2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之樂章Ⅱ -地獄使的小小心聲-
返回列表 發新帖 回覆
go

[分享] -地獄使的小小心聲- [複製鏈接]

我自己本身是一個小小的地獄使
現在45lv 、玩了一陣子、心裡有很多感觸
以下意見純粹個人感覺、吾中意睇既可以當廢話、直接按回上一頁

而且現在開始感覺到地獄使被人忽略、什至歧視(起碼我試過)
事源是這樣的、當我看見有人招人打迴音、又沒指定要什麼職業
那我就密他、他問我什麼職、我說是地獄、然後他就不回應我了
那個人繼續在世頻招人打迴音。。

其實我早已預到地獄打副本是會比較少人組、因為傷害輸出、什至打怪速度、都一定比元素慢多了
所以、地獄使很少人組。

但地獄使都是有很多優點的

地獄使可以不斷為敵人加負面狀態、我們可以很輕易地為敵人加上一堆負面狀態
例如:衰弱、弱智、惡運、瘟神等等的詛咒
其中打王時必會放的就是惡運、能封敵人60%出魔法的機率、使王出大範圍技的機會減少了很多
大大保障了隊友打王時的安全。。
但是又有誰會留意到這一點? 他們只會覺得地獄傷害輸出低、可有可無。
我們是一群在背後默默付出而得不到回報的人。

地獄可以單吃王、當能召到惡魔的時候
地獄使便可以吃遍全地圖中和自己同等級的王(除了公會王和比自己高幾級的副本王之外。eg. 45lv單刷神廟當然不可以、但單刷草洞剛綽綽有餘、查禁不知道、未試過 )
而且地獄在39lv時而經可以單刷草洞(我自己是39lv時才單刷的、所以可能37-38已經能單刷也說不定)
問題是、地獄吃王是很穩健的。
基本上只要你懂得控制仇恨值、自己的傷害輸出比寵物低
那麼王就九死一生了(一生是有小怪幫打或是lag機)
*順帶一提: 吃王時、主要是讓寵物先打一會、大慨7-10秒
你才開始幫寵物打王、一開始打時先幫寵補血、隔2秒再放惡運、之後一直補血->惡運->補血->惡運 重複使用
但記緊不要放技放太快、否則便會ot、除非你當時人品爆發、能逃得掉、要不然便是你自己九死一生了。。。
万一發現ot了、便要立即用幽靈形體加miss逃走~~~
我打王時也是這樣做、從未試過吃不掉要吃的那支王。
只要吃的王是和自己同級的、惡魔便一定能在召喚時間內把王k死、再回來和你吼兩吼

p.s.用惡魔吃王時、要確保王後面一定要有東西阻擋王不能被打太後、因為惡魔會把王愈打愈後   
         最後便會因王離太遠而自己回血、到時便糟糕了、

至於pk方面、p和自己同級的、大部份職也能p嬴
除了和遊俠打比較忙、因為他們那支貓很強、幾乎和惡魔一樣強
我試過和遊俠打、2勝1敗。。。
pk時當然要看你自己本人的技術和裝備了
我也來分享一下自己pk時用的方法吧(有什麼說錯了請見諒 )
*pk倒數時當然先放惡魔、開始後什麼也不理、先放惡運-60%施法
如果打的是魔攻的、便再放弱智
打的是物攻、便放衰弱
如果對方接近你、便用恐懼之霧弄走他們。
記緊!! 惡運cd時間一完便要立即再放一次、否則輸的便可能是你了。。
囍歡的話還可以放幽靈形體加miss(個人覺得不用也可以、有時間的話可以用、增加勝算)
當集氣點有2點以上時便用嗜血狂暴、讓惡魔打的更快更兇更狠
當發現自己血量低於一半時便用竊取生命和奉獻勒令(因為沒有人pk時會打寵物的 )
只要pk時不lag機或是手震的話、可以說勝利的機率有80%以上
和神官打不用怕他們屈回血、只要惡運一天在、他們都不能隨心所欲地回血或解狀態

相信改版改技後、地獄會變的更強
因為地獄終於有迅發技、大大提升地獄的能力
地獄使終於有出頭天了!!

總結一句:地獄使絕對不弱!

我想說的就這樣了、
並不是要說地獄比其他職都強
我相信各職有各好、所以我組人時從不會不組某些職業
如果有什麼地方說錯或是大家有不滿的請見諒
不希望引起筆戰...

P.S. 地獄收藍裝超難收的、完全靠運氣、所以各位想玩地獄的朋友請留意
我試過收了整整一星期一件藍裝也收不到
請官方快快出多一點點地獄的藍裝吧

地獄到左50~打咆哮睇下d人要元素定要地獄
我可以答你一定地獄優先 唔使灰

哈哈、我而家努力衝緊50

50就會好多人招 同埋因為少地獄使關係,50之後會變得直錢

哇噢~咁就可以同其他熱門職一樣玩高竇嚕

副本係囉 咁升lv團當然唔夠元素歡迎,因為元素有傳送0.0

原帖由 喵子c 於 2009-3-12 02:57 AM 發表
副本係囉 咁升lv團當然唔夠元素歡迎,因為元素有傳送0.0

元素是飛機、當然最受歡迎嚕 @_@
不過起碼副本多人組先
咁就吾驚搵吾到組打副本 0_0"

=-='地獄d招打副本好有用........
唔要地獄果個都傻傻地...
不過唔排除人地係差補/盾

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

我組人時都係有個EC,其實曷但就算..

嗯.. 的確啊.. 地獄使跟團練是不太受歡迎的.. 少一點恆心耐性是練不上去的..

我到現在就沒有認識到一個高等的地獄使.. 汗 - -"

樓主你加油啊..

我鐘意升lv個陣有個地獄
佢有招技係可以吸幾%血
有個招升lv好正
唔洗點食mp水

笑傲無雙

回復 10# 隨風╭☆ 的帖子

我唔算高lv..52lv地獄 協奏ser 金之魅影

到左打咆哮果個lv~~自然就會多人組~低lv既副本d人唔理~
但到左高lv...佢地就會知安全打副本一定要搵地獄
說實話~團練無疑是最快~但地獄升lv單練也很快
一下一隻...打一隻拖一隻..因為我地有寵
ps. 上次同人打神廟~硬食左聖女~好在個神官妹妹夠強..淨63血都救到~

笑傲無雙 玩過星曲WEB

樓主唔識玩  
地獄副本一定要組
平時打怪都唔錯
+%血果招超好用

而家大部分低lv既地獄使都系傻仔=3=
真系好少高lv地獄囉@@

我本來都想轉地獄  因為官網套衫好型
特別鐘意果頂小(醜)帽
但我果FD叫我轉元素  我就傻傻地轉了- -
E家剛剛升左隻狂戰-0-

遲D玩地獄先-3-

根本就係地獄強過元素好多

元素打王就係太高攻 OT 比王打返轉頭

地獄一堆負面技  打副本當然有用過元素

PK方面都係地獄好打D  2隻圍一個人  哈-.-  隻FU LO法師係PK方面又異常高攻

元素唯一好既就係飛機技

地獄吾洗怕喇   改板之後會更勁   元素改左之後廢好多  我依家都後悔緊

原帖由 屍織 於 2009-3-12 04:55 PM 發表
根本就係地獄強過元素好多

元素打王就係太高攻 OT 比王打返轉頭

地獄一堆負面技  打副本當然有用過元素

PK方面都係地獄好打D  2隻圍一個人  哈-.-  隻FU LO法師係PK方面又異常高攻

元素唯一好既就係飛機 ...

你做咩後悔-3-
你唔係重新玩過咩-0-

笑傲無雙

佢地唔識玩   要元素打副本  on9拉 哈哈

原帖由 歲月追憶 於 2009-3-12 05:03 PM 發表

你做咩後悔-3-
你唔係重新玩過咩-0-

我隻60元素仲係度牙-O-

帶緊自己開既地獄仔

原帖由 屍織 於 2009-3-12 08:23 PM 發表

我隻60元素仲係度牙-O-

帶緊自己開既地獄仔

你識雙開?.?
你玩地獄仔-3-
好帥的說~   有元素又有地獄-0-
法師迷WO
地獄E家升到幾LV?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-10 05:42 PM , Processed in 0.044115 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存