2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 我的愛情故事 【琪軒莉西】----四角戀 第一集
go

【琪軒莉西】----四角戀 第一集 [複製鏈接]

第一集
~開學~
琪:唔知邊個做班主任呢?!真係好想知道呀!
明:嗯...我都好想知呀!
(係課室)
小丑:大家好丫!我係你地既班主任丫!
(然後軒少入左課室..D女仔kai左)
莉:嘩..好型呀!
(大家都唔知軒同琪既事)
小丑:我地依家要從新編排坐位!
莉:我想同軒坐呀!
軒:但我唔想同你坐bo!
小丑:咁軒同莉坐啦! ^v^
軒:下..妖..
莉:哈哈..好野!
小丑:琪同西坐!光同明坐!好得!
琪:Hi!你好呀!我叫琪琪呀!
西:Hi!我知你叫琪..你係校花..
琪:你係校草..哈哈..
小丑:我係教你地中文,英文係蒂教,數係大隻教..我要搵人做班長!
莉:我做!
小丑:嗯..唔好..琪做啦!
琪:哦..
小丑:嗯嗯..男班長就係..軒啦!
莉:下..搞錯呀!軒同琪...(莉火爆)
軒:做咩呀?唔滿意呀?
(莉扮令) 莉:無呀..
軒:係就好啦..
西:死人軒!我個琪呀!
琪:哈哈..
西:你笑咩呀?
琪:我同呀哥做班長lor!哈哈..
(西鄧大眼!)
西:軒係你呀哥?
琪:嗯..(面紅)
(琪想起上次...)
                                     第一集
                                      ~完~

】----四角戀 ---人物介紹

【琪軒莉西】----四角戀 ---人物介紹
【琪軒莉西】----四角戀

人物介紹 (第一次作故事,作得唔好,唔好見怪)
女主角:
琪琪:17歲,自細係有錢女,係學校既校花,以為係軒個呀妹,但係琪先係軒個妹,中意左軒
男主角:
軒少:18歲,自細係有錢仔,係學校既校草,以為係琪個呀哥,但係琪先係軒個哥,中意左莉
女主角:
莉娜:17歲,冇錢,之前好中意軒少,之後中意西c,校花,同琪琪,軒少,明明,光光好fd
男主角:
西c:19歲,勁有錢,之前好中意琪,之後中意莉娜,校草,同琪琪,軒少,明明,光光好fd
其他角色:
明明:10歲,中意光光,成績全級第一,但係皮氣好差,係琪琪個fd,勁串
光光:11歲,中意明明,成績ok,皮氣ok,同軒少fd
大隻:中意細小既野,佢係老師,同蒂蒂結左婚
蒂蒂:係老師,同大隻結左婚
莉媽=kay
小丑仔:老師

次序亂哂...
一開波就講左故事先..
乜水打乜水完全唔知..
雖然後面有補番..
姑且唔討論故事發展好唔好睇..
但一開頭比我既感覺係.....雜亂無章

樓主..先組織一下同修飾再發佈吧
加油

【琪軒莉西】----四角戀---第二集

上回講到...

西:軒係你呀哥?
琪:嗯..(面紅)
(琪想起上次...)
(琪想起上次...有一次琪係渡沖涼冇山門,軒想入去洗手間,但係軒去完先知琪係渡沖涼..2個都面紅!琪同軒覺得大家中意左對方..佢地覺得佢地唔係兄妹)
西:你做咩呆左呀??
琪:下..冇呀!(面紅)
小丑:好啦..請同學打開書p.34頁
明:哇..個老師咁短點寫黑板呀?!
小丑:你好高?!出泥寫!
明:我有指明係你咩?!下?!
小丑:你...(冇氣)
明:冇氣!哈哈!
光:唔好嘈啦..
明:車..
小丑:班長!
琪,軒:係!
小丑你地同我去教員室搵一本叫中文作業簿既野比我!
琪,軒:哦..
軒:妹..你有無諗過要個男朋友?
琪:我?唔要!
軒:係呀..(電話有人搵你!)軒:我聽電話先!
琪:咁我去扲作業先啦!
軒:好...
軒:喂?你好!
電:我地係醫院既人..係十幾年前我地因為搞錯左有BB既事...

第二集
                                            ~完~

跑on奶 ?

真人真事泥架a0a?

好唔好睇都講下啦..唔係真人真事..
但係..第一次係咁嫁啦.. (第一次作故事,作得唔好,唔好見怪)
我地D fd 作既..咁又點呀!?

【琪軒莉西】----四角戀 第三集

第三集
上回講到...

(電話有人搵你!)軒:我聽電話先!
琪:咁我去扲作業先啦!
軒:好...
軒:喂?你好!
電:我地係醫院既人..係十幾年前我地因為搞錯左有BB既事...
電:我地係醫院既人..係十幾年前我地因為搞錯左有BB既事,你應該係軒少,係咪?
軒:係呀!
電:你呀妹係..
軒:琪..
電:其實琪唔係你個妹,有個叫莉娜既人先係..佢地都知道左泥件事!
軒:再見..
琪:係咪有D事?
軒:..岩岩醫院打泥..話..我唔係你呀哥!
琪:下..
軒:莉娜先係我呀妹..
琪:咩話...?
軒:如果我地唔係兄妹就可以拍拖啦!
琪:下..
軒:你..想唔想做我女朋友呀?
琪:..嗯..(面紅)
(軒!有電話搵你!)
軒:喂?
電:我係莉娜呀!
軒:做咩呀..妹
莉:我唔係你呀妹!
電:你好..軒..我係莉呀媽..有件事想同你講..希望你可以做...
軒:係咩事?
莉媽:我個女..(喊)有..精..神..病..!我想你做佢男朋友照顧佢..
軒:下..我同佢..係兄妹泥喎!
莉:我要做你女朋友!..
軒:唔得閒!再見..
(原來莉巳經係學校走左)
琪:我..知做咩啦!(想喊,眼紅紅)
琪:莉佢係咪有病?...

第三集
                                      ~完~

唔該大家比多D意見!!

笑傲無雙

原帖由 呆呆的我 於 2009-3-21 10:32 AM 發表
唔該大家比多D意見!!

真係要比....?
講真~真係好唔想睇-.-"
因為作故事伊樣野最唔應該做既兩樣野你篇文都有哂...
1.口語化
2.只以對答形式編寫故事

特燈嫁!!!!!!!!!!

【琪軒莉西】----四角戀 第四集

第四集
上回講到...

莉媽:我個女..(喊)有..精..神..病..!我想你做佢男朋友照顧佢..
軒:下..我同佢..係兄妹泥喎!
莉:我要做你女朋友!..
軒:唔得閒!再見..
(原來莉巳經係學校走左)
琪:我..知做咩啦!(想喊,眼紅紅)
琪:莉佢係咪有病?...
軒:係..
琪:我會將你比佢..
軒:點解?
琪:因為佢有病..
軒:唔得!(咀落琪到)
琪:唔得!一定要!(喊了)
琪:我走先..
小丑:你地2個搞咩呀?作業呢?
琪:係倒..
小丑:身為班長仲玩!
琪:對唔住...
小丑:你地2個去門口到企!
琪,軒:哦!(琪喊得更大了)
軒:唔..好..喊啦..琪琪...
琪:你一定要聽我話!
軒:好啦..好啦..唔好再喊啦..
~到放學~
琪:我走啦...
軒:我去莉娜屋企..
琪:嗯..
軒:你今晚會唔會開電腦?
琪:會呀!
軒:你會唔會開MSN?
琪:唔會..
(琪心想:其實我會開嫁!但係唔想再同軒有野..同埋唔想比人指指點點)

第四集
                                      ~完~

=3=
無人睇既

【琪軒莉西】----四角戀 第五集

------------------------------------------------------------------------------
                                     第五集
上回講到...

軒:你今晚會唔會開電腦?
琪:會呀!
軒:你會唔會開MSN?
琪:唔會..
(琪心想:其實我會開嫁!但係唔想再同軒有野..同埋唔想比人指指點點)
軒:我今日可能係莉屋企過夜,你一個人得唔得?
琪:得...我無事嫁啦..你放心啦!
軒:我比錢你去買野食啦同埋我今日會打比你...
琪:好啦..你快D去啦!
軒:哦..再見!
琪:再見..
(講下軒同莉果邊先)
(門聲:叮噹叮噹!)
軒:Hi...(軒未講完野)
莉:軒軒,你泥左啦!等左你好耐啦!泥食lunch啦!
軒:lunch?五點啦!仲食?
莉:朱古力咋..哈!
(軒心想:佢真係有D問題!)
莉媽:軒少,你泥左啦? welcome!
軒:嗯
莉:媽媽,你要比張床比軒軒喎!
莉媽:係啦!軒少你D行李係邊?
軒:係屋企..我聽日去扲啦..
莉:我同你去..
軒:唔洗啦..
莉:唔呀!
軒:好啦..好啦..比你去啦..
莉:好野!多謝軒軒!
~8點啦~

第五集
                                      ~完~
------------------------------------------------------------------------------

相信樓主既學校既中文作文一定勁低分....=.=
再一次"批評"樓主..sorry=.="
你篇野..去到呢度...我都仲未知個故事up乜..
成個故事冇乜吸引力去令人追睇...
樓主你都係...算吧啦...
好好修練再寫d比較正常既故事比人睇吧啦...

洗唔洗咁講野先?:smilie_/(:
我諗你係無用心去睇先會唔明囉,or
我諗你太高能先會唔明囉!
佢出又無話好好,只係比人睇,你咁唔鍾意既話咪唔好睇囉:smilie_/(:

回復 16# 呆呆的我 的帖子

本人覺得
有批評先令到自己有進步
你覺得我踩得唔岩既
我講聲sorry

"我諗你係無用心去睇先會唔明囉,or
我諗你太高能先會唔明囉!"

本人寫文章方面有相當既造詣
文學詩集至中文寫作亦有一定水準
故此本人對你呢句評語可以完全無視
之不過我只係見到樓主既文章水準實在參差
所以先咁樣講野

站在讀者既角度而言
對任何一部作品都可以作出評價
樓主寫得出黎就預左有讚有彈
你想人讚既,ok
寫得好d就有人讚
但假如真係想讀者付出時間心機去欣賞你自己既作品
就應該以謙虛既心態
反醒同吸收人地作出既評價
再加以改進

如果你仍然覺得我講野係十分之hurt到你既話
我都係講聲sorry就算

我想講 一d都5吸引-0-
吾系作得5好 而系根本吾知你個故事講咩

哈-.-而家唔係我單方面發炮啦

首先,2樓果到有錯
琪琪:17歲,自細係有錢女,係學校既校花,以為係軒個呀妹,但係琪先係軒個妹,中意左軒
男主角:
軒少:18歲,自細係有錢仔,係學校既校草,以為係琪個呀哥,但係琪先係軒個哥,中意左莉

之後
「電:我地係醫院既人..係十幾年前我地因為搞錯左有BB既事...
電:我地係醫院既人..係十幾年前我地因為搞錯左有BB既事,你應該係軒少,係咪?」
醫院點會有個bb電話呀??
一出世問個bb電話號碼呀?=.=""...
係都應該打比佢的爸爸同媽媽......

睇到e到已經唔想再睇....
希望會有改善
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-12 11:56 AM , Processed in 0.039343 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存