2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 街機遊戲討論版 玩GI 馬機既秘訣及心得
返回列表 發新帖 回覆
go

[攻略] 玩GI 馬機既秘訣及心得 [複製鏈接]

我玩得唔係甘叻請各位多多指敎小弟唔該!!!

想問下各位大大,有咩方法可以令自己張買咭去度邊問都玩到?
又咩辬法可以不死馬籃紅爆頂???   唔該各位!!! 期待高人^^

x 下雨必買    o 好地必買   亼  有霧必馬

G1 winngsire 5場隱藏賽出走條件及出現場次
1. 龍龍開花記念(2000 m, 500/200, 3歲或以上, GI 朝日杯未來錦標之後出現)
- 勝出富士S+最近一場賽事勝出
- 再出走: 最近4場有富士S勝出記錄+最近一場賽事勝出

2. W.S. オークス(2000 m, 600/200, 3歲牝, GI オークス之後出現)
- 勝出 GI 阪神 Juvenile Fillies & GI 櫻花賞
- 再出走: --

3. W.S. ダービー(2000 m, 1000/350, 3歲牡, GI ダービー之後出現)
- 勝出 GI 朝日杯未來錦標+ GI NHK 一哩盃

4. Highway Cup(2400 m, 1500/500, 4歲或以上, GIII 中京記念之後出現)
- 勝出 GI 天皇賞(秋) & GI 有馬記念+最近一場賽事勝出
- 再出走: 最近一場賽事勝出(只限天秋 or 有馬)

5. Silent Classic(2400 m, 2000/400, 3歲, GIII 福島記念之後出現)
- 勝出 GI 皐月賞 & GI ダービー & GI 菊花賞

6. Jackpot Race(2000 m, 1000 + 50 X n /200, 4歲或以上, GII 京都記念之後出現)
- 前一年勝出任何 GI 賽事 & 全季沒有拔卡直到 load 到 Jackpot 為止
- 再出走: 同上
註: n = 玩家出 Jackpot 次數, 例如本季 Jackpot 獎金 1000 cr, 而呢一場 Jackpot 係有玩家出賽而沒有勝出的話, 下一季 Jackpot 獎金將會係 1000+50 X 1=1050 cr, 下一季 Jackpot 係有玩家出而沒有勝出的話, 再下一季 Jackpot 獎金將會係 1000+50 X 2=1100 cr, 如此類推, Jackpot 上限係有得調校, 例如有D係 2000 cr, 有D係 3000 cr, 去到呢D上限就算有玩家出賽而沒有勝出的話, 下一季 Jackpot 都只會係上限個數目, 另外, 如果某一季有玩家勝出 Jackpot 的話, 下一季 Jackpot 將會回到 1000 cr, 之後又係上面提過一樣計算..........

7. 顯彰馬 Race(XXXX 記念, 4歲或以上, 獎金獲得至少 100 cr, 頭馬獎金可調校, 但多數係 1000/1500/2000, 亞軍400 cr)
- 時間制 : 每日出5-6次, 大約隔 3 小時一次, 每次路程 & 馬場會有分別, 以某機舖為例,
11:15 2000 m,
14:15 2400 m,
17:15 1200 m,
20:15 1600 m,
23:15 3200 m,...............

- 固定制式 : 路程機舖可以自行調校, 預設路程為 2000 m, GIII 函館記念之後出現

- 再出走: 隨時可以(有得出的話)
註 : XXXX=玩家卡名
以自己卡名為本月顯彰馬 Race 冠名條件: 上個月(先月)顯彰馬自己某一隻馬最終排名為第1位

G1 winning sire 討論區
大家可以發表一下對馬機既 意見

如果你唔知乜野係W.s. 依家解釋小小

分別有賭馬同養馬,

賭馬

1.馬名
有d馬會o係某d賽事特別容易入q
如:
jackpot的トウカイテイオー 和 エルコンドルパサー,
京都金杯 和 小倉記念的ロサード,
新潟記念的オフサイドトラップ,
朝日杯フューチュリティステークス 和 京成杯2歳s的グラスワンダー
阪神牝馬S 和 マイラーズC的ノースフライト,
桜花賞 和 オークス的ニシノフラワー 和 ベガ
ステイヤーズS的テイエムオペラオー 和 エアダブリン
阪神大賞典 和 天皇賞(春)的メジロマックイーン
秋華賞的ファビラスラフイン
NHKマイルカップ的クロフネ
京王杯2歳S的グラスワンダー
アイビスサマーダッシュ的

有些馬係爆冷馬,
如:
ロサード<-----打ws同ls都一定要識的馬
ホクトベガ
サイレントハンター
スエヒロコマンダー
ゴールデンジャック等

2.符號
孖圈 = 本命 (首選)
單圈 = 對抗 (次選)
三角 = 第3選
交差 = 穴馬
孖圈未必越多越好, 如果player馬有3個孖圈好大機會會輸

3.賠率
民間盛傳有d神奇數字特別易中
如: 11.1, 22.2, 33.3等
又有d係夾number 如: 10.1, 20.2, 30.3等
又有d係順number 如: 12.3, 23.4, 34.5等
又有d係: 12.2, 23.3, 24.4, 25.5, 36.6之類的號碼
(其實我唔係好理哩d, 我覺得係o甘o岩開哩d號碼)

4.地質
重地 和 不良地 有利逃馬
良地 有利追馬
稍重 有利逃先馬
不過我試過1000米重地跑追都照贏
下雨天同同陰天的爆冷機會會高d

5.評語
其實大家只需要睇一d好的評語, 如:
末腳強烈, 距離最適, 距離x持, 粘強化, 涉太xx, 一發注意, 一發xx, 連軸視, 叩x良化......
如果陰天/下雨, 大家就要更加留意一d好評語的冷門馬啦!

非常建議大家賭多d, o甘樣先會有多d credit操馬同有special操馬
下下入錢操馬, 你d錢會好快渣乾

操馬

一隻馬有4條bar
藍bar係speed->速度
紅bar係stamina->耐力
綠bar係condition->調子
黃bar係energy->能量

操馬有分
芝地、泥地、木屑地同板路
如果開卡時選
栗東馬房就會有芝5、木5同板5
美蒲馬房就會有芝5、泥5同板5
其實無話操芝定泥定木定板會快d, 最快操大就係要隻馬o係「充實」同「走思」期間 (除已勝G1的牝馬, 其他的都可按引退來看馬仔的成長期)
只要狂用5就可以好快操大隻馬
仲有一個操馬的制就係「special」, 用多d隻馬會更加快大隻
不過要逼你賭$換返來, 有d場set100分一個special, 有d就200, 有d就300
set100就要贏夠100分先有一個special用
set200就要贏夠200分先有一個special用
用special操真係最快, 有心操馬的就要賭多d, 從中更可以享受賭的樂趣

當我o地狂用5同special操馬的同時, 有時候操到綠bar唔夠一半就可以「放牧」
放牧之後可以用「飼葉」、「水浴」、「訓練」同「散步」調教
如果想隻馬加返體重準備出賽之用就最好用「飼葉」
如果想快d操大隻馬就用「水浴」
「訓練」同「散步」大家可以唔理佢

其實到底芝、泥、木同板有咩分別呢
芝->當有牧放無論你用1, 3, 5操, 隻馬都唔會自動由暗綠bar變為鮮綠bar
泥->當有牧放無論你用1, 3, 5操, 隻馬都有機會自動由暗綠bar變為鮮綠bar, 唔比你放牧
木->當有牧放無論你用1, 3, 5操, 隻馬都有機會自動由暗綠bar變為鮮綠bar, 唔比你放牧
板->當隻馬o岩o岩放完牧唔夠時間操調子, 用板來操馬的調子準備出賽最快能使其提升
當調子低過3成左右, 用板1係加得最快, 到3-5成用板3加得最快, 5成以上用板5加得最快
不過用板路有可能令馬仔調子急降, 因此板路出馬係要搏的
所以最好都係要準備好出馬

咩叫20:20(暗爆)->即係隻馬得返一條毛o甘短的調子, 藍、紅bar都依然爆晒的馬
10:10(表爆)->即係隻馬調子爆晒, 藍、紅bar先爆晒的馬
5:5->即係隻馬調子爆晒, 藍、紅bar得一半的馬
#603有圖

黃bar的用途
黃bar大可以拉大馬仔的藍、紅bar
因此大黃bar的馬出賽賠率係會比較熱
如: 有兩隻10:10的馬同時出賽, a係爆黃bar的話, 而b係無黃bar, o甘a的賠率一定比b熱
至於點樣谷大黃bar, 有幾個方法
1. 連續出好多場賽事
2. 不斷操一杯又唔比馬仔放牧
3. 不斷用special操馬

出馬

準備出馬
最好o係想出隻馬之前的6場放牧
例如: 你想出安田記念, o甘你最好就o係NHK先比隻馬仔放牧
出寶塚就最好o係目黑記念放牧
放牧期間, 馬仔體重過輕就飼葉
體重適中同過重都用水浴
放完牧要注意返馬仔體重
注意馬仔體重要睇評語
「xxxx絞xxxxxxxx」->馬太重要減肥
「xxx腹xxx切xxxx」->馬有d肥都係要減
「xx拔群xxxxxxxx」->當馬的condition有9成以上同體重過輕/適中就會出哩個評語
出馬重量最好就係隻馬的評語維持在「xx拔群xxxxxxxx」加2至4kg的「xxx腹xxx切xxxx」之中

腳質
評語為「xx拔群xxxxxxxx」至「xxx腹xxx切xxxx」之中的
400kg-450kg->先
450kg-500kg->差
over500kg or lower400kg->逃追
試過幾場唔得就轉腳啦, 一係跟電腦馬的腳法(自己對返馬名表, 再睇電腦用咩腳)

騎師
用咩騎師會對馬的賠率有直接影響, 除非你隻馬係爆bar馬, 出來出來都係1.x
騎師有連對率->即係該騎師拎1, 2位的機會率
有d騎師仲會抽水, 如武豐(全隻game最勁的騎師, 抽40%水)
抽水越大的騎師會令你的馬賠率更加熱
如果你有一隻唔係好大隻的馬出G1, o甘就要靠騎師幫手拉低馬仔的賠率
令馬仔更有勝出的機會

隱藏賽事
唔打o甘多啦, 請大家去reference睇

生產

當牝馬勝出任何一場G1賽事(顯彰除外)就可以成為繁殖馬
一個馬房最多只可以有2隻繁殖馬
如果要更換繁殖馬就必須到牧場引退其中一隻
其實大家唔需要理會咩馬配咩馬係最好
出唔出到10星馬只係數量問題, 多配多有
如果你真係配極都無10星
o甘我建議你換過隻繁殖馬好過
我可以好肯定的話你知10唔10星到係random出比你
情況就好似買馬中唔中到大獎一樣, 係random比你

仔馬
出生的仔馬由星星數目決定佢之後大唔大bar
藍星星係speed, 紅星星係stamina
10星就係最好, 有時候9星馬都可能好大隻, 不過機會少好多
出生前飼唔飼種馬葉唔係對出10星好大影響, 因為佢都係random比你
出生後仔馬可以1. 飼葉 2. 水浴 3. 訓練 4. 散步
如果紅星少就飼葉, 藍星少就訓練
其實影響不太大, 你用飼葉佢都一樣會加到藍星星
最重要只係谷多d credit入隻馬度
第時入厩會大隻d咁解

不死馬

要整不死馬, 首先, 你個人要有幾樣野
1. 耐性
2. 時間
3. 錢
因為整一隻有5:5左右的不死馬, 最快我諗都要1個月
此外, 你要有一隻識得贏, 比較準繩的馬
如果用唔識贏的馬整不死只會激死你, 因為不死咗之後極有可能都係唔識贏, 因而不斷扣bar, 最終引致死亡...
整不死隻馬唔需要贏過d咩隱藏賽
只需要出到31場之後方可叫不死馬
不過究竟你不死係線馬定爆bar就要睇你操咗幾耐

如何有效的做一隻晚成不死馬
1. 要有一隻準繩的晚成馬
2. 一定要在佢24場前操到好堅好堅, 因為24之後會開始好難操, 個人建議最少在23場放30年牧
3. 其實可以在馬仔的充實期/走思期操佢30年先出賽, 因為哩個時候的馬仔最好操
4. 27場-30場要操佢的話不是無可能, 但會燒你好多錢, 因為佢比0戰馬更難操(我試過在30場操100年, 竟然係無大隻過...)
5. 31場其實贏輸都無所謂, 反正都會大斬, 只不過係贏咗會扣少ddbar(31場o個一戰之後起碼斬你一個馬名o甘大的字, 視乎你出咩賽, 越高賞金斬得越甘)
過咗31場, 恭喜你, 你已經有不死馬
不過你唔好以為不死真係唔會死
如果不死不斷輸係會扣得好快的
如果你有心做record就要當佢生馬o甘玩, 即係當佢唔係不死馬, 操2, 3年先出馬
如果有急切credit需要就可就出佢搏一搏, 但絕對唔可以依賴佢, 因為o甘樣你只會打殘佢

回復 3# H根本俊朗H 的帖子

Thx for sharing now i also kinda know liao

jackpot的トウカイテイオー 和 エルコンドルパサー,
京都金杯 和 小倉記念的ロサード,
新潟記念的オフサイドトラップ,
朝日杯フューチュリティステークス 和 京成杯2歳s的グラスワンダー
阪神牝馬S 和 マイラーズC的ノースフライト,
桜花賞 和 オークス的ニシノフラワー 和 ベガ
ステイヤーズS的テイエムオペラオー 和 エアダブリン
阪神大賞典 和 天皇賞(春)的メジロマックイーン
秋華賞的ファビラスラフイン
NHKマイルカップ的クロフネ
京王杯2歳S的グラスワンダー
アイビスサマーダッシュ的       我想問如果咁岩果場有人出馬  會唔會影響到呢D馬架?

thanks for your share.

已刪除~

已刪除~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 05:01 PM , Processed in 0.030722 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存