2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 高達街機系列 [GVGN]神盾高達討論區(自爆無敵?!)28/3更新 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[GVGN]神盾高達討論區(自爆無敵?!)28/3更新 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

COST:1000
HP:320
ASSIST:2(召喚閃雷高達出黎隱身,一定時間或接近目標後會麻痺對方  只限命中)
盾:實體
可變MA

A:60mm 高能源光束來福槍(7發,回槍時間一般)
B:光劍
AB:飛盾(擊中對方後會出現麻痺效果)
AC:580mm「海怪」複列相位能源砲 (3發,此發數同變ma後的槍是相通)
BC:重現seed中夾特擊的一幕,以不同既派生會有不同既效果

地N格:同seed-d時代既n格頭3下一樣,最後一下會變成舊前格
地step格:seed-d既橫格一樣
空n格:同地n一樣
空step格:同地step一樣
BD格:同seed-d既前格一樣
MA格:ma形態下利用4把劍轉向對方

A:60mm 高能源光束來福槍
       如果在大約3-4個機位射出,會有一定既修正
       最好都是由上而下射,修正比較大
       可利用硬直槍+cancel黎做出2連射既效果(做法同seed-d爆speed差不多)

AB:飛盾
           同光槍差不多,大約中至遠距離會有一定修正
           而由上而下的修正更會比光槍大...不妨用黎捉落地
           可以利用派生A>AB或者AB>A黎做主攻,如果冇信心做出2連射的效果不妨利用呢招

AC:580mm「海怪」複列相位能源砲
        同上幾集一樣,利用中間支炮黎攻擊
        但今集可以利用bd黎cancel硬直或者開緊果時逃走

MA槍:580mm「海怪」複列相位能源砲
           同上幾集一樣,要變MA後先可以使用(廢話嗎...話明係MA槍了 )
           但修正比GVG時大...但又未到回SEED-D咁追

格技駁法:

地N x1>地step x1 >地step x1 >地step x2
地step x1 >地step x1 >地step x1 >地step x2
空N x1 >空step x1 >空step x1 >空step x2
空step x1 >空step x1 >空step x1 >空step x2

其實講黎講去都係同以前爆speed既駁法一樣...只不過今集miss既機會率高左

特格:
今集既特格,修正同出既時間感覺上快左(暫時只係目測+感覺)
但係站在有得cancel黎講,更加容易會夾中人
但必需記住,當你去夾人果時,無論中唔中都好,條boost都會係扣緊,所以如果夾唔中就盡早cancel
否則會唔夠比你cancel而做刺豬或者變灰....

特格派生都仲係果幾招
bc > b > b > b > a
bc > b > b > b > b
bc > abc  (呢個可以加多3下b先爆,但修正會變低)
以上駁法都係夾中人先出到...試過有人問點解未夾中出唔到...

好了...到最後都係最重要既一樣野

自爆(bc夾中後按abc)
今集自爆,起動時間好似快左(未有時間去用秒錶測)
但相比以前..
以前係當你爆左果下,對方會即係受到傷害
但今集係你爆左之後大約0.5-1.5秒左右先會作出傷害
而今日同人挑機時發覺,紅血自爆比起平時自爆既爆風好似大左(又係目測...會盡快確定)

320血...夾中玩家部鏡高時(無連勝及傷害修正)
自爆後對方只係得返1/4左右...相信威力係上升左唔少

暫時只係更新至此...有咩新既會即時上黎報告

以上只係個人感想及觀點...歡迎提出指教或意見

已有 2 人評分Good 收起 理由
輝☆調酒師☆ + 3 唔錯,令我知多左gvgn神盾的性能 細機我揀 ...
kaijacky + 2 鼓勵,麻疹對手?

總評分:  Good + 5   查看全部評分

第一:回盾要幾多秒-.-
第二:海怪偷襲一流....起手快,gvg收招已經夠快,宜家仲有得cencal
第三:自爆儲氣時間有冇延長

原帖由 拉‧魯‧古魯謝 於 2009-3-28 01:07 AM 發表
第二:海怪偷襲一流....起手快,gvg收招已經夠快,宜家仲有得cencal
第三:自爆儲氣時間有冇延長

1:冇計過,同回1槍既時間差唔多
3:冇長...仲好似快左d...

原帖由 阿涯 於 2009-3-28 08:52 PM 發表

3:冇長...仲好似快左d...

自爆時間原本要2.5秒
如果快左既話我會開心好多
日又爆夜又爆

原帖由 拉‧魯‧古魯謝 於 2009-3-28 11:22 PM 發表

自爆時間原本要2.5秒
日又爆夜又爆

大約感覺上會係2秒左右...
而且就算開始自爆果時都可以cancel....

咁開盾係咪即刻有返個盾?
拉‧魯‧古魯謝 發表於 2009-3-28 11:22 PM
自爆時間原本要2.5秒
日又爆夜又爆

未出seed果陣我已經係我部電腦加裝自爆裝置啦.又唔見你問我點裝?
另外我想問下MA槍有冇開快左?之前延遲成足足半秒後先開到炮.

係滿血鏡爆完之後得返320定係今次部神盾一開得返320血= =
鏡滿血係幾多-.-

原帖由 kaijacky 於 2009-4-3 12:35 AM 發表

咁開盾係咪即刻有返個盾?

未出seed果陣我已經係我部電腦加裝自爆裝置啦.又唔見你問我點裝?
另外我想問下MA槍有冇開快左?之前延遲成足足半秒後先開到炮.

開盾個意思係自己拉盾?
就算你掉完個盾出去...都好似可以拉到盾

ma槍今集開快左...同seed-d有得比

- -only 自爆無320?!
咁連n格先再夾人爆咪得番xxhp?!

原帖由 A_Polar.Bear 於 2009-4-12 12:46 PM 發表
- -only 自爆無320?!
咁連n格先再夾人爆咪得番xxhp?!

就咁自爆好似有300up...
因為我打多數係對機...所以無法即時跑過去對面睇
連n格先自爆...會因為修正而減低傷害...

原帖由 阿涯 於 2009-4-12 09:47 PM 發表

就咁自爆好似有300up...
因為我打多數係對機...所以無法即時跑過去對面睇
連n格先自爆...會因為修正而減低傷害...

-v-"如果可以好似電腦咁就好啦....
今日gvgn俾npc一格一夾一爆就2000機一條命.....
最高傷都唔係痛到咁下麻.....

GVG時期GE愛機...
長期衝埋去9夾+9自爆...
但好多人見到你用...本來係1ON1都開電腦打你...

回復 12# 逆行企鵝 的帖子

今集d細機...比中機以上埋身派生1set格都應該變到灰...所以呢部雙打槍戰為主,根本冇時間去夾人
但單打單就可以利用assist黎夾人

但assist不太追    b+c 也只可以捉沒氣的= =

我認為神盾高達not so 好,最後 the third weapon is bad i think no use
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 11:53 AM , Processed in 0.034670 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存