2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 飲食烹飪 教下你地打 紙包蛋糕吧!!!
返回列表 發新帖 回覆
go

[分享] 教下你地打 紙包蛋糕吧!!! [複製鏈接]

各位好 今日等我教下你們 做紙包雞糕吧!!!  

份量:20隻

1:糖...半磅
2.乳化..2安士
3.雞蛋:14/15隻
4.水(雞蛋殼)
5.白粉..12安(蛋糕粉..注意無根既)
6奶水(1/4罐)
7.生油

首先..我地將 糖/乳化/雞蛋/水 打混...(一定要打混 如果唔打混乳化就溶化唔到 就會變成一粒粒咁)
打混哂 我地就落白粉(12安..要西埋)
打到差唔多起哂 就放奶水
打佢3分鍾左右 就落生油)...
之後 請自備 用品 可以放入爐既...... 爐溫 150度...大約10分鍾 就將會 放去100度 再等多5分鍾 就可以食啦^o^!!

下一回我就教大家打 好好味既"""鬆餅"""

^^ 加分唷@o@ 比個good黎^^ 本人是個蛋糕c父 如有唔明 可以留言我會詳細講解一次 我既打字表達唔係太明 請原諒!!!

有無圖呀....我依種笨人....唔明呀
你有圖我加你good

十週年勳章(賀詞)

原帖由 愛上公主的王子 於 2009-3-11 01:07 AM 發表
各位好 今日等我教下你們 做紙包雞糕吧!!!  

份量:20隻

1:糖...半磅
2.乳化..2安士
3.雞蛋:14/15隻
4.水(雞蛋殼)
5.白粉..12安(蛋糕粉..注意無根既)
6奶水(1/4罐)
7.生油

首先..我地將 糖/乳化/雞蛋/ ...

你個食譜裡面D份量有D亂
例如奶水果到1/4罐 咁買果罐野本身係要幾多ml?
白粉...應該打普通Plain flour
另外油要落幾多 因為如果油太多或者太少都會影響到蛋糕焗出黎既效果
如果你打字唔係咁叻 你可以加埋製作圖片既過程會令D會員更加易明:smilie_:):

係既 我今晚汁一汁佢 唔該你!!

2.乳化..2安士
  係D咩黎?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-10 04:48 AM , Processed in 0.027555 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存