2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 會考生交流區 會考自修生乖乖女請同事飲茶後跳樓
返回列表 發新帖 回覆
go

會考自修生乖乖女請同事飲茶後跳樓 [複製鏈接]

會考自修生乖乖女請同事飲茶後跳樓 會 考 自 修 生   遺 書 提 及 學 業
乖 乖 女 請 同 事 飲 茶 後 跳 樓

【 本 報 訊 】 一 名 會 考 女 自 修 生 昨 日 在 葵 青 工 作 地 點 跳 樓 自 殺 身 亡 。 女 事 主 任 職 一 間 電 器 代 理 公 司 的 客 戶 服 務 員 , 昨 日 向 公 司 請 假 半 天 參 加 會 考 數 學 科 考 試 , 她 下 午 返 回 公 司 後 , 突 然 請 十 多 名 同 事 飲 下 午 茶 , 之 後 走 上 大 廈 天 台 一 躍 而 下 , 當 場 死 亡 。 警 方 事 後 撿 獲 死 者 遺 書 , 據 說 內 容 也 提 及 學 業 問 題 , 懷 疑 她 擔 心 會 考 成 績 , 又 因 工 作 不 開 心 而 自 殺 。
記 者 : 吳 國 威   李 偉 民

女 死 者 姓 甘 ( 23 歲 ) , 家 有 父 母 和 一 姊 一 妹 , 父 親 為 的 士 司 機 。 據 知 , 甘 女 有 一 要 好 男 友 , 她 在 勝 耀 街 8 號 信 興 中 心 18 樓 的 信 興 電 器 服 務 中 心 有 限 公 司 任 職 客 戶 服 務 員 , 負 責 接 聽 客 戶 電 話 , 安 排 有 關 維 修 事 宜 。

警 員 用 帳 篷 遮 擋 跳 樓 女 子 的 屍 體 。
李 偉 民 攝

死 者 父 親 趕 抵 協 助 警 方 調 查 。

突 然 情 緒 激 動 離 崗 位
消 息 稱 , 甘 女 在 該 公 司 任 職 已 一 年 餘 , 為 人 上 進 , 今 年 以 自 修 生 名 義 報 考 中 學 會 考 。 昨 日 是 會 考 數 學 科 考 試 日 , 她 早 前 已 向 公 司 請 假 半 天 應 考 , 至 下 午 返 回 公 司 繼 續 上 班 。 她 一 名 女 同 事 透 露 : 「 見 到 佢 仲 好 地 地 , 又 主 動 叫 外 賣 返 公 司 , 請 十 幾 個 同 事 飲 下 午 茶 。 」 也 有 女 同 事 形 容 甘 女 樣 貌 娟 好 , 指 她 請 完 大 家 飲 下 午 茶 並 無 異 樣 , 但 過 了 一 段 時 間 突 然 情 緒 有 些 激 動 , 離 開 崗 位 。

至 下 午 3 時 30 分 , 甘 女 被 發 現 從 23 樓 天 台 墮 下 , 倒 在 馬 路 迴 旋 處 當 場 肝 腦 塗 地 , 一 隻 鞋 飛 脫 , 警 方 和 救 護 員 接 報 到 場 , 證 實 她 已 死 亡 ; 由 於 甘 女 身 穿 信 興 外 套 , 警 員 登 樓 調 查 , 隨 後 通 知 其 家 人 趕 來 , 她 的 父 母 傷 心 落 淚 , 姊 妹 和 一 些 好 友 趕 抵 協 助 。 警 方 事 後 撿 獲 甘 女 遺 書 , 內 容 表 示 對 不 起 家 人 , 又 提 及 一 些 學 業 與 工 作 壓 力 等 。
警 方 向 甘 女 家 人 了 解 , 指 她 沒 有 感 情 和 金 錢 困 擾 , 但 她 曾 透 露 與 同 事 不 融 洽 , 懷 疑 今 次 事 件 是 她 數 學 考 試 表 現 欠 理 想 , 加 上 工 作 問 題 而 輕 生 , 稍 後 屍 體 被 移 送 殮 房 。 甘 女 同 事 下 班 後 , 部 份 人 曾 在 現 場 拜 祭 , 也 有 附 近 公 司 職 員 在 場 燒 冥 鏹 致 意 。
社 署 總 臨 床 心 理 學 者 劉 家 祖 稱 , 會 考 自 修 生 會 比 正 常 讀 書 的 會 考 生 壓 力 大 , 因 要 面 對 工 作 問 題 , 還 有 過 去 考 試 失 敗 的 陰 影 等 , 當 在 考 試 失 敗 時 發 現 自 己 萌 輕 生 之 念 , 便 不 應 繼 續 上 班 , 需 立 即 求 助 渲 洩 壓 力 。
理 工 大 學 應 用 社 會 科 學 系 講 師 崔 日 雄 謂 , 會 考 自 修 生 要 及 早 準 備 不 同 出 路 , 避 免 一 旦 再 失 敗 便 走 入 死 胡 同 。

附冷血照片:

已有 1 人評分Good 收起 理由
倩澄 + 1 抵咩撚死..你先係應該死個位"

總評分:  Good + 1   查看全部評分

簽名被屏蔽

請同事飲茶-.-
個同事一定好重要定-.-.-

十週年勳章(賀詞)

樓主開post黎博小???
仲有你特登開個咁既名既acc出黎...咩意思先
尊重下死者好wor你...

回復 4# 天人乂 的帖子

條友個個大壇都開左同名分身a.a

十週年勳章(賀詞)

都未考晒就跳???

幾時之前架呢則新聞

十週年勳章(賀詞)

原帖由 於 2009-4-28 05:52 PM 發表
條友個個大壇都開左同名分身a.a

咁睇黎佢真係博小定係想出位~
出位去高x啦  佢會一夜成名~

原帖由 抵撚死 於 2009-4-28 05:19 PM 發表
會考自修生乖乖女請同事飲茶後跳樓 會 考 自 修 生   遺 書 提 及 學 業
乖 乖 女 請 同 事 飲 茶 後 跳 樓

【 本 報 訊 】 一 名 會 考 女 自 修 生 昨 日 在 葵 青 工 作 地 點 跳 樓 自 殺 身 亡 。 女 事  ...

抵咩撚死? 我琴日考完Maths番黎2kf見有答案想對下
點知淨係對左一兩題, 我都想死左去!!!

唉...讀咁撚耐書讀乜春...尊重死者都唔識.
你ed人先應該死左去-.-

福佳始終有你 樓主就係

你有壓力 我有壓力 人人都有壓力
勸大家會考同時  識得放鬆去玩都係致勝關鍵XD

會考仲要放鬆去玩...仲點致勝...

原帖由 風塵無悔 於 2009-4-29 11:52 PM 發表
會考仲要放鬆去玩...仲點致勝...

玩包含住打機、睇電視、上網,但前提係有節制地去玩,可能係15分鐘,可能30分鐘,可能一粒鐘,視乎需要
始終,人既集中力無可能可以keep 住24小時,你15分鐘之前讀左既野,再隔多隔一陣,記得幾多?

如果你係咁對住本書讀讀讀,個腦塞住哂心情又超緊張,估下考試最後會點?

怕自己愈玩愈耐唔去玩都得,訓教、食野、傾電話,識得去休息對於考試黎講係非常必要。
比太大壓力自己影響既唔再係成績,連個正常心理都影響埋,非常囧!

少少野就跳樓 真係....唉....少少錯折都要去死

我覺得好慘/__\
考得5好 下次再考過囉..
輕生就咩都冇><

輕生完唔知去邊呢-0-
耶穌唔要佢=0=

原帖由 ☆傑少☆ 於 2009-4-30 12:55 PM 發表
輕生完唔知去邊呢-0-
耶穌唔要佢=0=

唉...5做都做左了..
希望佢係另一個世界會諗通得...
好好地過另一個世界既生活..
也許我地都應該看下身邊既會考生 朋友仔/同學..有冇咁既情緒問題..作出幫助!

其實我都覺得有d抵死,大家罵我前睇埋先
我諗佢係將學業睇得比任何野都要重要先至會萌生輕生既念頭
但係考完又洗唔洗咁灰呢,一日未派卷,一日都未知結果,我會考都預左自己去到盡得2-3分,唔通我又要去死???
父母養左我咁多年,唔通我因為一個會考就去死,唔報養育之恩?
會考真係咁重要?衰左真係值得你死?升唔到中七,冇得入大學,冇得做份人工高,福利好既工就諗住去死???
會考唔合格唔可以日子過得開心d???
我自問我係好樂觀既人,會考衰左我會邊做野邊進修,養屋企人。
每年都因為有學生因為學習壓力大自殺,當中不乏本身讀緊名校既人,外來因素加重佢地既壓力,搞到佢地喘氣。如果睇緊我回應既人當中有人係父母,唔該唔好再比咁大壓佢地。
唔係,佢地就會係下一個!!
好啦,我廢話講到呢到,要罵我既即管罵啦。我講得出都預左比人插。

樓上我唔會插你,因為曾經我都有咁諗過,以下係在下一D小見解

會考重唔重要我諗個個考生都會好清楚
其實,無論你到老仍然都會有人問你會考囉幾多分,
黎個分相對黎講算係已經標籤一個人既學業同品行
嗯?關品行屁事?無錯,因為愈落得低分既人,D人就會覺得你份人愈差
舉個例,考試囉0分,我理得你有冇讀書,D人就話你無讀書
唔好話人,其實周街搵幾個父母都係咁諗

只係點解會有人覺得考試會比生命更加重要?
我估通常都係工作上面既壓力

點解一個廿幾歲既女仔仲要出黎考會考?
點解一個廿幾歲既可以連諗都唔洗諗就跳樓?
點解一個廿幾歲明明已經有常識既女仔,連細路仔都知生命無價既道理走去跳樓?

唔係佢無知,而係根本成個社會工作環境令到佢無時間停一停,諗一諗
當佢面對左黎個社會之後,佢先發覺原來一張文憑,一張見得人既成績表比佢
預想之中唔簡單
所以,四周圍既壓力令到佢抱住必死既心態要考多次會考(歎)

對我黎講,廿幾歲仲出黎考會考既人,應該後侮當年少年無知
所以先比咁大壓力自己~最令人可悲既係,佢身邊既人無人知佢壓力究竟又幾大

樓上樂觀係好事,至少你仲有理智分得清咩叫重要咩叫次要
成績有幾差都好,只要唔危害做傷天害理既野,至少一定有人會認同你既存在
無論你有冇讀書都好,坐得係個試場上面,都要囉起枝筆,寫得又咁多得咁多
你唔寫既話,個MARKER就會賺多25蚊雞囧

寫到花曬累死個Marker!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-3 03:36 PM , Processed in 0.038315 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存