2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 尋仙Online 物價高漲 經濟學看法
返回列表 發新帖 回覆
go

[分享] 物價高漲 經濟學看法 [複製鏈接]

仙玉價格的上升 其實只不過係一個簡單的供需原理

仙玉價格上升是因為 需求和供應同時上升
需求上升: 有稀少性存在, 稀少性是指人們對該物品希望擁有更多, 因為仙玉能換取在game少有的東西
                    所以需求上升
供應上升: 因為需求的上升, 令廠商(買gash點的玩家)明白這是搵錢的時機, 所以他們買入大量仙玉以在
                    轉手之用

若果需求上升而供應不變, 便會出現超額需求, 導至經濟失行
因此在game之中廠商往往是幫助平衡遊戲
仙玉的供應往往是冇限(因為你數不清有多少有錢玩家買gash點)+(你不知有多少外掛..掛金買仙玉)
係一個冇限的供應上升加升需求上升, 便令到仙云價格急升

eg: 還記得當時的原寵嗎? 什麼原寵都大約1金 因為當時供應有限, 需求又多
        但現在呢? 冇2條5字以上的原寵, 你送都味必有人要eg 435x  x432 42x3 等等..
這意味著  需求下降,  供應上升 導至價格下降

所以, 要仙玉價格下降很簡單, 只要需求下降便可以
因為需求下降, 但仙玉存貨多, 這會出現超額供應的出現, 那時候廠商必以平價
出售的銷售方法, 以保金錢的損失

可是, 提提你們一點 仙玉的需求上升是因為遊戲吸引玩家, 才出現稀少性
若遊戲不吸引, 仙玉便沒有存在的價值, 那時需求便自然下降, 仙玉價格都同時下降
-------------------------------------------------------------------------------------------------
正所謂事出必有因(價格高漲係有原因的)
睇下你用咩角度睇
夠竟仙玉價值上漲是好事還是壞事呢? 要自己好好想想=]
每人都有唔同的答案, 不要話別人不對呵                                                

by 經濟學家( <--依個玩玩..不要見怪) 為將 魔劍
已有 1 人評分威望 收起 理由
紅豆湯丸*QQ + 10 精品文章

總評分:  威望 + 10   查看全部評分

又一出PO啊魔劍兄佩服佩服~
仙玉愈來愈高價
看來都要大量收購作投資之用了

以上的文章都係維護緊冇野做打出黎=-=
唔鐘意唔好見怪...因為太太太悶...

看來都要大量收購作投資之用了

很有生意頭腦, 冇錯! 儲備大批仙玉是能夠 搵番一不

想股票的原理一樣 低價買入高價賣出
但要看準時機. 否則....嘿嘿

唉....想當年d原寵1金幾隻...e家5銀都有.....慘........./囧\"

你e個原理係~係假設其他情況不變既時候先會係完全正確~
但基於可變因數太多~所以真實既情況未必係咁~
例如仙玉既價格~有可能係其他玩家抄上去的價~佢用一部份既仙玉抄上去~
知後放出手頭上大部份既仙玉~以賺取利潤~
而亦都有可能係某玩家太有錢~將仙玉價抄高~用以獨佔仙玉市場等等..

唉....想當年d原寵1金幾隻...e家5銀都有.....慘........./囧\"

唔好理之前啦...希望係前面=]
想當年香港 大哥大成萬金銀一部
依家...送都唔知有冇人要..

需求唔同左..人要進步..+下個個都要3條5以上的寵=] 好事黎
game簡直係社會的縮影

讀過ECON玩ONLINE GAME係會有利D~
我玩赤壁,在相方玩的時間差唔多的情況下,我只需用200蚊就可以同用了700蚊的人睇齊~全因為我學過ECON

咁又係 都係外掛-_-
以前一隻原寵 點止幾銀..
唉-0-

唔知你係唔係我家族個魔劍呢-_-
為將 馭劍o痕

笑傲無雙

我都學緊econ
對玩game真係好有用

你e個原理係~係假設其他情況不變既時候先會係完全正確~
例如仙玉既價格~有可能係其他玩家抄上去的價~佢用一部份既仙玉抄上去~
知後放出手頭上大部份既仙玉~以賺取利潤~
而亦都有可能係某玩家太有錢~將仙玉價抄高~用以獨佔仙玉市場等等..

你的講法我都好同意, 但係我講果個係最基本的定義, 冇我果個定義帶出, 更多複雜的原理都徒然無用
但基於可變因數太多~所以真實既情況未必係咁~  <---絕對同意你的講法

知後放出手頭上大部份既仙玉~以賺取利潤~ <----咁抄法..都要有人接貨先得, 有人接/多人接即需求的上升   有人抄價上去.都要有供給

唔知你係唔係我家族個魔劍呢-_-
為將 馭劍o痕

為將有好多個魔劍咩=-=?

本人流雲山莊魔劍, 是也

原帖由 matiki558 於 2009-4-9 01:07 AM 發表

為將有好多個魔劍咩=-=?

本人流雲山莊魔劍, 是也

哇嘰嘰嘰=3="
無認錯= =v
估唔到魔劍兄你讀ECON-_-"
小弟流雲山莊 終日無所事事 馭劍o痕是也-_-

哇嘰嘰嘰=3="
無認錯= =v
估唔到魔劍兄你讀ECON-_-"
小弟流雲山莊 終日無所事事 馭劍o痕是也-_-

叫做讀過下..唔精,不過吹得2野=-=
簡單原理咪發表下..不竟冇game玩..悶死-,-

馭劍o痕 有冇睇果個咩給奇門的信果個..岩岩寫的..睇下.
又係無聊之作

原帖由 matiki558 於 2009-4-9 01:05 AM 發表

你的講法我都好同意, 但係我講果個係最基本的定義, 冇我果個定義帶出, 更多複雜的原理都徒然無用

其實好簡單-.-只要佢自己賣同自己買就得~
例如佢賣分幾個價~90~80~70~60~
知後自己買返60~70~80~咁代表其他玩家最低都要80先買到仙玉~當然e個過程無可能係3-4個字內完成~係需要時間的
然知後其他玩家看到~仙玉成80都有人收~佢地都會照擺80~(玩家心態:唔通有錢唔賺平放咩)
再知後收仙玉既玩家~見到要80先收到~
又咁多人收(可能係抄價者不斷自己收~自己放~令公頻出現交易訊息)~又急用~又會加入左e個行列~收左用住先~
咁果只要抄價者佢仲係接住果價~仙玉無形中就會慢慢上升
當然e d野係要有錢人士先做到~

樓主好似係讀ECON  但你講少一個POINT
你泛略左外掛佬  係外佬令到遊戲幣數量多左-.- 搞到通漲
就好似民國咁 D軍人係咁印錢 搞到D錢既價值下降-.-

其實好簡單-.-只要佢自己賣同自己買就得~
例如佢賣分幾個價~90~80~70~60~
知後自己買返60~70~80~咁代表其他玩家最低都要80先買到仙玉~當然e個過程無可能係3-4個字內完成~係需要時間的
然知後其他玩家看到~仙玉成80都有人收~佢地都會照擺80~(玩家心態:唔通有錢唔賺平放咩)
再知後收仙玉既玩家~見到要80先收到~
又咁多人收(可能係抄價者不斷自己收~自己放~令公頻出現交易訊息)~又急用~又會加入左e個行列~收左用住先~
咁果只要抄價者佢仲係接住果價~仙玉無形中就會慢慢上升
當然e d野係要有錢人士先做到~

你好似好精咁wo^^
但一切都離不開需求供應原理
就算你個價點抄都好 都要有人接貨同入貨  要有人提供第一手的仙玉先得 第一手仙玉點都係要買gash先可以換番黎
(如果gm冇濫用職權 胡亂製造仙玉)

我冇話你說法是錯, 但我想重新一點..這些都離不開需求同供應依2條線

不妨大家討論落去^^ 可能大家都會搵到1 d仙玉價格上漲的新解釋

我覺得代理與幣商多多少少有d關係

樓主好似係讀ECON  但你講少一個POINT
你泛略左外掛佬  係外佬令到遊戲幣數量多左-.- 搞到通漲
就好似民國咁 D軍人係咁印錢 搞到D錢既價值下降-.-

冇錯, 好同意你的講法

不過 外掛佬令到遊戲幣數量多左 太多只影響某物品的價格
eg 原寵  原寵的常見 + 遊戲幣多左勁多, 最後導致價格的下降

不過~不竟仙玉第一手得的資源.一定是來是gash點(如果gm冇濫用職權, 胡亂製做仙玉)

嗯嗯~簡單既需求原理~隻隻game都用得著~大家了解下吧=]
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 12:37 PM , Processed in 0.035832 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存