2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 尋仙Online 這是一個版主洽當的行為嗎?
返回列表 發新帖 回覆
樓主: tt1098e
go

[其他] 這是一個版主洽當的行為嗎? [複製鏈接]

原帖由 tt1098e 於 2009-4-29 04:39 PM 發表

由我玩呢隻 game 既第1日
基本上無同 2kf or 紅豆有任何接觸
借勢發難? 為咩?

我說過,這件事對大家來說是好事
但能代表這就是對的了嗎??

如果現在香港警方去把李+x先生的錢充公,然後讓全香港市民平分 ...

我真係好想知道
呢件事有乜野「不對」的地方
請解釋

我既論點已在上一個POST講左
而家再補充

尊唔尊重係個人觀點問題
要舉例就係好似近年的「種族歧視條例」
「西人」「鬼佬」「呀差」會納入語言歧視之一
但以上詞彙尊不尊重並不是由「香港人」來決定,因為我地係「講者」
尊不尊重的問題在於「聽者」的感受

你又唔係GAMANIA,需要你去判決尊不尊重的問題嗎?

紅豆的出發點都只是想為會員提供消息而已..-.-
p.s 我倒想回到古代體驗一下重男輕女的感覺..囧

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 tt1098e 於 2009-4-29 04:34 PM 發表

請你定義一下甚麼叫「公開」

首先
官方可以唔駛咁快將一連串活動貼上官網
佢一貼左.就遇左有人睇
佢明知之前都有人試過咁樣睇到
都要放上去既話,佢就預左有人爆出黎

其實冇話對與錯既.不過版主確係有點不太成熟

身為該遊戲討論版版主.連自己都力數代理商不是.咁又有咩說服力去吸引其他玩家加入呢?
雖然你唔係打gash工.不過做版主做到要同自己個版唱反調.係咪有點而背道而馳

你一灌作風又好似想[趕客]咁.就用番樓上[恆]版主為例.人地做自貼區版主.會唔會狂插d會員豬扒/電車仔? 但係你唸唸你自己^^

如果佢認係的話.我收聲囉

某程度上我覺得「爛橙」只係一個花名
點解會咁介懷
正如有D亞媽會叫自己個仔做「衰仔」一樣
宜家好似強行搵D野黎話依位區版多D

呀樓主樓主! 你係咪趺親個腦??
POST官方消息上來論壇 就即係偷?@@ 拉佢丫麻
"爆了官方的消息"字眼用了誇張手法去形容 就即係竊取商業資料@@?
咁我岩岩講話 "你係咪趺親個腦"  我中傷你啦!!! 你可以報警拉我 啦!
你會不會有點兒那個....

樓主該理解大眾看事情的角度
大眾亦該理解樓主看事情的角度

原帖由 ap5948 於 2009-4-29 08:05 PM 發表
某程度上我覺得「爛橙」只係一個花名
點解會咁介懷
正如有D亞媽會叫自己個仔做「衰仔」一樣
宜家好似強行搵D野黎話依位區版多D

言之有理...
樓主 若是真係要說紅豆不是...
請找一些比較有力既證據,
PS:我每次開post都係叫爛橙,(但其實根本冇諗住點解要叫)
     只是叫慣了已經

原帖由 壽司-v- 於 2009-4-29 06:17 PM 發表

首先
官方可以唔駛咁快將一連串活動貼上官網
佢一貼左.就遇左有人睇
佢明知之前都有人試過咁樣睇到
都要放上去既話,佢就預左有人爆出黎

我上次出門口,無鎖門,比人偷左野
今次出門口,我又無鎖門
結果又比人偷左野

可能你可以話我唔鎖得門,預左比人偷野
但想問下你
偷人野個個有冇錯?

原帖由 tokyo5324616 於 2009-4-29 10:24 PM 發表

言之有理...
樓主 若是真係要說紅豆不是...
請找一些比較有力既證據,
PS:我每次開post都係叫爛橙,(但其實根本冇諗住點解要叫)
     只是叫慣了已經

以下文章,轉自台灣最大遊戲論壇巴哈姆特
轉載至此,供各位參考
請看完細心思量,別為作謾罵而謾罵
我重申,我本人從來沒對 紅豆 or 義仟分作出任何針對
而且話說,從CB到現在,我們一直在貪狼,也跟太極的義仟紛沒甚麼接觸
發此文,只是覺得,紅豆,以一位版主的身份,加上2kf 作為尋仙的官方論壇,紅豆的此行為並不洽當
不同的位置,就該做不同的事

本文轉載自巴哈姆特站長 sega  2009-02-26 12:17:22

伺服器斷線讓人生氣...我懂!
連線 LAG 讓人生氣...我懂!
遊戲 BUG 一堆讓人生氣...我懂!
外掛橫行讓人生氣...我懂!
遊戲內容差讓人生氣...我懂!

巴哈姆特存在的價值之一就是讓這些聲音可以出來,
我們從來不會去刪除這些批評的文章,
就算是廠商威脅抽廣告預算都在所不惜。

但是,請大家珍惜我們的這個美意,
不讓要一個自由的空間變成語言的暴力天堂。

遇到不平事,歡迎大聲說出來,但是在此要呼籲大家:

1.請不要使用諧音來稱呼遊戲公司
例:黑橘、新斷線。
這是對自己及他人最基本的尊重,不要連這點都做不到。

2.請不要只是罵爛而毫無內容
例:XXX好爛,大家不要玩。
要批評爛,請明確說出哪裏爛、是角色畫得醜? 平衡沒設好? bug沒修好? 還是什麼地方爛,不要一昧的罵爛又講不出哪裏爛,這樣的批評別人看了也不一定能了解。
真的爛,就好好指出爛的地方,讓所有人知道,這樣也才能達到批評的目的。

希望巴哈姆特能真的成為一個自由的言論空間,而不是一個充滿語言暴力的地方 !

--
2009-03-16 補充:不是使用諧音就不會被告!!

近日不時有人問起,從大家詢問的方向中,
發現大家有一些錯誤的觀念,在這邊請大家注意:

本篇不是硬性規定,但希望大家能養成一些正確觀念,
保護自己也保護他人,以免哪天遭受網路刑罰之苦。
網路是一個很好的抒壓管道,卻也因為它的匿名與自由性,
讓大家輕忽了言論的重要性。

在維繫整體秩序下,我們希望提供一個保障玩家聲音的平台。
但請大家千萬要學習為自己的言論負責,
並不是使用諧音就可以免責,就能躲過被告,這絕對是錯誤的觀念,
被告與否是判定在整篇文章是否構成毀謗。

巴哈過去幾年,一直都陸續有接到刑事單位寄發公告請求查閱網友資料,
其中言論毀謗就佔了大宗。
發表言論前,請先停下幾秒,思考自己能否對這篇文章負責,才按下送出。

樓主,
每個國家,每個地方都有不同的文化,
若然你係接受唔到的,不如翻去火星吧……

原帖由 芝士漢堡 於 2009-4-30 10:59 AM 發表
樓主,

難道只有一開口就「吊你老母」「仆街,今日去邊啊」「杏加橙啊,咁x遲ka」
然後閒時就打架,吸毒,搞 sex party
這才叫「香港文化」嗎????

尊重,自由
反對語言暴力
這些東西,我想,是大家都須要的
而不是你所謂的不同地方有不同文化
當那天,這些東西都在香港消失的時候
你能想像嗎?

原帖由 tt1098e 於 2009-4-30 11:04 AM 發表

難道只有一開口就「吊你老母」「仆街,今日去邊啊」「杏加橙啊,咁x遲ka」
然後閒時就打架,吸毒,搞 sex party
這才叫「香港文化」嗎????

尊重,自由
反對語言暴力
這些東西,我想,是大家都須要的
而不 ...

睇黎你有好多不滿及意見,你只發這個post應該唔夠影響力,不如試試以下辦法︰
1)報警
2)遊行
3)絶食
4)離開尋仙版

原帖由 芝士漢堡 於 2009-4-30 11:14 AM 發表

睇黎你有好多不滿及意見,你只發這個post應該唔夠影響力,不如試試以下辦法︰
1)報警
2)遊行
3)絶食
4)離開尋仙版

你可以繼續沉醉你自己的「香港文化」
我可不是聖人
你沉醉你的香港文化關我鳥事
只是這個文發出來,難保沒有人能有一個反思的機會

我不知道你有多大,也不知道你是甚麼人
但我,作為一個80年代的人
回看今天新一代(90)的朋友
很多應該存在的東西,其實都在慢慢失去了

玩過星曲WEB

在這補充下.這不是香港專有文化.係2000fun司空見慣.在其它論譠不多見.

紅豆.妳都有今日啦

都系個句,版主見好shop不要咬注吾放口.人家是這裡樓主.....
操控生剎權任何時間封你.....我領教過紅豆封剎今................

衣個小朋友我在機戰認識的....在止不多講啦.....
紅豆妹妹保重a  

玩過星曲WEB

紅豆姐.在這講声sor......我吾將版主&樓主身份掉轉......

在這只好再講聲對不喜.請原諒...

以后吾好再封剎我

十週年勳章(賀詞)

原帖由 芝士漢堡 於 2009-4-30 10:59 AM 發表
樓主,

我諗應該係你接受唔到
呢個TOPIC 唔岩你睇

自首

我只可以說
在紅豆出帖前
我已經在其官網得知消息
但我的方法只是按按連結就看到
難道我已經在不自覺間犯法

原帖由 QQmom 於 2009-4-30 11:53 AM 發表
在這補充下.這不是香港專有文化.係2000fun司空見慣.在其它論譠不多見.

紅豆.妳都有今日啦

都系個句,版主見好shop不要咬注吾放口.人家是這裡樓主.....
操控生剎權任何時間封你.....我領教過紅豆封剎今........ ...

依位朋友講野都係1999
如果一個版主有封殺過你點解唔去投訴區投訴呢?
之前係聊天版見過人話2000fun官官相衛
又話版主幫版主,版主幫代理講好說話
相反出現一個唔會幫代理講好說話
有話直說加上早前仲會幫會員討回公道既版主就俾人投訴話佢行為不當
咁到底係幫代理講好說話既版主好
定係站係一個會員角度去睇事既版主好呢

睇返件事
話"爆左官網"同埋"痴左線"都只係誇張手法
以正常角度去睇
橘子的確出左一個同以前作風完全唔同既活動去補償我地 (我都未試過係討論區叫爛橙做橘子...)
我諗唔指我地會覺得出奇
版主都只係普通人一個
發現一個咁驚訝既消息唔放出黎俾自己既版友睇真係對唔住自己
我見你話係偷竊商業資料
但可以話佢偷野既就應該只有橘子? 仲有網絡警察?!
既然連橘子本身都無作出任何行動既我地又點可以去評論呢
真係偷竊商業資料我深信橘子一定報警啦

男女會員俾good真係....
我聽聞紅豆係女仔黎
佢淨係俾good女仔應該唔會有私人企圖掛
應該都係鼓勵一下多d女仔自貼者

不過我見大家開始講到香港文化
有d一竹竿打翻一條船既感覺
香港又真係有幾多做你講既野
語言暴力依樣野我又唔見版主有咁做
爛橙一詞就係語言暴力的話
就係過份嚴謹而唔係你所講既自由

唔通你就想版主只係一個保安咁關下post而唔為會員們爭取多一d野?!
又或者好似d代理咁回覆第一句就係親愛的玩家咁咩
版主應該有避免唔講唔做既事
但唔會去到樓主所講咁離譜
如果要合乎樓主既要求
我估2000fun無乜幾多個版主可以留底

p.s. 我係試過俾紅豆一次扣500分既人

玩過星曲WEB

2000fum是1個私人論壇 綱站
所有管理員都有權責.............
做想做的事情......................
今次紅豆用1個幽默的解讀方法處理
我本人可接受......................

解答樓上位發言者......
請你回到學校問下老師點解你寫子吾1999都做吾到高官!!!!!
回學校去投訴區投訴啦 face_l_18:
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 08:00 AM , Processed in 0.039556 second(s), 9 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存