2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 電腦硬件及砌機交流 小小問題 更新 .. (補上GPU-Z圖)
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 流浪者◆〞
go

小小問題 更新 .. (補上GPU-Z圖) [複製鏈接]

原帖由 flyflyfly 於 2009-4-22 11:06 PM 發表
hand機唔一定係你張display既問題 最有可能係你部電腦1"多垃圾  2:RAM有問題

我咁寫都有錯  錯係邊呢=.=

原帖由 hoho168 於 2009-4-24 04:55 PM 發表

我在意佢張卡溫度
樓主你睇cpu 用cpu-z
display 可用gpu-z 來睇

係咁互串幫唔到樓主解決問題

WAIT .. dl gpu-z先 ..

唔知點解用唔附件-.-

2600xt 呢張麻煩野,i未load 都56度
1 清塵
2 加大display風扇轉速(希望唔係果d靜音版)

原帖由 hoho168 於 2009-4-24 07:12 PM 發表
2600xt 呢張麻煩野,i未load 都56度
1 清塵
2 加大display風扇轉速(希望唔係果d靜音版)

2 可以點加 ..

即係我無講錯啦  hand  lag 唔會關加display事  只會係佢windows問題  太熱 垃圾多  ram問題   唔好再話我啦  都係想幫人ja

原帖由 流浪者◆〞 於 2009-4-24 07:29 PM 發表

2 可以點加 ..

用ati既overclock加 佢個軟件有得set既

原帖由 流浪者◆〞 於 2009-4-24 07:29 PM 發表

2 可以點加 ..

可能太大塵
同埋你係咪一入game即hang?一時又冇hang...hang開有條路(我個fd都係咁...一樣一樣咁試...原來係火牛/底版老化...)

原帖由 DJ~Kenny! 於 2009-4-24 07:43 PM 發表

可能太大塵
同埋你係咪一入game即hang?一時又冇hang...hang開有條路(我個fd都係咁...一樣一樣咁試...原來係火牛/底版老化...)

玩一陣就hand .. 同你個fd差唔多 ..

原帖由 flyflyfly 於 2009-4-24 07:38 PM 發表

用ati既overclock加 佢個軟件有得set既

可唔可以詳細d講下 .. 唔該

原帖由 flyflyfly 於 2009-4-24 06:10 PM 發表
算啦  佢地係係到搵食既  都唔係幫人既  我點搵人笨呢?  我有收人錢嗎??????  你地唔同lo  幫人=收錢

你咁ga料想收$= ="

原帖由 流浪者◆〞 於 2009-4-24 07:47 PM 發表

可唔可以詳細d講下 .. 唔該

去ATI古到download overclock個程式  or  你係卓面見右下見唔見到有ATI呢個野  用私人模式入去教番都得 一陣比泗資料你

RivaTuner不但能適當的超頻顯示卡以達到提升效能的需求,
甚至還可以修改顯示卡驅動程式而將中低階顯示卡直接變成數萬元的高階繪圖卡!
RivaTuner是一套功能強大的顯示卡最佳化工具軟體。
在安裝完RivaTuner之後,程式就會自動偵測顯示卡與螢幕的規格種類,
基於產品分層的因素,
ATI與nVidia這兩大顯示晶片廠商大部分中低階顯示卡的運作頻率其實都設定的很保守,
說的明白一點就是可以超頻的幅度都不小 。

Download:http://www.softpedia.com/get/Tweak/Video-Tweak/RivaTuner.shtml
用呢個都可以教到

1.先做個小測試, 打機一段時間候, 打開機箱, 用手感受一吓display card的溫度, 特別是沒有散熱片及風扇的黑色chipset, (做之前, 先洗手, 不要留有水份或油份在手上, 小心唔好比機箱及零件割傷), 如果覺得太熱, 出去電腦商場那些有賣超頻零件的鋪頭買幾粒散熱片, 好平, 幾蚊粒, 然後貼在太熱的chipset上, 記著, 貼前要留意貼後會不會阻住隔離的card.

2.熄機, 取出display card, 把card上的塵掃走.

3.把機箱裡的塵吸走, 就算不是風扇上的塵都要, 機箱內的塵會阻住散熱.

4.如情況許可, 如夏天打機時有開冷氣, 不妨打開機箱, 但不宜加太多風扇, 除非你唔怕嘈.

5.如情況許可, 把隔離的其他card, 移過一條槽, 讓有較多散熱空間, 也可以防止其他的card熱力互相影響

6.有一些風扇是安裝在插槽上, 你可以安裝一把在display card隔離, 尊門服侍display card

加大風扇轉速 係CCC到加 唔係張張都得 誰教人誰害人 樓主自己用眼睛睇 唔評論啦!
講多無謂 比圖你睇吧 說真的 2600XT 幾多度算正常 我唔知 但係是65NM產品
面積比55NM大 發熱量都高D 未LOAD 56度其實 我覺得唔算高 更高的大有人在
例子咪我囉0.0" 我用4350 (靜音版) FOR廳睇高清 岩岩開機已6X度 最高試過冬天79度 係冬天呀!
其實未必係溫度 可以試下從其他方面諗 可能火牛老化都未定 咩牌子牛 幾多W數 同埋有時火牛供電唔穩 都會突然熄機<--唔知你有無呢個問題

跟住禁

跟住禁

如果開唔出呢個 跟下面張圖 我張靜音版 無風扇 所以無左最低果個風扇轉速 但係係2個度錶下面的.

如果開唔出呢個 跟下面張圖 我張靜音版 無風扇 所以無左最低果個風扇轉速 但係係2個度錶下面的.

跟住禁就OK

跟住禁就OK

原帖由 金毛特工 於 2009-4-24 09:11 PM 發表
加大風扇轉速 係CCC到加 唔係張張都得 誰教人誰害人 樓主自己用眼睛睇 唔評論啦!
講多無謂 比圖你睇吧 說真的 2600XT 幾多度算正常 我唔知 但係是65NM產品
面積比55NM大 發熱量都高D 未LOAD 56度其實 我覺得唔算高 ...

你要攪事就攪啦反正我都講左佢要既野 幫到佢邊個幫都一樣啦 係想佢明白  電腦有事唔一定係硬件問題 好多時都係因為小小野  唔使用咁多錢攪番好部機ja
已有 1 人評分Good 收起 理由
流浪者◆〞 + 1 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  Good + 1   查看全部評分

原帖由 flyflyfly 於 2009-4-24 09:15 PM 發表

你要攪事就攪啦反正我都講左佢要既野 幫到佢邊個幫都一樣啦 係想佢明白  電腦有事唔一定係硬件問題 好多時都係因為小小野  唔使用咁多錢攪番好部機ja

要教既我都教晒 幫唔幫到 唔係我講就有用
已有 1 人評分Good 收起 理由
流浪者◆〞 + 1 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  Good + 1   查看全部評分

唔該晒你地先 ..
依家試試先

原帖由 flyflyfly 於 2009-4-24 02:58 PM 發表

睇到有人話正常 咁你果粒U都....   你可以去yahoo打你粒u係咩睇下人地果粒既溫度啦 有咩可能唔打機會4x...  我粒amd咁弱唔打機都係18-20度咁你粒咪...     一句講晒  唔好做水魚啦  用幾帆蚊買支散熱 ...

我果粒Q66~原裝HS唔打機~ 47度~ 膠論連篇~
我仲「自動超頻」到1.6GHz 添~ 等我陣間入bios「唔加電壓」「自動降頻」到3GHz先..........

原帖由 flyflyfly 於 2009-4-24 08:53 PM 發表
RivaTuner不但能適當的超頻顯示卡以達到提升效能的需求,
甚至還可以修改顯示卡驅動程式而將中低階顯示卡直接變成數萬元的高階繪圖卡!
RivaTuner是一套功能強大的顯示卡最佳化工具軟體。
在安裝完RivaTuner之後, ...

d資料你直接俾條link佢~ 唔洗 copy 出黎~ 仲有記得打轉貼~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 04:03 PM , Processed in 0.050975 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存