2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 寫我生活(網誌分享) 公司的苦事-有苦自己知
返回列表 發新帖 回覆
go

公司的苦事-有苦自己知 [複製鏈接]

黑色星期五 正是我這星期中 最後一天的工作過程 本來是很開心 因為下班後就可以放鬆自己,面臨開心的假日 丟下無奈的假面具 真是爽.... 不過工作的過程當中還是要面臨所謂(惡雞哪)伙伴老闆娘 的問話和發洩....

當中公司中琪實最新既人係我 唔包洗碗阿姐... 原因自己諗 無謂多講

當天我都是正常下班族 5時正 相信大家都會感受這份喜悅是多麼期待^^
不幸地 因公司生意不好 老闆常常出新野 就是杯仔蛋糕 訂單aorund 1萬個 左右 1星期起貨 聽說是澳門酒店要的 要知道多少 麻煩自己計....

哪天如常地 做好自己的位子 就要幫手 開始做 人手6個左右 當中包括(惡雞哪) 期實佢唔惡的 佢係基督囡啦 只不過 他喜歡針對新仔而已 可能我做工作比較笨嗎 期間而經走了幾個人 因為做過一次 d人知道辛苦後 就好似沒曬人 做自己野 姐係自私鬼...
二佬就辛苦到死 後來得返我地2個人做

當我包裝的時候 最後packing的時候 因為pack野我唔係很熟 所以我的靈魂好處走出去一樣 根本就不想在這裡...
到最後罵我這一句 一針見血說: 你有沒心係到返工家 沒心就唔好係到做啦 當時全埸靜曬

我自己面連眼淚 就而經出來 不過還是控制到 說這裡只是工作而已 沒什麼欠她的 最後還是為了工作抹下眼淚 用笑面虎方式完成工作

我們的大佬還識相 推我出去做別的事  幫忙同事

後來我工作的期間 原來(惡雞哪)而經走了 可能是好辛苦的關係吧 同時她要去教會的關係
走後心理有一日害怕 不知道下一天會對老闆打小報告 因為我d性格是我最大優缺點  說不再需要你4個字 不過我知道都是多許的^^

後來我師父說 如果真的有這一天 你就不要好馬不吃回頭草
我在家中想了很久 我現在知道個中意義了
還是工作工作吧^^

【完】 多謝收看
已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
@CANNY@ + 2 感謝分享!
○兔兔 + 10 支持你!下次繼續^_^

總評分:  威望 + 10  Good + 2   查看全部評分

十週年勳章(賀詞) 童話八週年

原帖由 神風六合彩 於 2009-3-1 23:10 發表
黑色星期五 正是我這星期中 最後一天的工作過程 本來是很開心 因為下班後就可以放鬆自己,面臨開心的假日 丟下無奈的假面具 真是爽.... 不過工作的過程當中還是要面臨所謂(惡雞哪)伙伴老闆娘 的問話和發洩....

當中 ...

我想應該這樣說吧, 工作其實是責任的一種,
現代人很多認為, 我拿您工資做好本份就可以...
老實說肯為公司打天下的人已經沒有了。

其實要做好一份工, 全心投入是很重要的, 如果樓主不專心, 被人責罵亦無可厚非。
只有熟能生巧才可以, 這次做不好, 檢討後下次做好一點。

您口中的『(惡雞哪)伙伴老闆娘』, 只要不是無理取鬧, 我認為一切可接受,
受得工資, 就要盡力,
努力後面對假日才會快樂, 才會真正的值得休息。

做野真係好慘~~忍下啦~~

原帖由 神風六合彩 於 2009-3-1 11:10 PM 發表

當中 ...

活在當下  身不由己
為生活加油吧 支持你~

原帖由 紅茶 於 2009-3-8 03:32 AM 發表

活在當下  身不由己
為生活加油吧 支持你~

老闆而經證明左我既能力 加6舊水人工....

原帖由 神風六合彩 於 2009-3-8 07:39 PM 發表

老闆而經證明左我既能力 加6舊水人工....

哈 恭喜你啦!
總算有了少少成績
KEEP IT UP!

因為pack野我唔係很熟 所以我的靈魂好處走出去一樣 根本就不想在這裡...

唔係唔熟,,要更加比心機去學去做咩??

番工係咁辛苦" 如果做得好好睇睇GE..點會比人鬧呢`

樓主,工作就係咁, 我就聽過更多更慘的事例呢!
樓主加油吧

工作就係禁...我發覺番工就是這麼現實
有時真是好唔明...新人有錯嗎?
唔知點解一見你係新人...d人就唔順眼
大家都是為錢姐..唔咱搞到禁
有d老闆同事就係禁衰...
之前我也為番工比人話喊過

原帖由 cherry125 於 2009-3-17 12:33 AM 發表
工作就係禁...我發覺番工就是這麼現實
有時真是好唔明...新人有錯嗎?
唔知點解一見你係新人...d人就唔順眼
大家都是為錢姐..唔咱搞到禁
有d老闆同事就係禁衰...
之前我也為番工比人話喊過

嘈咩 請完埸白話 等5點收工 就阿們
我唔會再理 做人都係理性d好 錢...

唔怪之得你識整蛋糕

原帖由 @CANNY@ 於 2009-3-31 03:43 PM 發表
唔怪之得你識整蛋糕

因為佢個到真係咩野都要 由琪係天書一大本
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-14 09:45 PM , Processed in 0.032863 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存