2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 童話交流區 曾經幻想過的童話路
返回列表 發新帖 回覆
go

[閒聊] 曾經幻想過的童話路 [複製鏈接]

五六年前開始玩童話,選了幻獸師.一個人混混愕愕升到十幾 lv, 係青蛙沼澤遇到另一個幻獸師, 帶我去到金商, 先知童話係世界有幾大.
於是突然好想擁有好多野,所以希望可以儘快升到 lv.可惜幻獸師唔係一個受歡迎的角式.

所以就開左 一個法師.朋友就由呢個時候累積.這也許是一種悲哀,但也是一種現實.這一種特質無論童話改了幾多次版,都仍然存在.

到糖果山資料片就快出之前.族人問我睇法.我對童話有過幻想.以為糖果山d怪有以下特質.

1.攻擊力強既敏同時高.
2.血厚但物抗弱.
3.血弱卻物抗非常高,但法抗十分弱.
4.攻擊同血少的但敏高有 456.
這種組合,升 lv 就要
1. 打手, 例如大劍打血厚寵, 好似哈啾的窩木蟲一樣.
2. 第二打手,巫師打法抗弱怪,
3. 僧侶,加攻加抗同456,
4. 光使, 起死回生.
5. 斧戰. 怪出456前先定.(也可以第一主攻手)

所以我就升左個僧侶迎接新的資料片.

當然, 童話的發展大家比我更清楚.免費 ser 一開, 我就離開了童話.

一別就 三年.

中間分別試過不同的 on line game.

以為總有其他更好玩的 .三年, 我還是回來了.因為童話有魅力.

回來了,也上了 2000fun,發現大家都懷念過往升 lv 既日子.雷爵, 為什麼你沒有想過玩家流失的原因,係由黑洞開始.

如果大家既職業特質能發揮, 團隊的重要.我想每一階段都有新人加入.而帶升這種麻木的玩法就不存在.因為等級差別大大無法很有效升 lv

老手一代走了, 新手一代會接力.因為新手也要組隊升.成為另一圈子.

也許, 我們祗要多一點活動, 多一點管理.童話,可能不要 1/2
已有 4 人評分Good 收起 理由
S!U鬼‥〞 + 1 我應為係出左獸神/次元之後就開始人流減少. ...
天鳥 + 1 感同身受
君莫問 + 1 你說的內容我非常同意
shekinah + 1 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 4   查看全部評分

非常同意樓主所說的「童話有魅力」

我的情況跟樓主差不多

那時候因為暗使、大老闆帶升的風氣強盛,心灰離開《童話》

最近又回來,懷念過去

無疑,童話是觸特的

也許相對於新興的遊戲們,

她的競爭力會略顯遜色,

但直正有能力歷久不衰、跨越時代仍迄立不倒的,

在我眼中,唯《童話》而已。

原帖由 gamer 於 2009-3-3 02:05 PM 發表
五六年前開始玩童話,選了幻獸師.一個人混混愕愕升到十幾 lv, 係青蛙沼澤遇到另一個幻獸師, 帶我去到金商, 先知童話係世界有幾大.
於是突然好想擁有好多野,所以希望可以儘快升到 lv.可惜幻獸師唔係一個受歡迎的角式. ...

你講既野正正就係我地既心聲
唔止黑洞既到來,佢再錯多左一次
佢出左獸神呢種技,次元變左魔使既天下
其他人唔洗玩.........唉
其實我同你一樣,都係混混愕愕,都係去到金商, 先知童話係世界有幾大,
我同你一樣係幻獸師,不過我唔係果種為次元而生既人
我係因為鐘意童話既寵物,以寵物為重點先玩幻獸師
呢知呢家魔使變左質,一條勁鞭好過一隻勁寵....唉..心灰

而家係魔師世界

相當年搵錢艱難自己升LV難上加難
識到班朋友/族人 一齊去哈啾 咕島 打怪 好開心=]
本人都有幻C  但並唔係為次元而開
只享受撞稀寵 捉稀寵 找錢既 樂趣
還有用幻模 水晶 合寵  
現在每個人核心奧秘寵也有好幾頭..
童話變成了弱肉強食 貧富懸殊的世界

又一篇會考文章...
本文有多種修詞手法,如:.....
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-12 06:43 PM , Processed in 0.038312 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存