2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 爬蟲天下 分享+問題一大堆
返回列表 發新帖 回覆
go

分享+問題一大堆 [複製鏈接]

小弟上星期決定左買龜養(其實唔係好急咁決定..只係本來會考後先買)
但係只係去街市D鋪頭買..並唔知係咩品種果D黎-_-
買左番黎..正常我都知D龜會驚,,
去到呢家..D龜都好似唔係太食野..(又係間野到買既一盒盒龜糧
但係D龜好得意..雖然呢排好多事煩..都令我輕鬆左唔小^^

希望呢到各位師兄可以解答到我啦^_^

1.幾耐換一次水..大家換水既時候..會將D'仔仔女女'放係邊架-0-
2.有冇話咩龜糧好D,差D架!?
3.駛唔駛比下其他野食黎[喂]D龜??
4.如果家中環境真係難以提供日射..可以有咩野補救..
5.如果呢家D龜唔肯食野可以點做?

咩品種-_-?

咁既環境0k嗎??

希望各位可以解答我既問題..同埋D龜仔快D適應好新既屋企啦=)
如有需要..可以提供多些照片幫助解答的@@唔該晒

紅耳龜黎,放多d水啦-.-等佢地有得游下丫ma
已有 1 人評分Good 收起 理由
唯愛♥樂' + 1 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  Good + 1   查看全部評分

活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

1.幾耐換一次水..大家換水既時候..會將D'仔仔女女'放係邊架-0-
A:最好日日換,不過最好唔好用水喉水,唔係好易有皮膚病,建議用凍滾水(洗緊果陣是是放去洗手盆附近)

A:10蚊3~4包果D龜糧勁差,想隻龜健康建議最好用ZooMed

3.駛唔駛比下其他野食黎[喂]D龜??
A:間唔中可以比魚仔、豐年蝦果D野佢地食

4.如果家中環境真係難以提供日射..可以有咩野補救..
A:買UVB太陽燈

5.如果呢家D龜唔肯食野可以點做?
A:要睇返咩原因,未適應,有病都有可能唔食野, 如果唔係因為病而唔食野可以買食慾增進劑

你隻龜係紅耳龜...香港俗稱巴西龜...係香港市面最常見既龜之一
唯愛♥樂' + 3 thx

總評分:  Good + 3   查看全部評分

寵物大使 十週年勳章(賀詞)

wa 一次過養4隻咁多- -
d水位放以高小小一格手指至兩格手指都得
唯愛♥樂' + 1 感謝分享!

總評分:  Good + 1   查看全部評分

原帖由 封之介 於 2009-4-22 01:43 AM 發表
A:最好日日換,不過最好唔好用水喉水,唔係好易有皮膚病,建議用凍滾水(洗緊果陣是是放去洗手盆附近)

A:10蚊3~4包果D龜 ...

咁uvb太陽燈同你講果隻龜糧大概幾錢到..?
去邊到買最抵@@?
大家都話唔夠水..放1cm高既水夠未@@?

原帖由 Sai* 於 2009-4-22 01:27 AM 發表
紅耳龜黎,放多d水啦-.-等佢地有得游下丫ma

真係要咁多的@@?

原帖由 ×簡︻單愛∞ 於 2009-4-22 02:42 AM 發表
wa 一次過養4隻咁多- -
d水位放以高小小一格手指至兩格手指都得

會唔會太多xd
我唔知應該放幾多水先岩-_-
個老細又話1寸水..可能我放得太小了= =

p.s. 點解d龜成日1隻搭一隻-,-會唔會有咩事架-0-

D水應該高過龜殼1~2cm到差唔多,
一隻搭一隻唔係有事~_~好多龜都鐘意咁,可能咁樣係連繫感情掛

原帖由 唯愛♥樂' 於 2009-4-22 01:11 PM 發表
咁uvb太陽燈同你講果隻龜糧大概幾錢到..?
去邊到買最抵@@?

其實水龜可以唔洗uvb 燈.....你買1個40-60w 射膽都ok  點解? (我pm左個網比你睇)
另外,uvb燈要同熱點一齊先有用..  
水龜用5.0 uvb就夠 大約100-150內(Exo Terra 計,zoomed可能再貴d)

十週年勳章(賀詞)

回復 3# 封之介 的帖子

今日見到$10 4包蝦乾...有d心動想買比d龜做零食

樓主可以+水到5cm 左右到...
記得養水啊..

原帖由 torlay 於 2009-4-22 04:51 PM 發表
今日見到$10 4包蝦乾...有d心動想買比d龜做零食

樓主可以+水到5cm 左右到...
記得養水啊..

但係我呢家d龜仔好細隻..
駛唔駛咁多@@
佢地會飄黎飄去架喎@@

原帖由 KL`﹏‧ 於 2009-4-22 04:27 PM 發表

其實水龜可以唔洗uvb 燈.....你買1個40-60w 射膽都ok  點解? (我pm左個網比你睇)
另外,uvb燈要同熱點一齊先有用..  
水龜用5.0 uvb就夠 大約100-150內(Exo Terra 計,zoomed可能再貴d)

姐係只用UVA既燈都OK??
其實呢D有冇光管版本架-,-
因為我個箱上面可以有光管..

原帖由 ~魚蛋仔~ 於 2009-4-22 01:19 PM 發表
D水應該高過龜殼1~2cm到差唔多,
一隻搭一隻唔係有事~_~好多龜都鐘意咁,可能咁樣係連繫感情掛

因為本人係一個養龜新手..太多野都唔識..

p.s如果大家唔介意..可以pm個msn比我..教下我架xd

今日4隻龜入面..得1隻叫做精精神神..
換水..幫佢地換位既時候都係得果隻會抓下我..
其他3隻縮埋晒..好唔精神..
有一隻仲好似病左咁..個尾果到無啦啦有D白色既野..(1粒到
之後甩左..好驚佢地有事..

十週年勳章(賀詞)

全缸藥浴吧...
買龜精靈..
落1滴落水...你個缸可以落1--2cm高既水..
日日換水..
維持3--4日
有病既會出現好轉...

原帖由 唯愛♥樂' 於 2009-4-22 09:30 PM 發表
姐係只用UVA既燈都OK??
其實呢D有冇光管版本架-,-
因為我個箱上面可以有光管..

好似得uvb先有光管.....其實唔洗用光管...你買一個夾燈/燈座 之後放個膽就得  但係要睇番個夾燈/燈座 最高負荷係幾w

呢家做唔到光比佢呀/_\
佢地都好累咁-_-
咁日仲以為2隻死左..好彩放佢落水..最後都醒番= =
訓左覺好似死左咁

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

回復 14# 唯愛♥樂' 的帖子

最好影下相啦
但係睇黎你唔夠乾淨搞到班龜龜病左啦

用凍滾水養住班龜龜先啦.引佢地食野
餵下一格格既紅蟲試下

同埋藥浴班龜龜吧..4隻都要啦..3隻有事的話

but可能係成長脫皮 唔知係病定乜..你影下相啦 可以的話

2KF足球隊

1.見到樓主張相, 應該係用兜養吧,

換水既時候, 最好準備另一個/一D器皿(其高度要高過隻龜能夠爬到既高度)

係每次餵食後+排便後應該就要換水, 如果d水唔係太過混濁都唔係好洗換,

小弟就咁既, 如果d龜無食野又無屎屙, 果d水 我大概4日左右先換,

因為成日換水唔係咁好, 水入面因時間有一定程度既養分累積,

如果成日換呢種養分可能會無, 同埋經常換水打擾到d龜,令佢地受驚都唔係咁好

2. 有, 街市$10幾包果D, 難聽D講句係垃圾, 成分不明, 而且果D糧蛋白質都幾高, 高期食用好易變肥龜, 對身體唔係太好

介紹樓主貴少少買番支zoomed龜糧, 相比起街市果d只係貴少少,

但品質方面真係有天地之別, 大概$20蚊有交易細支裝

3.得閒比龜食下唔同既食物, 可以比佢地吸收到多方面既營養

一星期可以比2~3次活餌佢地 (eg:魚仔, 蝦仔, 唔建議餵紅蟲...好多細菌, 即使冷藏的都係)

間中都可以餵下菜葉, 可以餵多少少, 比佢地清淡一下

亦可以試, 蘋果/香蕉/火龍果(但唔好餵太多水果, 龜吸收有果糖過多都唔好)

4.可以去買支UVB燈

5.比D耐性吧, 新龜仔多數需要一段時間去adjust番,

如果你想佢地快D開口, 可以試下買D豐年蝦, 餵佢地既時候, 唔好望佢地...

希望小弟既答覆可以幫到您啦~

原帖由 唯愛♥樂' 於 2009-4-22 09:32 PM 發表
今日4隻龜入面..得1隻叫做精精神神..
換水..幫佢地換位既時候都係得果隻會抓下我..
其他3隻縮埋晒..好唔精神..
有一隻仲好似病左咁..個尾果到無啦啦有D白色既野..(1粒到
之後甩左..好驚佢地有事..

可能係龜販果度D惡劣環境搞到D龜仔身體差晒,

咁呢個時候樓主就要比D心機去打理佢地啦, 因為龜BB到左呢D情況係比搞難搞,

有白點病, 可以試下用龜精靈/優碘, 比龜仔乾身之後再查上身,

幻龜乾身大概2~3小時好了, 得閒要比佢地曬下太陽 (陽光對佢地黎講係強身健體既補品)

唯愛♥樂' + 3 感謝分享!

總評分:  Good + 3   查看全部評分

原帖由 happycyk 於 2009-4-25 02:40 AM 發表
1.見到樓主張相, 應該係用兜養吧,

換水既時候, 最好準備另一個/一D器皿(其高度要高過隻龜能夠爬到既高度)

係每次餵食後+排便後應該就要換水, 如果d水唔係太過混濁都唔係好洗換,

小弟就咁既, 如果d龜無食野 ...

唔該晒..有時d石頭上面點解有d白色既野..唔係硬的..唔通有事??
陣間去買d靚糧先..燈係邊買好
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-16 09:32 AM , Processed in 0.041198 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存