 好耐無上黎了...分享下呢年幾畫既畫...仲有第一次用木顏色...比D意見. [複製鏈接]

我照住一套漫畫既男主角畫的....但唔係跟足....
有咩地方要改進?
如果要上色既話新手有d咩工具上色會易d....?
呢張圖用左好多心機...所以唔敢上色.....

任何意見都會接受,,請多多指教!

感覺比未上色時差好多.............

只係識畫到呢個地步.....

呢D都係呢年幾畫的...........好似比以前果D退步了.....
你們比D意見阿....謝謝!
唔識貼上黎.....就咁你們睇到嗎??

已有 1 人評分Good 收起 理由
今期流行 + 2 支持你!下次繼續^_^

總評分:  Good + 2   查看全部評分

我都好驚上色既一part

係SOUL EATER既SOUL丫

原帖由 龍不悔 於 2009-2-23 09:39 PM 發表
我照住一套漫畫既男主角畫的....但唔係跟足....
有咩地方要改進?
如果要上色既話新手有d咩工具上色會易d....?
呢張圖用左好多心機...所以唔敢上色.....

任何意見都會接受,,請多多指教!

我覺得你有一樣野值得欣賞…就係無跟足!
有好多初哥都有一個通病,就係死跟爛跟…以為抄到十足就係好!
其實咁樣同機器有咩分別?咁樣只會埋埋沒創意!!(sorry~這裏說多了)

第一次上色…通常我會建議佢用木顏色!(最好學過素描)
因為木顏色同鉛筆素描差唔多,唔需要混合顏料,比較易用!(當然木顏也有混色法)
你可以係木顏色身上學到"光"同"影"既關係,也可以學到點襯色等等~
當你用熟了木顏色,明白佢地(光與影)既關係,再學其他上色方法會易D!

凡是總有第一次,不要怕畫得唔好就唔畫!放膽去試吧…
加油~~~

嗯...
圖大至上沒什麼問題
但可以再畫一幅是自己創作的人物嗎?
如果一直這樣抄很難會進步~~~當然適當的參考是有用啦

上色除了電腦外就木顏色,水彩,馬克筆也很適用
木顏色比較易控制~~可以先從木顏色入手

原帖由 Barry2005 於 2009-2-24 10:53 PM 發表

我覺得你有一樣野值得欣賞…就係無跟足!
有好多初哥都有一個通病,就係死跟爛跟…以為抄到十足就係好!
其實咁樣同機器有咩分別?咁樣只會埋埋沒創意!!(sorry~這裏說多了)

第一次上色…通常我會建議佢用木顏色 ...

嗯...我試先下先.....上色要注意d咩..?
光同影......未接觸過= =..... 請多多指教!

原帖由 pocketmonsters 於 2009-2-25 08:38 PM 發表
嗯...
圖大至上沒什麼問題

多謝你既意見.....其實我唔想抄畫嫁.....但係...我對畫畫一無所知...
我唔識畫動作同d比側....為有抄下改下咁.....當我掌握左之後....我會慢慢試下....

笑傲無雙 忍影世界

太單調..d頭發同衫得個形狀
冇細緻感睇落去係一d好簡單既畫功..
不過十卜一下先..

我鍾意佢個眼神同佢排牙XD
係咪本身個角色已經係咁既樣??
我覺得唔錯^^幾靚
但件衫既袖就怪左D (左下角)

我以前細細個果陣都係靠抄漫畫學畫畫
我都明白抄得多就會冇左自己既STYLE
但抄之中, 有時又可以學下人地既技巧
E.G.可以試抄下人地衫既皺紋, 畫得多, 就會對呢方面上手
上色我到而家都驚的, 特別係木顏色, 我最唔識用既野
但唔放膽就唔會有進步^^
上色前影一張, 起碼留左個底~
P.S. 上色中途衰左唔緊要, 最緊要識執生

原帖由 pocketmonsters 於 09-2-25 08:38 PM 發表
嗯...
圖大至上沒什麼問題

嗯...我無上黎好耐了,,呢排得閒上黎....
我聽了你的話....用木顏色上了一張畫.....感覺真係好差......一陣上傳黎比你睇下...
原帖由 今期流行 於 09-2-26 07:49 PM 發表
太單調..d頭發同衫得個形狀
冇細緻感睇落去係一d好簡單既畫功..
不過十卜一下先..

多謝你既意見!

原帖由 chickenbread 於 09-2-28 02:10 PM 發表
我鍾意佢個眼神同佢排牙XD
係咪本身個角色已經係咁既樣??
我覺得唔錯^^幾靚
但件衫既袖就怪左D (左下角)

我以前細細個果陣都係靠抄漫畫學畫畫
我都明白抄得多就會冇左自己既STYLE
但抄之中, 有時又可以學下人 ...

原圖係咁既....

尾2果張,i like ,2個角色果張...真係太.不好了
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-25 06:28 PM , Processed in 0.034548 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存