2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero FEZ 資料心得區 [原創]純刀/殘廢遊綜合資料(25/4更新版)
返回列表 發新帖 回覆
go

[原創]純刀/殘廢遊綜合資料(25/4更新版) [複製鏈接]

e篇文其實我係其他論壇發過,諗住連埋2kf發比眾新手用,睇過既唔信可以check番兩篇文個e貓一模一樣,不過你可以當係轉載既--"
廢話少講,去文~

先講刀遊必備技能
1.破足
2.破防
3.破腕
4.力破
5.毒蛇
6.普攻
7.隱身

=職責=
1.協助我方人員減低敵方戰力,從而幫助我軍進逼及撤退速度
2.亂水
3.破壞建築

=戰場心態=
1.忌貪心
  切勿為爭取高傷害或殺人而探入險地,到頭來可能白費功夫
2.忌英雄主義
  刀遊切忌單一行動,單一行動刀遊容易成為敵方目標,應以小隊方式行進並以協助我方人員為首要目標

=技能分析=
1.破足
作用:短時間內限制敵方行走/跳躍速度及距離,以補上及後各殘廢技
使用技巧:1.起跳/著地的一瞬間對對方使用破足,但缺點會做成強制倒下的情況,給予對方起身時逃走/反擊的機會
                  2.與對方的平行距離上預測對方行進方向使用,缺點比前者較冒險及成功率頗低

2.破防
作用:長時間減低敵方的部分防禦力,等級一可以降低60耐性,等級二降低84耐性,等級三降低120耐性,為我方人員提供有利優勢

3.破腕
作用:除去敵方武裝狀態,令敵方失去攻擊能力(包括技能及普攻)

4.力破
作用:長時間侵蝕敵方MP,更有打走法師詠唱之用,對法師尤其有效

5.毒蛇
作用:拉近距離及長時間毒性,常用情況追擊跳躍逃走的敵人,而且延遲時間短,作為持久戰上作用更顯眼
使用技巧:捕捉對方跳躍方向,在快將著地/起跳時使用尢其有效

6.普攻
作用:或者有人問普攻點解都放上技能列,其實普攻攻擊力與毒蛇相差不大,只差兩者有毒與否,但刀遊在作戰上也常有MP不夠用的情況,這時候就可以用普攻取代毒蛇使用

7.毒霧
作用:使用後出現短時間,可阻止敵方接近/前進,對防範突刺性攻擊(毒蛇/懲戒)更為有效,同時可限制敵方隱遊行進路線
使用技巧:被冰封時/察覺有隱遊使用,缺點是延遲時間長及範圍短,容易在生效前遭敵方攻擊

8.漆黑空間
作用:令敵方失去視覺能力(但仍可看到紅圈黃圈等人物標示),範圍廣大,對限制敵方行進及攻擊相對有效
使用技巧:1.在敵方有浮空情況(起跳/毒蛇)時使用,強制造成倒下效果,可限制敵方行進
                  2.範圍內使用,無特定技巧

9.懲戒重擊
作用:給予敵方致命一擊,傷害極高但相對延遲較長
使用技巧:保持隱身潛伏到目標人物使用,缺點是延遲時間長,mp消秏大及有浮空時間,容易被敵方反擊並具一定危險性

=戰場對應技能(未帔識破隱身)=
一個刀遊要成功要依靠隱身,隱身做得好就要充分利用到地形及障礙
常見做法就係貼邊行,同時亦可利用高低差及跳台等障礙為自己提供有利優勢

面對雙手/盾戰
由於有被其大範圍技能(如巨龍,大地)誤破隱身危險,應保持一定距離確保安全
注:=>部分為按對方以小跳/ 大跳方式逃跑時,自行使用毒蛇時機
對付雙手/盾戰:破腕=>破足=>破防=>普攻/力破=>普攻
破腕好明顯係為防戰士有反擊機會,而其後各殘廢技則為我方增加擊敗對方機會

面對法師
由於法師的各種高級技能都需配合詠唱才可使用,應以除去其詠唱為首要目標
注:=>部分為按對方以小跳/ 大跳方式逃跑時,自行使用毒蛇時機
對付法師:力破=>破足=>破腕/防=>破防/腕=>普攻
或者有新手會唔知,其實力破可以打走法師詠唱,破到詠唱佢就出唔到冰c,加上佢力破完左都冇mp反擊,等同任你魚肉

面對刀遊
由於我兩雙方都有各式殘廢技,用破腕先最為保險
打刀遊主要都係睇邊個手快並無特定技巧
主推組合:破腕=>破足/力破=>力破/破足=>破防=>普攻
破足/力破既先後按你想逃走定追擊而定,主體都係靠自己汁生

面對弓遊
同弓遊打就真係要隱身做得好,一比佢破你隱身你之後都幾難贏(廢話)
對付弓遊:破足=>力破/破腕=>破防/力破=>普攻
破足動機好明顯,因為埋得身既弓遊反擊機會係極低,之後接上既力破/破腕就為防貫骨,其後技能自行配合就可

=面對被識破隱身=
比人識破隱身,你只有3件事可做

拖:拖時間務求支援趕到
反:人少選擇反擊對方
碰:自知血量唔夠拖,敵方數量都唔少,不如用埋你e最後既血沖埋去同佢硬碰一次,呃傷

對戰士
雙手戰一般係睇到刀遊都會先用音爆黎同刀遊拉距離,對付雙手戰要都係靠小跳時機,
捉得好既話仲可以係佢硬直時候用毒蛇拉近加以反擊

同時雙手戰也可能以巨龍等減低你血量為最先要,避巨龍主要都係靠小跳,
小跳禁唔切既話,有時用毒蛇向附近目標使用亦可,
因為毒蛇有可能沖刺時避過巨龍範圍,就算避唔到都可以做到強制浮空,
就算中巨龍都唔會中哂3擊

而盾戰一般都用盾擊開頭,先決條件我地要避佢盾擊啦
(因為比盾戰暈得既話人少都仲有可能走得掂,但人多的話...)

目前單講1p1啦~當你一開始硬食佢一下盾擊,
估計佢接落黎多用熾烈斬+大地之頓,中得既話你多數就冇左400血上

但唔好忘記解左暈之後既你係有暈眩免疫一段時間,e段時間你可以選擇去反擊/逃走(按你血量決定啦)
雖則你係中左大地會有減速效果,但速度方面我地有毒蛇可以填補,順利的話你有反客為主的可能

但假如你攻擊失敗2次以上,你就要選擇逃走,因為你既暈眩免疫應該已經到期

後期補充:戰士類遠攻都介乎15~45mp間,假設用毒蛇逃走的話按mp消秏計刀遊應該較有利(感謝~聰明~資料提供)
             同盾戰打盡量避免拉鋸戰,因為按防禦力佢比你更具拉鋸戰既潛能

對法師
法師係見到刀遊首要會按距離出技
遠距離以雷/冰先破隱身同時限制刀遊行動為主
近距離以火槍/冰c將刀遊彈開並減低血量攻擊為主

面對法c都好有機會反勝,因為法c攻擊次數通常都在1次之上,
換言之你避開佢一次攻擊等佢接下下一次攻擊時你有一段硬直時間可以反擊

反擊首選用毒蛇拉距離,再用力破/破足最佳
用力破就防佢出冰c彈走你,
用破足就當你留意到佢出得幾次技之後未夠mp出冰c而放
其後技能自行配搭

另外對住雷法避免利用高低差反擊,因雷法對高低差控場性極高

對刀遊
比得刀遊破隱你都幾危,破得你隱你未被人破腕你就破佢碗走佬算,
因為被刀遊破得隱你都應該中左一招半招殘廢技,
之後當然就係以自身安全為首要條件啦,技能自行配搭

對弓遊
比弓遊破隱你就真係冇運行啦,佢破得你隱相信都係遠一遠射你,
毒蛇追都追唔到佢,用小跳走又可能比佢射到強制浮空而減慢逃走速度,中空襲既話又會被人屈硬直,
走得甩機會極低

不過利用地形及障礙都可以為自己提供反勝機會,
但記住利用障礙既話要小心對方有精準,
因為精準係可以穿過某些障礙物

=亂水=
先講解亂水用意,
亂水係指我方為敵方水工不斷地添上麻煩,令敵方既水晶活動減慢

別以為亂水一次之後就算成功,真正成功亂水應持續地在安全脫離下,
並靜待我方人員血量及pw回復一定水平的重覆亂水

通常亂水形式既刀遊都會以2名或以上人員行動,至少一方配備黑霧,
而另一方則與對方充分配合地使用各種殘廢技(破武,力破等)

漆黑空間目的是為了擴大亂水範圍並且增加自己逃脫機會(同時也可以引解出埋伏的隱遊)
而破武及力破則是為防止敵方有反擊的機會

最後在利用地形及障礙下再次隱身潛伏在有利位置靜待下一次亂水機會,
這種就稱得上成功的亂水

=破壞建築=
主要是利用自己隱身方便潛入遠處或逃走,並以破壞兩種具佔有力的塔為首要目的

無特定技巧

=保護行進中召喚獸=
常見做法是先利用隱身尾隨召喚獸,當碰到敵人時使用各殘廢技擊退敵人

=常見刀遊被識破隱身原因=
1.腳步/跳躍聲
2.水面上波紋/聲音

隱身時刀遊仍有腳步/跳躍聲,因此在接觸敵方時應以最低限度的移動形式一口氣地接近,
忌繁複路線圍繞敵方

水面上波紋/聲音不難發現,因此刀遊在水面上也應保持簡要的行進模式

=特別注意地方=
1.箭塔
2.水面

箭塔會自動向敵方發動攻擊,因此當浮空型攻擊(懲戒,毒蛇)被箭塔鎖定時會造成強制浮空,請緊記

水面的原因請留意前話

=破隱技巧=
此段是提供給各職業的,同時也用作提高刀遊的危機意識=]
發現隱遊的原因在前話已有提到,就先由破隱技巧說起~
隱遊潛入的意圖有

1.擾敵(亂水)
2.限制敵方人員的作戰能力(破防等...)
3.殺人(這是廢話,當然最不希望有人打算用無限懲戒來應對國戰啦)
這3種情況在遊俠來說當然也會務求不被發現,並安全脫離為首要目的

發現到隱遊的你,首先不應跟對方作正面沖突,並按其距離保持你原先的活動,令對方放下戒心
因為你作正面沖突的話,你是並不能得悉該隱遊的目的/首項技能(即是其對應你進逼而反擊的技能)
首先,該確認隱遊人數(隱遊極少會單獨行動)
技能方面當然以遠距離/大範圍/沖刺效果的技能為先

遠距離技能可以保障自身安全,大範圍技能可提高破隱成功率,這兩方也是向眾數(2以上)隱遊而用的

至於沖刺技能,就是單為破解少數隱遊(1~2)而設
即使你在第一擊上被對反過來令你失去作戰能力(例:破防vs沖刺->彈開),但也可以利用倒下時間爭取你反擊的機會
以倒下時間去取代因負面狀態而未能盡力反擊這種技巧也是相當的重要

假如在作戰途中失算,碰上懲戒遊的話,也有其應對方法
被懲戒時我就主以聽聲音避開為主,其實懲戒時發出的聲音(擦??)比其傷害判定大約早1~2秒
習慣的話可以靠小跳/技能反擊去應對

假如你在第一擊上避不開(因反應技巧太慢/完全沒反應)的話,也不是沒反勝的機會
因為在最近都碰到不少隱遊會施展其滿血懲戒(囧),正常情況下你之後大約剩400~600多吧
你要知道懲戒後的遊其剩下mp只可再作一次攻擊(食水/上石例外)
不論你能否避過也好,首先是該再確認敵方人數(因為試過4個懲戒彈出情況,小跳也有硬直時候,之後-_-.....)
其後你第一個反應就應該以破腕/彈開技能為先
之後當然就看你技術如何,技術好的你絕對可以反過來把這可恨的懲戒遊慢慢折磨

=雙修方案=
在改版前我就選擇了殘廢+精準(放棄了懲戒和肓人,而選擇了具對人及建築穿透力的精準)
不過改版後,大家也知道弓系技能都具了穿透能力(對人)[樓主後悔中-_-]
在這就以弓手的角度解構一下雙修方向

雙修既目的通常不離二(1.呃傷    2.汁雞)
前者的話你大多會選箭雨/貫骨
技巧不詳說,在高處放箭雨/人群放貫骨強力等最常見

反而想從後者來說
刀遊不時也有被遠攻性的路人補刀/眼見快要殘死但就突然殺出一個路人救援的情況
雙修就正正可彌補
飛鷹射擊在弓技中攻距最長,mp消秏少攻速快,加上現在具穿透力,也是一不錯的雙修技能
空襲雖然範圍較短,但則有令敵人硬直效果,對單打獨鬥尢其有效
毒箭,攻速慢攻距中等,較適合高手使用,熟習的可把敵人打得死來活去

當然換上弓的你也要提防成為他人的目標

至於為雙修要捨去哪項刀技,首選當然是懲戒
原因無他,懲戒在刀遊上技術性低
漆黑空間則作為次選,因肓人在逃生具一定功效
加上失去漆黑空間亂水的依賴性增加

在這作個完結(因為差不多沒位子了,想再更新都冇位)
閒話不再多說,希望看過的刀遊多多運用,3q

問題1:點解殘人5落毒蛇既??
問題2:比戰士破隱仲毒蛇佢??5怕比人毒蛇換重壓/盾擊咩??
問題3:必備技點解會冇隱身??
問題4:盾擊換手破,邊樣著數??單p我覺得係手破,你點睇??
問題5:比我係戰士,為左5想比刀遊破手,會不斷用音爆/力沖保持距離算,你點睇??

原帖由 ~聰明~ 於 2009-4-8 07:05 PM 發表
問題1:點解殘人5落毒蛇既??
問題2:比戰士破隱仲毒蛇佢??5怕比人毒蛇換重壓/盾擊咩??
問題3:必備技點解會冇隱身??
問題4:盾擊換手破,邊樣著數??單p我覺得係手破,你點睇??
問題5:比我係戰士,為左5想比刀遊破手,會不 ...

回番你先,
1.殘人到落毒蛇其實有寫到,不過我見寫得既話分分鍾要重複幾次,所以用左=>取代,e家我轉左果部分簡介紅字你應該留意到
2.個人意見,比人識穿得只得幾個選擇唔係走就反擊,so我只寫低左用毒蛇縮短距離補技既方法,寫得太急遲下先再補番詳細佢~
3.隱身我諗住正常刀遊都知先懶寫,一陣補番--
4.同你一樣諗法啦,單打既話唔會有其他人出黎補技,加上破腕既時間比盾擊長&中一次盾擊有一段免疫時間,so我buy你o_o+
5.多數戰士都係咁做,方法我目前都只係寫左等靠小跳等硬直反擊,遲下詳細更改番~

係到先多謝你既意見,有新睇法既人都可以係本文中提議,thx~

樓主打得辛苦-0-
  得7項必備技能...第8樣會建議放咩-3-?

我問題4既意思係對應你講既,當破隱對盾戰要點
而盾戰一般都用盾擊開頭,務求暈左你後慢慢攻,通常比得盾戰暈少則都冇一半血,認真講句,對盾戰你只得個走字等支援
如果盾戰用盾擊開頭/冇音爆力沖就有得打,5駛淆

原帖由 淡彩x無華 於 2009-4-9 07:07 PM 發表
樓主打得辛苦-0-
  得7項必備技能...第8樣會建議放咩-3-?

回番你先~
第8樣我唔填本來係想睇你自由發揮既~
我就雙修遊黎(雙修主為汁雞+打怪-.-"),第8招我點左精準,貪佢有穿透(爆怪)+某些地方穿牆啦~
你想亂水既話可以放肓,不過個人唔建議懲戒,因為有得懲戒多數都少殘人,技術性低啦--
雙修的話空襲也是一個好方案,因為空襲可以屈硬直等啦,飛鷹雖則低傷但距離長,視你自己而定~

原帖由 ~聰明~ 於 2009-4-9 07:40 PM 發表
我問題4既意思係對應你講既,當破隱對盾戰要點
而盾戰一般都用盾擊開頭,務求暈左你後慢慢攻,通常比得盾戰暈少則都冇一半血,認真講句,對盾戰你只得個走字等支援
如果盾戰用盾擊開頭/冇音爆力沖就有得打,5駛淆

接你既假設:盾戰(破腕中)(冇點音爆力沖)  刀遊(暈眩中)
第一個反應當然個盾戰唔會留係原地等刀遊暈完補技啦,e家當刀遊解左暈,對方保持一段距離,首選刀遊當然會打算用毒蛇拉距離啦
再得出3個情況
1.毒蛇打中
接落黎就按情況補技
2.毒蛇唔中,但就足夠補上其他殘廢技距離
首先第一擊當然係接破足先啦,其他你喜啦同樣....
3.毒蛇唔中,同時亦不足補上殘技
由於唔怕再中暈既情況(暈眩後免疫),我都會再選擇追擊多

主推組合:破足=>破防=>力破=>普攻.........

原帖由 happyzo 於 2009-4-9 08:54 PM 發表

回番你先~
第8樣我唔填本來係想睇你自由發揮既~
我就雙修遊黎(雙修主為汁雞+打怪-.-"),第8招我點左精準,貪佢有穿透(爆怪)+某些地方穿牆啦~
你想亂水既話可以放肓,不過個人唔建議懲戒,因為有得懲戒多數都少殘人 ...

即係其實我既意思係叫你改改紅色果句野...
比人破得隱,+上講到要人支援,應該都係1p1情況
其實我覺得比戰士破隱,見雙手最好走,因為重壓換手破5多化算,隨非之後補倒破足又5同
見盾戰,可以5駛走住,試下對方係米有遠距技,如果確定左係有既,2話不說,即刻毒蛇走人
逃走方面,毒蛇/猛擊18mp,沖斬28mp,所以計距離,刀遊盾戰著數點,盾戰埋倒身一定盾擊先,用手破換有著數,就算用大地,6s後又一條好漢,5怕
總結,走呢方面5係問題,問題再於對方有冇遠距技,呢點決定一名刀遊究竟應該選擇迎擊定逃走

改左少少,今次唔知你滿唔滿意~_~
不過有其他方法我未諗到用文字表達

歡迎其他人再有意見加入

我認為是這樣
============================

先限制她的行動(破足)
接著不給予任何機會反抗(破武)
然後讓她無力(破力)反抗
必要時用藥物(毒霧)讓她一點一點的失去體力...
為了增加sm的情調 遮眼play(黑霧)是不錯的選擇
讓她感到痛苦(毒咬)的表情更添加了幾分誘惑
最後 當然要先剝光她的衣物(破防)再用力的插下去(懲戒)

她以後就會是你的人了

原帖由 ~寧~ 於 2009-4-10 07:05 PM 發表
我認為是這樣

先限制她的行動(破足)
為了增加sm的情調 遮眼play(黑霧)是 ...

你講得好嬡味咁,我欣賞你A_A

原帖由 ~寧~ 於 2009-4-10 07:05 PM 發表
我認為是這樣

先限制她的行動(破足)
為了增加sm的情調 遮眼play(黑霧)是 ...

你講溜左一個最重要既point
要對她進行抽插(普攻)先能夠為雙方帶來最欲生欲死既快感

再次更新,下次再要更新就要開新文,希望大家多多支持=]

岩先開左隻純雙手玩,發現對住雙手千其5可以用毒蛇,一用親毒蛇+入左雙手攻擊範圍,100%重壓打down,打5中人之餘又冇左近400血
5單止重壓,任何技能都一樣,睇你毒蛇落地打你都會強制打down,所以比人破了隱,5好追住戰士,你追佢佢會音爆/力沖磨你血,你埋5倒身都係吹漲,可以做既係逃走,貪心既戰士們可能會因此中計,用用下音爆/力沖發現離開攻擊範圍就用沖斬追,就可以以其人之道還自其人之身
佢沖斬(毒蛇)你就破足/武(重壓),之後就睇你既做化了...
對弓,我試過比人殘足+力破,我反應夠快空襲2下1小跳(好在有食藍水...),佢破5倒我手,與事者重覆左2次,隊友黎得切救我
感覺上對咩職最好都係破足破手係頭2樣野,5好比人反倒擊
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-12 01:54 PM , Processed in 0.229632 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存